Tuorein sisältö

Ice Age 4: Mannerten mullistus

Ensi-ilta: 29.06.2012
Genre: Komedia, Lasten, Seikkailu
Ikäraja: 7
Jari Tapani Peltonen

28.06.2012 klo 21.00 | Luettu: 15541 kertaa | Teksti: Jari Tapani Peltonen

Eläimet kävelevät eteenpäin ja tällä kertaa myös: lipuvat väärään suuntaan.

Kun mantereet mullistuvat, eli maanjäristykset pistävät maisemat remonttiin, tunnetuimmat elukat ja yksi uusi jäävät jäälautalle. Avomerelle ajautuessaan he huikkaavat toisarvoisten turhuuksien laumalle, että kävelkääpä tuonne, niin mekin yritetään. Määränpäässä ei ole mitään erikoista, mutta varsinainen ongelma eli mullistumisen vaikutus elinolosuhteisiin ratkaistaan siellä lopputappelun jälkeen.

Tappelu! Kuoleeko 95 prosenttia hahmoista verisessä sisällissodassa? Älä haaveile. Tappelut käydään merirosvoja vastaan. Laivan muotoisella jäävuorella matkaavat piraatit tahtovat pahistella, ja koska hyvikset eivät tahdo - turpiin tulee. Tarinaan kuuluu myös tunteellista laatudraamaa. Isänorsun ja tytärnorsun on opittava ymmärtämään toisiaan. He ymmärtävät ihan itsekseen hengaillessaan eri porukoissa. Eräs piraateista on sama elukka kuin eräs sankareista, mutta tyttö. Mitäköhän siitä seuraa? Käänteet ovat sen tyylisiä, että koska laiskiaismummo syöttää hedelmiä valaalle viisi minuuttia ennen lopputappelua, valasta voidaan käyttää sotakoneena, mikä todistaa, ettei mummo sittenkään ole höperö. Niinpä niin.

Onko mammutti-Mannylla ja kisu-Diegolla ainuttakaan fania? Olen yrittänyt tätä selvittää, sillä minä kuolisin mieluummin marttyyrina kuin vaihtaisin tämänhetkiset Tipi-pussilakanani Manny- tai Diego-tuotteisiin. Scrat-orava on kaikkien suosikki ja Sid-laiskiaisella on rasittava lapsiystävällinen persoonallisuus, mutta myös Manny ja Diego ovat esiintyneet jo neljän elokuvan julisteissa. Tympeämpiä johtohahmoja saa hakea eurooppalaisista dekkarisarjoista, joissa niissäkin hahmot tekevät jotakin. Minkälainen olisi Mannerten mullistus ilman päähenkilöitä? No, ensin jäästä irtoaisi lohkare. Se osuu merirosvolaivaan. Rosvot suuttuvat, joten ne jahtaavat lohkaretta, joka lipuu lopputaistelupaikkaan, jonne sivuhahmot ovat kävelleet. Tuo hypoteettinen elokuva olisi sama elokuva kuin nykyinen elokuva, mutta ilman koristeita, tai rumisteita, joita "päähenkilöt" ovat.

En solvannut osia 2 ja 3 enempää kuin oli tarve, enkä sorru moiseen nytkään. Blue Sky Studios osaa tehdä vauhtikohellusta. Huomioiden, että jokainen suusanallinen vitsi - ja lause - on huono klisee, elokuva on yllättävänkin siedettävää ajanhukkaa kokonaisuutena. Trailereissa nähty kohtaus, jossa selitetään miksi mantereet mullistuvat, on riemastuttavaa anarkistista ilonpitoa vailla järjen häivää Väiskin ja Repen perinteitä kunnioittaen. Se on turhauttavaa, että leffa, jossa norsut voivat yöpyä puussa hännästään riippuen vain koska se on hauskaa, alentuu muun muassa pianon pimputukseen "koskettavilla" hetkillä. Teennäisyydessä ja onttoudessa on se hyvä puoli, että kun hetkessä on kajahtanutta vauhtia, siitä on helppo nauttia sellaisenaan, koska edellinen kohtaus ja asiayhteys ovat jokatapauksessa unohtuneet.

Uutuuden hyviä omia piirteitä ovat piraattikapteeni ja piraattien orjuuttama marsuheimo. Marsut ovat joka toisesta nykyanimaatiosta tuttu vitsi: söpö-ötökät kikattavat ja puhuvat siansaksaa ja käyttäytyvät kollektiivisesti. Niiden herttaisuutta en kiistä. Kapteeni puolestaan on kelpo konna siinä missä oli Blue Skyn ensimmäisen hyvän leffan Rion kannibaalipapukaija Nigel: kapu on härskisti virnistelevä apina, jolla tuntuu olevan kovasti kivaa kenkkuillessaan. Näillä eväillä Ice Age 4 ei nouse edellisen osan tasolle, joka oli kerronnaltaan yhtä kehno, mutta jossa värit vilkkuivat viehättävämmin dinosaurus-teeman ansiosta. Ensimmäinen osa tehtiin vain siksi, että jään ja lumen luominen on halpaa, ja nelonen on paluu noihin tunnelmiin, vaikka studiolta löytyy nykyään silmää.

Aikanaan vain minä, kakarat ja huoltajat kävimme katsomassa piirrettyjä; jalointa taidetta maan päällä. Yhtäkkiä muoviset ja aivokuolleet sonta-animaatiot syrjäyttivät ne - jolloin ikäisenikin lähtivät porukalla Ice Agelle nauramaan. Hyvästä katkeruudesta ei kannata päästää irti, joten koen alkuperäisistä kamaluuksista kamalimman kamalat jatkeet palkitsevina elämyksinä.


Elokuvatraileri Filmtrailer.com in kanssa

V2.fi | Jari Tapani Peltonen
< Ghost Rider: Koston ... Total Devastation - ... >

Keskustelut (8 viestiä)

Execta

Rekisteröitynyt 10.04.2007

28.06.2012 klo 21.07 1 tykkää tästä

Animaatioita en oo jaksanu ikinä katella Simpsonit ja South Parkit pois luettuna, mut tuli toi Ice Agen tekijöiden viime vuoden leffa, Rio, katottua melkein loppuun ja oli muuten yllättävän hyvä. Oli ne animaatiot vaan silti paljon jännempiä sillon ala-asteella, kun oli Toy Storyt ja Monsterit OY:t.

Mitäs Peltonen antais ekalle Ice Agelle arvosanaks?
lainaa
Jari-Pee

Moderaattori

Rekisteröitynyt 30.03.2007

28.06.2012 klo 21.13 6 tykkää tästä

Execta kirjoitti:
Mitäs Peltonen antais ekalle Ice Agelle arvosanaks?


1 tähden.

Leffa on ruma, typerä ja tylsä. Samana vuonna ilmestyi Lilo & Stitch, joka on erinomainen elokuva, ja Aarreplaneetta, joka on mielenkiintoinen, omaperäinen ja viihdyttävä epäonnistuminen.
lainaa
Talmunen

Rekisteröitynyt 20.12.2010

28.06.2012 klo 22.12 2 tykkää tästä

Jari-Pee kirjoitti:
Execta kirjoitti:
Mitäs Peltonen antais ekalle Ice Agelle arvosanaks?


1 tähden.

Leffa on ruma, typerä ja tylsä. Samana vuonna ilmestyi Lilo & Stitch, joka on erinomainen elokuva, ja Aarreplaneetta, joka on mielenkiintoinen, omaperäinen ja viihdyttävä epäonnistuminen.
aarreplaneetta ei todellakaan ole epäonnistuminen kuten täysin paska lilo ja stitch
lainaa
Jari-Pee

Moderaattori

Rekisteröitynyt 30.03.2007

28.06.2012 klo 22.28 11 tykkää tästä

Talmunen kirjoitti:
täysin paska lilo ja stitch


Mitä vhittuu?! Prkl! Tuollainen kommentti ponityypiltä?! Viisi vuotta sen jälkeen, kun näin Lilo & Stitchin ensimmäistä kertaa, liikutuin yhä automaattisesti kyyneliin jos pelkästään ajattelin tätä kohtausta:

http://www.youtube.com/watch?v=gf0cgfO5bE8

-> pelkästään AJATTELIN.

Muokannut: Jari-Pee 28.06.2012 klo 22.29 lainaa
Spiritti

29.06.2012 klo 00.06 1 tykkää tästä

Kyllä Ice Aget aina Madagascarit voittaa.
lainaa
HeDuXe

Rekisteröitynyt 12.01.2011

29.06.2012 klo 00.48 6 tykkää tästä

Jari-Pee kirjoitti:
Talmunen kirjoitti:
täysin paska lilo ja stitch


Mitä vhittuu?! Prkl! Tuollainen kommentti ponityypiltä?! Viisi vuotta sen jälkeen, kun näin Lilo & Stitchin ensimmäistä kertaa, liikutuin yhä automaattisesti kyyneliin jos pelkästään ajattelin tätä kohtausta:

http://www.youtube.com/watch?v=gf0cgfO5bE8

-> pelkästään AJATTELIN.Peltonen, ole hyvä ja arvostele jokin ponileffa. Haluan tuntea Talmusen takapuolen jomotuksen.
lainaa
TatiTheThird

29.06.2012 klo 10.05

Itse tykkäsin juurikin ensimmäisestä Ice Agesta. Kakkonenkin on ihan ok ja kolmas on jo laimea. Kyllä Ice Age -sarja monet DreamWorks Animationin yritykset voittaa. Pixaria ei tietenkään.

lainaa
Kakkutaikina

05.07.2012 klo 04.26

Pixar on aikamoista kuraa mielestäni, tosin animaatiojälki on ihan kaunista katsottavaa. Pixarin hahmot ovat kuitenkin usein toooosi tylsiä! Huoh... Oon aina pitänyt Ice Ageseista ja niistä kolmonen on mielestäni paras. Ehkä siks että oon suuri dinosaurusfani :P Nelonen ei ollut yhtä hyvä mutta kuitenkin toiseksi paras. Olisi saanut olla pidempi, vähemmän arvattava ja vitsejäkin olisin kuunnellut mielelläni lisää. Jyrsiksen sekoilut tammenterhon perässä olivat tässä nelos leffassa jotenkin tylsiä...
lainaa

Kirjoita kommentti
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova