Tuorein sisältö

Kolme muskettisoturia

Ensi-ilta: 21.10.2011
Genre: Seikkailu, Toiminta
Ikäraja: 13
Jari Tapani Peltonen

20.10.2011 klo 11.00 | Luettu: 14969 kertaa | Teksti: Jari Tapani Peltonen

Tiesitkö, että Alexandre Dumas kirjoitti yli yhden romaanin muskettisotureista? Tiesitkö, että muskettisoturit seikkailivat myös historiassa? Hollywood ei tiedä. Musketööriajan turpajouhissa, pulleissa pöksyissä ja hulppeissa hatuissa on sitä jotakin, mikä pukisi muitakin seikkailuita kuin Kolmea muskettisoturia (The Three Musketeers). Jatko-osa on paras toivo. Ohjaava pässi Paul W.S. Anderson on muiluttanut omaan aloitukseensa steampunk-henkisen ilmalaivan, joten jos alamme vartoa jatkoa, emmekä seuraavaa alkua, joudumme varautumaan ihmissusiin tai pahempaan.

Resident Evil -Anderson pilaa klassikon hauskalla tavalla, kuten ennustin. Haastateltaessa herra hihkuu, että voi, kuvauksissa on aina niin kivaa! Kivalla on ongelmia välittyä synkästä uhoamisesta. Pirteä pöksyfilmi on asia erikseen. Näyttelijöillä on kielet syvällä poskissa. Panokset ovat yhdentekeviä, jännitystä ei kehity minkäänlaista, mutta elokuva henkii rentoa asennetta. Toimintaohjaaja Anderson on, kuten olen häntä kehunut häntä solvatessani. Lasketaan tyylin ja energian määrä, ja Anderson saavuttaa vaivatta pöksyhitin Pirates of the Caribbean: Vierailla vesillä tasot, pistäen paremmaksi kuin pöksyfloppi Prince of Persia: The Sands of Time. Nuo tekeleet maksoivat tuplasti enemmän, koska ei-toimintaohjaajat hutiloivat rahaa.

Anderson on pelle, toki. Hän tuskin kykenisi puhaltamaan henkeä sankarin matkaan, jonka nuori d'Artagnan yleensä läpi käy. Hyvä siis, ettei tässä versiossa ole päähenkilöä, vaan tasa-arvoinen röykkiö roskaväkeä. Kardinaali Christoph Waltz koettaa saattaa Ranskan ja Englannin sotaan. Riikinkukkoherttua Orlando Bloom pitää ideasta. Kardinaali ja herttua juonivat myös toisiaan vastaan, ja molempien apuna on (vai onko?) hymysuinen umpikiero superninja Milla Jovovich. Jovovich on niin paha, että kun Ranskan hepsankeikkakuningas pyytää muotivinkkiä, silloinkin hän neuvoo väärin. Parikymmentä versiota tarinasta kokeneena en ymmärrä tai muista motiivia, mutta sama se.

Lopulta myös muskettisoturit pistävät tikkua ristiin, etsiväthän he elämälleen "tarkoitusta". Anderson unohtaa selittää, miksi sotilaita on lupa teurastaa kansan hurratessa, joten Athos, Porthos ja Aramis vaikuttavat psykopaateilta, joita pidetään barbaarikulttuurissa performanssitaiteilijoina. Myös d'Artagnan intoilee tappamisesta kuin Grand Theft Auton piratisoinut teini. Äänestäisitkö arveluttavaa kardinaali Waltzia, joka lupaa Mads Mikkelsenin pitävän järjestystä yllä, vai muikistelevaa transvestiitti-kunkkua, jonka mielestä järjestysvaltaa silpovat juopot täytyy palkita prameammilla pöksyillä? Ei tämä kamala leffa ole, tämä on Pirates of the Caribbean -mukaelma, jossa syntiset kiusaavat toisiaan ja joku tekee jotakin ns. sankarillista, jos viitsii.

3D-kameroita harkiten ja osaavasti käyttävä Anderson hyödyntää syvyysvaikutelmaa, niin poikkeuksellista kuin se onkin. Leffaa on ilo katsoa, on komiat lavasteet ja hintahtavat hynttyyt, on selkeitä toimintakohtauksia ja niissä tyylikkäitä hidastuksia. Koin sen herttaisena, kuinka rakastavasti ohjaaja nuoleskelee somasti puettua vaimoaan Jovovichia, joka heittelee voltteja kuten pariskunnan "kauhuelokuvissa". Se ei naurata niin paljon kuin sen pitäisi, kun pilipali-ohjaajan pilipali-tulevaisuuteen sijoittuvaan zombiefilmiin ilmestyy selityksettä nuijalla huitova jättiläisörkki... Kun muodollisesti pätevä filkka tavoittelee ajankuvaa, mutta taustalla savuaa sci-fi-ilmalaiva, jota hahmot eivät vaivaudu vilkaisemaan, tämä on jo tyylikästä imbesillismiä. Siksi ennustin, että Anderson on oikea mies pilaamaan klassikon. Jos Monte-Criston kreivi löytää vankilan kellarista Atlantiksen rauniot ja pakenee äyriäisen näköisellä tankilla, Anderson sen leffan ohjatkoon.


Elokuvatraileri Filmtrailer.com in kanssa

V2.fi | Jari Tapani Peltonen
< Iho jossa elän... Kurituspuolue - Ei m... >

Keskustelut (3 viestiä)

Astorethein

Rekisteröitynyt 25.09.2011

20.10.2011 klo 13.35

Tämä kyllä kiinnostaisi kovasti, onhan tämä luultavasti paras Andersonin elokuva koskaan, näin näkemättä arvioituna. Jos se vain tänne havukorpeen koskaan saapuu, mitä kyllä epäilen.

Trailerista tuli mieleen jokusen vuoden takainen Muskettisoturi, joka myöskin tarjoili hauskaa ja rentoa toimintabalettia. Mahtaakohan tämä uutuus olla kovastikin samoilla linjoilla?

Ja mitä kummaa, Jovovich on Andersonin vaimo? Piti ihan imdb:sta tarkistaa, ja yllättyneisyys heijastui kasvoiltani. Vaikka eihän se niin yllättävää lopulta ole.
lainaa
Lichi

Rekisteröitynyt 04.09.2011

20.10.2011 klo 13.40 1 tykkää tästä

Elokuvista on mutuarviona noin 90% todelliseen/historialliseen maailmaan perustuvia. Miksi ihmeessä loppujenkin pitää olla? Tosiasia on, että esim. fantasia elokuvia tehdään naurettavan vähän (vertaa kirjallisuus) juuri sen takia, että kriitikot haukkuvat ne niin helposti pystyyn epäuskottavina. Minusta se, kuinka uskottava elokuvan tarvitsee olla riippuu pitkälle tyylilajista. Kolme muskettisoturia ei tietääkseni edes tavoittele hostoriallista uskottavuutta ja hyvä näin. Toinen on, että sinänsä hyvät 3½ tähden fantasiaelokuvat tyyliin Dungeons & Dragons: Wrath of the Dragon God haukutaan pystyyn kun ei ole 100 miljoonan budjettia käytössä.

Esimerkiksi Drizzt Do'Urden-elokuvaa ei ole lähdetty tekemään joidenkin lähteiden mukaan juuri Eragon ja DD-elokuvien murskacritiikin takia. Ja tämä todella harmittaa, sillä todella haluaisin nähde Drizzt-elokuvan, vaikka se olisi tasoa Dungeons & Dragons. Tietenkin parempi jos annettaisiin se 100M€ budjetti ja Peter Jackson ohjaamaan ja Orlando Bloom Driziksi
lainaa
lil_li

03.03.2012 klo 22.13

Katsoin elokuvan ja minusta oli hyvä. Loppu vaikutti kyllä siltä että pitäisi tulla jatko-osa ja jos ei tule, niin voin sanoa että siinä tapauksessa loppu huonosti
lainaa

Kirjoita kommentti
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova