Tuorein sisältö

UAZ Racing 4x4

Arvioitu: Tietokonepelit
Genre: Ajopelit, Simulaatiot
Pelaajia: 1, LAN-moninpeli
Ikärajoitus: 7
Kehittäjä: Avalon Style Entertainment
Julkaisija: 1C Publishing
Pelin kotisivut
Mikko Heinonen

25.02.2008 klo 11.47 | Luettu: 31523 kertaa | Teksti: Mikko Heinonen

Kuraa, Uraaaa!
Venäläiset tulevat voimalla myös pelimarkkinoille. Kun totalitarismista päästiin, on tunnetusti lahjakas matemaatikkokansa rynnistänyt eri rintamilla myös ohjelmoinnin alalla. Tuloksena on ollut monenlaista räiskintää, seikkailua sun muuta, mutta eräs puoli on ollut valitettavan paitsiossa: autopelit itänaapurista ovat olleet liki poikkeuksetta karmeita. Vaikka itse itäautoharrastajana olisin kovasti halunnut pitää vaikka Lada Niva Off-Road Racingista tai Lada Racing Clubista, ei niissä juuri pelattavaa ollut.

Suotakoon siis anteeksi, jos odotukseni tämän UAZ-maastoautoihin perustuvan pelin kohdalla eivät olleet varsinaisesti katossa. Kun vielä asennusvaiheessa pakotettiin tunkemaan koneelle StarForce ja pelin videot eivät näkyneet ollenkaan, olin melko valmis unohtamaan koko jutun ja liittämään arvostelukappaleen Venäjä-krääsän kokoelmaani, sinne metallisten pikkuautojen viereen.

Mennääks metsään?


Vaan annahan olla. Kun sekalaisia näppäimiä painelemalla sain videot ohitettua, peli alkoikin vaikuttaa huomattavasti kiinnostavammalta kuin nuo tähänastiset puolivillaiset räpellykset. Sen sijaan, että peli tarjoaisi taas kerran sitä "neljä autoa radalla - kerää liput ekana" -tyypin rallirälläystä, tarjolla olikin nyt ihan oikeaa maastoajoa, siten kuin sitä Suomessakin harrastetaan. Jo pelkkä perivenäläinen tie ylittäisi keskimääräisen elintasocitymaasturin etenemiskyvyn, mutta UAZ valmistaakin venäläiseen tapaan työkalumaisia, äärettömän maastokelpoisia ajoneuvoja. Niitä saa sitten rääkätä suolla, joenuomassa, pellolla, tukeista kyhätyillä silloilla - ja oikeastaan kartan rajoissa ihan missä vain haluaa.

Pelimuodoissa on jonkin verran vaihtelua lähinnä sen suhteen, paljonko pelaajalle annetaan liikkumavaraa. Trial on tiukasti kepeillä merkitty reitti, jolla pitää pysyä, Trophy ja Orienteering taas tarjoavat mahdollisuuden päättää reitti seuraavalle checkpointille itse. Pelin parhaat yllärit koetaankin juuri siinä, kun fiksuna luulee keksineensä hienon oikopolun - ja seuraavassa hetkessä maasturin nokka putoaa ojaan ja mennään katon kautta ympäri.

Kuten aina, kisoista voittaa rahaa ja pisteitä, joiden avulla etenee sarjassa ja voi hankkia uusia autoja tai viritysosia nykyiseen. Itäkaluston ystävien suupielet vetävät hymyyn, kun kaupasta löytyy vanha kunnon pönttö-UAZ-pakettiauto, armeijan kalustosta tuttu Cabriolet vain hieman päivitettynä versiona, sekä muutama uudempi malli. Varaosavalikoimassa on sitten isompaa konetta, jousitusta ja renkaita, ja voipa autoon pultata myös kivasti vislaavan turbon. Mikä miellyttävintä, tuunaus myös parantaa aidosti auton maasto-ominaisuuksia: alkupään kisat ovat lastenleikkiä, kun autoon on saanut kunnollisia osia.

Tekijämiehet asialla


Tunnustus: olen lapsesta asti haaveillut pelistä, joka perustuisi maastoautolla ajamiseen oikeassa maastossa, ilman keinotekoista kirittämistä tai mitään kuvitteellisia osuuksia. UAZ Racing 4x4:ää on selvästi ollut tekemässä lajia harrastava porukka, joka on itse istunut maasturissa tarpeeksi kauan ennen pelitestausta. Lopputuloksena peli tavoittaa erinomaisesti sen tunnelman, joka vallitsee moottorin huutaessa, kuran roiskuessa ja tasauspyörästön ulvoessa suomalais-ugrilaisessa maisemassa. Kun karmean musiikin kytkee pois, saa nauttia vain uskottavista ääniefekteistä. Tämä kannattaa tehdä myös siksi, että ilmeisesti StarForcen vuoksi levyn lukeminen on kovin tahkeaa, joten aina kappaleen vaihtuessa peli veti hetkeksi jumiin.

Grafiikka perustuu Techlandin Chrome-pelimoottoriin, ja peli vaatiikin venäläiseksi yllättävän kovaa rautaa - yleensä kun itänaapurin tuotokset saa pyörähtämään jopa Pentium III:lla. Testikoneena ollut oman aikansa huippuläppäri Pentium-M 2 GHz:lla, Geforce 6800 Go 256 Mt:llä ja 1,5 gigalla muistia jaksoi pääosin pyörittää peliä keskiasetuksilla 1024x768:ssa, mutta välillä näytönohjain ylikuumentui ja hidasti itseään, jolloin homma meni diaesitykseksi. Vastaavasti maisemat ovat erittäin hyvän näköisiä, yksittäiset ruohot heiluvat tuulessa, auto ottaa kolhuja ja varomaton kuski kaataa aitoja ja kylttejä. Kiitettävän laajoja kenttiä on mallinnettu Venäjän eri puolilta - mukana on myös Karjalaa. Ainoana miinuksena peli ei juuri varoita, ennen kuin ollaan alueen reunalla, vaan heittää pelaajan taaksepäin aikasakon kera.

Autojen ohjaus onnistuu mainiosti myös näppäimistöltä, mutta parhaan tuntuman saa luonnollisesti rattiohjaimella. Itse kaahailin Logitechin halvalla perusratilla, Driving Force kun oli muualla lainassa. Tosivenäläinen ohjaustuntuma saavutetaan luonnollisesti lisäämälllä keskelle kunnon tyhjä alue. Ainoa havaitsemani varsinainen bugi liittyi muuten tähän - oletuksena ratin kontrollit kun ovat päinvastaiset, mikä ehti hitusen ihmetyttää. Myös ratin näppäimille tulee käyttöä, sillä kaasun, jarrun ja vaihteiden lisäksi pelaajan on osattava käyttää auton alennusvaihteistoa, etuvedon poiskytkentää ja ajovaloja. Luonnollisesti vetotilaa voi vaihtaa vasta, kun auto on pysähtynyt. Taitava alennusvaihteiston käyttö onkin eräs tärkeimpiä pelissä menestymisen ehtoja.

Harashoo!


UAZ Racing 4x4 muistuttaa, mikä tietokonepelaamisessa on hyvää. Konsepti realistisesta maastoajosta venäläisillä autoilla ei ole ihan sitä mainstreamia, mutta PC-pelinä julkaisija on helpompi löytää. Ja hyvä että löytyi, sillä tämä on hauska ja symppis peli. Samaan aikaan kun kaikki länsiautoilut ovat täynnä loputonta pimppaamista ja vähäpukeisia naisia, UAZ Racingissa lyödään louskuttava neloskone käyntiin, ykkönen silmään ja lähdetään katsomaan, pääsisikö tuota kallionseinää ylös. Se on toki pohjimmiltaan järjetöntä, mutta niin on melkein kaikki muukin hauska. Suosittelen, jos kaipaat erilaista autoilukokemusta etkä pelkää StarForcea. Pelin myyntihintakin on normaalia alempi, n. 30 euroa.

Tiedostopalvelimella on myös esittelyvideo.

V2.fi | Mikko Heinonen

UAZ Racing 4x4 (Tietokonepelit)

Valtavirta-autoilusta iloisesti poikkeava UAZ Racing 4x4 vetoaa tarjoamalla kunnollisen simulaation lajista, josta on tehty vain tyhjäpäärälläystä.
  • Komean näköinen
  • Oikea simulaatio
  • UAZ!
  • StarForce
  • Kammottava musiikki
  • Pienet tekniset ongelmat
< Scene It? Lights, Ca... Age of Empires 3: Th... >

Keskustelut (16 viestiä)

manu

Moderaattori

Rekisteröitynyt 30.03.2007

25.02.2008 klo 12.43 1 tykkää tästä

"järjetöntä, mutta niin on melkein kaikki muukin hauska" :D

naula kohtaa kannan
lainaa
Note

Moderaattori

Rekisteröitynyt 18.05.2007

25.02.2008 klo 13.48 1 tykkää tästä

Harmi tuon Starforcen kanssa, muutenhan tämmöinen voisi olla paikoittain ihan kelpo viihdettä. Nyt taitaa kuitenkin jäädä unholaan, kun satunnaispelin paikka on edelleen varattu ja lisää samaa on tulossa :)
lainaa
pumm1

Rekisteröitynyt 22.01.2008

25.02.2008 klo 14.23

Eikö PC-arvosteluihin voitaisi laittaa laitteisto vaatimuksia?
lainaa
gheeD

Rekisteröitynyt 03.01.2008

25.02.2008 klo 16.05

Juu, voishan niitä laittaa. Kerrankin, tästä V2:sen peliarvosteluista on todellista hyötyä minulle, ei olis tämmöstä peliä huomattua varmaankaan muuten. Varmaankin menee ostoon kun tulee myyntiin, ellei nyt hillitön hinta ole. (50€+)
lainaa
wildlord

Rekisteröitynyt 25.07.2007

25.02.2008 klo 16.32

gheeD kirjoitti:
Juu, voishan niitä laittaa. Kerrankin, tästä V2:sen peliarvosteluista on todellista hyötyä minulle, ei olis tämmöstä peliä huomattua varmaankaan muuten. Varmaankin menee ostoon kun tulee myyntiin, ellei nyt hillitön hinta ole. (50€+)
No olihan tuossa, että hintaa 30€

Tämmöistä peliä olen etsinyt, nyt ei muutaku hommaamaan jostain.
lainaa
MJR2312

Rekisteröitynyt 03.09.2007

25.02.2008 klo 18.30

Ihan kiinnostavalta kuulostaa, ja grafiikkakin näyttäisi poikkeuksellisesti hyvältä muutenkin kuin tekniseltä kannalta katsottuna. Jos vain olisin suurempi ajopelien ystävä ja jos tässä ei olisi StarForcea, niin saattaisi vaikka olla pakko-ostos. Tosin StarForce itsessään on jo sellainen periaatekysymys, että se aiheuttaa suuria ongelmia muutenkin.
lainaa
vierailija

26.02.2008 klo 08.20

Mikä helvetti on StarForce. Ensimmäisen kerran kuullut siitä nyt. -> googleen...
lainaa
ctrl-k

Moderaattori

Rekisteröitynyt 03.04.2007

26.02.2008 klo 11.11

Kopiosuojaus helvetistä.
lainaa
Hencha

26.02.2008 klo 12.12

No eipä ainakaan minun koneissani ole SF koskaan tuottanut mitään ongelmia.
lainaa
Rams

Moderaattori

Rekisteröitynyt 30.03.2007

26.02.2008 klo 21.42

Hencha kirjoitti:
No eipä ainakaan minun koneissani ole SF koskaan tuottanut mitään ongelmia.


Minun koneessani on. Niin myös kahdessa tuntemani henkilön koneessa. Lisäksi koko systeemi toimii vastenmielisiä tekniikoita hyväksikäyttäen, lisää infoa asiasta löytää googlella.
lainaa
Kasa

27.02.2008 klo 15.47

Onko kellään tietoo että tuleeko tästä demoa?
lainaa
Mikko

Moderaattori

Rekisteröitynyt 30.03.2007

28.02.2008 klo 12.12

GamersHellissä on venäläinen demo, jota en viitsinyt meille laittaa:

http://www.gamershell.com/download_23374.shtml

Saa tuosta nyt käsityksen, jos jaksaa kyrillisiä tihrustaa.
lainaa
Kasa

28.02.2008 klo 13.13

Ei se venäjä oikeen suju joten taidant jättää väliin
lainaa
Vaari

07.03.2008 klo 22.58 1 tykkää tästä

Pakko hankinta, vaikka StarForce kaupan päällisinä tuleekin. En ole kunnon offipeliä kohdannut sitten 1NSANEn, mutta nyt näyttää hyvältä, pakko tuota demoakin on kokeilla kunnes kaupasta löytää.
lainaa
hotwheels

Rekisteröitynyt 11.08.2007

05.05.2008 klo 19.26

Muistaakseni Pelin dvd:n sisällä olevassa support kansiossa olevat "coodekit" (tais olla kolme asennus tiedostoa..) pitää asentaa, sitten pitäisi alkuvideo näkyä ;) Eka niistä ei taida (?) asentua mutta muut ainakin.
lainaa
late

18.10.2008 klo 20.33

miten täs UAZ racingissa saa vaihettuu kielen enkuks siis demoversios
lainaa

Kirjoita kommentti
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova