Tuorein sisältö

Ring Fit Adventure

Arvioitu: Nintendo Switch
Genre: Roolipelit, Seikkailupelit, Toimintapelit
Pelaajia: 1
Ikärajoitus: 7
Kehittäjä: Nintendo
Julkaisija: Nintendo
Julkaisupäivä: 18.10.2019
Pelin kotisivut
Nanne Kukkura

27.11.2019 klo 13.18 | Luettu: 5245 kertaa | Teksti: Nanne Kukkura

Rengas tempaisee toimintaan
Nintendon liikunta-ja fitnesspelien lähihistoria on ollut rikas ja lähes ikoninen. Wii Balance Boardia ja langattomia ohjaimia hyödyntäneet Wii Fit, Wii Fit Plus, Wii Sports Resort, Yoga Wii sekä muut sarjan pelit ovat jääneet monelle muistiin vielä senkin jälkeen, kun lauta siirtyi itse kunkin komeron pohjalle. Vaikka pelejä oli toki muillekin laitteille, yhtiö osoitti pätevyytensä liikuntapelien tekijöinä alun perin juuri Wiin runsaalla tarjonnalla.

Maksimoi mukavuus säädöillä


Se menneistä: Nintendon tuorein liikuntapelikonsepti on jännä ja tiukasti tätä päivää. Switch-konsolin pikkuisia Joy-Con- ohjaimia hyödynnetään tunnistimina ja ohjaamaan toimintaa niin ruudulla kuin signaloimaan värinällä pelaajankin suuntaan. Ohjaimista vasemmanpuoleinen kiinnitetään pelaajan saman puolen reiteen taskullisella Leg Strap- kuminauhalla ja oikea Joy-Con sujahtaa muoviseen renkaaseen, tuttavallisemmin Ring-Coniin. Ohjainkokonaisuus joustaa sekä sisään- että ulospäin tarpeen mukaan, tarjoten vastusta kuhunkin tarpeeseen. Reiteen kiinnittyvää kuminauhaa on helppo säätää ja kokoa riittää tuhdimmatkin kintut huomioiden, mikä oli mukava yllätys. Pieni ohjaintasku arvelutti, mutta lopulta Joy-Con pysyi sen sisällä huolettoman hyvin kovastakin menosta huolimatta.


Pelin aloitus onnistui vaivatta nintendomaisen erinomaisten ohjeiden avulla. Kaikki aina ohjainten yleisistä säätöasetuksista pelisisällön vaativuuteen ja treenin tavoitteisiin saakka on täysin kustomoitavissa, enkä keksimälläkään keksinyt, mitä olisin enää lisää kaivannut. Ihan keltanokka en liikunnan suhteen ollut, mutta koska kunto ja ruumiin ulkomitat olivat päässeet karkaamaan käsistä, päätin valita ohjelman suositukset keskiraskaasta liikunnasta omaan profiiliini sillä ajatuksella, että vaikeustasoa ja muita yksityiskohtia voi palata säätämään myöhemmin.

Nosta sitä jalkaa, jumppaseikkailu alkaa


Ring Fit Adventure jakautuu kolmeen eri osioon, joita ovat seikkailullinen fantasia-RPG, minipelit sekä valmiit, ohjatut treenisarjat, joita voi myös muokata omien toiveidensa mukaiseksi. Seikkailuun pelaajan johdattaa Ring-Conin henki nimeltä Ring, pelin ainoa täysin ääninäytelty hahmo, jota piinaa suuri, spandexiin pukeutuva lihaksikas lohikäärme nimeltä Dragaux. Lohikäärme tovereineen edustaa vahingollista, negatiivista fitness-energiaa ja on sen sortin ilkiö, jolle vain pelaaja voi laittaa hanttiin, joten Ring ja pelaaja synkronoituvat keskenään ja suuntaavat yhteisvoimin seikkailuun. Synkassa olemisesta, eli siitä, että pelissä kulloinkin tavoiteltavat vauhti- ja toistotavoitteet toteutuvat ja pelaaja toimii oikein, ovat merkkinä hahmon hiuksista nousevat tulenlieskat, mikä on hauska yksityiskohta ja helppo visuaalinen vihje.


Juonellinen osa pelistä pohjautuu kentissä juoksemiselle eli paikoillaan hölkkäämiselle (tai hiljaiselle jalkojen nostelulle, mikäli töminä uhkaa häiritä naapureita) ja samalla suoritetuille kuntoiluliikkeille. Sen lisäksi keskiössä ovat myös kentissä käytävät vuoropohjaiset taistelut, joissa suoritetaan koko kehoa aktivoivia liikesarjoja käyttäen niitä hyökkäyksinä ja puolustuksena. Eri väreillä merkityillä hyökkäyksillä on erilaiset vaikutukset värikoodattuihin vihollisiin, jolloin tehokkaimpien yhdistelmien löytäminen on helppoa. Liikkeitä on mahdollista muokata RPG-tyyliin niin, että esimerkiksi liian vaikeat tai epämieluisat hyökkäykset voi korvata itselleen sopivimmilla, ja kun uusia kykyjä ja niiden edistyneempiä versioita ansaitaan tasojen ja voimien karttuessa, voi hyökkäysten kattausta taas muuttaa. Ostettavat ja itse tehtävät smoothiet ja keitot toimittavat taikajuomien virkaa, joten niitä ryystämällä voi ansaita boosteja ja pitää itsensä kunnossa taistelun tiimellyksessä. Kentistä löytyy kolikoita niin taisteluista kuin juoksuosuuksienkin varrelta keräämällä, ja ne kerryttävät suoraan pottia, joka on käytettävissä pelin kaupoissa mm. uusiin smoothieaineksiin ja suorituskykyä parantaviin vaatekertoihin. Etenkin eri maailmojen päätteeksi käytävissä pomotaisteluissa hyvällä hahmovarustelulla on väliä.

Esimerkiksi kyykkäämiselle ja hauisliikkeille perustuvat minipelit löytyvät erillisinä valikosta treenisarjojen yhteydestä, mutta niitä on myös ripoteltu bonuskenttien tapaan ympäri seikkailutilan karttaa. Hauskat minipelit saavat näin hiukan kontekstia ja rytmittävät samalla mukavasti juonta.


Näytölle kertyy niin paljon värikästä katsottavaa, että oma suositukseni on ehdottomasti sujauttaa Switch telakkaansa ja seurata peliä ja ohjeita TV-ruudulta. Silloin näkyvät parhaiten niin huumoripitoiset dialogitekstit, liikkeiden oikea suoritustapa kuin kentissä vilisevät, kerättävät kolikotkin. Kaikki liikkeet eivät vaadi kuitenkaan ruudun näkemistä, vaan ohjeita annetaan myös selkeästi vokalisoituina ja Joy-Conien värinätoiminnon kautta. Välillä seikkailutilassa Ring-heebon jatkuva tsemppipulputus ja möykkääminen tosin ärsyttää, etenkin yhdistettynä siihen, että reipastahtinen taustamusiikki ja efektiäänet kuuluvat samanaikaisesti.

Fitnesspelistä elämäntavaksi?


Ring Fit Adventureen on helppo tarttua säännöllisesti. Säännöllisyyteen kannustetaan myös antamalla mahdollisuus - ilman peliä tai konsolia - pelkästään Ring-Conia käyttäen kerätä 500 ekstrapistettä samaa määrää toistoja vastaan. Sekä puristukset että venytykset lasketaan toistoiksi, joten on pelaajasta kiinni, kuinka hän lisätoistot suorittaa. Kolikot voi lunastaa joko itselleen tai kaverille seuraavan kerran peliä käynnistettäessä. Pelissä on muutenkin miellyttävää joustavuutta, sillä pelaajaa voi vaihtaa lennosta minipelien ja treenisettien kohdalla niin, että kukin voi tallentaa tuloksensa omaan profiiliinsa konsolissa.

Hyvä ominaisuus on se, että peli tarjoilee vinkkejä ja ohjausta joka käänteessä. Ihan aluksi tämä häiritsi, mutta ohjatut venyttelyt, veden juomisesta muistuttelu ja muut eleet osoittautuivat hyödyllisiksi. Erittäin käteviä olivat myös jokaisen pelimuodon yhteydessä esitettävät animoidut ja suulliset ohjeet liikkeiden toteuttamisesta. Kuten sanottua, kunto oli laskenut ja sen myötä etenkin selkälihasten hallinta heikentynyt, joten muistutukset selän suoristamisesta tai vaikkapa jalkojen koukistamisesta olivat välttämättömiä onnistumisen ja itsensä hajottamatta olemisen kannalta.


Ajankäytöllisesti peli toimii myös hyvin. Pelaamiseen kulunut aktiivinen aika on jatkuvasti näytön kulmassa ja muutamasta minuutista vaikkapa parinkymmenen verran aktiivista tekemistä on helppo sijoittaa esimerkiksi iltaan, jolloin tasoja kertyy reipasta vauhtia. Pelaaminen tällä tavoin on välillä raskasta ja hyvä niin, mutta myös sen verran hauskaa ja motivoivaa, että aika kuluu kuin siivillä. Silloin muistutukset tauottamisesta ovat paikallaan. Hien saa pintaan helposti, ohjeistetut lihaskunto- ja joogaliikkeet toimivat ja tuntuvat jäsenissä pelailun jälkeen. Vapaa yhdistelmä joogamaista jumppaa, lihaskuntoliikkeitä ja RPG-seikkailua toimii päivästä toiseen. En itse luottaisi pelin poltettujen kalorien tai kuljetun matkan laskentaan tai ylipäätään Ring Fit Adventureen ainoana painonpudotuksen tai kiinteyttävän liikunnan välineenä, mutta tietynlaista säännöllisyyttä ja liikunnan iloa edistävänä apuna se on varmasti monelle sopiva.

Konkreettisista vaikutuksista parin viikon aikana kerrottakoon sen verran, että painoa on pudonnut hieman, tosin nesteestä, koska istun paljon paikallani. Kävellessä ja istuessa omaan asentoon ja lihaksiin tulee kiinnitettyä nykyään myös enemmän huomiota. Seikkailuosuutta on tällä verkkaisella tahdilla yhä jäljellä ja sen loppuun vetäminen kiinnostaa edelleen, joten Ring Fit Adventure jatkuu tällä taholla arvostelun julkaisun jälkeenkin. Toivon, että tämä konsepti saa myös jatkoa, sillä potentiaalia ohjaus- ja pelitavassa on nähdäkseni useampiinkin peleihin. Tsemppaaminen, selittäminen ja palkitseva pelaaminen on myös tärkeä osa tämänkaltaista laadukasta ja pohdittua pelikokonaisuutta, ja siinä on onnistuttu hienosti. Vaikka RPG-osuus on vaniljainen, pelaaminen ja kuntoilu siinä ohessa on kuitenkin hyvin hauskaa ja pitää sitoutuneena toimintaan.

V2.fi | Nanne Kukkura

Ring Fit Adventure (Nintendo Switch)

Värikästä ja puoleensa vetävää fantasiakuntoilua, joka tiristää hien pintaan.
  • Vaivaton aloittaa ja säätää asetukset sopiviksi
  • Monipuolinen sisältö
  • Helppoa pelata hieman päivittäin
  • Juonipuoli ja RPG-elementit aika perussettiä
  • Möykkämonologi taistelujen aikana
< Terminator: Resistan... Luigi's Mansion 3... >

Keskustelut (1 viestiä)

Gaeryc

Rekisteröitynyt 17.04.2007

29.11.2019 klo 16.42 1 tykkää tästä

Alunperin kun tämä vilahti nintendo directissä olin silleen et jooh mitään sanomatonta perussettiä. No sittemmin aloin liikkumaan enemmän keväällä, olin kovasti unohtanut koko setin tässä välissä kunnes tuberit alkoivat puskemaan tästä sisältöä kovasti. Sanoma tuntui olevan selkeä: pelillinen puoli on ihan ok mutta pääjuttuna on kuitenkin hikoilu. Kun kerta liikkumaan oli alettu niin alkoi kiinnostamaan.

Nyt on aktiivisia pelipäiviä pelin mukaan adventuressa reilu 20 kappaletta ja sen lisäksi vedellyt muita juttuja välissä. Suurin juttu mistä on tullut hyödyttyä on pelin päähän poraamat liikkeet ja vinkit joita voi toki toteuttaa pelin ulkopuolellakin, arvelinkin että oma kotitreeni oli vähän paikoilleen jämähtänyttä eikä koko kehoa koskenut mutta tämän pelin kautta on tullut saatua semmoisia lihaksia kipeiksi mitä en edes tajunnut että mulla on.

Se rpg puoli mitä tässä on lähdetty toteuttamaan on tehty hyvin eikä ole lähdetty lisäämään juttuja vain siksi että "hei tätähän jrpg peleissä aina on" ja tarina on isekai tyylistä settiä joka omaan nauruhermoon osuu välillä liikaakiin.

Tällähetkellä treenaamisen kannalta tilanne on se että tuntuu että jokaikiseen kehonosaan on saanut treenivinkkejä loputtomiin peliltä joita tulee toteutettua silloinkin kun peli ei ole päällä, erityisesti keskivartalo treeniin tuli paljon apuja mikä hieman kuluneelle selälle on ollut todella todella suuri apu. lisäksi rinkula on niin pirun jämäkkä ja hyvää tekoa että siitä on tullut vakiosa treenikalustoa, auttaa todella paljon erityisesti rinta ja yläselän lihasten kanssa verrattuna vakio käsipainoihin.

tldr: jos haluat tehokasta treeniä pelillistettynä jota voit vaan toteuttaa miettimättä (mutta kiroillen ja hikoillen jos otat pelin suosittelemia vaikeustasoja) niin antaa mennä vaan. jos haluat vuoden rpg kokemuksen niin pysy kaukana.
Muokannut: Gaeryc 29.11.2019 klo 16.42 lainaa

Kirjoita kommentti
V2.fi 15-v miitti
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova