Tuorein sisältö

Assassin’s Creed Liberation HD

Arvioitu: Xbox 360
Genre: Seikkailupelit
Pelaajia: 1
Ikärajoitus: 18
Kehittäjä: Ubisoft
Julkaisija: Ubisoft
Julkaisupäivä: 15.01.2013
Pelin kotisivut
Matias Puro

24.02.2014 klo 17.00 | Luettu: 13504 kertaa | Teksti: Matias Puro

Salamurhaajien välisoitto
Assassin's Creed 3: Liberation ilmestyi alkujaan Playstation Vitalle pelisarjan numerollisesti kolmannen osan myötä. New Yorkin ja Bostonin kaduille ei palata, sillä käsikonsolille suunniteltu sivuseikkailu siirsi horisonttia etelämmäs, New Orleansia kohti. Pienen odottelun jälkeen Liberation saa botox-ruiskeiden myötä julkaisun konsoleille sekä PC:lle Liberation HD:na. Alkuperäisen Vita-version arvostelun löydät täältä.

Alligaattorin kitaanEn voi myöntää olleeni ikinä Ubisoftin lippulaivasarjan suuri fani. Satoja vuosia kestänyt sota temppeliritarien ja salamurhaajien veljeskunnan välillä on saanut poikkeuksetta henkeäsalpaavat puitteet tapahtumapaikoikseen, mutta useista yrityksistä huolimatta innostus historialliseen parkouriin laantuu nopeasti. Itseään toistavat tehtävät, dramaturgisesti töksähtelevät tarinat sekä ala-arvoinen tyylitaju ovat painaneet pelisarjan tasoa alaspäin, eikä Liberation tuo suuria muutoksia perustavanlaatuisiin ongelmiin. Uudistamishaluja on ilmassa muun muassa tummaihoisen salamurhaajatar Avelinen osalta, joka valtaa protagonistin paikan. Pääasiallisesti uudistukset jäävät silti yrittämisen tasolle.

Yhtenä Yhdysvaltojen omalaatuisimpana kaupunkina New Orleans tarjoaa ajatustasolla loistavat puitteet seikkailupelille. Ajoittaisesti Liberation onnistuukin yllättämään vakuuttavilla grafiikoillaan, mutta useammin kuin kerran kauniisti auringossa kimmeltävän kaupungin tilalla pelaaja kokee tasapaksuja tekstuureja sekä kolkkoja käytäviä. Historia käsikonsolipelinä paistaa läpi, kun yksityiskohtien määrä jää auttamatta pelisarjan muiden osien jalkoihin. Ero alkuperäiseen käsikonsoliversioon on kuitenkin monissa asioissa huomattava - erityisesti välivideoissa - mutta kasvojenkohotus on yrityksistä huolimatta jäänyt ajoittain puolitiehen.


Teknisesti masentavimmillaan peli on Avelinen temmeltäessä läpi Louisianan rämeikön. Alligaattorien asuttama suo on yksi mielikuvituksellisimpia tapahtumapaikkoja koko pelisarjan historiassa, mutta alueen potentiaali jää tyystin saavuttamatta. Tasapaksun veden lisäksi aluskasvillisuus loistaa pitkälti poissaoloaan, eikä alue herää millään tavoin eloon, tuntuen staattiselta taustalta loppuun saakka.

Animus ei pelitä


Jatkuvasti mäkiin, kivikkoihin tai puihin töksähtelevä päähenkilökään ei auta asiaa. Liberationia parjattiin aikoinaan suuresta bugimäärästään, eikä Ubisoft ole nostanut vikojen korjailua turhan korkealle tärkeysjärjestyksessään. Liberation HD onkin luultavasti bugisin Assassin's Creed jota olen pelannut. Suoranaisten grafiikkabugien lisäksi peliä riivaa huolimaton tekoäly, jonka seurauksena hahmot törmäilevät seiniin eivätkä aina tiedä mihin kulkea. Jouduin myös toistamaan tehtäviä useammin kuin kerran erilaisten vikojen vuoksi: välillä peli ei suostunut etenemään itsekseen, toisinaan hahmoni saattoi imeytyä seinän sisään tai peli ei tuntunut rekisteröivän hahmoani maailmassa.


Assassin's Creed on ikonisten huppupäidensä lisäksi tunnettu pelien parkour-aspektista. Katonharjalta toiselle hyppelehtiminen on yhä hauskaa ja liike-energian ylläpitävä, oikein ketjutettu eteneminen on yhtä tyydyttävää kuin ennenkin. Liberationissa on silti otettu tässäkin asiassa hieman takapakkia, sillä tarkassakin ohjauksessa New Orleansin assassiini tuntuu ajoittain poukkoilevan holtittomasti ympäriinsä.

Yläluokkainen orjasalamurhaaja


Pelisisältö on tuttuun tapaan hieman itseään toistavaa. Tehtävät ovat edeltäjiään suoraviivaisempia ja yksioikoisia, eivätkä tarjoa kovinkaan vavahduttavia kokemuksia. Tarina jää varsin ontoksi, eikä pelaajalla ole täyttä selkoa tehtävien tai hahmojen taustoista, pelin hyppiessä tehtävästä toiseen ilman sen suurempia pohjustuksia. Onttous harmittaa erityisesti hahmojen kohdalla, sillä aatelisherran ja orjan tyttäreksi syntynyt Aveline de Grandpré on konseptitasolla raikas uudistus pelisarjan aiempiin protagonisteihin verrattuna. Tummaihoinen, orjia vapauttava ranskalaisneito rikkoo pelisarjan - ja korkeammalla tasolla koko pelimedian - kaikkia protagonistinormeja, mutta lupaavasta designista huolimatta hahmo lässähtää alkuunsa. Sama tapahtuu muille tarinan elementeille, esimerkiksi New Orleansin vahvoista ranskalaisvaikutteista tai tapahtuma-ajan ja -paikan orjuusteemasta ei saada juuri mitään irti.


Liberation esittelee uutuutena pelihahmon kolme varustusvaihtoehtoa, joista jokaisella on omat vahvuutensa. Orjan rääsyissä Aveline voi sulautua helpoimmiten massaan, kun taas perinteisessä salamurhaajan puvussa niin taistelu kuin parkour sujuu sulavimmin. Kolmantena vaihtoehtona Aveline voi pukeutua yläluokan edustajaksi ja hurmata tiensä läpi vastustajien. Jälkimmäisessä vaihtoehdossa niin liikkuminen kuin taistelu on kuitenkin hyvinkin rajattua. Asujen vaihtaminen tuo mukavaa vaihtelua pelailuun, mutta peli ei ota tästäkään ideasta kaikkea irti, vaan suunnittelutyö tuntuu keskeneräiseltä.

Assassin’s Creed: Liberation HD on kaikin puolin turhauttava tekele. Maailma on jo entuudestaan täynnä tavanomaisia, varman päälle pelaavia pelejä, mutta siinä missä esimerkiksi Call of Dutyt ovat tavanomaisuudestaan huolimatta äärimmäisyyksiin hiottuja räjähtelyspektaakkeleja, Liberation tuntuu ainoastaan hätiköidyltä ja puolivalmiina ulospusketulta. Vain janoisille tosifaneille.

V2.fi | Matias Puro

Assassin’s Creed Liberation HD (Xbox 360)

Teknisten ongelmien riivaama, sisällöllisesti tasapaksu seikkailu. Tematiikan ja tarinankerronnan potentiaalinen mielekkyys jää tyystin saavuttamatta.
  • Aveline tuntuu paperilla mielenkiintoiselta sankarilta
  • Louisiana on kutkuttava miljöö
  • Bugien riivaama
  • Sisällöltä tasapaksu
  • Uudistuksia ei ole suunniteltu loppuun saakka
< Fable Anniversary... Might & Magic X: Leg... >

Keskustelut (6 viestiä)

Protec

Rekisteröitynyt 26.09.2007

25.02.2014 klo 00.33 1 tykkää tästä

Koska rambon arvostelu? =)
lainaa
Joni

25.02.2014 klo 11.58 2 tykkää tästä

Kiitti spoilerista etusivulla.
lainaa
afsjdiojio

25.02.2014 klo 13.13 1 tykkää tästä

Mistä syystä pelin arvostelee hemmo joka jo alussa sanoo ettei pidä ACstä, mutta kuitenkin kaikki autopelit, GTAt sun muut arvostelee suuret fanit? En usko että objektiivisia arvosteluja on olemassakaan, mutta joku logiikka pitäisi olla arvostelijoiden valitsemisessa. Jos ACfani olis arvostellut niin olisko pisteet kuitenkin ollut 79?
lainaa
Arquin

Rekisteröitynyt 13.07.2012

25.02.2014 klo 14.24

Ostin tän 15 eurolla kun se tuli ja täytyy sanoa, että aika nappiarvostelu.
lainaa
Lamperi

Rekisteröitynyt 07.04.2009

25.02.2014 klo 21.17

Itse voisin lukeutua noihin AC-faneihin, ja tiukka arvosteluni tämän pelin läpäisyn jälkeen on 70/100 pistettä. Bugeja riitti itselläkin enemmän kuin muissa osissa yhteensä, Avelinen pukupotentiaalia hukattiin, ja sitten se suo. Kamalaa roskaa, vaikka olikin virkistävää vaihtelua kaupunkeihin. Kolmosen jättimetsä teki tehtävänsä paremmin.

Silti taattua viihdettä ja jaksoin kerätä kaikki keräiltävät ja saavuttaa 100% synkronoinnin.
Muokannut: Lamperi 25.02.2014 klo 21.18 lainaa
Jumppamies

25.02.2014 klo 21.22 2 tykkää tästä

Pelin nimessä ei muuten ole tuota 3 -numeroa.
lainaa

Kirjoita kommentti
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova