Tuorein sisältö

Sea Rex 3D: Matka esihistorialliseen maailmaan

Ensi-ilta: 07.10.2011
Genre: Dokumentti, Lasten
Ikäraja: Ei tiedossa
Jari Tapani Peltonen

05.10.2011 klo 18.30 | Luettu: 8784 kertaa | Teksti: Jari Tapani Peltonen

Kalamaisesti ja käärmemäisesti uivat liskot ja kirkkovenesaurukset toimivat vuorollaan planeettamme valtamerien kuninkaallisina ilman vinhaa vastustusta. Tämä oli törkeä juonipaljastus. 41 minuuttiin mahtuu rajoitetusti tarinaa yli sata miljoonaa vuotta kestäneestä dynastiasta.

Missä asut? Ovatko toukkasi dinosaurusvaiheessa? Nämä ovat olennaisempia kysymyksiä kuin se, onko Sea Rex 3D: Matka esihistorialliseen maailmaan mistään kotoisin. Sea Rex on iMax-teattereiden jättikankaita varten väsätty hömppädokumentti. Tällaiset sopivat oivimmin ala-asteikäisille, mutta teoriassa nämä voivat olla elämyksiä muillekin: elämyksiä. Näissä käydään läpi perusasioita, kuten tässä tapauksessa fossiililöytöjä ja planeetan muinaishistoriaa. Lautasliinaan mahtuisi sama määrä informaatiota.

Siksi kysyn: missä asut? Suomessa ei ole iMax-teattereita. Täällä Keski-Suomessa Sea Rex ei päädy isoimmalle kankaalle. Keski-Suomessa on planetaario, jossa esitetään Sea Rexin tapaisia elokuvia 2D:nä (mutta ei Sea Rexiä). Planetaariossa kuva täyttää koko näkökentän, joten heppoisempaankin dokkariin on helppo sukeltaa sisään - kuten on kenties iMax 3D -teattereissa. Kahden tähden arvosana symboloi kriitikon henkilökohtaista elämystä, kuten aina.

Lajityypin tyyliin aikuiset ovat "hassulla päällä", jos eivät hauskoja. Suomeksi dubattu juontaja on pukeutunut kuin Napoleon. Hän vääntää asioita rautalangasta naiselle, jolle sekin on uutinen, että ihmiset eivät nousseet valtaan heti dinosaurusten kuoltua. Heh, naiset, nauraa 10-vuotias sovinisti, joka jo tietää nämä jutut. Höpöttävien ihmisten, fossiilien ja taulukoiden lisäksi ehdimme nähdä siedettävää tietokoneanimaatiota.

Merten dinosauruksissa, tai oikeammin vesimatelijoissa, on se tylsä puoli, että ne elivät synkässä meressä. Mitä meressä voi tehdä? Uida ja jahdata pienempiään. Sea Rex ei ole väkivaltainen elokuva, joten siinä lähinnä lillutaan. Se tuntuu fiksulta, kun tulee selväksi, että näkemämme animaatio muinasliskon ja hain vaarin kohtaamisesta perustuu fossiilista löytyneeseen hampaaseen. Lyhytelokuva olisi voinut keskittyä vaikkapa tällaiseen kerrontaan yleispätevän luennoinnin sijaan.

3D-efektin koin joutavaksi. Kun kamera asetetaan rantavesien kivikkoon ja valo leikkii vedellä, joo, tämä näyttää nätisti kolmiulotteiselta, koska näemme jotakin. Liskojen evät ja varsinkin pitkät kaulat työntyvät usein ulos kankaalta, tämän huomaa jokainen. Pahimmillaan en tunnistanut 3D-vaikutelmaa edes sillä tempulla, että suljin hetkeksi toisen silmän.

Olen väittänyt, että valoisassa ja terävässä 2D:ssä voi olla vaikuttavammin syvyyttä, kuin kehnossa 3D:ssä. Mainitussa planetaariossa kuva ei ollut valoisa eikä täten järin terävä. Kuitenkin, kun kalat ja planeetat liikkuivat näkökenttäni rajoilla, aivoni tulkitsivat, että syvyysvaikutelma on elämyksellisempi, kuin esimerkiksi 3D-teatteritapauksessa Sea Rex. Tämä oli keskustelua, ei totuus.

Jos vaihtoehto on biologian tunti, Sea Rexin kaltaisen pätkän katsoo himokkaasti vaikka televisiosta.


V2.fi | Jari Tapani Peltonen
< Stala & So - Gimme F... Drive... >

Keskustelut (2 viestiä)

Vecel

Rekisteröitynyt 15.05.2011

07.10.2011 klo 01.39

Onko tulossa arvostelua The Tree of Life -leffasta?
lainaa
Jari-Pee

Moderaattori

Rekisteröitynyt 30.03.2007

07.10.2011 klo 11.52

Vecel kirjoitti:
Onko tulossa arvostelua The Tree of Life -leffasta?


Tarkoitus on. DVD:lle julkaistaan loppuvuonna paljon merkittävää kamaa mitä V2.fi:ssä ei ole arvosteltu. Katson kaiken, arvostelen osan.
lainaa

Kirjoita kommentti
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova