Tuorein sisältö

F1 2013

Arvioitu: Playstation 3
Genre: Ajopelit, Urheilupelit
Pelaajia: 1-2, 2-16 verkossa
Ikärajoitus: 3
Kehittäjä: Codemasters
Julkaisija: Codemasters
Julkaisupäivä: 04.10.2013
Pelin kotisivut
Matias Puro

28.10.2013 klo 14.50 | Luettu: 9134 kertaa | Teksti: Matias Puro

Taas kumi palaa
Kun käsiini ojennettiin F1 2013, päätin ottaa tekstini lähtökohdaksi montaasimaisen kasvutarinan formulan raa'assa maailmassa. Suomihan on tunnetusti autoilijoiden maa, jossa jokainen konttaamiskykyinenkin taitaa kytkimen ja vaihteiden salat. Oletin, että sama pätee tietysti myös minuun - jos ei tosielämässä niin ainakin virtuaalimaailmassa, vaikka aiemmat autopelikokemukset koostuisivatkin romurallista. Joutuiko Vettel väistymään tieltäni vai keskityinkö takavalojen tuijottamiseen?

Niin mitkä vaihteet?F1 2013 on Codemastersin jokavuotisen formulasarjan uusin tulokas. Aito lisenssi takaa peliin kaikki viralliset radat, autot ja kuskit, jolloin syvempikin simulaatio todelliseen formulamaailmaan onnistuu. Aiemman lauseen sana "simulaatio" tulisikin alleviivata, sillä F1 2013 ei ole millään lailla sunnuntai-illan arcadekaahailu, kaukana siitä. Aloittelijan vaikeudella ja kaikilla helpotuksillakin ajo on simulaatiohölläyksestään huolimatta yhä erittäin anteeksipyytelemätöntä, riskialtista ja sekunnin murto-osista kiinni.

Noviisimaisen lähestymiseni iloksi peli alkaa uuden kuskin tutustuttamisella formulamaailmaan. Tutustumiskierros sisältää niin renkaiden kulumista käsitteleviä opetusvideoita kuin lyhyitä, esimerkiksi tiukkojen käännösten tai kiihdytyksen opettamiseen tähtääviä ajotestejä. Lähestymistapa on erittäin toivottua ja madaltaa aloituskynnystä sopivasti uusille kuskeille. Kädestäpitelyyn ei kuitenkaan kannata tuudittautua, sillä tutoriaalissa vietettyjen hetkien jälkeen otetaankin jo aika-ajoja ja mitellään tosissaan ilman apupyöriä. Oppimiskäyrä on pystysuora eikä loppua näy, joten kaltaiseni aloittelijan kannattaa totutella katselemaan takavaloja pidemmänkin aikaa. Jo toisen kisan lähtöruudussa totuus valkenee ja haaveet pokaalin heilutuksesta korvaantuvat hatarilla unelmilla kisan loppuun asti selviämisestä.

AsfalttisoturitVesisateen iskiessä kypärään tunnelma kuitenkin välittyy kotisohvalle mainiosti, eikä häntäsijoilla hilluminen haittaa, kun hätäinen varikkokäyntikin nostattaa pulssia. Esimerkiksi säätilat vaihteluineen ja niiden vaikutus ajamiseen on toteutettu erinomaisesti, ja näissä hetkissä F1 2013 voittaakin minut puolelleen. Rengasvaihtoehtojen punnitseminen ja niiden valintojen kanssa eläminen, bensan oikeaoppinen säästely tai esimerkiksi DRS:n käyttö ovat niitä taktisia ja tunnelmaa kohottavia aspekteja, joiden avulla kesti pahimmatkin epäonnistumiset.

Jokainen nolostuttava rengasvaihto kuitenkin unohtuu mielestä, kun ne ensimmäiset maagiset ohitustilanteet sattuvat kohdalle – ovat ne kuinka harvassa tahansa. Ajotuntumaltaan F1 2013 on kuitenkin erittäin miellyttävä ja ohjaus tuntuu luontevalta ja intuitiiviselta, joten epäonnistuneen ohituksen kohdalla pelaaja voi syyttää vain itseään. Samalla tavoin sijoitusten kohotessa voi hymyillä hyvällä omatunnolla, vaikka shampanjan ruiskuttamisen jättäisikin väliin parinkymmenen neliön yksiössä.

Häkkisen jalanjäljissäF1 2013 sisältää miellyttävän määrän pelityylejä. Tavallisten kausimoodien, moninpelien ja kelloa vastaan ajamisten lisäksi mukana on kokoelma erilaisia haasteita, joiden suorittaminen on paitsi hauskaa myös nopeatempoisempaa, antaen pelille hieman rytmitystä. Esimerkiksi tallikaverin ohitukseen tai myöhäisestä varikkokäynnistä selviämiseen keskittyvät haasteet antavat kevyttä pelattavaa pitkien kausien väliin.

Etukäteen hehkutettu Classic-pelimuoto jäi kuitenkin lähinnä mainoskikan tasoiseksi kiinnostuksen kohteeksi heikkojen antimiensa vuoksi. Formuloiden 80- ja 90-lukuja esittelevä Classic-tila oli ennakkopuheiden perusteella pelin mielenkiintoisinta antia, mutta toisin kävi. Kyseinen pelimuoto nimittäin osoittautuu lyhyeksi otokseksi seepialla värjättyyn menneeseen aikaan, jossa muutamalla radalla kisaavat sekaisin kymmenkunta legendaa Häkkisestä Prostiin eri vuosikymmenten autoilla. Erilainen ajotuntuma nykyaikaisiin autoihin verrattuna ei kuitenkaan yksinään riitä mielenkiinnon ylläpitämiseen.

V2.fi | Matias Puro

F1 2013 (Playstation 3)

Ummikoille ajoittain erittäin haastavaa, mutta palkitsevaa menoa F1:n maailmassa. Faneille F1 2013 antaa toimivan ajokokemuksen, mutta jos vaakakupissa painaa kiinnostus klassikkoautoihin, kannattaa pelin ostamista harkita toistenkin kerran.
  • Hyvä ajotuntuma
  • Haastaa ja palkitsee
  • Classic-pelimuoto puolivillaisesti tehty
  • Erittäin korkea opettelukäyrä
< NBA 2K14... Table Mini Golf... >

Keskustelut (6 viestiä)

Simunisti

28.10.2013 klo 16.40 3 tykkää tästä

Edellinen oli ainakin ihan silkkaa arcadea ja en usko että tämäkään olisi poikkeus.
lainaa
perato

Moderaattori

Rekisteröitynyt 10.04.2007

28.10.2013 klo 17.31 1 tykkää tästä

Mites tuota tuo championship, ku tästä pelisarjasta nimenomaan on valitettu, ettei kukaan juuri kolaroi ellet sie ole osallisena ja kaikki ajaa melkee täydellistä ajoa joka kisassa. Onhan meillä tosimaailmassa Vetteli, mutta onha se vähä tylsää jos siel joutuu joka kisas ajamaan ykköseks et pärjää ja ikinä ei saa mitää tapahtua tai kaikki on mestaruustaistossa menetetty.
lainaa
vuosipäivitys

28.10.2013 klo 17.56

Jää väliin kunnes tuo Classics moodi saadaan kuntoon. Taattuun F1-eiku-Codemasters-eiku-kenenvaanurheilupeli-tyyliin ensin tehdään joku kusinenkarvalakkimalli ja sitten seuraavana vuonna saadaan huomattavasti parempi versio
lainaa
tiedetään

28.10.2013 klo 17.57

Simunisti kirjoitti:
Edellinen oli ainakin ihan silkkaa arcadea ja en usko että tämäkään olisi poikkeus.


Sulle F1-kuskien käyttämä simulaattorikin on liian arcade
lainaa
kiinnostaisimutkun

28.10.2013 klo 23.58 3 tykkää tästä

Näiden pelien pitäisi tulla kauden ALUSSA, eikä vasta kauden ollessa suurinpiirtein ohi.

Olisi mukava käydä tutustumassa eri ratoihin, myös uusiin, ennen GP-viikonloppuja, mutta kun ei niin ei.
lainaa
laturirikki

29.10.2013 klo 17.49

missä on tekniset viat?
lainaa

Kirjoita kommentti
V2.fi Instagramissa
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova