Tuorein sisältö

UEFA Euro 2008

Arvioitu: Xbox 360
Genre: Urheilupelit
Pelaajia: 1-4, verkkopeli
Ikärajoitus: 3
Kehittäjä: EA Sports
Julkaisija: Electronic Arts
Julkaisupäivä: 17.04.2008
Jarkko Rotstén

28.05.2008 klo 08.00 | Luettu: 4927 kertaa | Teksti: Jarkko Rotstén

Potkupallo on potkupalloa, vaikka voissa paistaisi.
Isä meidän, anna meille meidän vuotuinen jalkapallopelimme. Tai no, anna nyt vaikka ainakin kolme! Kyllä kai pelimarkkinoilla kaikille tilaa riittää, eikö? Nämä urheilupelit pukkaavat tuottamaan meille arvon kriitikoille päänvaivaa. Kuinka kirjoittaa arvostelu samasta pelistä kerta toisensa jälkeen? Suositummista futispelisarjoista on yllättävän vaikea lähteä nimeämään kaikkein huonointa tai parasta yksilöä, koska ne kaikki ovat tasaisen hyviä. Mikään niistä ei kuitenkaan edes yritä olla rohkeasti omalaatuinen, saati erottuva.

Tuomari jodlaa pelin poikki


Kun sama firma (EA) puskee markkinoille peräti kaksi jalispeliä perätysten, alkaa väistämättä kiinnostaa moisen toiminnan perimmäiset syyt. Oli lisenssi mikä tahansa, samaa palloa siellä niityllä kuitenkin potkitaan, eikö vain? Vuosittaisen päivityksen tarvetta alkaa epäilemään viimeistään siinä vaiheessa kun pelisarjan suurimmat uudistukset koskevat lähinnä erilaisia välivideoita ja sitä, että maalin tehtyään voi nyt tehdä kunnon tuuletuskombon. Tekisipä mieleni hiukan tuulettaa uudistusten kunniaksi!

UEFA Euro 2008 tyrkkää pelaajan Itävaltaan ja Sveitsiin kenkimään nahkakuulaa virtuaalisen vastustajan verkkoon aidoilla stadioneilla. Ehta lisenssi takaa sen, että kaikki 52 joukkuetta ovat pelaajan ohjastettavissa. Futarit ovat, tai ainakin kovasti yrittävät olla, esikuviensa näköisiä.

Erilaiset keliolosuhteet vaikuttavat tuntuvasti pelikokemukseen. Tätä alleviivataan siten, että suunnilleen joka toisessa matsissa tuppaa satamaan vettä kuin aisaa. Nykyaikaista tunnelmaa syövät kentälle muodostuvat vesilätäköt, jotka ovat turhan usein keskenään identtisiä. Visuaalinen toteutus ontuu myös välianimaatioiden ajoittaisen tökkimisen ja välillä hupsusti vilkkuvien pelaajien osalta. Musiikkipuolelta löytyy peliin sopivaa menomusaa, kuten Junkie XL:ää, Rammsteinia sekä vähän tuntemattomampaa indie-räimettä. Selostus toimii EA:lle ominaiseen tyyliin oikein kivasti, vaikka välillä moottoriturvat sortuvatkin ylihehkutukseen täysin tyhjänpäiväisissä tilanteissa. PS2-versiossa selostimet tuntuivat olevan asteen niukkasanaisempia.

Kapteeni käskee


Tunnustan, että pelkäsin hiukan etukäteen joutuvani jauhamaan puolet arvostelusta tyhjänpäiväistä tauhkaa varsinaisen sanottavan loputtua, mutta UEFA 2008:sta löytyy kuin löytyykin pelisarjan uusiutumisen kannalta jokeri shortsien puntista. Maanmainio 'Captain your own country' -tila tarjoaa pelaajalle mahdollisuuden loikata yksittäisen futarin nappulakenkiin. Hahmonsa voi valita oikeiden pelaajien joukosta, tai luoda kokonaan uuden pallolupauksen.

Äkkiseltään tämä ei välttämättä kuulosta mullistavalta, mutta itse asiassa yksinkertainen idea nostaa pelin loppupistemäärää roimasti. Kapun käskytys on ehkä fiksuinta ja kiinnostavinta, mihin olen törmännyt missään tusinaurheilupelissä ehkä noin vuosikymmeneen. Yksittäisen pelurin ohjastaminen vie pelaamisen huomattavasti lähemmäksi oikeaa futista, kun pelaaja ei ole jatkuvasti raskaan vastuun alaisena pallon kuljettamisen osalta.

Kaikkivaltiaan jumalolennon sijaan peliohjaimen päässä roikkuukin vain yksi joukkueen pelaaja muiden joukossa. On huikean jännää etsiä syöttöpaikkaa ja toivoa, että joukkuetoverit pitävät pintansa. Sitten kun tilaisuus viimein koittaa ja vastustajan maaliverkko heilahtaa oman työn tuloksena, on voittajafiilis makoisa.

Versioiden välinen maaottelu


Suuren urheilujuhlan tuntua lietsotaan myös maakohtaisella pistetaulukolla. Oman menestyksensä pistehedelmät voi lähettää EA:n ylläpitämälle listalle, josta käy ilmi mistä maasta löytyvät maailman kovimmat virtuaalifutaajat. Hyvin menestyneen maajoukkueen päihittämällä ansaitsee edustamalleen maalle enemmän pisteitä kuin jumbomaiden kyykyttämisellä. Arvostelua kirjoitettaessa Suomi ei ollut listoilla vielä järin korkealla, mikä toisaalta kuulostaa kyseisen lajin ollessa kyseessä ihan realistiselta.

Verkkopelinä UEFA tarjoaa hauskaa hubaa maksimissaan kahdeksan pelaajan kesken. Ihmisvastus on luonnollisestikin tekoälyä arvaamattomampi, joten ottelut ovat yleensä huomattavasti värikkäämpiä ja tapahtumarikkaampia. Tuttujen pelikavereiden kanssa pelaaminen on tietysti superparhautta, jos kohta pelaaminen luonnistuu hyvällä lykyllä yllättävän luontevasti myös tuntemattoman peliseuran kanssa.

PS3- ja Xbox 360-versioiden ollessa keskenään varsin identtisiä, PS2-versio on asteen verran riisutumpi ja suoraviivaisempi. Alustan iän huomioon ottaen PS2-versio on joukkion näyttävin, joskin se kärsii verkkopeliominaisuuksien puutteesta. Pelillisesti UEFA Euro 2008 on kuitenkin jotakuinkin samaa kamaa kaikilla alustoilla. PS2-versiossa tekoäly ei tosin omien havaintojeni mukaan kikkaile aivan yhtä tyylikkäitä maaleja. Maalivahtini onnistui kylläkin kerran potkaisemaan pallon käsistään suoraan omaan verkkoon - liekö vika ollut kuitenkin peliohjaimen toisessa päässä.

Vaikeita valintoja


Kokonaisuutena UEFA Euro 2008 on hyvin tasalaatuinen, hajuton ja mauton tuote, josta on vaikea keksiä pahaa sanottavaa, jos nyt äärettömän hyvääkään. EA ratkaisi rohkeusongelmansa kertaheitolla työstämällä erillisen FIFA Street -sarjan, joka on tervetulleen erilainen näkemys aiheesta. UEFA:sta vähänkään erikoisempia uudistuksia on turha etsiä. Suurin osa peliin kohdistuvasta kitinästä on kuitenkin loppujen lopuksi merkityksettömistä pikkuasioista huomauttelua, mikä ei sinänsä vaikuta varsinaiseen pelikokemukseen.

Saman firman FIFA 08:an verrattaessa UEFA vetää hiuksen hienosti pidemmän korren, vaikka onkin käytännössä melkein sama peli. Kapteeni-tila on ominaisuutena FIFA:n 'Be a pro'-moodia vastaava, mutta jalostettu piirun verran eteenpäin. Jos taas pohditaan peliä ihan perusfutiksen kannalta, tykkäsin kuitenkin ensteksi eniten tuoreimmasta Pro Evolution Soccerista, jonka ilmapiiri on jollakin oudolla tapaa lämpimämpi ja miellyttävämpi - ja onhan se paljon mukavampi katsellakin.

Lopullista totuutta markkinoiden futispelien parhaudesta en yksinkertaisesti pysty määrittelemään, sillä kullakin on varmasti aiheesta omat mieltymyksensä. Itseasiassa haluaisin antaa tällekin pelille pisteiden sijaan Sama Peli (tm) -leiman, sillä pohjimmiltaan se kuitenkin on niin samankaltainen kuin edeltäjänsä, sekä kilpailijansa. Samalla se on kuitenkin ihan hyvä peli. Voi veljet, mikä dilemma!

V2.fi | Jarkko Rotstén

UEFA Euro 2008 (Xbox 360)

Toimivaa, mutta yllätyksetöntä peruspalloilua. Uusi hauska pelitila antaa syyn pelin ostamiseen.
  • Captain your country rokkaa
  • Matala oppimiskynnys
  • Perustoimiva kokonaisuus
  • Perusperusperus
  • Selostajien mokellukselle joku raja
  • PS2-versiossa ei tukea nettipalvelulle
< Apollo Justice: Ace ... Boom Blox... >

Keskustelut (1 viestiä)

analson

Rekisteröitynyt 13.04.2007

26.06.2008 klo 15.47

Itse ajattelin ensin, että kyseessä on käsittämätön rahastus EA:lta jälleen, mutta ehkä peli olisi silti kokeilemisen arvoinen. Täytyy miettiä vielä.
lainaa

Kirjoita kommentti
V2.fi Instagramissa
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova