Tuorein sisältö

Gears of War 2

Arvioitu: Xbox 360
Genre: Sotapelit, Toimintapelit
Pelaajia: 1-2, moninpeli
Ikärajoitus: 18
Kehittäjä: Epic Games
Julkaisija: Microsoft Games
Julkaisupäivä: 07.11.2008
Pelin kotisivut
Matti Lintula

03.11.2008 klo 17.00 | Luettu: 28884 kertaa | Teksti: Matti Lintula

Iso ratas ei lyö tyhjää
Sodan rattaat pyörivät jälleen kun Marcus Fenix, Dominic Santiago ja muut steroideja aamupalaksi popsivat ihmissotakoneet lähtevät taltuttamaan entistä vihaisempana päälle rynnivää locust-laumaa. Ensimmäisen osan ratkaiseva isku ihmiskuntaa Sera-planeetalla piinaavia locusteja vastaan ei toiminut aivan toivotulla tavalla, ja nyt massiivisen hyökkäyksen seurauksena ihmisten elintila alkaa käydä vähiin. Epätoivoisessa tilanteessa hyökkäys on paras puolustus, ja pian muskelisotilaat ovatkin syvällä locustien selustassa pahojaan tekemässä.

Kauniit miehet sahoineen


Pelin juonellinen kampanja on toteutettu esimerkillisesti ja sen tarina tempaa mukaansa vaikka ensimmäinen Gears of War olisikin jäänyt kokematta. Helpointa vaikeustasoa on viilattu helpommaksi joten satunnaispelaajatkin voivat nauttia Gears of War 2:n annista ilman turhautumista. Aiempaa pidempi kampanja heittelee pelaajaa maisemasta toiseen, joten pitkäveteiseksi peli ei pääse lässähtämään - myös tarinan ja toiminnan rytmitys on hyvin tasapainossa, vaikka pelaajaa rauhoittavia taukoja ei aivan liikaa toiminnan sekaan mahdukaan. Pientä miinusta tulee melko selkeällä muotilla tuotetuista tehtävistä, joiden pieni aivopähkinäelementti vaatii lähinnä saman tempun toistamista uudestaan ja uudestaan etenemisen takaamiseksi. Tällaisiin toimiin kuuluu esimerkiksi vipujen vääntelyä, automaattikonetykkien välttelyä ja tappavalta sateelta suojautumista. Pienet puzzlet tekevät pelistä pelkkää silmitöntä räiskintää monipuolisemman, vaikka aivojen nyrjähtämistä ei todellakaan tarvitse pelätä helppoja etenemisesteitä ratkottaessa.

Jos Gears of Wars oli kaunis peli, vie Gears 2 graafisen loistokkuuden vielä pidemmälle. Yksityiskohtaiset pinnat ja pienet yksityiskohdat yhdessä massiivisten rakennelmien ja jylhien maisemien kera saavat pelaajan haukkomaan henkeään. Pelin teemana onkin selvästi ollut massiivisuus, sillä suurten päähenkilöiden lisäksi näiden kohtaamat vihollisetkin ovat kokoluokaltaan paikoin käsittämättömän suuria. Näinkin täydellisessä ympäristössä silmiin pistävät vain etsimällä etsityt viat, kuten paikoin sumeat tekstuurit ja hieman epämääräisesti toimiva räsynukkemallinnus. Näistä on kuitenkin syytä valittaa yhtä paljon kuin mansikoista kermakakussa, sillä ulkoasu on Xbox 360:n ehdotonta parhaimmistoa. Komeasta kuoresta huolimatta pelissä ei esiintynyt ruudunpäivitysongelmia. Positiivisena puolena Gears 2 on jonkin verran ykkösosaa värikkäämpi, vaikka perusviholliset ovatkin kaikki edelleen ulkonäöllisesti hämäävän harmaata massaa.

Äänimaailma ei yllä aivan ulkoasun tasolle. Musiikkia on, mutta se ei nosta erityisellä tenholla tunnetta pintaan tai tippaa linssiin. Aseiden äänetkään eivät varsinaisesti pudota penkiltä paria järeintä tykkiä lukuun ottamatta. Äänipuoli hoitaa tehtävänsä varmoin ottein, nousematta esille erityisillä huippusaavutuksilla. Aseistuksesta löytyy tietenkin jo ensimmäisestä Gearsista tuttu Lancer, joka konekiväärin lisäksi toimii moottorisahana. Sahan ääni lämmittää aina mieltä, paitsi moninpelissä, jossa se yleensä kuuluu lähinnä lapaluiden välistä. Vanhemmille kuuluukin varoituksen sana: Gears of War 2 ei sovellu alle suositusikärajan jääville lapsille, sillä kyseessä on mahdollisesti yksi pelihistorian verisimmistä, ellei verisin peli. Myös jotkin pelin moraalisista teemoista eivät välttämättä aukene nuorille pelaajille.

Toverit taistelijat


Gears of War 2 sisältää paitsi täysin uuden ja viihdyttävän yksinpelikampanjan, myös raskaalla kädellä tehtyä viilausta moninpelitiloihin. Aiemmin Meat Flagina ja Assassinationina tunnetut pelitilat ovat kokeneet kevyitä uudistuksia ja vaihtaneet nimensä Submissioniksi ja Guardianiksi. Uutta on wingman-tila, jossa pelaajat jaetaan kahden hengen joukkueisiin toisiaan vastaan taistelemaan. Bottien käyttö on mahdollista pelaajien välisissä taistoissa. Kampanjan yhteistyötilaan mahtuu edelleen vain kaksi pelaajaa kerrallaan, mutta nämä voivat pelata yhtä aikaa eri vaikeusasetuksilla. Käytännössä casual-vaikeustasolla pelaava amatööri ampuu isommankin vihollisen maihin pienemmällä panosmäärällä kuin kivenkova hardcore-pelaaja.

Piristysruiskeen kaveriporukan yhteissessioihin tuo vallan mainio Horde-pelitila, jossa kaikki pelaajat ovat samalla puolella taistelemassa aina suurempia ja vaikeampia vihollislaumoja vastaan. Peli pitää vihollisaalloista tappotilastoja, jolloin menestyminen vaatii paitsi tiukkaa yhteistyötä, myös hieman röyhkeää sooloilua omien tappojen kerryttämiseksi. Horde-tila jättää pelaajalle hyvän mielen, sillä moninpeleille tyypillinen häviäjille leukailu jää vähemmälle kaikkien taistellessa samalla puolella. Hordessa pärjää aluksi pelkällä silmittömällä räiskimisellä, mutta mitä pidemmälle tahtoo päästä, sen enemmän vaaditaan pelaajien keskinäistä strategiasuunnittelua.

Suuri kuin Xbox


Gears of War 2 on massiivinen lähes kaikilla mittareilla. Peli sylkee kokeneenkin taistelijan eteen sellaista maisemaa ja eliötä, joita on totuttu näkemään vain suurimmissa efektielokuvissa. Eräs vaikuttavimmista kohtauksista tarjoaa mm. muutaman kerrostalon korkuisen merihirviön kanssa painimista. Veden pintaa pitkin kohti kiitävä jättiläinen aiheuttaa aitoa paniikkia pienessä pelaajassa. Valitettavasti kyynisimmät ehkä huomaavat massiivisuuden olevan suorastaan pakkomielle pelisuunnittelijoille, sillä lopulta kaiken ollessa jättimäistä, hieno tehoste menettää ikävästi tehoaan. Toisaalta peli vetää macho-toiminnan muutenkin niin yli äyräiden, että toistuvat ylilyönnit antaa anteeksi vaikka itseironiana, oli se sitä tai ei.

Jos omistat Xbox 360:n ja pidät räiskintäpeleistä, on syytä marssia kauppaan ostamaan Gears of War 2. Mitään ratkaisevaa syytä tämän teoksen hankkimatta jättämiselle ei löydy. Toteutus on alusta loppuun erittäin laadukasta ja uudet moninpelitilat tekevät pelistä edeltäjäänsä pitkäikäisemmän. Kolmanteen Gearsiinkin jää kuitenkin tekemistä. Moninpeleihin voisi mahtua nykyistä enemmän pelaajia ja muuten loistavaan kampanjan yhteistyötilaan voisi mahtua useampikin kuin kaksi pelaajaa kerrallaan. Graafisesti Xbox 360 tuskin paljon tämän pidemmälle venyy, elleivät kehittäjät keksi jotakin todella uutta ja ihmeellistä optimointia tekstuurien tallennukseen. Gears of War 2 mässäilee verellä, toiminnalla ja massiivisuudella. Epic on onnistunut tekemään ennennäkemättömiä ylilyöntejä harvinaisen hyvällä maulla. Gears of War 2:n jälkeen moni miehekäs räiskintä muistuttaa lähinnä Barbie-pelejä.

V2.fi | Matti Lintula

Gears of War 2 (Xbox 360)

Gears of War 2 on jokaisen Xbox 360 -räiskijän pakkohankinta. Peli onnistuu korjaamaan ensimmäisen osan puutteita ja syventämään tunnelmaa metrikaupalla.
  • Ulkoasu
  • Kokonaislaatu
  • Uudistettu moninpeli
  • Äänimaailman tasapaksuus
  • Turhan kevyet puzzlet
< Ferrari Challenge: T... Littlest Pet Shop... >

Keskustelut (17 viestiä)

i30

03.11.2008 klo 19.18

! Minä en mene viikonloppuna naisiin, pelaan tätä !
+ Loistava alotus arvostelussa :D
lainaa
Ville

Moderaattori

Rekisteröitynyt 30.03.2007

03.11.2008 klo 20.08

Kovaa kamaa, alkoi oikein himottamaan tämä vaikka en ole juurikaan sitten Halo ykkösen jälkeen räiskintöjä pelaillut.
lainaa
stammy

Rekisteröitynyt 30.07.2007

03.11.2008 klo 20.30

Kuulostaa (ja näyttää GT:n videoarviosta päätellen) kyllä törkiän hyvältä. Täytyy vain pelitellä syksyn roolipelitulva ennen kuin ehtii tämän kimppuun, mikä on sinänsä harmi.
lainaa
TaiZuuni

Rekisteröitynyt 01.06.2007

03.11.2008 klo 20.58

Joo pakkohan tämä on ostaa co-opin takia. Moninpelistä jäi vähän kakka maku viimekerralla, joten toivotaan että nyt on asiat kohdillaan.
lainaa
Gears

04.11.2008 klo 00.11

Hyvä arvostelu. Se merihirviö jonka näkee siinä
Launch videon lopussa, en ole sen tapaista nähnyt edes elokuvissa. Olen omistanut 360:sen yli vuoden ja jostain syystä GOW1 on jäänyt väliin.

Tähän olen rakastunut jo ekakuvista lähtien ja perjantaina ostan tämän. Ehkä tämän jälkeen
ykkösenkin, ykkönen on jäänyt välistä kun en ole kaupassa nähnyt. Voihan sen tilatakin mutta ensin tämä mestariteos GOW2.
lainaa
ylihype

04.11.2008 klo 00.36

Taas tätä ylihype kamaa. Varmaan kuuluu samaan kastiin ensimmäisen osan kanssa, joka oli pettymys.
No, se pelakoon, joka tykkää, itse en tätä 360:lle hanki.
lainaa
Ville

Moderaattori

Rekisteröitynyt 30.03.2007

04.11.2008 klo 08.03

ylihype kirjoitti:
Taas tätä ylihype kamaa. Varmaan kuuluu samaan kastiin ensimmäisen osan kanssa, joka oli pettymys.
No, se pelakoon, joka tykkää, itse en tätä 360:lle hanki.


Eiköhän hypellä ole tapana kaikota siinä vaiheessa, kun pelit joutuvat puolueettomien toimittajien syyniin. Mutta linjaveto se on tuokin.
lainaa
Zenrich

Rekisteröitynyt 23.07.2007

04.11.2008 klo 17.03

PC käännöstä odottaessa...
lainaa
stammy

Rekisteröitynyt 30.07.2007

04.11.2008 klo 23.02

Zenrich kirjoitti:
PC käännöstä odottaessa...

Epic on nimenomaan sanonut, ettei PC-versiota tällä kertaa tule.
lainaa
RoflerX

05.11.2008 klo 13.49

stammy kirjoitti:
Zenrich kirjoitti:
PC käännöstä odottaessa...

Epic on nimenomaan sanonut, ettei PC-versiota tällä kertaa tule.

Ainahan sitä saa odotella :)
lainaa
Zenrich

Rekisteröitynyt 23.07.2007

05.11.2008 klo 13.54

RoflerX kirjoitti:
stammy kirjoitti:
Zenrich kirjoitti:
PC käännöstä odottaessa...

Epic on nimenomaan sanonut, ettei PC-versiota tällä kertaa tule.

Ainahan sitä saa odotella :)


Ja ainahan ne sanovat, totta kai pitää yrittää boxeja myydä eikä antaa uskoa jatko-osan tulevan. Eihän GTA4:nkään pitänyt kääntyä, tai ensimmäisen GeOWin.. tai monen muunkaan "yksinoikeuden"
lainaa
i30

05.11.2008 klo 19.04

Mikäs tää GeOW oikein on?=)
lainaa
Nizi

05.11.2008 klo 23.19

Juuri tuossa kaverin kans aloitettiin kampanja cooppina. Oli kyllä tajuttoman hauskaa mäiskettä :) Toivottavasti moninpeli on yhtä rautaa kuin mitä se oli ykkösosassa. Harmi ettei kaverin läksynlukujen takia ehditty enempää. Mutta huomenna sitten!
lainaa
sivistystämoukille

06.11.2008 klo 20.50

i30 kirjoitti:
Mikäs tää GeOW oikein on?=)

GeoW = Gears of War!
GoW = aiemmin Gearsia ilmestynyt God of War!
lainaa
Muntu

Rekisteröitynyt 08.12.2007

08.11.2008 klo 14.59

Ville kirjoitti:
ylihype kirjoitti:
Taas tätä ylihype kamaa. Varmaan kuuluu samaan kastiin ensimmäisen osan kanssa, joka oli pettymys.
No, se pelakoon, joka tykkää, itse en tätä 360:lle hanki.


Eiköhän hypellä ole tapana kaikota siinä vaiheessa, kun pelit joutuvat puolueettomien toimittajien syyniin. Mutta linjaveto se on tuokin.

Eiköhän GTA IV:n kohdalla huomattu, että hype nostaa arvosanoja.. Mutta syvällisempää kantaa en ota, peliä kun en ole pelannut.
lainaa
Jarkko

Moderaattori

Rekisteröitynyt 30.03.2007

10.11.2008 klo 09.17

Muntu kirjoitti:
Ville kirjoitti:
ylihype kirjoitti:
Taas tätä ylihype kamaa. Varmaan kuuluu samaan kastiin ensimmäisen osan kanssa, joka oli pettymys.
No, se pelakoon, joka tykkää, itse en tätä 360:lle hanki.


Eiköhän hypellä ole tapana kaikota siinä vaiheessa, kun pelit joutuvat puolueettomien toimittajien syyniin. Mutta linjaveto se on tuokin.

Eiköhän GTA IV:n kohdalla huomattu, että hype nostaa arvosanoja.. Mutta syvällisempää kantaa en ota, peliä kun en ole pelannut.


Menee vähän OT:ksi, mutta mielestäni GTAIV on kyllä edelleen todella kova peli.
lainaa
LisukkeitaOdotellen

10.11.2008 klo 13.38

Jarkko kirjoitti:

Menee vähän OT:ksi, mutta mielestäni GTAIV on kyllä edelleen todella kova peli.


Vaikka GTA4:n dissaaminen ja vähättely näyttäisikin olevan tällä hetkellä muodissa, se on mestariteos, eikä jonkun nettipalstan random-nobodyn vähättelyt himmennä pelin loistoa vähääkään.
lainaa

Kirjoita kommentti
V2.fi Tiktok
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova