Tuorein sisältö

Stardew Valley

Arvioitu: Xbox One
Genre: Roolipelit, Simulaatiot
Pelaajia: 1
Ikärajoitus: 7
Kehittäjä: ConcernedApe
Julkaisija: Chucklefish Games
Julkaisupäivä: 14.12.2016
Pelin kotisivut
Kati Alha

17.02.2017 klo 14.21 | Luettu: 6841 kertaa | Teksti: Kati Alha

Oravanpyörästä oravien sekaan
Kuinka moni kaupunkieläjä haaveileekaan irtautumista stressaavista töistä, ympäristön paineista ja tylsistä rutiineista? Harvempi meistä kuitenkaan uskaltaa ottaa hypyn tuntemattomaan ja kokeilla omavaraisuuttaan luonnon helmassa, suomalainenkin korkeintaan hommaa kesämökin, johon ehkä väsää pienen perunamaan. Sankarillemme kuitenkin tilaisuus tarjotaan, kun isoisä jättää perinnöksi maatilan pienestä Stardew Valleyn kylästä. Toimistoelämään tylsistynyt perijä ottaa tilaisuudesta vaarin ja pakkaa laukkunsa.

Loputon työmaaPerillä ei kuitenkaan odota idyllinen lomaosake, vaan vuosien saatossa ränsistynyt ja rehevöitynyt maatilkku. Tästä alkaa työ, joka ei hevin lopu: on puita hakattavana, ruohoa niitettävänä, kiviä louhittavana ja maata kynnettävänä. Kun tila alkaa näyttää siedettävämmältä ja ensimmäiset siemenet versovat ja tuottavat satoa, olo on aikaansaanut ja ylpeä, ja ajan kuluessa rutiinit maatilan pyörittämiseen alkavat löytyä. Stardew Valleyn vuosi jakautuu neljään kuukauteen, joista kukin edustaa yhtä vuodenaikaa. Eri lajikkeet kasvavat eri vuodenaikoina, joiden vaihtuessa aiemmat kasvit lakastuvat ja on aika kasvattaa uutta.

Farmarin työ ei rajoitu maan mylläämiseen. Ympäröivät vesistöt ovat täynnä kalastettavaa, ja kun tarpeeksi vaurastuu, voi laajentaa tuotantoeläinten kasvatukseen. Myös yhteisö kaipaa tulokkaan apua esimerkiksi kirjaston ylläpitämisessä, paikallisen kerhotalon kunnostamisessa ja erilaisiin festivaaleihin osallistumisessa. Jottei erakoidu tilalleen, pitäisi muihin ihmisiin myös jaksaa tutustua, solmia ystävyyksiä ja ehkä jossain vaiheessa myös perustaa perhe.

Syvällisiä sivupolkujaPelin sivujuonteet on kehitetty ansiokkaan syvällisiksi, eikä esimerkiksi kalastus ole pelkkä simppeli lisätienistikeino. Lajeja riittää, ja taitojen karttuessa ja varusteiden ja syöttien parantuessa haastavampienkin kalojen nostaminen muuttuu helpommaksi. Kalalajeihin vaikuttavat paitsi pyyntipaikka, myös vuodenaika ja sää, ja kaikkien kalojen narraaminen on pitkä ja vaativa prosessi.

Sama koskee kylästä löytyvää kaivosta, jossa pääsee taistelemaan monenlaisia hirviöitä vastaan. Yli satakerroksinen luolasto syventää farmipeliä roguelike-suuntaan, missä kerros kerrokselta alaspäin kuljettaessa viholliset vahvistuvat ja eteen tulee yhä arvokkaampia mineraaleja louhittavaksi. Paikallinen seikkailijoiden kilta myy parempia taisteluvarusteita ja palkitsee kaivoshirviöiden tappamisesta, kun taas löydetyt mineraalit ovat arvokkaita resursseja pelin nikkarointiosuudessa ja kivoja lahjoja kylän asukkaille.


Kyläläiset ovat viehättävän omalaatuisia, ja kunkin kanssa tarpeeksi hyviin väleihin päästyään kokee henkilökohtaisempia keskusteluita kuullen esimerkiksi lisää näiden persoonallisuuksista, unelmista tai peloista. Romanttisen suhteen osapuolena voi olla kuka tahansa kylän tietyssä ikähaarukassa olevista sinkuista sukupuolesta riippumatta, kunhan välit ovat tarpeeksi lämpimät.

Maailman söpöimmät pikselikanat


Jos mekaniikat toimivat, niin toimii myös audiovisuaalisuus. Pelin pikseligrafiikka on hiottua ja tyylikästä, ja erityisesti farmieläimet ovat persoonallisia ja hurjan söpöjä. Kanojen kotkotus, kissan maukaisu tai lehmän ammunta ilahduttaa aina eläinasukkeja tervehtiessä. Myös taustalla vaihtelevat musiikkikappaleet ja äänimaailmat toimivat erinomaisesti vaikuttaen osaltaan pelailun rentouteen ja miellyttävyyteen.


Mitä tulee ohjaukseen, niin suurimman osan ajasta pädiohjaus tuntuu yllättävän toimivalta, vaikka oletettavasti tietokoneversion hiiri-näppisyhdistelmä vie tässä voiton. Erityisesti tarkasti tiettyyn kohtaan maata asetettavat esineet menevät turhan usein vääriin paikkoihin. Tarkempaan asetteluun voi käyttää kursoria, mutta tällöinkin on seisottava juuri halutun kohdan vieressä, joten esimerkiksi kastelulaitteiden tai aidan asettelu on joskus vähän kömpelöä. Myös jonkin verran bugeja pelistä edelleen löytyy, näistä toistuvin on kursorin katoaminen menuvalikoissa, jolloin valikko pitää sulkea ja avata uudelleen. Viat ovat kuitenkin pieniä, eivätkä varsinaisesti menoa haittaa.

Taustalla monitaituri


Stardew Valleyssä näkyy selvästi Harvest Moonien perintö, mutta se onnistuu nousemaan edeltäjiensä harteille yltäen tämän hetken parhaaksi farmipeliksi. Tekemistä ja kokemista on käsittämätön määrä, ja edelleen tässä vaiheessa, kun takana on varmaan pian jo sata tuntia ahkeraa maalaiseloa, tulee vastaan täysin uutta sisältöä eikä kiinnostus ole hiipunut. Kun peli maksaa vain 15 euroa, ei ole kysymystäkään siitä, saako rahoilleen vastinetta.


Vaikka tekemistä ja oppimista on paljon, se ei tunnu liialliselta tai kuormittavalta, sillä eteneminen puuhissa on porrastettu hyvin. Alussa voi hyvin keskittyä maatilan kehittämiseen sekä viljelyyn, ja esimerkiksi kylällä riiailuun voi syventyä myöhemminkin. Kun alkuun aamurutiineista isoimman ajan vie kastelu ja sittemmin eläinten ruokkiminen, pystyy pikkuhiljaa siirtymään automaattikasteluun ja -ruokintaan, jolloin aikaa jää muulle. Oli missä vaiheessa peliä hyvänsä, aina tuntuu olevan jotain saavutettavaa ja aina tuntuu etenevän.

Vielä hämmästyttävämpää on, että koko mittavan pelin takana on yksi henkilö. ConcernedApe eli Eric Barone on hoitanut niin ohjelmoinnin, grafiikat, musiikin kuin tarinankin. Neljän vuoden urakaksikin saavutus on melkoinen, ja olen iloinen, että peli on löytänyt yleisönsä. Jo vuosi sitten ensimmäistä kertaa julkaistu peli on levinnyt useille alustoille, löytänyt aktiivisen fanikuntansa, niittänyt runsaasti hyviä arvioita ja päässyt Independent Game Festivalin pääpalkintoehdokkaaksi. Eikä syyttä.

V2.fi | Kati Alha

Stardew Valley (Xbox One)

Stardew Valley yllätti ja kapusi helposti omalla listalla viime vuonna julkaistujen pelien parhaimmistoon. Se on lähes täydellinen farmipeli, joka rentouttaa, viihdyttää ja koukuttaa – ja pitää mielenkiintonsa yllä pitkään.
  • Täydellinen rentoutumispeli
  • Hurja määrä tekemistä
  • Kiinnostavia ihmissuhteita
  • Oiva musiikki
  • Tyylikäs visuaalisuus
  • Erinomainen hinta-laatusuhde
  • Kontrollit toisinaan kankeita
  • Pienet bugit
< Hitman: The Complete... Sniper Elite 4... >

Keskustelut (5 viestiä)

Aada

17.02.2017 klo 21.30

Kivq
peli
lainaa
Yazu

17.02.2017 klo 22.43

Olisi ollut kiva kuulla vertausta enemmänkin Harvest Moon.

Harmi ettei tästä tullut arviota jo aikaisemmin.
lainaa
kaktuz

Rekisteröitynyt 27.05.2007

18.02.2017 klo 03.33 1 tykkää tästä

vähän myöhässä!
muokkaus: olikin xbonelle!
Muokannut: kaktuz 18.02.2017 klo 03.33 lainaa
pifsihpgv

18.02.2017 klo 12.39 1 tykkää tästä

kaktuz kirjoitti:
vähän myöhässä!
muokkaus: olikin xbonelle!


Tulee nykyään bonelle niin vähän pelejä että ihan ymmärrettävä unohdus
lainaa
Daealis

Rekisteröitynyt 27.05.2008

24.02.2017 klo 13.52

kirjoitti:
kalojen narraaminen on pitkä ja vaativa prosessi.


Kaiken kaikkiaan peliin sisään pääsemisen voisi tiivistää tuohon lauseeseen. Tällaisia pelejä ennen pelaamattomalle(Minecraft lienee lähinnä) pelin massiivinen sisältöluettelo kun lyödään eteen ja lyhyen kädestäpitämisen jälkeen sanotaan "korjaa koko maailma, nähdään viiden vuoden päästä", on siinä hyvin nopeasti peukalo suussa ja raavitaan päätä että mitäs nyt sitten pitäisi tehdä. Tekemistä on joka nurkassa minne eksytkin, ja kyseessä on täysin muista tekemisistä irrallaan oleva systeemi, mikä vaatii jälleen oman keskittymisensä ja temppunsa.

Itse olen peliin upottanut pari iltaa, 5 tuntia peliaikaa Steamin mukaan. Tässä ajassa en vielä ole keksinyt miten ihmissuhteet pelissä toimivat, onko taustalla jotain muutakin juonta kuin "kerää shittiä ja kun saavutat tietyn rajapyykin, saat uutta shittiä". Kaivoksessa pähkylöitsin jonnekin kymppitason alle, olen putsannut melkein koko maatilan puista ja ruohosta, siinä sitä vieressä kasvaa jos jonkinlaista rehua ja uunissa muhii metalleja harkoiksi. Mitä näistä saa tehtyä, ei mitään hajua. Jollain tapaa jotkin henget ovat mukana mineraalien pilkkomisessa, joku viemäriputki on löytynyt missä ilmeisesti pitäisi käydä seikkailemassa. Puolet asioista unohtuu sitä mukaa kun niihin törmää, informaatioähky on todellinen.

Siitä huolimatta mikään ei pelissä tapahdu nopeasti. Se on yksi mikä tuntuu olevan vakio. Vaikka tekemistä on niin paljon että joudut priorisoimaan sen mitä tänään tehtäisiin, siitä huolimatta kaikki tuntuu olevan hidastempoista ja ottavan puoli ikuisuutta. Mikä kuulostaa paradoksilta, mutta Stardew Valleystä huokuu zenmäinen olotila, mikä vaaditaan pelaamisen yhteydessä. Sisältöä ei vain voi pakottaa nopeasti läpi silloin kun haluat, vaan istutat sen kasvin nyt ja sitten puolen tunnin päästä kun on muutamia viikkoja kulunut pelissä, keräät sadon ja istutat jotain muuta. Sitä rautaa ei saa kerralla kannettua kaivoksesta niin paljoa, että sillä tekisi yhtään mitään, sinne on palattavat parin viikon ajan joka päivä jos haluat tuloksia. Pelkkä maapläntin raivaaminen voi olla muutaman päivän mittainen urakka.

Peli tuntuu genrelle vannoutumattomalle omituiselta hybridiltä facebook pelien ja tavallisten välillä. Mikään ei tapahdu nopeasti, ja pienenkin asian saavuttamiseen menee aikaa ja vaivaa. Viiden tunnin pelaamisen jälkeen tuntuu siltä kuin olisin vasta alkanut päästä jyvälle niihin lämpimiin pintakerroksiin pelin mekaniikoista, ja pinnan alla odottaa vielä 30 tunninkin jälkeen toinen puoli uusia juttuja. Puhumattakaan sitten kaikista keräiltävästä, rakennettavasta ja kasvatettavasta.
Muokannut: Daealis 24.02.2017 klo 13.52 lainaa

Kirjoita kommentti
V2.fi Instagramissa
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova