Tuorein sisältö

Star Wars Jedi: Survivor

Arvioitu: Playstation 5
Genre: Toimintapelit
Pelaajia: 1
Ikärajoitus: 12
Kehittäjä: Respawn Entertainment
Julkaisija: EA Sports
Julkaisupäivä: 28.04.2023
Pelin kotisivut
Miia Lyyra

26.05.2023 klo 11.02 | Luettu: 1201 kertaa | Teksti: Miia Lyyra

MIES EIKÄ POIKA ENÄÄ
Varoitus: Kuvamateriaalit voivat sisältää juonipaljastuksia.

Star Wars Jedi: Fallen Orderin tapahtumista on kulunut viisi vuotta ja nyt Cal Kestiksen tarina jatkuu. Cal ei ole enää nuori padawan, vaan hän on aikuiseksi kasvanut tunnollinen ja reipas jediritari, josta paistaa elämänkokemus. Pojasta on kasvanut mies, mikä kuvaa hyvin kulunutta aikaa Star Wars Jedi: Fallen Orderin ja Star Wars Jedi: Survivorin välillä. Minulta alkuosa jäi aikoinaan pelaamatta, se vain lojui pitkään konsolini vieressä, mutta päätyi kuitenkin kaappiin odottamaan oikeaa hetkeä. Pelatakseen tuoretta osaa ei välttämättä tarvitse tehdä visiittiä ensimmäisen osan pariin, sillä Survivorin alussa kerrataan Fallen Orderin tapahtumat.


Kestiksen jatko-osa alkaa melko verkkaisesti. Löin konsolin pari kertaa kiinni, sillä peli ei imaissut minua mukaansa. Myönnän että vähän arvelutti, että mitähän tästä tulee. Kunhan alusta päästiin eteenpäin, riehtaisi Kestis kavereineen minut kyytiinsä ja janosin päästä seikkailussa eteenpäin. Jediritari tapaa matkalla runsaasti mielenkiintoisia hahmoja, mutta valitettavan usein heille ei heru tarpeeksi ruutuaikaa. Vaikka minulla oli kiire päästä nauttimaan jo seuraavasta kohtauksesta, olisi peli lopulta voinut himmailla etenemisen kanssa ja keskittyä muihin tovereihin enemmän.

Kunhan päästään vauhtiin, on Star Wars Jedi: Survivor tasapainoinen yhdistelmä avointa maailmaa ja putkijuoksua. Välillä pelaaja saa hengähtää avoimen maailman osuuksissa tutkien vapaasti näkemäänsä. Toisena hetkeä alue on hyvin tiukasti rajattu ja etenemismahdollisuuksia on vain yksi. Välillä hämmennystä aiheuttaa huono pelisuunnittelu. Etenemissuunta on selvä, mutta reitti ei. Tilannetta haastaa moneen kerrokseen rakennettu kartta, joka on visuaalisesti kehno. Erilaisten pulmien ja liikkuminen ei sinänsä ole vaikeaa, sitten kun oikea reitti on selvillä, sillä ne ovat tuttuja useimmista muistakin peleistä. Useat pulmat ja liikkumistavat tuovat mieleen Uncharted- ja Tomb Raider -sarjat, mikä ei ole huono asia. Kestis kiitää välillä seiniä pitkin ja toisena hetkenä roikkuu kielekkeen reunalla etsien kädensijaa. Alueelta toiselle edetessä liikkuminen on hyvin samankaltaista, mikä myös kyllästyttää, vaikka välillä luvassa on myös uusia pelimekaanikoita.

Tältä jediltä ei osaamista puutu


Alusta alkaen Kestis on hyvin osaava jediritari. Hänellä on runsaasti kykyjä ja miekkailutaitoja, joita hän voi hyödyntää. Taitoja voi kuitenkin kartuttaa matkan varrella lisää kykypuun ansiosta, mikä antaa mukavaa lisävoimaa taisteluihin. Laaja taisteluosaaminen tekee pelaamisesta hauskaa - tosin koska en ole pelannut ensimmäistä osaa, tuntui voimakas jediritarius hetken hämmentävältä. Jedifiilis saattaa kuitenkin loppua lyhyeen, sillä taistelu tuttuja ja uusia vihollisia vastaan ei ole aina helppoa. Tarjolla on kuitenkin vaikeusasteita, joista voi itselleen valita sopivimman. Helpoimman ja toiseksi helpomman vaikeustason välillä tuntui olevan melkoinen tasoero. Pelkkä tarinallinen seikkailu voi koitua tylsäksi, kun taas seuraava vaikeustaso voi olla liian haastava, varsinkin, jos souls-pelit eivät kuulu omaan osaamisrepertuaariin. Vaikeimmalla tasolla pääsee varmasti haastamaan itseään, Survivor kun lainailee paljon FromSoftwaren merkkiteoksilta.


Itse taistelukohtaukset ovat tyydyttäviä. Kestis voi käyttää valomiekkaa ja Voimaa, ja niiden yhdistelmä saa pelaajan tuntemaan itsensä erittäin voimakkaaksi jediksi. Voimakkain olo tuli, kun työnsin Voiman avulla viholliset alas kalliolta, otin kaksiteräisen valomiekan käteen ja sukelsin vastustajalauman keskelle halkaisten näyttävästi niistä viimeisen kahtia. Star Wars Jedi: Survivor ei pelkää näyttää raakaa ja väkivaltaista taistelua, vaikka Mortal Kombatin brutaalien loppusilauksien tasolle ei päästä, onneksi. Selässä apurina toimiva BD-1-droidi puolestaan auttaa tiukoissa paikoissa ja jeesii myös erilaisten teknisten masiinoiden hakkeroimisen kanssa.

Oman mausteensa pelaamiseen tuo myös Cal Kestiksen, BD-1:n ja valomiekan kustomointimahdollisuudet. Ehkä kovimpia Star Wars -faneja voi ahdistaa valomiekan terän värin vapaavalintaisuus, mutta muille kyseessä on tuskin suuri “ongelma”. Calin vaatekaapista taas löytyy erilaisia housuja ja paitoja. Lisäksi tarjolla on hiustyylejä aina kaljusta mullettiin. Parroissa ja viiksissä on tarjolla tuuheampaa ja harvaa karvoitusta, mutta löytyipä valikoimista myös Hulk Hogan -henkinen rouhea naamakarvoitus.

Ei selvitty taaskaan ilman bugeja


Tänä vuonna pelien laatu julkaisun yhteydessä on puhuttanut ja uusi Star Wars ei myöskään välttynyt ongelmilta. Julkaisun jälkeen peliä onkin jo korjailtu kehittäjien toimesta. V2.fi:lle saapunut PlayStation 5 -versio toimi lähes moitteetta, vaikka pelaavien ystävien mukaan myös Sonyn konsolilla on esiintynyt ärsyttäviä ongelmia. Arvostelujakson aikana koin vain muutamia bugeja, joista mikään ei tehnyt etenemisestä mahdotonta. Muutaman kerran valomiekka jumiutui käteen, jolloin Kestis näytti lähinnä vain hupaisalta tehdessään liikkeitä verme kädessään. Välillä muiden hahmojen kanssa käytävät keskustelut eivät aktivoituneet, koska vastapuoli ei halunnutkaan jutella. Pienen ympärijuoksun jälkeen hahmojen aktivointinamiskat kuitenkin tulivat esille ja tarina eteni. Hetkittäin PS5-versio kärsi myös huonosta ruudunpäivityksestä, varsinkin jos ruudulla tapahtui paljon asioita yhtäaikaisesti.


Graafisesti Star Wars Jedi: Survivor on keskitasoa. Maisemat eivät aiheuta toivottua wow-efektiä, vaikka tilukset ovat ihan nätin näköisiä. Ennakko-odotukseni olivat ehkä sitten liian korkealla. Eniten harmitusta aiheuttaa staattinen ympäristö, jossa valomiekka tekee tuhoa vain ennalta määrättyihin kohteisiin. Joihinkin kohteisiin osuma tekee pientä naarmua ja suuremmilta tuhoilta vältytään. Valomiekan tekemä tuhovoima tuntuu vitsiltä, varsinkin kun taisteluissa Voima on huomattavasti vahvemmin läsnä. Visuaalinen ulkoasu vaikuttaa vähän vanhalta, mikä on sääli, sillä nyt olisi voinut pistää parastaan, varsinkin kun Survivor ilmestyy vain nykyisen sukupolven konsoleille ja PC:lle.

Kun Star Wars siirtyi Lucasfilmiltä Disneylle, ilmoitti yritys tekevänsä lisää elokuvia, minkä lisäksi on julkaistu myös tv-sarjoja. Fallen Orderin ja Survivorin tarinat ovat toistaiseksi jäämässä videopelien ja Star Wars Jedi: Battle Scars -romaanin varaan. Romaani käsittelee kahden videopelin väliin jäävää viiden vuoden ajanjaksoa. Survivorissa nähdään runsaasti videokohtauksia, joiden aikana ohjaimesta voi luopua hetkeksi kokonaan. Vuonna 2017 ihmettelin, kuinka Star Wars Battlefront II:n kampanja jäisi myös vain videopelaajien koettavaksi, nyt harmittelen jo etukäteen, jos Star Wars Jedi -sarjaa ei tulla näkemään elokuva tai tv-sarja muodossa. Cal Kestis ja muut ovat kuitenkin mielenkiintoisia persoonia, joten jutun juurta riittäisi.


Star Wars Jedi: Survivor on kokonaisuudessaan lähes täydellisen tasapainoinen peli, joka kannattaa hankkia pelikokoelmaan pikaisesti, mikäli Cal Kestiksen tarina jäi kiinnostamaan edellisen osan jälkeen. Luvassa on lähes 20-tuntinen hitaasti, mutta varmasti käyntiin lähtevä toimintapläjäys, joka ei jätä toiminnan osalta ketään kylmäksi. Jediritarius on vain muutaman nappulan painalluksen päässä.

V2.fi | Miia Lyyra

Star Wars Jedi: Survivor (Playstation 5)

Cal Kestiksen tarina jatkuu tasapainoisen varmasti, eikä jätä pelaajaansa kylmäksi. Luvassa on kiperiä taisteluita ja näyttäviä valomiekkakohtauksia.
  • Fallen Orderia ei ole pakko pelata ennen Survivoria
  • Kunhan tarina ampaisee vauhtiin, kannattaa pelaajan pitää tiukasti valosapelistaan kiinni
  • 20-tuntinen seikkailu antaa rahoille vastinetta
  • Runsaasti vaikeustasoja, joista pienellä varauksella löytyy kaikille sopiva
  • Erittäin ehjä ja hyvä kokonaisuus sekä miellyttävä taistelumekanismi
  • Hitaasti mukaansatempaava tarina
  • Visuaalisuus ei aiheuttanut wow-efektiä
< The Legend of Zelda:... The Lord Of The Ring... >

Keskustelut (0 viestiä)


Kirjoita kommentti
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova