Tuorein sisältö

Marvel Ultimate Alliance 3: The Black Order

Arvioitu: Nintendo Switch
Genre: Roolipelit, Tappelupelit, Toimintapelit
Pelaajia: 1-4
Ikärajoitus: 12
Kehittäjä: Team Ninja
Julkaisija: Nintendo
Julkaisupäivä: 19.07.2019
Pelin kotisivut
Mikko Seppänen

14.10.2019 klo 11.16 | Luettu: 2779 kertaa | Teksti: Mikko Seppänen

Kun Thanos ja Oravatyttö tappeli…
Kun 2000-luvun alku puoliskolla pelinkehittäjä Raven Software teki Marvel-sarjakuviin pohjautuvat toimintaroolipelit X-Men Legends ja Marvel: Ultimate Alliance, ei juuri kukaan harrastajien ulkopuolelta tuntenut Guardians of the Galaxya tai välttämättä edes Iron Mania.


Nykyään Marvel-elokuvat ovat kuitenkin tehneet sarjakuvasankarit tutuiksi isolle yleisölle ja tahkonneet rahaa lippuluukuilla miljardeja dollareita. Ei siis ihme, että lähes vuosikymmen edellisen pelin jälkeen pelisarja on päätetty herättää henkiin. Tällä kertaa Marvel Ultimate Alliance 3: The Black Order -pelin julkaisusta vastaa Nintendo ja pelinkehittäjä toimii japanilainen Team Ninja.

Melkein, muttei ihan Marvel Cinematic Universe


Toisin kuin aiemmat pelit, jotka pohjautuivat enemmän sarjakuviin, Marvel Ultimate Alliance 3:n isona inspiraation lähteenä ovat selkeästi olleet Marvelin elokuvat. Peli ei kuitenkaan suoraan kytkeydy MCU-elokuviin tai ole adaptaatio mistään siellä esiintyneestä tarinasta. Tarina ja hahmot ovat mielenkiintoinen yhdistelmä elokuvaversioitaan muistuttavia hahmoja sekä enemmän sarjakuvista ammentavia tarinankäänteitä ja toistaiseksi vielä valkokankaalla näkemättömiä supersankareita.

Pelin tarinassa Thanos ja hänen Black Order -nimellä kulkeva apurijoukkonsa yrittävät saada käsiinsä Ikuisuuskivet, jotka sinkoutuvat ympäri Marvel-universumia Guardians of the Galaxy -ryhmän ja kiven vartijoina toimineiden Nebulan ja Ronin välisen pienen väärinymmärryksen vuoksi.


Pelaajat pääsevätkin tarinan aikana näkemään Wakandan, superroistoille tarkoitetun Lautta-vankilan, Xavierin koulun lahjakkaille oppilaille ja monta muuta sarjakuvista tuttua paikkaa. Matkan varrella törmätään tietysti myös suuren määrään sankareita ja pahiksia, joista osa värväytyy mukaan auttamaan sankareita ja osaa vastaan joudutaan tappelemaan.

Vaikka Ikuisuuskivien ympärillä pyörivä tarina on kaikkea muuta kuin omaperäinen, se kuitenkin tarjoaa pelille erinomaisen tavan esitellä ison määrän erilaisia tapahtumapaikkoja sekä laajan kaartin sarjakuvista tuttuja hahmoja. Juonen puutteita pelissä myös korvaa sen dialogi, joka on todella uskollista hahmoille ja muutenkin hauskasti kirjoitettua. Seuraavan Marvel-pelin kuitenkin toivoisi keksivän tarinan puolesta jotain muuta, sillä luulen että nyt on Ikuisuuskivet ja Thanos toistaiseksi kaluttu loppuun.

Kaikki vanha on taas uutta


Vaihtuneesta julkaisijasta ja pelinkehittäjästä huolimatta Marvel Ultimate Alliance 3 muistuttaa todella paljon edeltäjiään. Kyseessä on yläviistosta kuvattu toimintaroolipeli, jossa pelaaja ohjastaa neljää Marvelin supersankaria läpi eri Marvel-sarjakuvista tuttujen tapahtumapaikkojen mätkien turpaan perusvihollisia, kunnes lopussa kohdataan myös sarjakuvista tuttu superpahis pomovastustajana.

Vihollisten elämäpalkin tyhjentäminen onnistuu yhdistelmällä sankarien kevyitä-, raskaita- ja erikoishyökkäyksiä. Jokaisella sankarilla on neljä omaa erikoisliikettä, joista alussa käytettävänä on vain yksi ja loput aukeavat pelaajan kerätessä kokemusta.


Tekemällä vahinkoa perushyökkäyksillä pelaaja saa kerrytettyä mittaria, jonka täytyttyä tämä voi käyttää valitun hahmon Extreme-hyökkäystä. Tähän superliikkeeseen voivat yhtyä myös muut ryhmän hengissä olevat jäsenet ja lopputuloksena onkin viholliset tieltään pyyhkivä ja koko ruudun täyttävä massiivinen efektispektaakkeli.

Vaikka hyökkääminen on oleellista pelin läpäisemisen kannalta, niin puolustusta ei kannata jättää huomioimatta. Pelaaja pystyy nappia painamalla joko torjumaan vastustajan hyökkäykset tai kierähtämään sivuun niiden tieltä. Varsinkin pelin edetessä Team Ninjan maine Ninja Gaiden -pelisarjan puolelta nostaa päätään, sillä pelaajan täytyy alkaa kiinnittää yhä enemmän huomiota puolustukseen ja etenkin siihen, mitä pomovastustajat tekevät.

(X-)Ryhmässä on voimaa


Yksin vihollisia ei tosin ole pakko kohdata, sillä onneksi Team Ninja on myös kopioinut edellisistä peleistä tuen neljälle pelaajalle, joko samalla konsolilla tai netin yli. Kaverien kanssa pelatessa nämä siis ohjastavat supersankaritiimin muita jäseniä ja jos pelaajia on vähemmän kuin neljä, niin nämä voivat koska tahansa vaihtaa ryhmän jäsenten välillä.

Tietenkin myös itse ryhmän jäseniä voi vaihtaa tallennuspisteillä ja ryhmän kokoonpanolla onkin pelissä väliä, sillä peli antaa ryhmällä bonusominaisuuksia kuten enemmän osumapisteitä tai enemmän vahinkoa vihollisiin, jos kokoonpanossa on samalla teemalla olevia jäseniä. Esimerkiksi jos ryhmä koostuu Kostajat-ryhmän jäsenistä tai kaikki sen hahmot ovat naissankareita, niin pelaaja saa erilaisia bonuksia. Bonukset myös kerääntyvät toistensa päälle, joten oman ryhmän kokoonpanolla voi olla merkittävästikin väliä. Onneksi erilaiset bonukset ja ryhmien kokoonpanot ovat selkeästi esillä pelin valikoissa.


Ryhmän kokoonpanon optimoimisen lisäksi isossa roolissa on myös pelin aikana kerättävät mystisen Isotooppi-8 -materiaalit. Näitä ISO-8 -materiaaleja on useita eri värejä sekä voimakkuuksia ja varustamalla niitä hahmoille pelaaja voi lukuisilla eri tavoilla säätää hahmojen kykyjä omaan käyttöön sopiviksi.

Hahmojen kykyjä pääsee tietenkin myös päivittämään perinteisemmin keräämällä pelatessa tuttuja ja turvallisia kokemuspisteitä sekä tasoja. Tasojen myötä pelaaja saa käytössä olevien hahmojen erikoishyökkäysten ja passiivisten kykyjen päivittämäiseen käytettäviä pisteitä sekä pisteitä, jolla pystyy erikseen parantamaan kaikkia hahmoja.

Roolipelimäiset elementit eivät pelissä erityisen syvällisiä ole ominaisuuksien rajatun määrän ja niiden liittyessä puhtaasti mätkintään, mutta ne antavat kuitenkin pelaamisen hieman lisämotivaatiota ja pelaajalle hieman vaikutusmahdollisuuksia.

Yksin ihan kivaa, mutta kaverin kanssa kivempaa


Kokonaisuutena Marvel Ultimate Alliance 3 on hyvä. Sen pelimekaniikat ovat ehkä vähän perinteisiä mutta siksi se osittain myös tuntuu tutulta ja turvalliselta sekä ennen kaikkea myös hyvin toimivilta. Pelin tarina ei varmastikaan omaperäisyydellään huimaa ketään mutta se on ihan myös toimiva kehys fanipalvelun ja pätevän toimintaroolipelin tarjoamiselle. Pidemmän päälle pelin toiminta alkaa hieman toistamaan itseään, mutta asiaa voi hieman kompensoida vaihtelemalla hahmoja paljon sekä erityisesti pelaamalla kaverin kanssa.


Loppujen lopuksi Marvel Ultimate Alliance 3 tarjoaa etenkin Marvel-faneille paljon. Marvel-elokuvien ystävät löytävät kaikki niistä tutut hahmot, jotka muistuttavat ulkonäöltään sekä ääniltään hyvin paljon elokuvaesikuviaan. Sarjakuvafaneille mukana vielä runsaammin sisältöä, oli sitten kyse tapahtumapaikoista tai vaihtoehtoisista asuista eri hahmoille.

V2.fi | Mikko Seppänen

Marvel Ultimate Alliance 3: The Black Order (Nintendo Switch)

Tutun tarinan tarjoava viihdyttävä Marvel-aiheinen toimintaroolipeli, jonka laajasta hahmovalikoimasta löytyy varmasti jokaiselle oma suosikkisankari. Parhaan kokemuksen saa kaverin kanssa pelatessa.
  • Hyvin kirjoitetut hahmot ja dialogi
  • Paljon fanipalvelua sarjakuvaharrastajille
  • Laaja ja monipuolinen hahmovalikoima
  • Tarina ei ole erityisen omaperäinen
  • Toiminta alkaa pidemmän päälle toistamaan itseään

Pelikuvat

< Headliner: NoviNews ... Greedfall... >

Keskustelut (0 viestiä)


Kirjoita kommentti
Muita tekstejä tältä kirjoittajalta

www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova