Tuorein sisältö

Risto

Ensi-ilta: 25.11.2011
Genre: Komedia
Ikäraja: 11
Jari Tapani Peltonen

28.11.2011 klo 18.00 | Luettu: 16450 kertaa | Teksti: Jari Tapani Peltonen

Jos pirun tyhmä satiiri kertoo pirun tyhmistä ihmisistä pirun tyhmien tarinoiden takana, leffa lienee metafiktiota. En ole varma, onko Risto kommentääri kotimaisen elokuvan tilasta, vai toimiiko se sellaisena tahattomasti.

Historiankertaus Missä kuljimme kerran jätti allekirjoittaneen epätoivoisiin tunnelmiin. Maagisen kristallin jätin suosiolla väliin. En jaksa vihata kotimaisia, en säännönmukaisesti. Risto, Risto, sinussa oli sitä jotakin etukäteen arvioituna. Leffa kertoo neliraajahalvaantuneesta Risto Kaskilahdesta, jota tulkitsee Risto Kaskilahti, joka voisi näytellä smurffien arkkivihollista Gargamelia ilman meikkejä. Mainoksessa oli se mainio vitsikin. "Miltäs nyt tuntuu?" "Kaulasta alaspäin ei paljon miltään". Kun kuvailin tuota vitsiä ääneen, kuulijaa nauratti. Pelasta kotimaan komediakulttuuri, Risto! Ei hän pelasta.

Nörtti askarteli alkutekstit: on savua, sähinää ja sanomalehtikatsaus. Risto on tai oli Suomen suosituimpia näyttelijöitä. Ura on ollut laskusuunnassa. Kun onnettomuus sattuu, Risto saa vuolaasti sympatiaa: hänestä tulee inspiroiva kansallisaarre. Näin väitetään. Kun budjetti on 50 euroa, kamera pysyy enimmän aikaa neljän seinän sisällä. Tämä olisi melkeinpä tyylivalinta, jos elokuva oikeasti kertoisi pyörätuolipotilaasta, mutta yllätys yllätys, äijä tervehtyy saman tien.

Asetelma onkin se, että nuoren vaimonsa Krista Kososen painostuksesta Risto alkaa näytellä halvaantunutta. Pariskunta ei raaski luopua lahjoituksista. Vaimo tahtoo ratsastaa julkisuudella. Idea olisi oiva, jos halvaantuminen pysyisi sen olennaisena osana. Pari minuuttia sairastamista ja pari minuuttia teeskentelyä eivät ole sitä mitä olennaiseksi kuvailisin. Voimme unohtaa kaiken, mitä olen kertonut. Aloitetaan alusta. Millainen elokuva on Risto? Sellainen, jossa päähenkilö ketkuilee. Sitten häntä kiristetään. Viis siitä, miksi häntä kiristetään. Viis siitä, mitä esinettä Indiana Jones etsii.

Riston pikkuserkku Pasi on pahin nilkki. Pasi luulee olevansa näyttelijä. En sano mitään Aku Hirviniemen luulemisista, sillä hän näyttelee Pasia farssimaisen surkeasti tarkoituksella. Väkivaltainen ja harhainen Pasi tuumii, että hyvät näyttelijät näyttelevät itseään, joten hänenkin täytyy. Hän kirjoittaa surkean käsikirjoituksen itselleen ja Ristolle. Myös Riston (jota näyttelee Risto) on tarkoitus näytellä itseään, onhan Risto kaikkien huulilla. Ei elokuvia taidolla tehdä, vaan suhteilla! Voiko kökköfilmi älyttömämmin itseään jalkaan ampua? Tuumin aluksi, että halvaantuneena ja tylsämielisenä möllöttävä Risto on kuin kriitikko, joka tätä katsoo. Kun eltaantunut ja hyödytön taiteilija palkittiin tilaisuuksilla ja rikkauksilla, maistoin terävämmän ivan, joka kaiken järjen mukaan on tahatonta, ellei elokuvan itseironia ole vertaansa vailla.

Teoriassa tämä on idioottiversio komediasta Adaptation. Adaptation kertoo elokuvan itsensä kirjoittajasta. Kirjoittajalla on ongelmia raapustaa asiallista tekstiä. Niinpä elokuvasta, jota hän kirjoittaa, ja elokuvasta, jota katsomme, tulee viihteellinen omituisella tavalla. Risto the movie jauhaa aikansa Pasin käsikirjoituksesta, mutta ei aluksi paljasta, mistä se kertoo. Loppua kohden leffa taantuu yhä väkinäisemmäksi muuttuessaan trilleriviritelmäksi, jonka käänteet ja teemat eivät liity aiempaan kuin epäsuorasti.

Puhetta piisaa, katsoja viritetään odottamaan kaikenmoista, mutta mitään ei tapahdu. Elämykseen kuuluu eräs vetelimmin kirjoitetuista väärinkäsityksistä, joita olen elokuvissa nähnyt: pari sivujuonta ja sivuhahmoa kohtaavat toisensa ajatuksen asteella haihtuakseen ilmaan saman tien. Todennäköisesti joko kirjoittajan päässä tai käsikirjoituksessa on joskus ollut idean tynkä, mutta rikkinäistä puhelinta on leikitty.


Yhteistyössä Filmtrailer.comin kanssa

V2.fi | Jari Tapani Peltonen
< In Time... Euforia - Apple Seed... >

Keskustelut (6 viestiä)

Lichi

Rekisteröitynyt 04.09.2011

28.11.2011 klo 19.17

Pakkohan tämä on mennä katsomaan kuulostaa todella loistavalta arvostelun perusteella. Jostain syystä kaikki Peltosen yhden tähden elokuvat ovat olleet hyviä, vaikkei välttämättä mitään elämää suurempia mestaruusteoksia.

Mietin kyllä mistä tämä johtuu kun muuten tullut tälle jotain kolmea tähteä. Ehkä tämä ei vain mene mihinkään Peltosen valmiista muoteista, millainen alokuvan pitää olla.

Esimerkiksi Conan oli helposti viihdyttävämpi kuin APinoiden Planeetta, Captain America tai Fast And Furioius 5.

No ainakin Risto löy laudalta Aki Kaurismäen tekotaiteelliset roskateokset, joista kukaan ei oikeasti pidä(katso teattereiden yleisömääriä), mutta kaikki väittää pitävänsä, koska luulee kohottavansa omaa satatustaan, sillä että tykkää huonoista ja tylsistä elokuvista.
lainaa
Jari-Pee

Moderaattori

Rekisteröitynyt 30.03.2007

28.11.2011 klo 19.48

Huomautan, ettet kritisoi noilla esimerkeillä minun mielipidettäni, vaan yleistä mielipidettä. Jos katsotaan vaikka arvosteluja yhteen keräävien sivustojen lukuja, Conan on yleisen mielipiteen mukaan selkeästi heikompi elokuva kuin nuo kolme muuta. Yleinenkin mielipide on vain mielipide, se on totta.

Koetin äsken etsiä Ristosta muita arvosteluja, koska kirjoitin perinteisen lipputulouutisen. Pelkästään Iltalehden leffaraati-taulukko kertoo, että Risto on saanut kolme yhden tähden arvosanaa (V2.fi ei ole mukana taulukossa), yhden kakkosen ja yhden kolmosen, mikä tarkoittaa keskiarvoa 1,6 tähteä. Vierailin toki muillakin sivuilla, ennen kuin kirjoitin uutiseen, etteivät kriitikot tästä tykkää. Eräässä kolmen tähden arvostelussa kriitikko totesi, ettei leffa oikein toimi. Numerot ovat vain numeroita.

Aki Kaurismäen Le Havre ja pari muuta pätkää ovat tekotaiteellista roskaa minunkin mielestäni. Huomautan kuitenkin, että Le Havre on oikeasti suosittu. Sadan tuhannen katsojan raja on mennyt rikki Suomessa. Maailmallakin sitä on kiitelty siihen malliin, että älä ylläty, jos se saa Oscar-ehdokkuuden vieraskielisen elokuvan kategoriassa.
lainaa
fly

29.11.2011 klo 13.01

Onko Kaurismäen elokuvat muka tekotaiteellisia? Kävin katsomassa Le Havren ja tykkäsin paljon. Aki osaa tehdä hyviä komedioita mitkä eivät näytä Jaffa tai Expert mainoksilta niinkuin joku Napapiirin sankarit tahi Rare exports.

Arvostelijoiden tähdet saa jättää omaan arvoonsa.
lainaa
perato

Moderaattori

Rekisteröitynyt 10.04.2007

29.11.2011 klo 17.22

fly kirjoitti:
Onko Kaurismäen elokuvat muka tekotaiteellisia? Kävin katsomassa Le Havren ja tykkäsin paljon. Aki osaa tehdä hyviä komedioita mitkä eivät näytä Jaffa tai Expert mainoksilta niinkuin joku Napapiirin sankarit tahi Rare exports.
Jaffa tai Expert mainos =DD, aion kyl käyttää tuota jossaki ihan vaan koska se sopii kuvaamaan noita leffoja nii mainiosti.
lainaa
Rams

Moderaattori

Rekisteröitynyt 30.03.2007

30.11.2011 klo 16.28 2 tykkää tästä

Lichi kirjoitti:

Esimerkiksi Conan oli helposti viihdyttävämpi kuin APinoiden Planeetta, Captain America tai Fast And Furioius 5.


Minuun sattuu.

Apinoiden planeetta oli ensimmäinen kerta kohtalaisen pitkään aikaan, kun Hollywood tuotti isolla budjetilla jotain, minkä mieltäisin kaverin sanoja lainaten "ihan oikeaksi elokuvaksi". Conan taas oli, ihan ok alkua lukuunottamatta, aivan täydellisyyttä hipova esimerkki siitä, mitä Hollywood nykyään tekee väärin. Tähän täydellisyyteen kirjoissani on päässyt esim. Transformers 2.

Mielipiteitähän nämä kaikki, mulla tällä esimerkkiluettelolla minua vahvempi ihminen olisi sivuuttanut kirjoituksesi perusteella "onpas kauhean outo maku". Kuten JP yläpuolella jo itsekin totesi, kehumasi pätkä on kuitenkin yleisesti ottaen tyrmätty täydeksi roskaksi. Ehkäpä ne valmiit muotit joihin pitää sopia löytyvätkin sinulta?
lainaa
asd

30.11.2011 klo 20.26

No mitä voi odottaa putouksen tekijöiltä
lainaa

Kirjoita kommentti
Muita tekstejä tältä kirjoittajalta

V2.fi Tiktok
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova