Tuorein sisältö

GRID

Arvioitu: Playstation 4
Genre: Ajopelit
Pelaajia: 1 (verkossa 2-16)
Ikärajoitus: 3
Kehittäjä: Codemasters
Julkaisija: Codemasters
Julkaisupäivä: 11.10.2019
Pelin kotisivut
Esa Toikkonen

01.01.2020 klo 17.00 | Luettu: 3589 kertaa | Teksti: Esa Toikkonen

Arcaden ja simulaattorin välimailla
GRID on jatkoa yli 20-vuotiaalle TOCA-sarjalle ja selkeä hengenheimolainen yli 10-vuotiaalle Race Driver: Grid –pelille. Pelin kehitys onkin selkeästi aloitettu siitä, että pöydälle on nostettu ensimmäinen Grid-peli ja lähdetty ehostamaan sitä. Pelissä on paljon tuttuja ratoja, autoja ja pelitiloja juurikin tästä edeltäjästä, mutta soppaan on toki heitetty lisää mausteita teknisen päivityksen lisäksi.


Pelissä on tarjolla iso pala reaalimaailmaa, kuten kymmenittäin oikeillakin kaduilla ja kisa-areenoilla hurjastelevia autoja, mutta simulaattorin raskasta pelikokemusta pelkäävien ei tarvitse olla huolissaan – peli on selvästi lähempänä arcade-kaahailua, kuin täysiveristä simulaatiota. GRID onkin sellainen mukavan kevyt paketti, jossa riittää tekemistä, muttei tarvitse huolehtia varikkostrategioista, rengasvalinnoista ja sen sellaisesta. Peli keskittyy ajamiseen kevyemmin, olematta kuitenkaan niin epärealistinen kuin esimerkiksi Ridge Racer –sarja.


Mukana on kolme pelitilaa; ura, vapaat kisat ja verkkomoninpeli. Ura on jaettu yli sataan pelitapahtumaan, joissa jokaisessa kisataan keskimäärin pari lyhyttä kilpailua. Yksittäisen urakilpailun voi aloittaa yhden nopean kierroksen mittaisella aika-ajolla, tai hypätä suoraan kilpailuun sattumanvaraisesta lähtöruudusta. Jos voittoa tavoittelee, niin monesti aika-ajosta on hyvä ottaa vauhtia. Toki kolmenkin minuutin mittaisen kisan voi voittaa viimeisestä lähtöruudusta, mutta silloin siisti ajotyyli on vaihdettava romurallin kaltaiseen ajotapaan. Molemmat tyylit ovat täysin sallittuja.

Tämän minä vielä kostan


Kun kolautat tekoälykumppania oikein kunnolla kylkeen, aktivoituu kilpailijalla nemesis-tila, jolloin hän janoaa erityisen suuresti vastaavanlaista kostoa ihmispelaajalle. Ominaisuuden merkityksellisyys kuitenkin vesittyy ura-muodossa, kun kilpailut ovat todella lyhyitä ja vihat ovat kuitattu muutaman minuutin sisällä. Oli tämä vihamuoto sitten aktivoituneena tai ei, ja ajaa pelaaja kuinka siististi hyvänsä, niin tekoälyn sikailun voi kokea hetkenä minä hyvänsä. Tietokonevastustajat ovatkin melko aggressiivisia ja kolaavat tilaa tarvittaessa.


Pelin arcademaisuus tulee esiin erityisesti pelin kevyestä fysiikanmallinnuksesta. Ajaminen onkin melko helppoa, kun autoa ei meinaa saada mitenkään käsistään, jollei sitten kilpakumppani kolauta kunnon pusua nelipyöräisen peräpäähän. Vaihtelevat säät eivät myöskään vaikuta ajamiseen, vaan autojen pito on samaa huippuluokkaa myös rankkasateella.

Erilaisia lisensoituja autoja on mukava määrä, mutta saman luokan autoissa autojen erilaisuus jää pieneksi. Valitsee autokseen sitten Focuksen tai Golfin, ei niissä huomaa juuri mitään eroa ulkonäön lisäksi. Muutosta pelaamiseen tuovat hyppely autosarjoista toiseen, esimerkiksi NASCAR- tai pikkuformulasarjoihin.

Visuaalisesti peli on melko komea ja äänimaailmakin on ihan mukiinmenevä. Erilaisissa radoissa on paljon yksityiskohtia ja kuvakulmasta riippuen vauhdin tuntuun pääsee enemmän ja vähemmän. Graafisesti ei ylletä tämän konsolisukupolven parhaimmistoon, mutta onneksi siitä ei paljoa jäädä. Äänipuolella autot kuulostavat autoilta, mutta muu taustapöhinä jää hieman vaisuksi. Valikkomusiikit jättävät kylmäksi, mutta mitäänsanomattomuudessaan eivät onneksi pääse ärsyttämään.


Verkossa kahinointi onnistuu toki myös, ja se toimii joutuisasti. Harmi vain, että näin joulun pakettien auonnan jälkeenkin verkossa on melko rauhallista ja radan 16 autosta suurin osa jää bottien hoideltavaksi. Se onkin sitten tuurista kiinni kuinka kilpailuhenkistä seuraa saa, mutta onneksi radan väärinpäin ajo on rajoitettu 10 sekuntiin ja jos jatkaa pidempään, niin kisa on siltä kerralta siinä.

Se mitä tehdään, tulee tehdä huolella


Pelissä voisi olla enemmän sisältöä, kuten auton viritystä ja fysiikassakin voitaisiin arcade-leimauksesta huolimatta olla lähempänä todellisuutta, mutta siitä huolimatta on sanottava, että kaikki peliin sisällytetty on tehty äärimmäisen hyvin ja viimeistellysti. Lataustauot ovat lyhyitä, peli ei kaatuile, eikä pelaamista häiritseviä bugeja esiintynyt lainkaan.


Arvioini saattaa jättää pelistä melko puolivillaisen fiiliksen, mutta tietylle kohderyhmälle se on oikein hyvä kokonaisuus. Jos pelaa silloin tällöin muutaman kilpailun ja silloinkin haluaa keskittyä mutkattomasti hurjasteluun vaihtelevilla radoilla ilman huolia teknisistä ongelmista, GRID on oikein hyvä vaihtoehto ja tähtiarvioon voisi hilata jopa tähden lisää. Realismia, säädeltävää, yhtenäisyyttä ja jatkuvuutta hamuavien kannattaa kääntää nokka kohti muita vaihtoehtoja.

V2.fi | Esa Toikkonen

GRID (Playstation 4)

GRID on mainio ajopeli pelaajalle, joka ei halua turhaan säätää, vaan kisata ilman turhia yllätyksiä.
  • Helposti lähestyttävä kaahailua
  • Teknisesti viimeistelty kokonaisuus
  • Vähän säädettävää
  • Aggressiivinen kuminauhatekoäly
  • Ajettavuus identtinen kelissä kuin kelissä
  • Yllätyksetön kokonaisuus
< Death Stranding... Monkey King: Hero is... >

Keskustelut (0 viestiä)


Kirjoita kommentti
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova