Tuorein sisältö

Trials Rising

Arvioitu: Xbox One
Genre: Ajopelit
Pelaajia: 1-4 (verkossa 2-8)
Ikärajoitus: 12
Kehittäjä: Red Lynx
Julkaisija: Ubisoft
Julkaisupäivä: 26.02.2019
Pelin kotisivut
Esa Toikkonen

06.03.2019 klo 18.39 | Luettu: 3834 kertaa | Teksti: Esa Toikkonen

Torin kautta kotisohvalle
Taas sitä on tarjolla – kotimaista hermojen raastajaa silmin ja rakkoilevin sormin nautittavaksi. RedLynxin lempilapsesta on saatu nauttia ja välillä sitä hieman vihatakin lähemmäs kahden vuosikymmenen ajan. Muistatko vielä Miniclip.comin aikaiset Trialsit? Oli vastaus kumpi tahansa, kannattaa käydä kokeilemassa, miltä Trials näytti selainpelinä viime vuosikymmenellä - sarjan toinen osa on ainakin edelleen pelattavissa Miniclip.comissa.


Trialsit ovat aikojen saatossa ihastuttaneet perin simppelillä perusidealla, johon on liitetty millintarkat kontrollit, jotka eivät armoa tunne. Pienikin virhe pelaajan sormissa näkyy ruudulla välittömästi ja jos kaatumatta selviää, niin aikaa valuu ainakin hukkaan. Pelissä onkin tarkoitus huristella este- ja hyppyripainotteiset radat mahdollisimman nopeasti alusta loppuun.


Trials Rising on aiempia osia ystävällisempi aloittelijalle. Peli opettaa tutoriaalimuodossa kilparadalla selviämisen perusteet sopivissa paloissa, joissa peliä aiemmin pelannutkin saattaa oppia uusia kikkoja omiin kisasuorituksiinsa. Myös varsinaiset kilpailut ovat alkuun varsin helppoja, joten aloittelijan on helppo päästä peliin kiinni, mutta toisaalta kokeneille alun helppous saattaa tuntua kaasu pohjassa ajettavalta pakkopullalta.

Luomua sen olla pittää


Nykyisellä sukupolvella aiemmin julkaistun Trials Fusionin ratateema oli melko futuristinen, mutta Rising palauttaa pelisarjan lähemmäs realistisia kenttäteemoja. Kilpailut on sijoiteltu maailmankartalle aiemman kenttälistauksen sijaan. Kun kaikki kisat on merkitty karttaan kuin haulikolla ammuttu, saattavat eri kilpailusarjojen rajat sekoittua, mutta toisaalta radat noudattelevat kartta-alueelle sopivaa teemaa. Esimerkiksi Suomen kohdalle sijoitettu kilpailu tarjoaa odotetusti metsän keskellä sijaitsevaa järvimaisemaa, jonka taustalla häämöttää mäkihyppytorni.


Radat ovatkin pääsääntöisesti hienon näköisiä ja niihin on sisällytetty paljon vaihtelevaa maisemaa ja arkkitehtuuria. Esimerkkinä Hollywoodin elokuvastudiolle sijoittuvassa radassa moottoripyörällä hypätään keskelle toimintakohtausta. Pieni paha sana tarvitsee kuitenkin sanoa pelin tekstuureista, jotka latautuvat välillä hieman viiveellä ja maisemat saattavat hetkittäin muistuttaa pullamössöä.


Itse kisoissa on eritasoisia aikatavoitteita, joiden mukaan peli palkitsee mitaleilla, kokemuksella ja pelirahalla. Yksinpeliä vauhdittamaan peli hakee verkosta muutaman muun pelaajan mallisuoritukset ja näyttää ne haamuina radalla. Alkuun haamujen ääriviivat häiritsivät silmää, mutta kun niihin tottui, saattoi saada hyviä vinkkejä siihen, miten omaa ajosuoritusta voisi parantaa.

Ajetaan me tandemilla


Yksinpelin lisäksi peliä voi pelata myös kavereiden kanssa samalta sohvalta käsin tai verkon yli. Parhaimmillaan peli tuntuukin olevan kun neljä kapulaa jakaa kaveriporukalle, mutta verkkopelikin oli ihan mukavaa ajanvietettä. Tosin netin kautta pelattuna hieman häiritsi muiden pelaajien haamuhahmojen lagista johtuva töksähtely, joka haittasi hieman omaa suoritusta ja toisaalta pariin kertaan loi turhia toiveita johtoasemasta. Haamujen näkyvyyttä voi onneksi himmentää pelin asetuksista, jos niiden töksähtelevät liikkeet häiritsevät liialti.


Samalta sohvalta pelattavaan moninpeliin on keksitty lisätä pieni, mutta sitäkin hauskempi idea: vedonlyönti. Ennen turnausta peliin asetetuista vedonlyöntivaihtoehdoista pelaajaporukka voi valita sopivan ja turnauksen lopussa voittaja pääsee valitsemaan, kuka joutuu maksuvuoroon. Vedonlyöntipanoksissa oli muun muassa koiran lenkitys ja pizzan tarjoaminen.


Uutuutena Trials-sarjaan on tuotu yhteistyömoninpeliksikin kutsuttava tandempyöräily. Yhden pyörän ajovastuun jakautuessa kahdelle peli saa aivan uuden luonteen, kun pelaajien pitäisi puhaltaa yhteen hiileen ja kommunikoida keskenään. En uskonut saavani vaimoa pelaamaan mopopeliä, mutta tähän tandempyöräilyyn hän yllättäen ihastui ja pelaaminen sai todellakin uudenlaista maustetta.

Mä en halua yhtään tarraa


Pelissä riittää kustomoinnista kiinnostuneille todella paljon vaihtoehtoja. Peruspelaajalle riittää, että pääsee vaihtamaan hahmolleen hassunhauskan kypärän, mutta tosimodaajalle vaihtoehtoja on miltei loputtomasti. Erilaisilla tarroilla voi pelihahmonsa ja pyöränsä koristaa haluamillaan kuviolla ja rataeditorin puolella pääsee luomaan juuri sellaisen radan kuin haluaa. Elementtejä ratojen tekoon on satoja erilaisia, joten luomismahdollisuuksissa katon ei pitäisi tulla ihan heti vastaan.


Ajotarvikkeita ja tarroja pelaajan valikoimiin lisätään loottilaatikoiden kautta, joita pelaaja ansaitsee muun muassa pelaajatason kasvaessa ja suorittamalla erilaisia pelimaailmaan ilmestyviä haasteita. Nämä kamalaatikot ovat siitä tylsiä, että niistä tuli enimmäkseen tarroja, ja minä kun en ole innostunut pyörän modailusta, niin nehän olivat täysin turhia. Sitten kun sain pelihahmolle uudet ajokengät, niin parhaassa tapauksessa ne olivat jo viidennet samanlaiset. Onneksi tuplakappaleet voi myydä pois ja esimerkiksi nopeuttaa ajokkivalikoimaan leikkirahalla ostettavien polkupyörän ja pikkumopon hankintaa.


Laatikoista saa myös uusia osia moottoripyörän koristeluun ja tuuletuksia pelihahmolle, mutta niiden saaminen oli tiukassa tarrojen viedessä voiton. Kun laatikko-onni ei suosi, niin pelin kaupasta voi ostaa haluamiaan tuotteita leikkirahalla, sekä tietysti myöskin oikealla rahalla. Valitettavaa että mikromaksut on taas läsnä, mutta onneksi niillä ei pysty vaikuttamaan varsinaiseen ajosuoritukseen.

Takaisin radalle


Trials Rising tekee sen mitä odotettiinkin ja tarjoaakin mainion paketin helpolta näyttävää sivusta kuvattua moottoripyöräilyä, mutta vaatii todellisuudessa pelaajalta paljon taitoa ja sietokykyä omille mokille. Mahtavat kontrollit ja hienosti mallinnetut fysiikat ovat todella tylyt ja virheitä tulee tehtyä herkästi. Ratavalikoimaa on paljon ja rataeditorilla pystyy tarpeen tullen luomaan lisää, joten vaihtelevuutta perusideaan tuodaan tarjolle rutkasti. Moninpeli ja erityisesti tandempyöräily tuovat peliin vielä täysin uuden mausteen. Pelin perusversion ollessa n. 25 euroa, ei peliä voi olla suosittelematta.

V2.fi teki pelistä myös ennakkokatsauksen sekä haastatteluja.

V2.fi | Esa Toikkonen

Trials Rising (Xbox One)

Ihanan haastava kokonaisuus, joka innoittaa tarttumaan härkää sarvista … taas.
  • Täydelliset kontrollit
  • Täydellisen suorituksen hionta koukuttavaa
  • Moninpeli on hauskaa niin kotisohvalla, kuin verkon välityksellä
  • Aloittelijat huomioidaan hyvin…
  • … minkä vuoksi Trials-veteraanit joutuvat odottamaan pitkään todellisia haasteita
  • Tarroja täynnä olevat loottilaatikot ovat pyllystä
< Hitman HD Enhanced C... Devil May Cry 5... >

Keskustelut (0 viestiä)


Kirjoita kommentti
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova