Tuorein sisältö

Ferrari Challenge: Trofeo Pirelli

Arvioitu: Playstation 3
Genre: Ajopelit
Pelaajia: 1
Ikärajoitus: 3
Kehittäjä: System 3
Julkaisija: System 3
Julkaisupäivä: 23.05.2008
Pelin kotisivut
Mikko Heinonen

02.11.2008 klo 13.00 | Luettu: 8773 kertaa | Teksti: Mikko Heinonen

Ori korskahtaa taas
Blur-yhtyeen Damon Albarn totesi joskus kokaiinin olevan Jumalan tapa kertoa ihmiselle, että tällä on liikaa rahaa. Tämä voi olla totta, ja toinen hyvä vihje on se, kun huomaa ostaneensa Ferrarin, että voi ajaa sillä kilpaa muiden kanssa omalla kustannuksellaan. Tästä kuitenkin on kysymys Ferrari Challenge -autokilpailussa, johon osallistuu automaahantuojien, muiden yritysten ja ihan vaan rikkaiden ihmisten autokuntia. Ferrari julkaisee aina tietystä mallistaan "Challenge"-version, jolla kisa käydään. Tarjolla on kaksi sarjaa - Shellin ja Pirellin sponsoroimat - joista ensimmäiseen saa osallistua amatöörikin, jälkimmäinen on tarkoitettu ammattikuskeille. Tämä monenlaisista autopeleistään tunnetun Eutechnyxin System 3:lle kasaama peli kertoo lähinnä jälkimmäisestä.

Ferrari on jo teeman valintana sen verran onnistunut, että kovimmat merkin fanit ovat varmasti hankkineet pelin lukematta ainoatakaan arvostelua. Jos ei muuta kaipaakaan kuin monien eri Maranellon tuotteiden kuolaamista ja perustason kilpa-ajoa, kannen perusteella pelin ostanut tuskin pettyy. Jos taas kaipaa jotakin Gran Turismo / Forza Motorsport -suuruusluokan rattikapinaa, voi ostostaan ehtiä katuakin.

Julkkisten kyydissä


Siinä missä BBC:n mainio Top Gear -ohjelma on valjastettu Gran Turismo 5:n markkinointiin, Ferrari Challengessa on mukana kilpailevan Fifth Gearin Tiff Needell, joka opastaa pelaajaa auton käsittelyssä. Tai ainakin siltä vaikuttaa, sillä käytännössä opettelukierros on ohi ennen kuin sitä ehtii edes havaita, eivätkä ajotaidot juuri ehdi karttua. Muutenkin ainakin henkilökohtaisesti miehessä vakuuttavaa ovat juuri autonkäsittelytaidot, ei niinkään rasittavanuottinen ääni.

Pakollisen Arcade-pelitilan lisäksi varsinaista sisältöä tarjoillaan kisakaudella, jossa kierretään joukko kilparatoja kokonaisten kisaviikonloppujen merkeissä. Täysi viikonloppu sisältää aika-ajojen lisäksi kaksi kokonaista kisaa, joissa on mukana 16 autoa - kaikki samanlaisia, joten sanonta "se on kuskista kiinni" saa entistä suuremman merkityksen. Kisa kestää 15 minuuttia, jonka jälkeen ajetaan kierros loppuun ja liputetaan voittaja maaliin.

Peli ei esittele hienointa PS3-grafiikkaa ikinä, ja etenkin taustapeilistä katsottuna automallit näyttävät peräti karuilta. Taustamusiikinkin kanssa on vähän niin ja näin, mutta se tärkein, eli ajotuntuma, on onneksi kunnossa. Harmi siis, että pelattavuus muuten on hiukan ongelmallinen.

Turhaumaa tarjolla


En ylläpidä epärealistista kuvaa ajotaidoistani, mutta tiedän myös, etten ole kaikista huonoin autopelien pelaaja. Kaveriporukan Forza-kisoissa sijoitun yleensä puolivälin tienoille, joskus jopa kärkeen jos muut tekevät paljon virheitä. Siksi voin kohtuullisella luotettavuudella sanoa, että Ferrari Challenge on paikoin epäloogisen vaikea. Hierottuani aika-ajoissa tulosta mahdollisimman hyväksi puolisen tuntia ennestäänkin tutulla Monzan radalla olin edelleen yli 10 sekuntia perässä kärkiautoa. Eipä siis auttanut muu kuin hyväksyä tappio ja aloittaa kisa ruudukon perältä. Tämän jälkeen odotin saman menon jatkuvan itse kilpailussa, mutta ehei, nyt kisakumppanit tulivatkin perä edellä vastaan ja olin parissa kierroksessa kärjessä. Turha kai kertoakaan, miten jatkossa suhtauduin aika-ajoihin, jotka onneksi sai ohitettua suoraan.

Voitto olisi hellinnyt vieläkin nopeammin, jos muut autot olisivat huomioineet edes vähän, mitä radalla tapahtuu. Näin tiukoilla raiteilla kulkevaa AI:tä en ole tavannut sitten PS1:n TOCA Touring Carsin, ja pienikin osuma konekuskin ajolinjalle päättyi aina pelaajan tappioksi.

Rupesimme kortille


Taottuani päätä seinään itse kisatilojen kanssa löysin pelistä jännittävän bonuksen: Ferrari-korttipelin lapsuuden autokorttipakkojen tyyliin. Tarkoitus on siis pelata AI-vastustajaa vastaan korttia siten, että valitaan omasta autokortista ominaisuus - nopeus, teho, paino tms. - jonka arvioidaan olevan vastustajan kortissa huonompi. Voittaja saa pakkaansa molemmat kortit, ja peli jatkuu kunnes toisella on hallussaan koko pakka. Yllättäen tämä olikin automatisoituna hiton hauskaa, lätkin kortteja konetta vastaan parisen tuntia. Kun alkoi muistaa, mitä kortteja vastustajalla on, taktikointi siirtyi aivan uudelle tasolle.

Muistan itse kehittäjä Eutechnyxin peleistä, jotka ovat olleet "ihan kivoja", mutta joissa on aina ollut jotain rasittavaa pikkuvikaa. Ferrari on yksi lisää kokoelmaan. Se on periaatteessa ihan ok-tasoinen kilpa-ajopeli, mutta jos sitä verrataan vaikka Segan vuonna 1999 julkaisemaan Ferrari F355 Challengeen, joka sattumoisin vielä kertoo samasta aiheesta, on vaikea nähdä, minne konsolien tehoerot ja kuluneet vuodet ovat menneet. AI-munailu on omiaan lannistamaan aloittelevaa ja kokenempaakin kuskia, mutta jos ratoja jaksaa hieroa, löytää pohjimmiltaan ihan kunnollisen autopelin - monien muiden joukossa.

V2.fi | Mikko Heinonen

Ferrari Challenge: Trofeo Pirelli (Playstation 3)

Pintavikainen ajopeli tyydyttänee kovimpia Ferrari-faneja, mutta siihen se jää.
  • Ferrari
  • Presentaatio kohdillaan
  • Korttipeli
  • Tekoälykuskit
  • Aika-ajot
  • Karuhko peligrafiikka
< Xpand Rally Xtreme... Gears of War 2... >

Keskustelut (4 viestiä)

Protec

Rekisteröitynyt 26.09.2007

03.11.2008 klo 00.09

Ihan ok ajopeli tämä on. Mutta valitettavasti juuri tekoäly ja tylsät kilpailut pilaavat aika paljon pelistä. Mielestäni grafiikka on nättiä, ja varsinkin sadekeli on hienoa katseltavaa. Moottorin äänet kuulostavat hyviltä mikä on tärkeää tällaisessa pelissä, ja fysiikanmallinnus on mielestäni parasta mitä tällä hetkellä on konsoleilla tarjota Forza2:n lisäksi. Ja juuri nuo aika-ajot ovat täysin turhia. Itse aika-ajossa jäin itsekin tekojärjelle sen 10 sekuntia, mutta itse kilpailussa sitten voitin helposti. Hyvä ajopeli, mutta ei täydellinen.
lainaa
Kimitri

Rekisteröitynyt 22.04.2007

04.11.2008 klo 08.50

Eutechnyxin Total Driving se vasta jotain olikin. Se oli nimittäin kaikin puolin kammottava ajelupeli alkuperäiselle Pleikkarille, mutta koska se oli ensimmäinen ostamani peli ko. alustalle, oli sitä pakko tahkota sormet verillä. Oletan, että Ferrari Challengessa Eutechnyx on varmaan kuitenkin pystynyt välttämään "sharp turn" -ominaisuuden sisällyttämisen peliin.
lainaa
Jarkko

Moderaattori

Rekisteröitynyt 30.03.2007

04.11.2008 klo 12.03

Kimitri kirjoitti:
Eutechnyxin Total Driving se vasta jotain olikin. Se oli nimittäin kaikin puolin kammottava ajelupeli alkuperäiselle Pleikkarille, mutta koska se oli ensimmäinen ostamani peli ko. alustalle, oli sitä pakko tahkota sormet verillä.


Aka. Toutain Driving... Voi veljet.
lainaa
Mikko

Moderaattori

Rekisteröitynyt 30.03.2007

04.11.2008 klo 14.33

Kimitri kirjoitti:
Oletan, että Ferrari Challengessa Eutechnyx on varmaan kuitenkin pystynyt välttämään "sharp turn" -ominaisuuden sisällyttämisen peliin.


Yritin kyllä etsiä tätä kontrolleista, mutta ei löytynyt! Sinällään mielenkiintoinen pelimekaniikka kyllä tuossa, lienee ainoa autopeli jossa moinen oli.
lainaa

Kirjoita kommentti
V2.fi Instagramissa
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova