Tuorein sisältö

Borderlands

Arvioitu: Playstation 3
Genre: Roolipelit, Toimintapelit
Pelaajia: 1-4
Ikärajoitus: 18
Kehittäjä: Gearbox Software
Julkaisija: 2K Games
Julkaisupäivä: 23.10.2009
Pelin kotisivut
Jarkko Rotstén

23.11.2009 klo 14.30 | Luettu: 19011 kertaa | Teksti: Jarkko Rotstén

Rajatapaus.
Musiikin suurkuluttajana olen monesti törmännyt siihen, että levy, joka ei aluksi kuulosta kovinkaan kaksiselta, alkaakin hiljalleen kuulostaa suoranaiselta taideteokselta. Pelipuolella en ole moiseen ilmiöön monesti törmännyt, mutta Borderlands onkin toista maata. Pelin ensimmäiset kahdeksan tuntia tuntuivat jokseenkin puuduttavalta, mutta vasta näillä paikkeilla peli tuntui vasta alkavan. Olikin mielenkiintoista vertailla, miten ajallisesti erilaisia pelikokemuksia eri pelijulkaisut tarjoavat. Juuri ennen kuin aloin työstämään Borderlandsin arviota, tulin läpäisseeksi Modern Warfare 2:n juonimoodin parin ehtoon rykäisynä. Jos Borderlands ei aivan yhtä intensiivistä ja käsikirjoitettua Hollywood-toimintaa tarjoakaan, löytyy siitä tekemistä karkeasti arvioiden noin kolmekymmentä kertaa enemmän. Toisaalta on vääryys puhua tusinaräiskinnästä ja Borderlandsista samassa arvostelussa, sillä toista näistä on lyöty omaperäisyyskepillä ja toista ei.

Anarkiaa rajan takaa


Jos Borderlandsia pitäisi muutamalla sanalla kuvailla, luonnehtisin peliä Falloutin, Diablon ja Mad Maxin ristisiitokseksi. Tulevaisuuden karuakin karummassa maailmassa aseistakieltäytyjät karsiutuvat kansan syvistä riveistä ennen kuin ehtivät sanoa Remington. Pandora-planeetan kyläpahasten ulkopuolelle ei ole käytännössä mitään asiaa ilman vakavasti otettavaa kättä pitempää. Alati läsnä vallitseva kurjuus ja köyhyys ovat ajaneet ihmiset ja otukset epätoivon partaalle. Häikäilemättömiä maantierosvoja kuhisee joka nurkassa. Maailma todella kaipaa kaikki ongelmat ratkaisevaa sankaria. Pelin perusasetelma ei juuri omaperäisyydellään hetkauta, mutta toisaalta eipä juuri mikään muukaan pelin osa-alue - ainakaan aluksi.

Pelin sarjakuvamainen ulkoasu on enemmän kuin tervetullutta vaihtelua ainaiseen realismin tavoitteluun. Vaikka grafiikka ei alati silmiä koreudellaan sulatakaan, on yhtenäinen visuaalinen design perin miellyttävää. Pelin äänisuunnittelu noudattaa melko tasapaksua linjaa. Homma toimii, mutta ei aiheuta isompia säväreitä. Muiltakin osin Borderlands jättää tietyllä tapaa "ota tai jätä" -fiiliksen. Peliä ei ole valmiiksi pureskeltu nykystandardin mukaisesti, vaan pelaajan annetaan kokea vastoinkäymiset kantapään kautta. Moni kärsimätön nykypelaaja jättää pelin todennäköisesti kesken parin ensimmäisen tunnin jälkeen. Senkin uhalla, että saan puristien vihat niskoilleni, rohkenen väittää Borderlandsin olevan "hardcorein" peli herran aikaan, etenkin konsoleiden mittakaavassa.

Hidasvaikutteinen huume


Yhtenäistä juonta pelistä ei oikein tahdo löytyä, mikä lieneekin yksi niistä syistä, miksi peli ei tarraa välittömästi lonkeroihinsa. Borderlandsin imu perustuu perinteiseen MMO:ista tuttuun formaattiin, eli yksinkertaiseen hahmon levuttamiseen. Jos ei leveli riitä, tulee isommilta möröiltä armotta pataan. Mitään Oblivion/Fallout-tyyppisiä, oman hahmon taitotason mukaan mukautuvia vihollisia tästä pelistä on turha etsiä, mikä ilahduttaa varmasti monia vanhemman koulukunnan pelaajia. Hahmonkehitys koskee käytännössä vain taistelutaitojen kehitystä, sillä varsinaista sosiaalista kanssakäymistä muiden hahmojen kanssa ei suoriteta. Pelin maailmassa onkin oikeastaan lähinnä kahdenlaisia otuksia - sellaisia, joilta saa uusia tehtäviä ja niitä, jotka on lahdattava, tai ne lahtaavat sinut. Borderlandsin miljöö on vihamielinen, kylmä ja eloton paikka. Ne harvat ystävällismieliset elolliset joita maailmasta löytyy, istua tonottavatkin sitten niillä sijoillaan yötä päivää, pelaajalle töitä tarjoten.

Yksi Borderlandsin valttikorteista on liki loputon määrä erilaisia aseita – pelintekijöiden mukaan asevaihtoehtoja on periaatteessa jopa 17 miljoonaa. Käytännön toteutus on ehkä inasen tylsempi, kuin miltä ajatus äkkiseltään kuulostaa. Erilaisia aseryhmiä on vain muutama ja käytännössä pyssyt ovat ulkoisesti hyvinkin identtisiä keskenään. Lähinnä väri, tulivoima, tarkkuus ja tulinopeus vaihtelevat. Riittäähän siinä toki tekemistä, jos mielii noudattaa aseiden keräämisen suhteen Pokémon-filosofiaa.

Missä on mun lahjukset?


Borderlands on kerännyt kriitikoilta liki poikkeuksetta varauksetonta suitsututsta. En tiedä, johtuuko kenties siitä, että en ole koskaan ymmärtänyt Diablon tai WoW:in kaltaisten levutuspelien syvintä hienoutta, mutta itse en kovin herkästi antaisi pelille yli 90 pistettä sadasta. Isoin miinus, joka ei niinkään ole mielipidekysymys, rapsahtaa ontuvasta teknisestä toteutuksesta – ainakin testatun PS3-version kohdalla. Ruudunpäivitys ei ole suinkaan sujuvaa kaiken aikaa, vaikka pelin grafiikka ei näytä mitenkään erityisen raskaalta.

Vihollisten tekoäly on monin paikoin kerrassaan alkeellista ja persoonatonta. Pelin tunnelmaa sekä pelimaailman yllättävyyttä syö niin ikään se, että samat viholliset saa listiä loputtoman monta kertaa. Kun vain selkänsä kääntää, puuskuttavat vasta nirhatut murhanhimoiset bandiitit jo kohta niskaan. Vaikka kontrollit noin muuten toimivat, vaikuttaa ajoneuvolla ajelu projektin loppumetreillä hätäisesti pakkaan lisätyltä ominaisuudelta. Sen verran bugista ja töksähtelevää ajokin ohjastaminen on, että melkein mielummin pidempääkin matkaa taittaa perinteisellä adidas-kyydillä. Toisaalta mobiilin raketinheitin nostaa tyydyttävyydellään sen kiinnostusarvoa.

Hyvä verkonpaino


Pelistä löytyy neljä varsin perinteistä, mutta luonteeltaan sopivan erilaista hahmoluokkaa. Näistä osa on mieltynyt tekemään pahisten kanssa lähempää tuttavuutta konetuliaseilla ja haulikoilla, loput taas arvostavat tiettyä etäisyyttä esimerkiksi tarkkuuskiväärien avustuksella. Omaa hahmoaan ei juuri asun väriä lukuunottamatta pysty muokkaamaan, mikä nakertaa jälleen pienen palasen pelin syvyydestä. Moninpeliin Borderlandsin MMO:n kaltainen olemus soveltuu paremmin kuin loistavasti. Tehtäviä pääsee hoitelemaan kerrallaan kolmen kamunsa kanssa, mikä ei toki vedä vertoja ns. oikeiden massiivimoninpelien kymmenien pelaajien hordeille, mutta on silti aivan helkkarin hauskaa ajanvietettä. Viimeistään siinä vaiheessa, kun yksinpeli alkaa toistamaan itseään liiaksi, kannattaa loikata rohkeasti linjoille peliseuraa etsimään. Toki on muistettava, että sitä vähemmän tappelua looteista, mitä tutumpaa peliseuraa lähipiiristä sattuu löytymään.

Tutkittuani Borderlandsin saamia korkeita pistemääriä eri medioissa, tulin pohtineeksi, onkohan minussa jotakin vikaa, kun en nostaisi peliä toteutuksensa puolesta välttämättä edes vuoden tärkeimpien pelijulkaisujen joukkoon. Pelissä on todella paljon hyvää ja omaperäistä, mutta paremmalla viimeistelyllä ja testauksella se olisi noussut varsinaiseen kuninkuusluokkaan. Tällaisenaan etäinen tunnelma, onttous ja osittain ontuva toteutus jättävät lopputulokseen nihkeät jälkensä. Pikkuvioistaan huolimatta Borderlands toimii mukavana välipalapelinä, jonka pariin on silloin tällöin mukava palata, vaikka koukku ei sen syvempään uppoaisikaan.

V2.fi | Jarkko Rotstén

Borderlands (Playstation 3)

Erittäin lupaava Borderlands uhkaa kompuroida pikkuvikoihinsa, mutta lopputulos pysyy plussan puolella.
  • Omaperäinen visuaalinen ilme
  • Riittävästi aseita
  • Riittävästi pelattavaa
  • Riittävän harkkore
  • Olematon juoni
  • Ankea tekoäly
  • Kaipaisi lisää syvyyttä
  • Ajokin ohjastaminen
< Fallen Earth... Grand Theft Auto: Ep... >

Keskustelut (25 viestiä)

rambokala

Rekisteröitynyt 04.10.2008

23.11.2009 klo 14.38

Need more points.
lainaa
crom

Rekisteröitynyt 11.10.2007

23.11.2009 klo 15.25

Tekis mieli ostaa, varsinkin kun itseä tympii hahmon levelin mukaan säätyvät vihut monissa muissa peleissä. Tää maailmakin varmaan uppoaisi, vaikkei juoni olisikaan häävi. Joskus pelkkä grindailu ja esineiden etsintä mukavassa ympäristössä riittää, kunhan saisi vapaa-aikaa järjestettyä sille. Ehkä jouluksi :)
lainaa
Bruntti

Rekisteröitynyt 05.11.2009

23.11.2009 klo 16.13

crom kirjoitti:
Tähän maailmakin varmaan uppoaisi, vaikkei juoni olisikaan häävi. Joskus pelkkä grindailu ja esineiden etsintä mukavassa ympäristössä riittää, kunhan saisi vapaa-aikaa järjestettyä sille. Ehkä jouluksi :)
Joo, uskon että grindailua riittää joulun jälkeenkin :)
lainaa
minä

23.11.2009 klo 19.48 1 tykkää tästä

Kyllä mun mielestä oli tosi miellyttävä kokemus. Nyt kaks kertaa vedetty läpi. Hyvää vaihtelua useimpiin nykyisiin FPS:iin, graafiselta ilmeeltään sekä ihan pelattavuudeltaankin. Vähän itseääntoistavaksi alkaa käydä mutta kavereiden kanssa on ihan mahtava peli. Ja vaikka vähän toistaakin itteään niin on se kuitenkin niin hauskaa vaan ammuskella tai lootata mitä nyt eteen tuleekaan. :P

Suosittelen kaikille. Hinta on kuitenkin halpa pelitunteihin verrattuna...
lainaa
Dekonega

Rekisteröitynyt 28.07.2009

23.11.2009 klo 20.04

Aika hyvät pisteet tuli lyötyä tälle pelille. Aika pitkälti olen samaa mieltä arvostelijan kanssa.
lainaa
Demonoid

Rekisteröitynyt 13.08.2007

23.11.2009 klo 21.21

Minulle ''hardcorein'' konsolipeli oli killzone 2 vaikeimmalla asteella. Se oli kirjaimellisesti verta hikea ja kyyneliä... Tai ainakin hikeä ja kyyneliä.
lainaa
Roland81

24.11.2009 klo 09.01

ehkä 75 /100 antaisin tälle, aseiden metsästystä ei jaksa loputtomiin, tehtävät ovat pääasiassa tylsiä, moninpeli toimii aniharvoin (teknisiä ongelmia), pelimaailma on melko tylsä piristävästä ulkonäöstä huolimatta, äänimaailmassakin olisi parantamista... Silti peli onnistuu ajoittain pitämään pihdeissään, sillä tehtäviä ja tutkittavaa riittää, ainakin aluksi. Pelin loppuosuus onkin sitten taas pettymys.
lainaa
rambokala

Rekisteröitynyt 04.10.2008

24.11.2009 klo 13.37 2 tykkää tästä

Konsolipoika itkee kun ei paska nettisysteemi toimi = D
lainaa
Roland81

24.11.2009 klo 22.12

Ei, kun nimenomaan PC pelaaja itkee. Tiedä vaikka konsoleilla homma toimisi paremmin...?
lainaa
Demonoid

Rekisteröitynyt 13.08.2007

24.11.2009 klo 23.06

rambokala kirjoitti:
Konsolipoika itkee kun ei paska nettisysteemi toimi = D

Sehän nimenomaan toimii konsoleilla -_-
No mites on, toimiikos Cod4 Pc:llä netissä mukavastI?
lainaa
seki

Rekisteröitynyt 04.07.2007

25.11.2009 klo 00.21 2 tykkää tästä

Demonoid kirjoitti:
rambokala kirjoitti:
Konsolipoika itkee kun ei paska nettisysteemi toimi = D

Sehän nimenomaan toimii konsoleilla -_-
No mites on, toimiikos Cod4 Pc:llä netissä mukavastI?

Joo?
lainaa
Noutaja

Rekisteröitynyt 26.06.2007

25.11.2009 klo 00.29 2 tykkää tästä

Demonoid kirjoitti:
rambokala kirjoitti:
Konsolipoika itkee kun ei paska nettisysteemi toimi = D

Sehän nimenomaan toimii konsoleilla -_-
No mites on, toimiikos Cod4 Pc:llä netissä mukavastI?
Hyvin toimii, 800 tuntia sitä pelattuna.
lainaa
Demonoid

Rekisteröitynyt 13.08.2007

25.11.2009 klo 15.02

Entäs MW2?
*Coolface
lainaa
Fractal

Rekisteröitynyt 14.11.2009

25.11.2009 klo 15.31

Tää on kyllä hyvä peli. Ekat parisen tuntia on vähän totuttelemista ja tylsää mutta sitten ainakin itse jäin koukkuun. Mutta jos on 28lvl ja koittaa tehä jotain lvl30 tehtävää niin tulee armotta turpaan.
lainaa
niin

25.11.2009 klo 17.12

"tusinaräiskinnästä" parempi se on kuin cod 4 konsoleilla, joten mitäs se cod 4 sitten oli?

Ja aivan eri genreenhän nämä menevät lopulta, joten aika sinänsä aika turha kommentti.
lainaa
aaaatu

Moderaattori

Rekisteröitynyt 30.03.2007

25.11.2009 klo 18.04 1 tykkää tästä

http://www.v2.fi/images/games/screenshots/584/full3.jpg
Tällä sahaamme vihdoin Turun irti Suomesta(?)
lainaa
joopjoop

Rekisteröitynyt 13.06.2009

25.11.2009 klo 18.23

aaaatu kirjoitti:
http://www.v2.fi/images/games/screenshots/584/full3.jpg
Tällä sahaamme vihdoin Turun irti Suomesta(?)
Lisäksi myös ruottin. 25 lv vs 29 lv on kunnon haaste jos haluaa olla kusi housuissa :)
lainaa
KuroShiro

Rekisteröitynyt 26.09.2008

25.11.2009 klo 18.42

Erittäin hyvä peli on kyseessä. Viikonloppuna lanit ja neljästään kaveriporukalla läpi menemään.
lainaa
Gmith

Rekisteröitynyt 03.07.2008

26.11.2009 klo 10.44

Demonoid kirjoitti:
Entäs MW2?
*Coolface

Hyvä peli ja hyvin toimii PC:llä vaikka pari tiettyä puutetta onkin.
lainaa
Tsukuyomi

Rekisteröitynyt 15.09.2009

27.11.2009 klo 18.07

rambokala kirjoitti:
Konsolipoika itkee kun ei paska nettisysteemi toimi = D


Modern Warfare 2.


On muuten nannaa konsolilla.
lainaa
turhaa

28.11.2009 klo 09.33 2 tykkää tästä

Tsukuyomi kirjoitti:
rambokala kirjoitti:
Konsolipoika itkee kun ei paska nettisysteemi toimi = D


Modern Warfare 2.


On muuten nannaa konsolilla.


Toimii se PC:n moninpelikin varmasti yhtähyvin, ellei paremmin kuin konsoleiden.
Turhaan inisette kuinka hyvä peli se on konsoleilla, kun se on PC:llä kummiskin parempi, se vaan olisi voinut olla monta kertaa parempi kuin konsoleilla.
lainaa
Enf

30.11.2009 klo 11.09

Raaski tämän ostaa nyt 18punnalla zavvista pois jouluks.
lainaa
eitti

03.12.2009 klo 01.23

Iha hyvä peli, tais mennä sen parissa sellaset 50 tuntia. Duelit on iha hyvää antia mutta hyvää seuraa on vaikee löytää ku servulle koittaa kokoaja änkee korkeempilvl porukkaa.. on tosin joskus tullu voitettua 18 lvl hahmolla 25 lvl.. kaikki transfusionit vaa niskaan ni kyllä se jotain tekee..

Mutta arvostelusta: Peli on iha ok porukassa, mutta ei sitä yksin jaksa. Juoni kuulostaa alussa (ekat 5 min) iha hyvältä mutta ku se tuntuu etenevän nii hitaasti & muutenki rupee peli vaa turruttamaa jossai vaiheessa, ni ei vaa jaksa..

~80 pojoo on hyvät.. mutta suosittelen jos kaveriporukassa ketää jonka kanssa pelata
lainaa
retQ

03.12.2009 klo 04.21

ja kun alkaa löytään kaikkia pelistä piilotettuja easter eggejä niin sitten sitä vasta koukkuun jääkin ;)
lainaa
Reno

Rekisteröitynyt 26.11.2009

03.12.2009 klo 13.35

Itteäni tää peli kiinnostaa sen visuaalisen ilmeen takia, mutta saa nähdä. Jos tulee joskus tosi halvalla vastaan ni sitten C:
lainaa

Kirjoita kommenttiwww.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova