Tuorein sisältö

Drive

Ensi-ilta: 07.10.2011
Genre: Rikos, Toiminta, Trilleri
Ikäraja: 18
Jari Tapani Peltonen

07.10.2011 klo 11.30 | Luettu: 21129 kertaa | Teksti: Jari Tapani Peltonen

Hetkittäin ja ensimmäisellä puoliskolla tasaisemminkin Drive on vuoden parhaita elokuvia. Ryan Gosling (näyttelijä) kantaa hansikkaita, jotka normaalisti pukisivat Jason Stathamin (toiminta-apina) kouria. Päähenkilöllä ei ole nimeä, eikä yleensä ilmettä. Hän ajelee: stunttimies ja mekaanikko tähtää kilpa-ajajaksi. Öisin hän on freelance-konna, joka kärrää pikkunilkkejä piiloon poliiseilta. Tarina alkaa saada muotoa, kun ajomies kehittää tunteita naapurin nuorta rouvaa ja rouvan pientä poikaa kohtaan. Perheen isä on vankilassa. Sieltä pääsee pois. Jos tahdot juonenkäänteitä, katso Headhunters; loppua kohden Drive muuttuu yhä vain kaavamaisemmaksi. Mielenkiintoista on se, että apinaelokuvan on ohjannut Nicolas Winding Refn, joka on käsitellyt apinoita omaleimaisesti myös tinkimättömissä taide-elokuvissa Bronson ja Valhalla Rising.

Drive ei sorru melodramaattisuuteen. Gosling ei vääntele naamaa. Toisinaan hän uudelleenkalibroi osan ajomiehen perusilmeen pinta-alasta, vaikkapa suupielen. Tästä huolimatta Drive on loisteliaan tunteellinen elokuva. Mistä ajomies tulee? Mihin hän on kykeneväinen? Mitä hän suunnittelee? Tämä kaikki on sumuista, mutta soveliaan selvää on, miten ajomiehen tunteet kumpuilevat. Kuvittele, että ilmeettömällä toiminta-apinalla on kerrankin hauskaa. Taustalla säkenöi eeppinen auringonlasku. Erinomaiselta ääniraidalta arvotaan herkkä naisääni, joka laulaa: "A real human being... and a real hero". Kohtaus ei kenties kuulosta hienovaraiselta. Kenties Refn ei hienovarainen olekaan. Syvällinen on parempi sana. Refn yhtyy resursseihinsa ja tekee visiolleen kunniaa kuin sutijoista vakaakätisimmät.

Uuh, jooh! Puolivälin tienoilla leffaa kohtaan tuntemani rakkaus oli täyttänyt ruhoni poskionteloita myöten. Jälkipuolen ainoa todellinen ongelma on tämä kaavamaisuus. Panokset asetetaan niin lumoavan luontevasti, että mieli vaatii muuta, kuin "Jason Statham -elokuvan". Tarina on heikompi kuin tapauksissa Fast & Furious 5 tai Faster. Kaikissa suoraviivaisissa toimintaelokuvissa, jotka ovat vähääkään siedettäviä, on hitusen ideaa, hitusen sielua. Refn ei ole saanut käsiinsä älykästä materiaalia, hän yksinkertaisesti kaivaa sielun jyvät näkysälle röyhkeän itsevarmasti hyvällä menestyksellä. Refn tulkitsee. Hän olisi kyennyt tulkitsemaan vaikkapa The Transporteria. Itseäni kiihkeämmille Drive-faneille sanon, että search your feelings, you know it to be true.

Aloituskohtaus toimisi itsenäisenä lyhytelokuvana. Refn esittelee unohtaneelle kansalle, miten intensiivistä jännitystä viritetään hyvällä maulla: äänillä, kuvauksella, selkeän napakoilla leikkauksilla, Goslingin silmillä. Myöhemmin Drive harjoittaa K18-leiman ansainnutta väkivaltaa. On hykerryttävää, kun runollisen herkkä leffa kehtaa päätellä itsensä parhaaksi näkemällään tavalla. Ymmärsin käytännössäkin, mitä muutamalla raakuudella ajetaan takaa, mutta kohtaus tai pari, joita päähenkilö ei ole todistamassa, lipsuivat nähdäkseni provosoinnin puolelle. Yhdistä tämä miete tuomioon kaavamaisuudesta, ja huomaa, että annoin silti neljä tähteä, niin voit aavistaa, miltä sijoilta pettymys minut pudotti. Drive ei paini samassa sarjassa kuin esimerkiksi Léon, jonka mestarillisuus piilee juuri siinä, miten vaivattomasti ristiriitaiset ja provosoivat piirteet yhdistyvät tunnetasolla ymmärrettäväksi tarinaksi.

Myös Valhalla Risingin arvostelussa uskoin Refnin saaneen aikaan mitä hän halusi (näyttävän, vertauskuvallisen ja pitkäveteisen patsastelun taidehomojen teekutsuille). Julistin, että jokainen kikka, jolla Refn vaikutuksen tekee, pukisi yhtä hyvin suoraviivaista ja viihteellistä elokuvaa. Drive on mitä tilasin. Senkin uhalla, että käsitteet menevät ristiin, ilmoitan, etten ole vakuuttunut, että Refn on keskitasoa osaavampi tarinankertoja. Niinkin mielenkiintoinen tositarina kuin Bronson kärsi hänen käsittelyssään kaikista elämänkertaelokuvien ongelmista. Mitä tulee elävän kuvan luomiseen ja käsittelyyn, viimeistään Drive ansaitsee Refnille arvonimen Lahja ihmiskunnalle. Koe (myös) Drive tunnelman vuoksi.


Yhteistyössä Filmtrailer.comin kanssa


V2.fi | Jari Tapani Peltonen
< Sea Rex 3D: Matka es... Piiat... >

Keskustelut (8 viestiä)

einojuhanimattipekka

07.10.2011 klo 11.55

Haluaisitko kertoa millaisia ihmisiä ovat "taidehomot"?
lainaa
Jari-Pee

Moderaattori

Rekisteröitynyt 30.03.2007

07.10.2011 klo 12.07 1 tykkää tästä

einojuhanimattipekka kirjoitti:
Haluaisitko kertoa millaisia ihmisiä ovat "taidehomot"?


He ovat samantapaisia ihmisiä kuin minä sillä erolla, että he tuomitsevat rahvaanomaisen taiteen tutustumatta siihen tai periaatteesta, jolloin heiltä jää huomaamatta esimerkiksi se, että Drive on pääpiirtein sama elokuva, kuin rahvaanomainen elokuva. Taidehomoa kiinnostaa enemmän sana taide ja kaikki ylevä mitä sanaan taide perinteisesti yhdistetään, kuin ne elämykset, joita taiteen on tarkoitus herättää ja joita voi herättää minkälainen taide tahansa kokijasta itsestään riippuen. Taidehomo sanoo hjurmaavaa, vaikka hän on pitkästynyt. Taidehomo ei ole seksuaalinen suuntautuminen sinänsä, mutta sanan voidaan katsoa viittaavan fetissiin, jossa ihminen kiihottuu omien - valkoviinillä maustetulta fonduelta tuoksahtavien - ilmavaivojensa aromista.
lainaa
manu

Moderaattori

Rekisteröitynyt 30.03.2007

07.10.2011 klo 13.15 1 tykkää tästä

Tämä oli kyllä hyvä leffa. Fast & the Furious vedettynä Sofia Coppolan sifonkihameen läpi. Ihastuin.
lainaa
Ville

Moderaattori

Rekisteröitynyt 30.03.2007

08.10.2011 klo 12.03 1 tykkää tästä

Olipas kyllä hyvä elokuva. Päähahmon eleettömyys ja tylyys teki lähtemättömän vaikutuksen, vaikka loppujen lopuksi juoni olikin niin monesti nähty. Ääniraita oli uskomaton, piti jännityksen yllä koko leffan ajan.
lainaa
Mirr5

Rekisteröitynyt 17.03.2009

15.10.2011 klo 22.25

Hyvä leffa, vaikka kolmas näytös olikin jostain syystä vähän lattean oloinen.
lainaa
metsä

08.11.2011 klo 23.29 1 tykkää tästä

Traileri antoi osviittaa perus massa rikoselokuvasta, mutta sitä Drive ei todellakaan ollut..Jo pelkästään yksi mieleenpainuvimmista tunnusmusiikeista teki leffasta paremman..Mutta täytyy sanoa, että ohjaaja, näyttelijät ja siihen lisättynä hyvä juoni ilman jaarittelua tekee Drive:stä parhaimmista rikosdraamoista koskaan..Vaikka leffa oli suht lyhyt, ei siinä takerruttu turhaan keskusteluun, vaan juoni eteni ja jätti kysymyksiä ilmaan..Lähes täydellistä? Ei nyt ihan kuitenkaan :)
lainaa
Protec

Rekisteröitynyt 26.09.2007

02.05.2012 klo 10.14

Ei ollut niin hyvä kuin oletin. Ryan Goslingin näyttelysuorituksesta tuli mieleen Michael Dudikoffin american ninjat.
lainaa
Liehuviitta

04.10.2012 klo 17.51 1 tykkää tästä

2010-luvun tähän mennessä paras elokuva. Välitön klassikko ja must-see leffa kaikille, vaikka ilmeisesti syystä tai toisesta (en ymmärrä miksi) jakaakin yleisönsä melko tiukasti kahteen osaan.
lainaa

Kirjoita kommentti
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova