Tuorein sisältö

FIFA 21

Arvioitu: Playstation 4
Genre: Urheilupelit
Pelaajia: 1-4, verkossa 1-22
Ikärajoitus: 3
Kehittäjä: EA Vancouver
Julkaisija: EA Sports
Julkaisupäivä: 09.10.2020
Pelin kotisivut
Jere Tienhaara

09.11.2020 klo 10.50 | Luettu: 4474 kertaa | Teksti: Jere Tienhaara

Pallo peliin vielä kerran nykyisellä konsolisukupolvella
Lokakuussa nykykonsolisukupolvelle ja PC:lle julkaistu FIFA 21 on EA Sportsin viimeinen virtuaalifutis, joka on kehitetty nykyisen sukupolven rauta mielessä. Korona-pandemian takia hieman tavallista myöhemmin julkaistu vuosipäivitys tunnettuun urheilupelisarjaan tuo mukanaan laajan kirjon pieniä uutuuksia ja päivityksiä, mutta ei missään nimessä ravistele pelisarjaa kokonaan uuteen uskoon. Mukana on myös tunnettuun tyyliin aimo annos pieniä bugeja, eivätkä pelin julkaisun jälkeiset päivityksetkään ihan täydellisesti ole sujuneet.

Sulavaa hyökkäystä, kankeaa puolustusta


Itse virtuaalipallon pelaamiseen ei tänä vuonna tuotu niitä suurimpia muutoksia. Ei ole mitään täysin uusiksi laitettuja systeemejä, kuten vaikkapa uudistuneita erikoistilanteita. Suurin yksittäinen muutos pelattavuuteen on vikkeläjalkainen kikkailu nimeltä “agile dribbling”. Tämän yhteydessä pelissä tehtäviä temppuja, “skill moveja” lisättiin, muokattiin ja paranneltiin myös.


Muutosta on haettu myös pelaajien liikkeeseen pelikentällä. Persoonallisemmat sijoittumiset tuovat visiönäärifutareille lisäapua juoksujen ajoituksiin ja tyhjän tilan löytämiseen. Manuaalisesti triggeröidyille juoksuille pystyy nyt myös itse määrittämään suuntaan, johon haluttu pelaaja lähtee liikkumaan. Tämä tuntuu olevan tehokkaampaa hyökkääjillä, jotka löytävät tilat nyt todella hyvin, mutta puolustajat eivät ole viisastuneet aivan samantasoisesti. Puolustaminen on muutenkin poikkeuksellisen kankeaa ja hankalaa.

Peli esittelee myös uudet puskut animaatioineen ja verkkopeleissä on nykyään asetettu pakolliseksi manuaalisesti tehtävät puskut. Tällä kertaa tuntuu, että keskityksistä on taas tehokkaampaa tehdä maaleja kuin viime versiossa.


FIFA:n pelattavuus on ottanut pieniä harppauksia eteenpäin, pelaajat törmäilevät hieman aidommin, pallon liike on piirun verran realistisempaa ja peli ei ole ihan niin keskittynyt vain nopeilla pelaajilla pärjäämiseen kuin jokunen vuosi sitten. Merkittävästi poikkeavalta ei pelin pelaaminen ensikosketukselta tunnu, eikä varsinkaan näytä viimevuotiseen tai pariin sitä edelliseenkään verrattuna.

EA:n kruunujalokivi Ultimate Team tarjoaa pelaajille stadionremonttia


Pelimuoto, johon EA eniten panostaa vuosittain on FIFA Ultimate Team. Siinä oma tiimi kasataan korteista, joita voi ostaa EA:lle suotuisasti oikealla rahalla tai peliä pelaamalla. FUT:n sisälle on vuosien mittaan tullut useita omia pelimuotoja ja tänä vuonna soppaan lisättiin kaverin kanssa yhdessä pelattavat co-op-pelit, FUT Events sekä monipuolisemmat FUT-ystävyysottelut. Uutena ominaisuutena tuotiin myös kustomoitava stadion, jonne voi hankkia erilaisia koristeita ja tehosteita. Kunpa vain tämä ominaisuus saataisiin joskus myös Career Moden tai edes Pro Clubsin puolelle.


FUT:n keskiössä on mestarijoukkueen kasaan haaliminen ja se vaatii joko runsaiden mikromaksujen käyttöä tai vaihtoehtoisesti todella, todella paljon pelin pelaamista. Pidän kuitenkin siitä, että peliin pääsee ihan mukavasti mukaan ilman lisäostoksia. Suorittamalla ensimmäisiä haasteita, pelaamalla joukkueenkasauspeli Squad Building Challengea sekä grindaamalla matseja voi saada kohtalaisen joukkueen kasaan ja päästä ihmettelemään korttipakkojen avausanimaatioitakin silloin tällöin.

Itse futiksen pelaaminen on FUT:ssa sähäkimmästä päästä. Maaleja tulee oikealta ja vasemmalta, eikä räväköitä tuuletuksia pelätä käyttää. FUT tarjoaa ehkä enemmän adrenaliinipurkauksia hakeville pelureille, kun realismistä viehättyneille jalkapallofilosofeille. Jos siis mieluummin taistelet Norwichilla 1-1 tasurin Stokea vastaan perinteisessä brittisateessa, kuin otat 9-5 käkättimeen vikkeläsormiselta vastapelurilta, vaikka molemmilla oli Messi, niin katse kannattaa suunnata pikemminkin uratila Career Moden suuntaan.

Uratilassa uudistuksia, vaan ei tarpeeksi


Career Mode on vuosia päästänyt pelaajat leikkimään huippufutiksen valmentajia ja managereita. Pelimuotoon odotetaan innoissaan aina uusia ominaisuuksia, eikä tänä vuonna jääty täysin tyhjin käsin. Otteluiden simulointia on nyt monipuolistettu visuaalisella seurannalla, jossa näet reaaliaikaisesti mitä ottelussa tapahtuu ja voit milloin vain itse hypätä puikkoihin. Tämä tapahtuu erittäin viiveettömästi ja tulee varmasti olemaan vielä sulavampaa uudella raudalla.


Suuren uudistuksen koki myös pelaajien kehittäminen. Vanha treenisysteemi heitettiin mäkeen ja tilalle tuli jokaiselle pelaajalle erikseen valittavat kehityssuunnitelmat, jotka mahdollistavat nyt myös uusien pelipaikkojen opettelun, tempputähtien ja heikomman jalan kehittämisen sekä työmoraalin parantelun mahdollisuuden. Tämä on kaivattu uudistus ja tuo mukavaa mielenkiintoa managerointiin, kun vaikka puolustavasta keskikentästä voi tehdä topparin tai hyökkäävästä laitapuolustajasta laitahyökkääjän. Siirtomarkkinoille on myös tehty pieniä muutoksia, mukana on nyt monipuolisemmat lainadiilit, joita myös AI-managerit ehdottelevat.

Uudistusten ja pienten parannusten alla on kuitenkin se täysin sama managerimoodi, jota moni on nyt jo vuosia hakannut. Kyllä sitä kerran vielä jonkun seuran vie pohjalta huipulle, mutta ensi vuonna olisi kiva jo saada kunnon ravistelu tähänkin pelimuotoon.

Myös kaduilla ja kavereiden kanssa


Vuosi sitten esitelty Volta, eli tuttavallisemmin katufutis, on mukana tänäkin vuonna. Voltan pelattavuutta on hieman viilattu, areenoita lisätty ja Voltan ympärillä tapahtuvia pelimuotoja hieman paranneltu. Miksikään koko pelin ostosyyksi ei Volta kuitenkaan nouse, eikä nouse kyllä mikään muukaan pienemmistä pelimuodoista. Pro Clubs jäi tänäkin vuonna melko varjoon EA:lta sillä päivitykset sinne puolelle olivat hyvin minimaalisia, koskien tekoälyn ohjaamien pelaajien muokkaamismahdollisuuksia. Fifa 19:ssa uudistettu Kick-Off on pysynyt myös hyvin koskemattomana sen jälkeen, lukuun ottamatta uutta pikauusintaominaisuutta, jossa voi vetää vaikka epäonnistuneen vapaapotkun uusiksi.


FIFA-pelien suurimpia vetovoimia ovat aina olleet autenttiset lisenssit ja joukkueet, mutta tänä vuonna sillä osa-alueella ei ole lisävalloituksia tehty. Uusia liigoja ei ole peliin saapunut, mutta sieltä on harmittavasti poistunut Italian Serie B. Suomifutiksen faneille on kuitenkin pieniä hyviä uutisia, kun Huuhkajat on nyt vihdoin mukana FIFA:ssa autenttisilla paidoilla ja logolla. Pelistä löytyy edelleen HJK, mutta yhä odotamme, että saisimme koko Veikkausliigan mukaan FIFA:an!

Katseet virtuaalipallon tulevaisuudessa!


FIFA 21:n markkinoinnissa on nostettu vahvasti esille EA:n Dual Entitlement -ohjelma, jossa nykykonsolille hankitun pelin pystyy päivittämään ilmaiseksi saman konsolin tuleville sukupolville. FIFA tulee toimimaan uusilla laitteilla heti julkaisussa ja saa vielä erillisen next gen -päivityksen 4. joulukuuta. Päivitys tulee kuulemma ottamaan kaiken irti uusien laitteiden nopeista SSD-tallennuslevyistä, parantelemaan valaisua, hahmomalleja sekä äänimaailmoja ja myös tukemaan PS5:n uusia ohjaintoimintoja. Saa vain nähdä missä kunnossa peli tuolla hetkellä ylipäätään on, sillä marraskuun alussa julkaistu päivitys tuntui tuovan mukanaan liudan uusia bugeja, joista YouTube ja keskustelupalstat ovat täyttyneet.


Uskon että se todellinen seuraavan sukupolven FIFA tulee olemaan vasta FIFA 22, joka tullaan kehittämään alusta asti uudelle raudalle. Siihen peliin kohdistuvat nyt suuret odotukset, kun pelin miljoonat fanit ovat varmasti valmiina suurempaan kehitysloikkaan suosikkijalkapallopelissään.

V2.fi | Jere Tienhaara

FIFA 21 (Playstation 4)

Faneille ihan mukava vuosipäivitys, mutta pelissä pitää olla melko sisällä jotta muutokset huomaa selkeästi. Vaikka pyörää ei ole uusiksi keksitty, peli on modernein virtuaalifutis runsaine pelimuotoineen ja autenttisine lisensseineen sekä visuaaleineen.
  • Mukavia, pieniä parannuksia ympäri peliä
  • Dual Entitlementin avulla nyt ostetun pelin saa ilmaiseksi päivitettyä uusille konsoleille
  • Career Moden uudistukset piristävät managerointia ainakin muutaman kauden ajaksi, erityisesti mahdollisuus treenata pelaajille uusia pelipaikkoja
  • Kaikki mikä Fifasta on tehnyt hyvän viime vuosina on yhä läsnä
  • Ei järisyttäviä uudistuksia mihinkään pelimuotoon
  • Peli on tunnettuun tapaan täynnä pieniä bugeja
  • Grafiikoiden taso hyvin samaa, kun jo vuosia
  • Ei mitään uusia lisenssejä ja Italiasta joukkuelisenssit vähentyneet ikävästi
< Watch Dogs: Legion... Assassin's Creed: Va... >

Keskustelut (3 viestiä)

manu

Moderaattori

Rekisteröitynyt 30.03.2007

09.11.2020 klo 10.53 10 tykkää tästä

Ja tervetuloa V2.fi-tiimiin, uusi kirjoittajamme Jere!
lainaa
Mati

09.11.2020 klo 11.09

Mites tämä itseäni lähinnä kiinnostava, eli pelaajan uratila?
lainaa
Jere_T

Moderaattori

Rekisteröitynyt 02.11.2020

09.11.2020 klo 12.23

Mati kirjoitti:
Mites tämä itseäni lähinnä kiinnostava, eli pelaajan uratila?

Kyseiseen pelimuotoon ei tullut oikeastaan mitään muutoksia tänä vuonna. Pahoittelut että asia jäi mainitsematta tekstissä. Toivotaan että seuraavaan Fifaan päivitetään myös Player Careeria!
lainaa

Kirjoita kommentti
V2.fi Instagramissa
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova