Tuorein sisältö

Sea of Thieves

Arvioitu: Tietokonepelit
Genre: Seikkailupelit, Toimintapelit
Pelaajia: 1, 2-4 moninpeli
Ikärajoitus: 12
Kehittäjä: Rare
Julkaisija: Microsoft Games
Julkaisupäivä: 20.03.2018
Pelin kotisivut
Miia Lyyra

29.03.2018 klo 10.00 | Luettu: 11831 kertaa | Teksti: Miia Lyyra

Onko kukaan nähnyt merihirviötä?
Kevään aikana Sea of Thievesiä päästiin kokeilemaan useissa testiviikonlopuissa. Betatestit jättivät positiivisen ennakkotunnelman meriseikkailusta, mutta mieltä jäi samalla kaivelemaan kysymys siitä, riittäisikö pelissä tarpeeksi tekemistä. Kokeiluviikonlopuissa tahkosin merta yhteensä noin 15 tunnin edestä, joten kokemusta kerkesi kertyä useamman meripeninkulman verran. Kirjoitin kokemuksistani myös ennakon. Arvostelun testit suoritettiin pääasiallisesti tietokoneella (Windows 10), mutta seilaamista kokeiltiin myös Xbox Onella.

Yksinäinen merirosvo on onnetonSea of Thieves sai ennakkoon kritiikkiä sen kapeasta alustavalikoimasta, sillä merirosvon pöksyihin voi hypätä vain Xbox Onella ja Windows 10:llä. Se kuuluu toki Xbox Play Anywhere -julkaisuihin, mikä tarkoittaa, että peliä voi pelata ristiin kahdella eri alustalla. Tallennus tapahtuu pilveen, joten muun muassa saavutukset säilyvät, vaikka peliväline vaihtuisi. Laitteen vaihtaminen onnistuu jouhevasti, eikä ongelmia tämän suhteen ilmennyt. Testauksen aikana oli kuitenkin havaittavissa, että Xbox Onella oli enemmän lagipiikkejä, kun taas Windows-versio rullasi kunnialla kaikki pelikerrat. Konsolipuolella oli myös muita satunnaisia ongelmia, muun muassa merirosvon mukana olevien tavaroiden häviäminen ja häiriöt tehtävien käynnistyksessä. Viat tosin korjaantuivat, jos peli käynnistettiin uudelleen. Sea of Thieves on kärsinyt myös julkaisunsa jälkeen servereiden ylikuormituksesta. Ongelmat on kuitenkin luvattu korjata piakkoin ja julkaisun jälkeen on ollut jo kaksi huoltokatkoa, joiden aikana mahdollisia ongelmia on selätetty.


Betatestissä tarjolla oli rajoitettu versio pelistä, joten vasta nyt julkaisun yhteydessä päästiin tutustumaan siihen, mitä kaikkea peli tarjoaa. Seikkailua voi edelleen harrastaa joko yksin tai useamman kaverin kanssa ja kumppaneiksi voi valita joko ystäviä tai tuntemattomia pelaajia. Vieraiden kanssa seilaaminen saattaa tuottaa ongelmia, sillä vain harva tuntuu haluavan käyttää mikrofonia kommunikointiin. Yhteistyön puute taas johtaa aluksen uppoamiseen ennemmin tai myöhemmin. On suositeltavaa, että mikki on aina päällä, huolimatta siitä, ketkä ovat pelikavereina. Yksinpelinä teos on melko onneton, vaikka laivojen käyttäminen ja aarteiden kaivaminen onnistuukin soolona. Tällöin pelistä vain katoaa koko idea, sillä merirosvoilu on huomattavasti hauskempaa yhdessä. Aluksen pitäminen kurssissa yhteistyöllä tuo mukaan riemunkiljahduksia, jotka lisääntyvät, kun vastustajan paatti saadaan upotettua kanuunojen avulla.

Varasta sielu tai etsi kanalauma


Ennakkoon suurin huoleni oli tehtävien riittävyys, testikerroilla kun nähtiin vain arkkujen etsimistä karttojen ja sanallisten vihjeiden avulla. Lopullisessa pelissä tehtävät valitaan kolmesta eri vaihtoehdosta: Gold Hoarders, Order Of Souls tai Merchant Alliance, joista kahta jälkimmäistä ei betatestissä vielä ollut. Order of Souls keskittyy luurankomerirosvojen sielujen keräämiseen, kun taas Mechant Alliancessa on tarkoituksena metsästää esimerkiksi kanoja ja possuja sekä kuljettaa niitä satamiin myytäväksi. Tehtävien tekemisestä pelaajat palkitaan kultakolikoilla. Palkkion määrä riippuu esimerkiksi arkun laadusta tai merirosvon sielun tärkeydestä. Alimmillaan olen nähnyt arkusta maksettavan noin 80 kolikkoa ja korkeimmillaan valuuttaa on kertynyt yhdestä kirstusta lähes 700 killinkiä. Häkkiin saadusta kanasta taas maksettiin melkein 300 kultarahaa.


Pelin tehtävät ovat mukavia ja vaikeutuvat, kunhan niistä pulittaa merirosvovaluuttaa. Tällöin karttapalat vaihtuvat sanallisiin arvoituksiin, kapteenien sieluja vartioivat massiiviset miehistöt ja kauppiaat haluavatkin vain tietyn rotuisia kanoja. Pidemmän päälle tehtävien suorittaminen käy kuitenkin tylsäksi. Ne noudattavat pääsääntöisesti aina samaa kaavaa ja ison meren saaret on nopeasti koluttu tyhjiin yksi toisensa jälkeen. Mikäli on keskittynyt vain asioiden etsimiseen, on peli pelattu nopeasti “läpi”, mutta mikäli tilastot ja saarien penkominen kiinnostavat, tarjoaa peli enemmän saavutettavaa. Onkin huhuttu, että pelin sisällä sijaitsee niin sanottu endgame, jossa on tarjolla jotain suurta ja mahtavaa. Pääsääntöisesti pelin ideana on kuitenkin käyttää omaa mielikuvitustaan ja hyödyntää intohimojaan. Sielujen varastamisen ja kananmetsästyksen lomassa voi esimerkiksi kuluttaa aikaansa etsimällä piilotettuja arkkuja saarilta tai käymällä sotaa muiden pelaajien kanssa ja samalla omaa hahmoaan voi kehittää paremmaksi merirosvoksi.

Sea Of Thieves on muuten loistava peli, mutta ei ansaitse täyttä arvosanaa PvP -pelilogiikkansa vuoksi. Pelaaja vastaan Pelaaja -ottelut on nimittäin tehty todella huonosti. Teoriassa parasta mitä pelissä voi tehdä, on upottaa toisen miehistön laiva, varsinkin jos upotetusta hylystä sattuu löytymään arkkuja tai muita rahanarvoisia esineitä. Käytännössä tilanne on kuitenkin toisin: PvP-ottelut muuttuvat kissa ja hiiri -leikiksi, jossa synnytään yhä uudelleen ja uudelleen keskelle taistelua. Tilanne toistuu, kunnes jompikumpi miehistöistä syntyykin toisaalle. Ymmärrän hyvin miksi mukaan on haluttu meritaisteluita, mutta toteutus ontuu. Olisi ollut toivottavaa, että esimerkiksi Outpost-alueet, eli satamat olisivat olleet turva-alueita, sillä arkkujen, eläinten ja sielujen myyminen kauppiaille on tällä hetkellä mahdotonta, jos satamassa odottaa vastajoukkue.


Samassa pelissä voi olla eri kokoisia miehistöjä, joten taistelut eivät ole tasavertaisia, ja useimmiten ison aluksen miehistö kukistaa pikkupaateilla kulkevat. PvP-ottelut olisivat siedettäviä, jos samassa matsissa seilaisivat aina samankokoiset miehistöt ja alukset. Tilannetta pahentaa, että laivaa ei voi edes päivittää paremmaksi eikä toisen upottamisesta palkita lisäpisteillä. Tällä hetkellä PvP-ottelut tuntuvat kiusanteolta, joka saa savun nousemaan korvista.

Varo, yrjö saattaa saapua kylään


Grafiikka on niin nättiä, että se sai minut melkein oksentamaan. Kyllä, luit oikein. Syynä on Raren lahjakkuus tehdä merimaisema, joka tuntuu todella eläväiseltä. Tulin siitä merisairaaksi ja teki mieli lähteä oksentamaan kesken pelin. Kieltämättä tuollaisen tunteen saaminen aikaan pelin avulla ilman virtuaalitodellisuuslaseja on melkoinen saavutus. Ei voi kuin hattua nostaa!


Pelissä päästään näkemään myös vuorokauden ja sään vaihtelut. Näistä riippuen merenkäynti muuttuu tilanteeseen sopivaksi. Kirkkaalla kelillä näkyvyys on hyvä, tuuli on yleensä suotuisa ja aallokko melko matala. Isoissa myrskyissä alus taas joutuu helposti väärälle kurssille ja laitojen yli valuu vettä ruumaan litratolkulla. Tilanteista selviää ainoastaan vahvan ja neuvokkaan miehistön avustuksella. Jokaisen pelaajan on tiedettävä paikkansa aluksella sekä toteltava kapteenin antamia käskyjä. Säässä kuin säässä on osattava lukea karttaa sekä käyttää kompassia ja lisäksi on ymmärrettävä taivaalla näkyviä tuulia ja luovittava niiden mukaisesti.

Tulevaisuus näyttää merirosvoille suunnan


Sea of Thievesistä on mahdotonta antaa lopullista arviota. En ole vielä löytänyt piilopaikkaa, jossa minua odottaisi iso aarre. En ole myöskään kohdannut hirviötä, joka pahimmillaan tappaisi minut varmasti. Olen pääsääntöisesti keskittänyt seikkailuni kanojen perässä juoksemiseen sekä merirosvojen sielujen metsästämiseen. Tämän lisäksi olen saattanut notkua baarissa istumassa juoden rommia. Laiskuuden huipentuessa olen vain seilannut merta ja katsonut auringonlaskua sekä haaveillut tulevaisuudesta.


Joillekin pelaajille korkeahko hintalappu voi koitua ongelmaksi, sillä peli maksaa noin 70 euroa. Merirosvoilemaan pääsee kuitenkin “halvemmalla”, mikäli ostaa kuukausimaksulla toimivan Xbox Game Passin - sillä kun saa pelata 10 eurolla kuussa. Jos teoksen ostaminen omaksi epäilyttää, kannattaa seikkailua käydä kokeilemassa kyseisen palvelun kautta.

Loppujen lopuksi Raren merirosvoseikkailu on kelpo peli, mutta muutama puute nousee esiin. Suurin ongelma on se, ettei laivoja, aseita tai muita varusteita voi muuttaa paremmaksi edes pelin sisäisellä valuutalla. Kaikki kolikoilla ostettavat tavarat ovat vain ulkoasua muuttavia tekijöitä. Tällaisenaan kokonaisuus muistuttaa merten Minecraftia, jossa tarkoituksena on kerätä itselleen mahdollisimman korkea merimiesarvo sekä mahdollisesti jossain vaiheessa löytää seiloreiden piilopaikka. Hassutteluun ja ylenpalttiseen sekoiluun teos on hyvä, mutta vakavampaa meriseikkailua halajavalle Sea of Thieves on pienoinen pettymys.

PC-tiedot: Nvidia GTX 1060, 6 GB, Intel Core i7-7700K CPU, 16 GB DDR4 RAM

20 minuuttia pelikuvaaV2.fi | Miia Lyyra

Sea of Thieves (Tietokonepelit)

Merisairautta aiheuttava seikkailu, jossa PvP-ottelut antavat lisää tuulta purjeisiin. Parhaimmillaan yhdessä pelattuna, mutta sopii myös yksinäisille merikarhuille.
  • Oksettava merenkäynti
  • Hauskat hahmot
  • PvP-ottelut
  • Piilotettujen aarteiden etsintä
  • Vain Windows 10 ja Xbox One
  • PvP-ottelut
  • Laivoja ja aseita ei voi päivittää
  • Tehtävien yksipuolisuus
< Yakuza 6: The Song o... Far Cry 5... >
Keskustele aiheesta

Keskustelut (7 viestiä)

asdasdasd

29.03.2018 klo 11.33 3 tykkää tästä

"Suurin ongelma on se, ettei laivoja, aseita tai muita varusteita voi muuttaa paremmaksi edes pelin sisäisellä valuutalla."

Jos PVP harmittaa arvostelijaa jo nyt, niin kuinka paljon se sitten harmittaisi jos vastaan tulisi jengejä jotka pidempään pelanneina omaisivat parhaat varusteet ja purtilot?

Hyvä vaan että ovat kosmeettisia muutoksia, pelaajien taidot ja tiimien kommunikaatio ovat silloin ne jotka ratkaisevat, eikä peliin pidemmän ajan päästä palaava tai satunnaisesti pelaava ole välittömästi alakynnessä.
lainaa
miialyyra

Moderaattori

Rekisteröitynyt 15.05.2017

29.03.2018 klo 12.10

asdasdasd kirjoitti:
"Suurin ongelma on se, ettei laivoja, aseita tai muita varusteita voi muuttaa paremmaksi edes pelin sisäisellä valuutalla."

Jos PVP harmittaa arvostelijaa jo nyt, niin kuinka paljon se sitten harmittaisi jos vastaan tulisi jengejä jotka pidempään pelanneina omaisivat parhaat varusteet ja purtilot?


Luultavasti yhtä paljon, koska silloin tilanne olisi lähes samanlainen. Kaikilla olisi mahdollista pelata peliä enemmän ja päivittää varusteita jne. Toki silloinhan voisi esimerkiksi olla niin, että PvP-otteluihin laitettaisiin esimerkiksi samalla levelillä olevat seilorit. :) Silloin harmittaisi jos itse olisi lv.2 ja vastustaja lv.56. Lähempänä toisiaan olevat ei ärsyttäisi.
Muokannut: miialyyra 29.03.2018 klo 12.12 lainaa
Merirosvo

29.03.2018 klo 21.02 7 tykkää tästä

4 tähteä???!!! En kyllä todellakaan samaa mieltä. Hinta 70 euroa ja peli on sisällöltään siihen nähden keskeneräinen. Tehtävät on tylsähköjä sekä haasteettomia ja yksipuolisia juuri niinkuin sanoit. Pvp on myöskin tylsähköä ja hidastempoista sekä harvinaista verrattuna early accessissä olevaa blackwakeen. Aseita vähemmän ja ammustyypit puuttuu. Blackwaken hinta 20 e edellä mainitut löytyy ja tekee pvp:stä monipuolisempaa sekä strategisempaa. Mekaniikatkin on blackwakessa monimutkasemmat. Kaiken lisäks alustalle, jossa tuskin on muita pelejä, koska ihan p***** verrattuna esim. Steam. Ei voi olla arvostelijan kanssa samaa mieltä kuin grafiikkojen, ympäristön vaikuttavasta ulkonäöstä ja koosta sekä huumorista. Mutta noihin kyllästyy muutomassa tunnissa viimeistään, joten jos luet tämän hanki se peli xbox game passilla 2 viikoksi se todennäköisesti riittää kokemaan tarpeeksi.

TLDR itse antaisin 2 tähteä enintään varmaankin yhden hinta huomioon ottaen.
lainaa
Man1ac

30.03.2018 klo 10.26

Toiset antaa 2/5 ja toiset ,4/5
Tämähän on enemmän lapsille suunnattu peli, mutta soveltuu myös pelaamisen hauskuudesta pitäville aikuisille. Tosissaan pelaavia "HC pc maistereita" peli taas tuntuu ärsyttävän todella paljon.
lainaa
iNdo

Rekisteröitynyt 30.01.2012

31.03.2018 klo 15.09 1 tykkää tästä

"pelin ideana on kuitenkin käyttää omaa mielikuvitustaan ja hyödyntää intohimojaan"

Pelifirmojen "Vapdu vankilasta -kortti"

"mitä me edes tesktuureita, kuvitelkaa jotkut kivat, vaikka sellä mielikuvituksellanne.
lainaa
kormz

01.04.2018 klo 19.29 3 tykkää tästä

Miten miinuksena voi olla "Vain Windows 10 ja Xbox One" jos kyseessä on MS:n oma first party peli?

Eikös tällä logiikalla pitäisi miinuksena olla jokaisessa PS4-eksklusiivisessa peliarvostelussa "vain PS4-konsolille".. ?
lainaa
miialyyra

Moderaattori

Rekisteröitynyt 15.05.2017

02.04.2018 klo 18.53

kormz kirjoitti:
Miten miinuksena voi olla "Vain Windows 10 ja Xbox One" jos kyseessä on MS:n oma first party peli?

Eikös tällä logiikalla pitäisi miinuksena olla jokaisessa PS4-eksklusiivisessa peliarvostelussa "vain PS4-konsolille".. ?


Joo eli tämähän olisi voinut olla myös esim W8:lle, jota vielä näkee pelimaailmassa aika paljonkin. Voin vielä tarkentaa tätä ajatusta sen verran, että hieman epäilyttää kuinka kauan/paljon porukkaa on pelaamassa moninpeliä näin kapealla alustavalikoimalla. Jos olisi kyseessä moninpeli pelkästään PS4:lle, epäilisin samaa asiaa. Laittaisin sen silloinkin luultavasti miinukseksi. Toki ristiinpelaamista eri alustojen välillä (X1, PS4, PC) on vielä harvakseltaan, mutta yleensä pelit halpenevat sen verran, että voi sitten ostaa toiselle alustalle jossa on vielä pelaajia. Sea of Thievesin kohdalla olisin nimenomaan toivonut laajenemista edes Windows 8:lle. Toki ymmärrän, että se ei varmasti ole mahdollista X1 ja W10 ristiinpeluun takia? ja ehkä kyse on myös halusta "pakottaa" pelaajat Windows Storen puoleen.

Toki voin olla väärässä tämän huolen takia. Ainakin näinä päivinä pelaajia riittää ja jännä nähä mikä tilanne on esim 4 kk päästä.

Muokannut: miialyyra 03.04.2018 klo 10.21 lainaa

V2.fi Instagramissa
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova