Tuorein sisältö

Zen Bound 2

Arvioitu: Nintendo Switch
Genre: Älypelit
Pelaajia: 1
Ikärajoitus: 1
Kehittäjä: Secret Exit
Julkaisija: Secret Exit
Julkaisupäivä: 24.05.2018
Pelin kotisivut
Samuli Leppälä

31.08.2018 klo 19.45 | Luettu: 3224 kertaa | Teksti: Samuli Leppälä

Vastapainoa hektiselle maailmalle
Tuntuuko moderni maailma liian kiireiseltä ja hyperaktiiviset räiskintäpelit liian nopeatempoisilta? Näille nykypäivän urbaanin ihmisen ongelmille Zen Bound 2 tarjoaa toisenlaisen lähestymisen pelaamiseen. Kyseessä on seesteinen solmupeli, jonka on kehittänyt suomalainen pelistudio Secret Exit. Alunperin teos näki päivänvalon mobiilipelinä ja tämän jälkeen Steam käännöksenä. Kaikessa hiljaisuudessa nyörihaasteet ovat nyt saapuneet myös Switch-pelaajien iloksi.

Minimalistista patsaan pyörittelyä


Zen Bound on konseptiltaan yksinkertainen ja nimensä mukaan todella zen. Pelaaja vaipuu lähes meditatiiviseen tilaan pyöritellessään konsolin ruudulla erillaisia pienoispatsaita. Pelin tarkoituksena on kaikessa yksinkertaisuudessaan sitoa köydellä miniatyyriveistosten pinnat piiloon. Nyöri peittää maalilla ne patsaan osat, joihin se koskee ja näin pelaaja näkee mitkä kohdat ovat vielä peittämättä.

Vaikka resepti kuulostaa varsin yksinkertaiselta, vaatii oikeanlainen ja järkevä sitominen suunnitelmallisuutta. Veistosten pintojen ja mahdollisten naulojen hyödyntäminen ovat avaintekijöitä Zen Boundissa. Konsoli puolestaan tukee konseptia, sillä patsaan pyörittely suoritetaan kääntelemällä yhtä Switchin Joy-Con -ohjainta. Kuitenkaan loputtomasti köyttä ei voi pystin ympärille kieputtaa, sillä aina uuden haasteen alkaessa pelaajalle ilmoitetaan montako metriä köyttä on käytettävissä.

Älä stressaa suorituksestaZen Bound ei ole äärimmäisen tavoitteellinen peli. Täydellistä suoritusta ei varsinaisesti vaadita, vaan pelaaja näkee ruudulta montako prosenttia pystistä on köyden levittämän maalin peitossa. Sen perusteella kuinka suuren alan maali lopulta veistosta peittää, saa pelaaja suorituksesta arvion asteikolla 1-3 kirsikankukkaa. Pelkästään kapulaa sattumanvaraisesti pyörittelemällä saa jo helposti yhden kukkasen itselleen, mutta kolmannen nupun aukaisemiseen vaaditaan lähes täydellistä pyörittelykättä.


Ensimmäisen kukan auettua syttyy yksi patsaan nauloista kimmeltämään ja siihen naru tulee lopuksi päätellä. Jos pelaaja ei halua tavoitella täydellistä suoritusta, voi hän välittömästi solmia nauhan ja jatkaa seuraavaan haasteeseen. Patsaasta sojottava naula luo oman haasteensa, sillä huomasin pari kertaa vahingossa sitoneeni köyden loppunaulan ympärille, vaikka olisin vielä halunnut tavoitella usempaa kukkasta.

Yksinkertaisuuden äärellä hiljentymistäKyseessä on tunnelmointiin pohjautuvaa fiilistelyä ja tässä suhteessa peli onnistuu erinomaisella tavalla. Minimalistinen yleisilme ja ambient-henkinen taustanauha tekevät kokemuksesta retriitinomaisen elämyksen. Harmillisesti kapulan pyörittely ei aina ole äärimmäisen tarkkaa. Tällä tuskin olisi muuten merkitystä, mutta Zen Boundin tapauksessa ohjastajalta vaaditaan sen verran tarkkaa kättä, että pienikin epätarkkuus on pahasta. Pääosin pyörittely kuitenkin sujuu mallikkaasti ja vasta haastavampien sessioiden aikana kapula ei enää tiedä miten päin sen kuuluisi olla. Tarkempaa, mutta vähemmän hauskaa, sitomista voi suorittaa myös perinteisemmin molempia ohjaimia käyttäen.


Zen Bound henkii henkevän olemuksensa lisäksi kaikuja omasta perimästään. Pelistä näkee selkeästi, että kyseessä on alunperin mobiilipeli. Tämä ei kuitenkaan ole itsessään pahasta, se vain korostaa teoksen kasuaalia lähestymiskulmaa. Zeneily on muutaman iltapäivän kokemus, joka ei suunnatonta syvyyttä tarjoa. Pelin keskiössä oleva rauhoittuminen ja yksinkertaisuuden äärellä hiljentyminen tarjoavat kuitenkin hienon kokemuksen sellaiselle, joka haluaa hetkeksi hiljentyä muun maailman kiireen keskellä.

V2.fi | Samuli Leppälä

Zen Bound 2 (Nintendo Switch)

Meditatiivinen kokemus kaikille munkeille ja munkeiksi haluaville. Sisällöltään kevyen pelin pariin palaa mieluusti kiireisen työ- tai opiskelupäivän päätteeksi.
  • Erinomaisen rauhoittava kokemus
  • Kauniilla tavalla visuaalinen kokonaisuus
  • Periaatteessa joy-con -ohjain juuri sopiva köyden pyörittelyyn
  • Silti ohjaimen liiketunnistin sekoilee pitempien sessioiden aikana
  • Pääpaino tunnelmoinnissa, ei pelaamisen syvyydessä
< Divinity: Original S... Marvel's Spider-Man... >

Keskustelut (1 viestiä)

Refloni

Rekisteröitynyt 08.01.2017

31.08.2018 klo 20.54

Mobiilipeli, miniatyyriveistos ja pyörittelykäsi ovat yhdyssanoja ilman väliviivaa. En normaalisti nillitä kirjoitusvirheistä, mutta niitä on tässä tekstissä aika monta ja ne ovat johdonmukaisia.
lainaa

Kirjoita kommentti
V2.fi Instagramissa
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova