Tuorein sisältö

Marvel's Spider-Man

Arvioitu: Playstation 4
Genre: Toimintapelit
Pelaajia: 1
Ikärajoitus: 16
Kehittäjä: Insomniac Games
Julkaisija: Sony Computer Entertainment
Julkaisupäivä: 07.09.2018
Pelin kotisivut
Miikka Lehtonen

04.09.2018 klo 17.00 | Luettu: 22411 kertaa | Teksti: Miikka Lehtonen

Hämähäkkimies heilahtaa suoraan huipulle
Rocksteadyn kehittämät Batman-pelit ovat olleet pelimaailmalle siunaus ja kirous. Varsinkin sarjan ensimmäinen peli oli todellinen vallankumous ja tajunnanräjäyttäjä: voivatko sarjispelit olla hyviäkin? Samalla kuitenkin moni muu tiimi on halunnut ratsastaa valokeilaan kopioimalla härskisti Rocksteadyn kehittämää taistelusysteemiä ja jopa pelin runkoa. Tulokset ovat kauniisti sanoen olleet vaihtelevia.


Heti alkuun on tunnustettava, että Insomniacin studioilla on tainnut copypaste saada kyytiä Spider-Manin suunnitteludokumenttia työstettäessä, sillä yhtäläisyydet Batman-peleihin ovat niin runsaita ja selviä, että hieman hirvittää. Kuten ne useat kehnot Batman-kopiot ovat vuosien varrella osoittaneet, tämä ei vielä yksistään riitä, vaan pelin pitäisi olla hyvä.

Onneksi Spider-Man on todellakin juuri sitä ja enemmänkin. Se on erinomainen.

Riemukasta liikkumistaSpider-Man on todellakin taas yksi näistä peleistä: avoimen maailman supersankaripeli, jossa hämppimies suhaa ympäri Manhattania seuraamassa pitkää ja kiinnostavaa tarinaa, keräilemässä useita erilaisia esineitä, suorittamalla sivutehtäviä ja ties mitä muuta. Kun vielä pelin taistelusysteemikin on kopioitu miltei sellaisenaan Batmaneista, mistään suunnattomista yllätyksistä ei voi oikein puhua.

Tästä ei kuitenkaan kannata huolestua, sillä murheet omaperäisyyden puuttumisesta kestävät korkeintaan pelaamisen aloittamiseen saakka. Sen jälkeen ainakin minulla oli niin hauskaa, että huolet ja murheet unohtuivat ykkösellä. Muun muassa Spyrot, Ratchet & Clankit ja aliarvostetun Sunset Overdriven kehittänyt Insomniac tietää, miten tehdään sujuvia ja äärimmäisen pelattavia pelejä. Spider-Mania väsätessään tiimi on selvästi ollut kovassa tikissä, sillä tulos on erinomainen.


Hämähäkkimies-peleissä kaiken A ja O on tietenkin seitillä heiluminen. Jos se ei toimi kuten pitäisi, pelikin on yleensä epäonnistunut. Tällä kertaa siitä ei ole huolta, sillä seitillä liikkuminen on suorastaan riemastuttavaa. Systeemi on mekaanisesti kevyt, kuten sen pitääkin olla, sillä peli latoo myöhemmin liikkumisen päälle monia erilaisia haasteita ja lisämausteita, jolloin kaiken täytyy lähteä selkäytimestä.

Olkanapin painaminen pohjaan saa Hämiksen ampumaan seitin johonkin kameran ulkopuolelle ja heilahtamaan sen varassa kuin liaanilla konsanaan. Jos seittiheilahduksen aikana painaa hyppynappia, hämis ponnahtaa uusiin korkeuksiin. Hypyn aikana taas voi seittien avulla nykiä itselleen lisää vauhtia, tai vaikka ylittää niin ahtaita kohtia, ettei niissä mahdu seitillä heilumaan.


Arvostelujakson aikana kuljin usein tarkoituksella kaupunkia päästä päähän, koska seitillä heiluminen on niin hauskaa. Vauhdin ja liikkeen tuntu ovat voimakkaasti läsnä, ja erinomaiset animaatiot välittävät myös kotikatsomoon sen liikkumisen riemun, jota Hämähäkkimies tunnetusti akrobaattisten hyppyjensä ja piruettiensa aikana tuntee.

Mitä jos Batmanilla olisi seitti?


Spider-Manin taistelu on selvästi ottanut vahvasti vaikutteita Batman: Arkham Asylumista ja sen hengenheimolaisista. Viholliset puskevat päälle suurina laumoina, ja pelaajan vastuulla on mätkiä näitä turpaan samalla itse iskuja väistellen ja Hämähäkkimiehen leluarsenaalia hyödyntäen. Pinnallisesti kaikki toimii kuten Batmaneissa: ohjaimen työntäminen vihollista kohti ja lyöntinapin näpyttely toteuttavat komboja, perille tulevasta iskusta varoitetaan hämähäkkivaiston tutulla säteilyllä Peter Parkerin pään ympärillä ja niin edelleen.


Ero esikuvaan tulee siinä, että Spider-Man nostaa lisenssiin sopivasti liikkumisen vapauden ja tärkeyden toiseen potenssiin. Jos vain taistelee vihollisia vastaan maassa, pelaa väärin. Hämähäkkimies on luotu liitämään yläilmoissa, ja viholliset tietenkin voi kutsua matkalle mukaan. Taistelussa hyödynnetään runsaasti kolmiuloitteista liikkumista, mikä on hyvä keino vältellä vihollisten iskuja ja eristää kohteeksi valittuja poloisia korkeuksissa toimitettavia turpasaunoja varten.

Hämis liikkuu myös taistelukentällä vauhdikkaasti, sillä seittien avulla voi kiskaista itsensä vaikka taistelukentän toisella laidalla kämppivän sinkomiehen rinnuksille (tai tältä aseen kädestä spontaaniksi seittinuijaksi itselleen) tai hypätä taivaalle heilumaan ja ottaa näin vähän lisää hajurakoa vihollislaumoihin. Tarinan aikana käyttöön aukeaa myös runsas valikoima erilaisia leluja, joilla vihollisia voi vaikkapa sähköttää tai seitittää kiinni seiniin.


Aluksi kaikki tuntuu jopa hämmentävän monimutkaiselta. Erilaisia liikkeitä ja niiden yhdistelmiä on runsaasti, eikä peli ole sieltä armeiliaimmasta päästä. Esimerkiksi väistöt ovat välillä hankalia, sillä väistönapin oikea-aikainen painallus ei ole mikään vahingolta suojaava taikaisku. Jos ei tajua väistää päälle syöksyvän örmyn sivulle, saa väistöstä huolimatta turpaansa. Ensimmäiset hetket Spider-manin parissa olivat jopa turhauttavia, kun omissa kolisi jatkuvasti ja game overit tulivat turhankin tutuiksi. Yllättäen kaikki kuitenkin naksahti kohdalleen, minkä jälkeen taisteleminen on puhdasta riemua.

Pelin edetessä mukaan heitellään lisää haasteita erilaisten vihollistyyppien muodossa. Joidenkin kimppuun voi hyökätä vain takaapäin, jotkut pitää ponnauttaa taivaalle ennen kuin ne muuttuvat haavoittuviksi ja niin edelleen. Sitten mukaan heitellään vihollisia, joita vastaan spesifisesti ei saa hypätä korkeuksiin ja homma muuttuu taas monimutkaisemmaksi. Tämä on toki hyvä juttu, sillä kun haaste nousee tasaista vauhtia, peli pysyy mielekkäänä loppuun saakka.


Mukaan on ympätty myös hiiviskelyosioita, joissa Hämähäkkimiehen täytyy varjoissa ja korkeuksissa vaanien napsia vihollisia pois kentältä. Nämäkin osiot toimivat ja ovat viihdyttäviä, sillä havaituksi tulemisesta ei yleensä seuraa epäonnistumista, vaan ainoastaan siirtyminen aktiivisempaan tappeluun.

Hämmentävä määrä tekemistä


Spider-Man on suurikokoinen peli. Tarina itsessään on jopa hämmentävän mittava: vaikka kaikki näyttäisi jo olevan kondiksessa ja sitä on ihan varma, että seuraavaksi lopputekstit pyörivät, peli vain jatkuu. En tosin pannut tätä lainkaan pahakseni, sillä en missään vaiheessa kyllästynyt Spider-Maniin, vaikka jouduin arvostelua varten pelaamaan sitä pitkissä sessioissa.


Tarinan ohella tarjolla on runsas määrä erilaisia sivutehtäviä, jotka haastavat pelaajan kykyjä eri tavoilla. Motivaationa niiden tekemiseen ovat erilaiset craftausresurssit, joiden avulla voi rakentaa itselleen uusia pukuja – jotka tuovat myös mukanaan vapaasti valittavia erikoiskykyjä – sekä niihin kiinnitettäviä modeja, joilla voi vaikkapa suojautua paremmin vihollisten tulitukselta. Kaikesta tekemisestä palkitaan myös kokemuspisteillä, joiden avulla avataan uusia liikkeitä ja pieniä bonuksia.


Spider-Man sai ennakkoon hieman lokaa niskaansa, koska se vaikutti paperilla ja nopeasti testattuna vain jälleen yhdeltä Batman-kopiolta. Yhtäläisyyksiä ei voi kiistää, mutta Hämiksellä on myös paljon omaa annettavaa. Se on erinomaisen hyvin tehty, viihdyttävästi kirjoitettu ja kaikin puolin laadukas huippupeli. Itse olen aina fanittanut Hämähäkkimiestä hahmona, ja Spider-Man todellakin tuntuu ehdalta tavaralta. Mukana on hirmuiset määrät sopivan kornia huumoria, pieniä ja suurempia silmäniskuja sarjisten ja elokuvien ystäville sekä koko rahan edestä A-luokan Hämis-meininkiä.

Toim.huom. Osa ruutukuvista on otettu PS4:llä, osa PS4 Prolla. Kaikki kuvat on otettu ennen kuin peliin lisättiin valokuvatila.

V2.fi | Miikka Lehtonen

Marvel's Spider-Man (Playstation 4)

Insomniac on onnistunut kehittämään pelin, jonka pelaaminen on puhdasta riemua, ja joka kiilaa helposti ja selvästi vuoden suosikkipelieni listalle.
  • Erinomaisen nätti
  • Toimiva taistelu
  • Liikkumisen riemu
  • Hyvä Hämis-huumori
  • Paljon sisältöä
  • Osa sivutehtävistä on hieman kehnoja
  • Muutamat hiippailuosiot ovat mälsiä
< Zen Bound 2... The Crew 2... >

Keskustelut (12 viestiä)

XboxScorpio

Rekisteröitynyt 03.03.2017

04.09.2018 klo 19.32 17 tykkää tästä

- Ei boksille
- Ei räiskintää
- Ei homoeroottista tunnelmaa

0/10
Paska peli
Muokannut: XboxScorpio 05.09.2018 klo 06.52 lainaa
Refloni

Rekisteröitynyt 08.01.2017

04.09.2018 klo 22.51 2 tykkää tästä

Onhan tästä tulossa PC-versio? Muussa tapauksessa viskaan pelin suoraan ö-mappiin Last of Usin, Red Dead Redemptionin ja God of Warin seuraksi.
lainaa
epidow

Rekisteröitynyt 04.09.2018

04.09.2018 klo 23.26 1 tykkää tästä

Pleikkarimiehenä tää kiinnostaa. En vain tiedä ostanko heti vai odotanko alennusta. Hurja pelitulva taas tulossa.
lainaa
Renebauman

05.09.2018 klo 08.15 2 tykkää tästä

Refloni kirjoitti:
Onhan tästä tulossa PC-versio? Muussa tapauksessa viskaan pelin suoraan ö-mappiin Last of Usin, Red Dead Redemptionin ja God of Warin seuraksi.


Eli ö-mappi kutsuu..Ei ole tulossa pvmc versioita
lainaa
dishfjwidjvug

05.09.2018 klo 20.56

tulee varmasti pclle jossain vaiheessa. marvelilla on sanansa sanottavana.
lainaa
sdasasd

05.09.2018 klo 22.05 8 tykkää tästä

dishfjwidjvug kirjoitti:
tulee varmasti pclle jossain vaiheessa. marvelilla on sanansa sanottavana.


Ja vitut tulee. Sony maksoi tämän julkaisun ja kehityksen, joten ei todellakaan tuo sitä muille alustoille. Lisäksi Sony omistaa edelleen Spider-Manin lisenssit.
lainaa
Sir_Rymylys

Rekisteröitynyt 11.04.2007

05.09.2018 klo 22.20 6 tykkää tästä

Uhkasin poimia alelaarista, mutta menikin suoraan ostoslistan kärkeen. Vielä kun saataisiin Venomille oma synkempi peli.
lainaa
SeppoN

07.09.2018 klo 09.09 1 tykkää tästä

Vihdoinkin hyvä Spider-man peli! Edellinen hyvä peli aiheesta oli Neversoftin tekele vuodelta miekka ja kilpi (ps1, n64, dc). Meni myös ostoslistan kärkeen tämä.
lainaa
epidow

Rekisteröitynyt 04.09.2018

08.09.2018 klo 00.10 4 tykkää tästä

Kuuden tunnin pelaamisen jälkeen täytyy kyllä todeta, että vau. Rahat eivät menneet hukkaan, helposti yksi vuoden parhaita pelejä. En ole ennen Spider-man-pelejä pelannut. Suosikkipelistudioni, joka on Ratchet and Clankin takana, on tehnyt hyvää jälkeä. Nostan hattua.
lainaa
Kakkelmis

08.09.2018 klo 23.56 3 tykkää tästä

SeppoN kirjoitti:
Vihdoinkin hyvä Spider-man peli! Edellinen hyvä peli aiheesta oli Neversoftin tekele vuodelta miekka ja kilpi (ps1, n64, dc). Meni myös ostoslistan kärkeen tämä.

Olihan spider-man 2 ps2 ihan täyttä rautaa
lainaa
Liimaletti

09.09.2018 klo 20.41

Itse suhtaudun tähän vähän nihkeämmin näin muutaman tunnin pelailun jälkeen. Onhan se ihan pätevää menoa ja peli näyttää upealta ja pyörii tasaisesti (ainakin Prolla). Läppä lentää ja se on ollut pääosin hyvinkin hupaisaa, myös Yuri Lowenthal onnistuu hyvin Spider-manin äänenä, vaikka miekkosen äänen assosioinkin hyvin helposti JRPG peleihin. Peli on vain melkoisen tuttua ja turvallista menoa ollut tähän asti. Pelillä ei tunnu oikein olevan mitään omaa ideaa vaan kaikki palaset otettu muista peleistä, jotka on tosin toteutettu kohtuu hyvin. Mutta kuitenkin esim. Batmanista viety taistelu on sulavampaa Arkham-peleissä. Rocksteadyn Arkham pelit ovatkin olleet se isoin vaikutin pelin mekaniikoihin.

Yksi iso ärsytyksen aihe on se, että Hämis ei oikein tunnu tykkäävän nelinkontin kiipeilystä. Jokaikinen ulkoneva talon seinässä tuntuu olevan ylitsepääsemätön este, kun luulisi, että nelinkontin voisi periaatteessa kiipeillä missä vain. Myös taisteluissa jotkut vihulaiset saattavat magneetin lailla imeytyä nyrkkeinensä Hämiksen naamaan, vaikka olit jo väistänyt iskun. Satuit nyt vain pelin mielestä tekemään sen liian aikaisin, koska Hämisvaisto ei ollut vielä ehtinyt aktivoitumaan.

Kyllä tätä nyt pelattua tulee, Hämis kun on itselle ehkä se "rakkain" Marvelin supersankareista, vaikka en itseäni minään fanina pidä. Mutta onhan tämä pelimekaniikoiden samankaltaisuus vähän puuduttavaa.
lainaa
Radikus

Rekisteröitynyt 10.04.2007

10.09.2018 klo 12.01 4 tykkää tästä

Vuoden paras peli, helposti.
lainaa

Kirjoita kommentti
V2.fi Instagramissa
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova