Tuorein sisältö

Headliner: NoviNews - elämäni valeuutisena

Arvioitu: Nintendo Switch
Genre: Seikkailupelit
Pelaajia: 1
Ikärajoitus: 1
Kehittäjä: Unbound Creations
Julkaisija: Unbound Creations
Julkaisupäivä: 05.09.2019
Pelin kotisivut
Jukka O. Kauppinen

13.10.2019 klo 10.00 | Luettu: 2376 kertaa | Teksti: Jukka O. Kauppinen

Mikä on toimittajan asema, kun yhteiskunta kaatuu ympärillä?
Millaista toimittajan elämä on? Millaista se on kaaoksen, ristiriitojen ja valheiden täyttämässä yhteiskunnassa? Millaista se on, kun halu kertoa totuus ja auttaa kohtaa ulkopuoliset paineet ja omaan henkeen kohdistuvan uhkailun? Headliner: Novinews raapii pelaajansa monia henkisiä haavoja, kun tämä puntaroi journalistisen totuuden ja yhteiskunnallisen vakauden ristiriitoja. Ehkä valhe on joskus järkevää? Entä jos valhe riistäytyy käsistä?

Olen tainnut julkaista muutaman uutisen, jotka eivät silitelleet hallitusta… Mutta ovatko nuo mielenosoittajat lehteä vai hallitusta vastaan?

Headliner on kiinnostava, ajatuksia herättävä peli. Eräällä etäisellä tavalla siitä tulee mieleen muun muassa This War of Mine, sillä Headliner ei ole mikään hyvän tuulen kevyt rentoutuspeli. Se on tahdiltaan verkkainen, hissukseen etenevä päätöstentekopeli, jossa tarina rakentuu pala palalta eri suunnista saapuvilla tai bongattavilla viesteillä. Niiden lomassa tuntuu, että on kuin kaarnavene koskessa, joka riepottelee ja tempoo eri suuntiin. Yhteiskunta ympärillä yrittää elää omaa elämäänsä, mutta taloudelliset, poliittiset ja muut ristiriidat luovat jännitteitä, joiden sytytyslanka on jo tulessa.

Pelin olemus antaa jossain määrin dystooppisiakin viestejä, vaikka ainakin päällepäin Novistanin valtio näyttää demokratialta. Ehkä värisävyjen valinnat ja öiset kaupunkimiljööt vaikuttavat tunnelmaan, ehkäpä ne eivät ole sattumaa. Jossain määrin mieleen tulee myös Papers, Please, vaikka peli ei olekaan yhtä karu diktatuurisimulaatio. Mutta yhtä lailla, pelaaja vaikuttaa ihmisten elämään ja muokkaa tieten näiden mielipiteitä. Sinä teet päätöksiä, jotka voivat kuitenkin palata kierroksen tehtyään ja osua sinua kasvoihin.

Pelaajan tärkein työ tapahtuu aamuisin, kun pöydälle tarjotuille uutisaiheille annetaan joko vihreää tai punaista leimaa. Mitä linjaa Novinews-lehti edustaa ja kenen etuja se ajaa?

Novistanin valtio on hatusta tempaistu maailma. Siinä on tiettyjä yhteneväisyyksiä omaamme mutta yhteiskunta on kuitenkin astellut jossain vaiheessa omalle vaihtoehtonykyisyyslinjalleen. Merkittävimpänä erona ihmisten geenimuuntelu ja parantelu on edennyt tasolle, jossa ihmisten muokkaaminen on arkipäivää. Mutta onko se turvallista? Kansakuntaa ravistelee myös mysteerinen epidemia, jonka lähteestä ei ole selvyyttä. Onko se luonnollinen kulkutauti vai ihmisen luoma?

Siihen päälle pelkotiloja maahanmuuttajista, toisenvärisistä ihmisistä, kauppapoliittisista ristiriidoista, kansainvälisten ketjujen luomasta uhasta paikallisille yrityksille, yksilöiden henkilökohtaisia selviytymis- ja selviytymättömyystarinoita ja... Ja siinä on kuulkaa melkoinen soppa, jonka keskellä pitäisi elää ja tienata palkkaansa.

Täytyyhän joka lehdessä diversiteettikiintiö olla. Luulisivat muuten rasisteiksi ja muukalaisvastaisiksi. Ja jos olet kunnolla, niin ehkä pidämme puoliasi…

Mitä pelaaja oikeastaan tekee? Hän on valtakunnan virallisen uutiskanavan uutistoimittaja, joka viime kädessä päättää mitä päivän pääuutisissa kerrotaan. Joka päivä pöydälle saapuu joukko uutisia, joissa kerrotaan erilaisista aiheista, joskus samoista aiheista vastakkaisilla näkökulmilla. Ja sinä, Pelaaja, Uutispäällikkö, Headliner, sinä päätät minkä linjan päämedia ottaa. Kritisoimmeko pääministeriä vai tuemmeko tätä? Pitäisikö ulkopolitiikan lähinaapureita kohtaan olla suopeampaa ja avoimempaa - vai jyrkempää? Miten suhtaudumme uutistapahtumiin, epidemiaan, terveydenhuollon uudistukseen, työttömyyteen, rikoksiin...

Toisin sanoen: kuinka muokkaamme kansakunnan mielipiteitä.

Ja päätti mitä tahansa, aina se kirpaisee jotakuta. Kova linja saattaa johtaa kauppasotaan. Johtavatko poliittiset muutokset hyvään vai huonoon - tai siis kenen kannalta?

Asenteet kovenevat. Tagit muttuvat töhristä protestin ääniksi. Kuka kuulee kaupungin äänen? Sinäkö, matkalla kotiin töistä?

Novinews on pelillisesti yksinkertainen - välillä pelaaja kulkee kaupungilla ja seuraa tapahtumia. Miten uutisiin reagoidaan tai miten tapahtumat ovat vaikuttaneet ystäviisi? Kenties jokin uutisointipäätös on vaikuttanut suoraan jonkun tuntemasi ihmisen elämään - hyvällä tai huonolla tapaa... Mites silloin suu pannaan, kun tiedät olevasi itse vastuussa?

Novinews on siitä miellyttävä päätöspeli, että pelaaja voi luoda oman linjansa hyvinkin vapaasti. Tosin tarjolla olevat uutisaiheet ja -artikkelit eivät aina ole millään tapaa mieluisia, mutta niinhän se on oikeassakin elämässä. Muutoin pelaaja voi valita vapaasti kulkeeko hän mitä äärilaitaa vaiko turvalliselta vaikuttavaa keskitietä. Mutta missä kohtaa oma moraali löystyy? Silloinko kun päätoimittaja ryskää huutamaan naama punaisena rahoittajien suuttumisesta? Silloin kun pöydälle putoaa tuntemattomasta lähteestä saapunut paljastuskirje? Kun kummallinen mies uhkaa hengenvaaralla, jos uutisoinnin linja ei pian käänny?

Vapaa sana? Mielipiteenvapaus? Demokratia? Kauniita sanoja mutta onko niillä merkitystä?

Silloin "onpa kivaa larpata toimittajaa" -viihde muuttuu astetta rajummaksi ja muistuttaa, että tätä se saattaisi olla oikeastikin. Jossain varmasti onkin. Mielipiteiden manipulaatio uutisten kautta on myös lumoavaa. Pelatako omien ideaalien mukaan vai mennäänkö larppilinjalle? Ollako täysi uutisfasisti, vassari, vihreä vai mikä? Vai pitäisikö sittenkin mennä vallanpitäjien ja esimiesten käskyjen mukaan?

Ja ympärillä yhteiskunta muuttuu. Veteleekö joku oikeasti naruja vai onko kehitys muuttunut hallitsemattomaksi romahdukseksi. Mitä edessä odottaa ja onko meillä vielä toivoa?

Vai palaako kaupunki liekeissä, kun anarkia valtaa kadut. "Enhän minä tätä halunnut", pelaaja kauhistuu.

Niin, mikään hyväntuulen peli Headliner ei ole. Mutta ajatuksia se herättää.

Unbound Creationsin tekemä Headliner: Novinews on julkaistu PC:lle ja
Nintendo Switchille. Chorus Worldwide julkaisee pelin Playstation 4:lle ja Xbox Onelle joulukuussa.


V2.fi | Jukka O. Kauppinen

Headliner: NoviNews - elämäni valeuutisena (Nintendo Switch)

Uutinen vai valeuutinen. Totuuden torvi vai ties minkä tahon tyhmä käsikassara? Novinews iskee tätäkin toimittajaa vyön alle, sillä totuus tai uutinen eivät ole aina mustavalkoisia…
  • Herättää ajatuksia
  • Yksinkertaisen pelattavuuden takana tapahtuu paljon
  • Hyvä uudelleenpelattavuus
  • Ahistaa.
  • Aina ei jaksaisi kävellä kaupungilla…

Pelikuvat

< Tom Clancy’s Ghost R... Marvel Ultimate Alli... >

Keskustelut (0 viestiä)


Kirjoita kommentti
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova