Tuorein sisältö

InFamous 2

Arvioitu: Playstation 3
Genre: Toimintapelit
Pelaajia: Yksinpeli
Ikärajoitus: 16
Kehittäjä: Sucker Punch
Julkaisija: Sony Computer Entertainment
Julkaisupäivä: 10.06.2011
Pelin kotisivut
Manu Pärssinen

13.06.2011 klo 12.33 | Luettu: 13576 kertaa | Teksti: Manu Pärssinen

Sata salamaa isken multa
Ensimmäinen InFamous iski meikäläiseen lujaan ja annoin sille ehkä näin jälkikäteen ajatellen melko reilulla kädellä pisteitä. Se täytti kuitenkin juuri sopivasti silloin Crackdownin mentävän aukon sekä toimivan supersankaripelin puitteet ja oli puutteistaan huolimatta hauskaa toimintaa. Se sopi myös kesäajan pelailuun siinä mielessä, että juonikuviot eivät loistokkuudellaan pakottaneet pelaamaan sitä kertaistumalla läpi, vaan loikintaan oli mukava palata pieninä sessioina himmenevinä kesäiltoina. InFamous 2 tarjoaa käytännössä lisää samaa - ja olen jälleen tyytyväinen.

Peto on tulossa, oletko valmis?Hirviö nimeltä The Beast on InFamous 2:n eteenpäin vievä voima ja koko touhu alkaa taistelulla sitä vastaan Empire Cityn satamassa. En montaa minuuttia spoilaa, jos kerron, että matsi ei mene Colen kohdalta parhaalla tavalla ja tarina jatkuukin pian New Orleansilta kovasti vaikuttavan New Maraisin kaupungissa. Koska Colen kyvyt eivät riitä Petoa taltuttamaan, sinne lähdetään etsimään tohtoria, joka voisi auttaa. Luonnollisestikaan asiat eivät suju suunnitelmien mukaan ja elämää mutkistaa vielä New Maraisia pahisarmeijansa kanssa hallitseva Bertrand, joka saarnaa lahkolaisilleen, että Cole on itse piru. The Beast lähestyy ja keinot sen taltuttamiseen pitäisi keksiä.

Colella on edelleen kumppaninsa Zeke, joka heti aluksi varustaa sankarimme uudella kättä pidemmällä. “The Amp” on ase, jolla huitoessa lähitaistelut käyvät huomattavasti sujuvammin kuin ykkösosassa. Muutenkin taisteluista ja asetyypin vaihdosta on tehty toimivampaa, joten siitä plussaa. Zeken lisäksi tuttavuutta (ei siinä mielessä) Colen kanssa harrastavat kaksi naikkosta, jotka tuovat tarinaan omaa säpinäänsä: Kuon ja Nixin läsnäolo piristää välillä yksioikoisiksi käyviä tehtäviä.

New Marais on ympäristönä monimuotoisempi kuin ykkösosan Empire City. Suot tuovat soppaan oman lisänsä, kun muistetaan sähkömiehen vesiallergia ja kaupungin eri osat näyttäytyvät selkeästi eri näköisinä, tarjoten silti sopivan ympäristön kiipeilylle, kattoloikinnalle ja taisteluille. Muuta kerättävää ja tekemistä löytyy tällä kertaa mm. viestejä kantavien pulujen ja Colea vahvistavien sirujen löytämisessä, sekä asukkaita koskevien pikkutehtävien suorittamisessa.


Melko alkuvaiheessa kohtasin yhden bugin, joka kertoo sekä pelin hyvistä että huonoista puolista. Metsästin yhden viestipulun ja loikkasin sitten sen perässä katolta alas aiheuttaen räjähdyksen, joka lennätti linnun ilmaan ja bugin vuoksi jätti sen sinne leijumaan. Hetken aikaa ihmeteltyäni ja pompittuani sen ympärillä kasasin lähistön autoista tornin, jota pitkin kiipesin pulun ulottuville ja sain kaivatun viestin haltuuni. Simppeli bugi, mutta silti lopulta hauska pelihetki.

Sanoin hyvästi, sattuiko pahasti?


Se asia, millä inFamousta jälleen mainostettiin vahvasti, on hyvän ja pahan vastakkainasettelu: Cole voi käyttää kykyjään joko sankarillisesti tai tuhoa aiheuttaen. Itse valitsin hyvistelyn, mutta mikäli vahingossa tuli vähän sivullisia käristettyä, ei huolta, kunhan teki seuraavaksi jotain hyvää. Karmasysteemi on hyvin suoraviivainen ja tarkan mustavalkoinen, mutta vaikuttaa se sen verran peliin, että seuraava pelikierros kiinnostaa tehdä pimeällä puolella.

Suvantovaiheilta ja turhan tuntuisilta tehtäviltä ei vallan vältytä, mutta kaiken kaikkiaan InFamous 2 on rytmitetty mukavan addiktiiviseksi. Pedon alati lähenevä uhka yhdistettynä uusien kykyjen saamiseen saa tarttumaan ohjaimeen ilta toisensa jälkeen. Toisin kuin L.A.Noireen, InFamousin läpipelaamiseen ei varsinaisesti tullut himoa, mutta se maistui aina mukavana aivot narikkaan -välipalana.


Vaikka taisteluissa Cole totteleekin ohjausta entistä tarkemmin, on takapakkia otettu tasoloikkapuolella, eli kun miekkonen loikkii voimalinjojen päällä tai kiipeilee pitkin seiniä. Tuntumaa voisi kuvailla sanoilla ‘löyhä’ tai ‘leijuva’, sillä Cole tarttuu magneetin lailla lähimpiin ulokkeisiin, eikä suostu välillä muuta tekemään, vaikka kuinka koittaisi päästä vaikkapa kahden voimalinjan välistä alas maahan.

Heti alkumetreiltä lähtien InFamous 2 vakuuttaa visuaalisella annillaan. The Beast -alkutaiston aikana aaltoilevat laiturit ja muut efektit ovat komeata katseltavaa. Pelimoottori on selkeästi parempi, sähäkämpi ja näyttävämpi kuin edellisessä pelissä, eikä sillä saralla ole valitettavaa muuta kuin hieman kameran laiskuudessa. Ääniraita tehostaa mukavasti tunnelmaa kun sen aika on ja ääninäyttelijätkin on valkattu pelin budjetin mukaan, eikä naapuritoimiston serkun muksuista.

Omat sähkökytkennätYksi yllättävämpiä lisäyksiä peliin on omien tehtävien suunnitteleminen ja niiden jakaminen muiden pelattavaksi yhteisöhengessä. Moisten tekeminen mukana tulevalla editorilla ei ole täysin intuitiivista, mutta onnistuu pienellä harjoittelulla ja valmiita tehtäviä muokkailemalla. Sinänsä itsensä varsin vakavasti ottava peli saa aivan eri perspektiivin, kun editori sallii sellaistenkin kevytluonteisempien tehtävien tekemisen, joita ei itse pelistä varmasti löydy. Vaikea sanoa, kuinka suosittua touhusta tulee, useimmat pelaajat keskittynevät yksinpelin läpäisemiseen.

Kun summaan kaiken edellä kirjoittamani, en löydä paljonkaan negatiivista, mutta totuuden nimissä on pistettävä jalat maan tasalle ja sanottava, ettei InFamous 2 miksikään ikiklassikoksi yllä. Vaikka se on ykköosaa parempi, se saa vähemmän pisteitä, koska vertailukohtia on nyt enemmän. Peli on kaiken puolin laadukasta viihdettä, muttei silti haasta toimintaseikkailujen kirkkainta kärkeä. Se pysyy kuitenkin hyvin koossa, paranee loppua kohden ja ennen kaikkea: sitä on hauska pelata.

V2.fi | Manu Pärssinen

InFamous 2 (Playstation 3)

InFamous 2 jatkaa sähköisen Colen tarinaa säilyttäen ykkösen parhaat ominaisuudet ja hiomalla niitä heikompia. Oikein viihdyttävä toimintapläjäys.
  • Colen voimat tuntuvat voimilta
  • hyvä rytmitys
  • hauskaa meininkiä
  • leijuva ohjaus
  • tylsimmät tehtävät
< The Witcher 2: Assas... White Knight Chronic... >

Keskustelut (13 viestiä)

Pettymys

13.06.2011 klo 15.27

Liikkumiseen liittyvät ongelmat ovat samat tai pahemmat kuin ykkösessä. Hyväkin peli alkaa toisessa osassa turhauttamaan tämän takia. Tässä välissä on tullut pelailtua Assassin's Creediä joka näyttää miten seinäkiipeilyt toteutetaan, mutta Infamous2:n toteutus on vähintään tönkköä. Peli myös huononee loppua kohden. Ehdottomasti enemmän osa 1.5 kuin osa 2.
7.8 pistettä
lainaa
hmmh

13.06.2011 klo 15.39

Eikö ole hieman hupsua alentaa peliltä pisteitä vain sen takia että sitä verrataan ensimmäiseen osaan. Eikö ennemminkin pitäisi riipiä ensimmäisen osan pisteitä alemmas.
lainaa
Sattuu

13.06.2011 klo 16.46

“Sata salamaa isken multa” ;D

Ei herranjumala, ei ole kyllä tervettä aikuiselta ihmiseltä hajota näin pahasti arvostelun otsikkoon...
lainaa
tagman

Rekisteröitynyt 04.11.2007

13.06.2011 klo 19.08

Kyllä InFAmous2 pistää joka osa-aluella edeltäjäänsä paremmaksi. Peliympäristö on monipuolisempaa ja copy&paste kortteleista ja saman toistosta on päästy eroon. Peli on yleisestikkin laadukkaampi. Kyllä tämä ansaitsee ehdottomasti paremman arvosanan kuin eka osa.

Tehtäväeditori yllätti positiivisesti. En odottanut siltä paljoakaan, mutta se tuo peliin oikeasti lisäarvoa ja tekemistä senkin jälkeen kun pelin oma sisältö on koluttu läpi. Editorilla saa tehtyä jo pienen perehtymisen jälkeen viihdyttäviä ja laadukkaita perustehtäviä. Jos löytyy luovuutta ja taitoa niin editorilla saa väsättyä vaikka mitä.
lainaa
Sir_Rymylys

Rekisteröitynyt 11.04.2007

13.06.2011 klo 21.39

Eka osa ei todellakaan ollut kaiken suitsutuksen arvoinen, vaikka oli ihan mukiin menevä tekele. Puutteistaan huolimatta sitä oli hauska pelata. 2:n on lievä pettymys, sillä se kärsii kunnianhimottomuudesta. Colen seikkailuissa olisi selvää klassikko ainesta, mutta taitaa tämäkin sarja hukkua keskinkertaiseen huttuun.
lainaa
höhhöö

14.06.2011 klo 11.18

hmmh kirjoitti:
Eikö ole hieman hupsua alentaa peliltä pisteitä vain sen takia että sitä verrataan ensimmäiseen osaan. Eikö ennemminkin pitäisi riipiä ensimmäisen osan pisteitä alemmas.


tuo juttu olis just mielessä kuin luin vanhoja arvosteluja

miksi jatko-osa voi saada huonommat pisteet kuin edellinen jos arvostelussa kuitenkin selvästi sanotaan että uusi on parempi mutta uudistuksia on liian vähän. vähintään pitäisi olla erilliset pisteet niille jotka eivät omista edellistä osaa
lainaa
innovaatioinmyass

14.06.2011 klo 11.20

mutta miten ne kehtaavat taas mainostaa tuota hyvä-paha akselia ja vielä noin kliseisellä sini-puna versiot samasta kuvasta. toi sama juttu on ollut vähintään KOTORista asti melkein jokaisessa bipolaarisessa hyvä/paha pelissä
lainaa
hmmm

14.06.2011 klo 21.30

Offtopic..
Koskakohan arvostellaan tuo V2-käyttäjien kauan ulvottu, ylistetty ja jumaloitu DNF?
Täällä arvostelijat sentään, joskus, osaavat saada tällaisten megafloppien arvosteluista hauskaa luettavaa. Ja olisi ihan mielenkiintoista lukea, mitä ne väärän jumalan palvojat nyt sanovat.
lainaa
mntrs

15.06.2011 klo 00.09

hmmh kirjoitti:
Eikö ole hieman hupsua alentaa peliltä pisteitä vain sen takia että sitä verrataan ensimmäiseen osaan. Eikö ennemminkin pitäisi riipiä ensimmäisen osan pisteitä alemmas.


Jos tällä menetelmällä edettäisiin, olisivat pidempien, jatkuvasti hieman paremmaksi hiottujen, pelisarjojen ensimmäiset osat lopulta pisteissä samalla tasolla oikeasti huonojen pelien kanssa.

Tokihan peleihin pitäis yrittää saada aina jotain uutta. Vaikka sarjan x jatko-osa olisikin parilta osa-alueelta hiotumpi kuin edellinen, muttei tuo mitään uutta, on se jo "nähty" ja niin se ansaitsee miinusta toistosta.
lainaa
Duster

Rekisteröitynyt 03.01.2008

15.06.2011 klo 15.11

Itselläni on aika ristiriitaiset tunteet pelin suhteen. Toisaalta peli on, ainakin osittain, sitä herkkua mitä ykkönenkin ja toisaalta peliin on tehty aivan käsittämättömiä ja turhauttavia ratkaisuja.

Pelkästään juonitehtävät ovat niin sekalaista settiä ettei voi sitä voi uskoa silmiään. Miten Sucker Punch onkin ryssinyt juonitehtävät Infamous 2:ssa näin pahasti kun ykkösessä tehtävät paranivat tasaisen jatkuvasti mitä pidemmälle pelasi.

Ohjattavuus on mielestäni jopa ärsyttävämpää kuin ykkösessä. Jatkuva magneetin lailla jokapaikkaan tarttuvat pelihahmo tuskastuttaa useammin kuin kerran. Enkä pysty käsittämään sitäkään miksi pelaajalle ei ole heti kättelyssä annettu parempia keinoja matkustaa pelialueen halki nopeammin.

Pelialueena pidin myös Empire Cityä parempana paikkana kuin tätä uutta aluetta. Tykkäsin siitä synkästä goottityylisestä kaupunkimiljööstä mitä Ykkönen tarjosi.

Kokonaisuutena pidän ykkös InFamousta ehdottomasti paremmin kasassa pysyvänä pelinä. Kakkosessa on joitakin parannuksia tehty Ykköseen nähden, mutta muilta osin Kakkonen on niin ristiriitainen ja sekava sekametelisoppa ettei voi uskoa mitä sielä Sucker Punchilla on oikein tuumailtu kun peliä on väsätty.
lainaa
episode732

16.06.2011 klo 15.02

Duster kirjoitti:
Kokonaisuutena pidän ykkös InFamousta ehdottomasti paremmin kasassa pysyvänä pelinä. Kakkosessa on joitakin parannuksia tehty Ykköseen nähden, mutta muilta osin Kakkonen on niin ristiriitainen ja sekava sekametelisoppa ettei voi uskoa mitä sielä Sucker Punchilla on oikein tuumailtu kun peliä on väsätty.


kuunneltu joka jonnen parannusehdotukset

kaikkia pelejä ei ole tarkotettu jatkettaviksi
lainaa
minäsevaan

16.06.2011 klo 20.08

episode732 kirjoitti:
Duster kirjoitti:
Kokonaisuutena pidän ykkös InFamousta ehdottomasti paremmin kasassa pysyvänä pelinä. Kakkosessa on joitakin parannuksia tehty Ykköseen nähden, mutta muilta osin Kakkonen on niin ristiriitainen ja sekava sekametelisoppa ettei voi uskoa mitä sielä Sucker Punchilla on oikein tuumailtu kun peliä on väsätty.


kuunneltu joka jonnen parannusehdotukset

kaikkia pelejä ei ole tarkotettu jatkettaviksi


tuossa noi ny tuli näilt kahelt aikalailla kiteytettynä.
kokonaisuutena iF1 oli todellakin parempi ja tunnelmallisempi. ambient äänet ei ollu kovin hyvät tässä pelis, josta monet valitelleekki, ja kaikkia pelei ei todellakaan oo tarkotettu jatkettavaksi, hyvä et veivät tarinan loppuun, mut tästä ei enää todellakaan tarvita jatkaa enää.
jaahas et ihan himo tuli la noirea pelatessa, no, miten ny itse kullakin, mut henk.koht. oli tylsin ja puuduttavin pelikokemukseni koskaan. ja itse kyl koin iF1 tarinan oikein mieleenpainuvana,osaksi upean loppumelodian ansiost
lainaa
ASDFYed

16.07.2011 klo 15.32

Siis hetkinen, mitä ihmettä jengi nyt oikeasti valittaa? Jos jätetään pois sellaiset ongelmat kuin itseään toistavat tehtävät (jotka eivät edes ole suuri ongelma ottaen huomioon loistavan pelattavuuden), on inFamous 2 ehdottomasti edeltäjäänsä parempi peli. Myönnän, ettei peliä ole ehkä rytmitetty ihan niin hyvin kuin edeltäjänsä, mutta onhan tätä nyt hemmetisti hauskempi pelata kuin ykkösosaa.

Tämä peli ei ylitä pelkästään edeltäjäänsä, vaan se ylittää myös lukuisat muut suuren budjetin toimintapelit (Uncharted, puhun sinusta) ihan puhtaan viihdearvonsa puolesta. Mitä sitten vaikka juonenkuljetus ei olekaan ihan parasta luokkaa, tai että moraalisysteemi on täysin mustavalkoinen? Eikö tärkeintä peleissä kuitenkin ole se viihdyttävyys? Ja voi hyvänen aika, näin hauskaa oli viimeksi Just Cause 2:sen kanssa.

En tiedä mitä odotatte sandbox-supersankaripeliltä, mutta jos inFamous 2:sen laaja liikearsenaali ja toiminnan yleinen sulavuus ei saa teitä muistamaan, miksi videopelit ovat niin siisti juttu... niin teette kyllä jotain pahasti väärin.

Ei mikään kympin peli, missään nimessä. Mutta omassa kategoriassaan inFamous 2 on timantti.
lainaa

Kirjoita kommentti
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova