Tuorein sisältö

The Amazing Spider-Man

Ensi-ilta: 06.07.2012
Genre: Draama, Sci-fi, Toiminta
Ikäraja: 12
Jari Tapani Peltonen

07.07.2012 klo 18.00 | Luettu: 31820 kertaa | Teksti: Jari Tapani Peltonen

Hämähäkkimies on pilalla kuin plastiikkakirurgin uhri, jota yritetään auttaa plastiikkakirurgialla.

Spider-Man kertoi syntytarinan uskollisesti ja hyvällä rytmillä, mutta puttepossumaisella tyylillä, joka teki elokuvasta lapsellisen sarjakuviin ja piirrettyihin nähden. The Amazing Spider-Man on tervetullut uusi yritys, joka valitettavasti joutuu teeskentelemään olevansa jotakin uutta. Olisi ollut järkevintä tehdä "käänteiset Batmanit". Batman Begins ei ollut kierrätystä, koska 80-luvun Batman alkoi tilanteesta, jossa Batmanin merkitys alkoi vakiintua. Uusi Hämis voisi vastaavasti kertoa naamiosankarista, joka pikaisesti puhuu syntytarinasta tyttöystävälleen - päädyttyään uutisiin - tms.

Toimintaperiaate on väkinäisempi. Esimerkiksi showpainikohtausta ei tahdota toistaa sellaisenaan, mutta aloitteleva Hämis putoaa tyhjään painirinkiin vahingossa tarkalleen silloin, kun hänen on ymmärrettävä naamioitumisen merkitys. Montaasi jossa hän väsää pukunsa ja pääsee vauhtiin on tyydyttävämpi kuin edellisen version hetket, mikä on saavutus käynnistävän hetken teennäisyyteen nähden.

Myöhäisessä vaiheessa katsoin Andrew Garfieldia ja tuumin tämän miehen olevan Peter Parker, Hämmästyttävä Hämähäkkimies. Jos Parker on älykäs, herkkä, sisukas, haavoittuvainen, romanttinen, kukkoiluun taipuvainen ja omituisen huumorintajun omaava oma itsensä ennen lopputekstejä, jo seuraava (viides) elokuva saattaa jytkähtää.

Parker ei ole ruikuttava Tobey Maguire. Parker ei ole skeittaava, piilolinssejä käyttävä tukkasotku, joka hakeutuu tappeluihin ja joutuu hämähäkin puremaksi siksi, että hän harrastaa vakoilua. Sellaista tyyppiä Garfield näyttelee alussa. Miten tämä voi olla näin vaikeaa? Parker on nössö, jonka sisäinen hyvyys ja kauneus nousevat pintaan. Alkuperäisissä elokuvissa hän jää nössöksi ja uudessa hän on neiti etsivä jo ennen voimiaan. Batman Begins kompuroi mutta johti mahtavaan Yön ritariin, joten toivo elää jos alan syömään antidepressantteja.

Eräässä trailerissa pahis karjaisee, että jos haluat tietää totuuden vanhemmistasi, tule hakemaan se. Elokuvassa ei. Ultimate Spider-Man -sarjakuvia kuitenkin mukaillaan sillä tapaa, että asioiden voidaan olettaa liittyvän toisiinsa järkevästi. Parkerin vanhemmat työskentelivät ennen kuolemaansa tohtori Curt Connorsin kanssa. Connorsin amputoitu käsi uudistuu, hän saa suomupeitteen ja hänen peniksensä kasvaa ja siirtyy perspuolelle, kun hän kokeilee itseensä seerumia, jota hän kehittää pomolleen Norman Osbornille - jonka uutta näyttelijää ei vielä ole palkattu, koska kokonaisuus on takuulla suunnittelematta.

Leffa on hyvin näytelty, tyylikäs ja vakuuttavan fyysinen. Seittisinkoilu näyttää huikealta, vaaralliselta. Siinä on jo Die Hardin sävyjä, kun Hämis sinnittelee ontuen ja murjottuna: sisu ei lopu, hän vain vitsailee vähemmän. Kun tyttöystävä Gwen Stacy hoitaa Parkerin haavoja - elokuva on Spider-Man-elokuva. Henki on tavoitettu. Kompurointi ei silti ole ohi. Asioilla on tapana unohtua ja toisaalta myös perata kalat ja täyttää veroilmoituksesi. Eräässä vaiheessa Gwen fiksuna tyttönä osallistuu roiston taltuttamisyritykseen, mutta joko aivoni sammuivat (täysin mahdollista), tai sitten hän ei edes ilmaissut halua näin tehdä ennen kuin hänen osuutensa oli puoliksi ohi. Liskomies Lisko ei ole fotorealistinen, mutta hän puhuu ja juonii toisin kuin useimmat hulk'ahtajat, mikä antaa hänelle läsnäoloa. Tällainen konna sopii syntytarinaan paremmin kuin Jokerin ja Vihreän menninkäisen kaltaiset legendat.

Kun leffa toimii, se toimii, mikä ei estänyt minua pitkästymästä. Esimerkiksi Peterin ja Gwenin hetket kuplivat, koska Garfield ja Emma Stone ymmärtävät hahmonsa ja vaikuttavat kykeneväisiltä romantiikkaan ja suvun jatkamiseen toisin kuin edeltäjänsä. Samaan aikaan laskelmointi tuoksahtaa, koska jokainen hetkistä pikakelaa suhdetta eteenpäin.

Pikakelaus on avainsana. Peterin lapsuutta käsittelevät hetket ovat merkityksiä täynnä: vanhemmat ovat paniikissa tuntemattomasta syystä, ja oho, liitutauluun on piirretty hämähäkki! Asioita ei käsitellä kunnolla (tai ollenkaan), joten aika oltaisiin voitu käyttää kiireettömään hahmonkehitykseen, jota Sam Raimi harrasti, mutta uskottavaan sellaiseen, mihin ohjaaja Marc Webb kykenee. Käsikirjoituksen on laatinut komitea. Leffa - ja trailerit - tosin on leikattu tavalla, joka herättää aavistuksen, että huomattavasti järkevämpi mutta studion ylipitkäksi tuomitsema ohjaajan versio on olemassa.


Elokuvatraileri Filmtrailer.com in kanssa

V2.fi | Jari Tapani Peltonen
< Ranskalainen viikonl... Get the Gringo... >

Keskustelut (22 viestiä)

RandomSwinger

07.07.2012 klo 19.09 9 tykkää tästä

Tunnen narsistista mielihyvää kun näen vain harvojen ihmisten tajuavan Batman Beginsin olevan oikeasti parempi ja eheämpi elokuva kuin The Dark Knight.
lainaa
Jari-Pee

Moderaattori

Rekisteröitynyt 30.03.2007

07.07.2012 klo 19.27 2 tykkää tästä

RandomSwinger kirjoitti:
Tunnen narsistista mielihyvää kun näen vain harvojen ihmisten tajuavan Batman Beginsin olevan oikeasti parempi ja eheämpi elokuva kuin The Dark Knight.


Tunteesi on luultavasti sukua tunteelle jonka koin itse, kun Spider-Man 3 oli Spider-Man 1:n ja 2:n ystävien mielestä yhtä huono kuin 1 ja 2 omasta mielestäni.

Burtonin Batmanien fanina en pitänyt Beginsistä, mutta sitten kun olin katsonut sen neljä tai viisi kertaa, tajusin että saatan pitääkin.

Hämähäkkimies-leffojen kohdalla samaa ilmiötä ei tapahdu. Raimin filmit olen katsonut moneen kertaan tehosteiden vuoksi ja alkuperäinen mielipide on vain vahvistunut. Amazing Spider sisältää vahvoja kohtauksia, mutta niin vähän mitään selkeää, omaperäistä, muistelemisen arvoista huikeutta (huikeutta ovat mm. Variksenpölyttimen aiheuttamat hallusinaatiot ja Spider-Man 2:n junanpysäytyskohtaus), etten luultavasti katso sitä toiseenkaan kertaan, ellei jatko-osa ole parannus. Samaa voin sanoa Captain Americasta ja Thorista (jotka saivat saman arvosanan): ne olisivat jo unohtuneet ilman The Avengersia.
lainaa
pleeergh

07.07.2012 klo 19.27 1 tykkää tästä

RandomSwinger kirjoitti:
näen vain harvojen ihmisten tajuavan Batman Beginsin olevan oikeasti parempi


narsismi on ihan oikea tunne tuolle, ja sairaus.

mutta joo olis ollut kiva jos olisivat skipanneet syntytarinan. miksi ei leffa vain voisi alkaa sillä kun joukko roistoja jää hämiksen haaviin? 89 Batman ja pukuTurtlesit alkoivat sellaisella ja toimivat hyvin. se 90-luvun hämisanimaatiokin alkoi Liskon tarinalla jossa hämis oli jo hämis

mutta eihän tätäkään tehty sarjisfaneille vaan tavoitellaan jotain Twilight-tyttöyleisöä. Marvelin pitäisi tehdä leffa kuten tekevät Avengersilaisetkin
lainaa
JayjayJAYJAY

07.07.2012 klo 23.42 1 tykkää tästä

Beginssi pesee Dark Knightin muutamilla prosenteilla
lainaa
SeppoN

08.07.2012 klo 00.12

Batman Begins > Dark "Mission Impossible" Knight
lainaa
Minä

08.07.2012 klo 09.27 4 tykkää tästä

Leffa oli huonompi kuin aiemmat Spider-Manit. Tässä uudessa ei enää ollut suurta tunnetta tai mitään uhkaavuutta tai pelkoa. Soundtrack oli surkea. Sam Raimi hoiti kaiken paremmin ja tunteella. Tässä Pahis oli epäuskottava ja, juoni jostain kaasun levityksestä yhtä tylsä idea kuin Batman Beginsissä. Leffa oli myös liian nopeatempoinen. Muutos Spider-Maniksi kuvattiin liian vikkelään.

Ainoa asia, missä tämä oli parempi kuin aiemmat Spidet-Manit, oli romantiikka. Ujot romanssikohtaukset oli täydellisesti näytelty ilmeiden, liikkeiden, eleiden ja äänensävyn ja puheiden osalta. Aidompaa romantiikkaa en ole pahemmin leffoissa nähnyt kuvattavan.
lainaa
Rini

08.07.2012 klo 15.42 1 tykkää tästä

En ole vielä leffaa ehtinyt näkemään, mutta huomasin, että trailerin tekstityksissä Spider-Mania ei käännetty Hämähäkkimieheksi. Osaisiko joku sanoa, mistä johtuu tää nykyinen Marvel-elokuvien trendi jättää nimet kääntämättä? Iron Manista ei tullut Rautamiestä, Captain Americasta Kapteeni Amerikkaa eikä Spideystakaan enää Hämistä. Nuo suomennoksethan ovat ihan virallisia käännöksiä, joten miksi jättää kaikki vain tönkösti enkku muotoon?
lainaa
VEIVINHEITTOVIHKO

08.07.2012 klo 15.45 4 tykkää tästä

Minä kirjoitti:
Ainoa asia, missä tämä oli parempi kuin aiemmat Spidet-Manit, oli romantiikka. Ujot romanssikohtaukset oli täydellisesti näytelty ilmeiden, liikkeiden, eleiden ja äänensävyn ja puheiden osalta. Aidompaa romantiikkaa en ole pahemmin leffoissa nähnyt kuvattavan.


Emma Kivi ja Antti Karvinen ovat kuulemma oikeastikin pariskunta joten johtuisiko siitä.
lainaa
sdgdfhd

08.07.2012 klo 15.47 4 tykkää tästä

Leffa oli parempi kuin aiemmat Spider-Manit. Itse pidin tästä todella paljon. Pidin myös paljon aiemmista ja olin aluksi todella negatiivinen tätä kohtaan. Olin kuitenkin väärässä ja tämä olikin loistava. Andrew Garfield tuntuu todella hyvältä Peteriltä jossa hyvin yhdistyy normaali ja Ultimate Peter Parker. Emma Stone oli myös hyvä Gweninä. Lisko oli ehkä leffan ainut huono puoli. Olisin enemmän kaivanut pienempää ja sihisevää Liskoa labratakin kanssa kuin isoa ja murisevaa.
lainaa
dsfgdfg

08.07.2012 klo 15.55 1 tykkää tästä

Peterin ja Gwenin suhde toimi tässä todella hyvin. Ei tunnu mukavalta kun sarja menee luultavasti siihen mihin sarjakuvatkin.
lainaa
dhfghftg

08.07.2012 klo 15.57 1 tykkää tästä

Rini kirjoitti:
En ole vielä leffaa ehtinyt näkemään, mutta huomasin, että trailerin tekstityksissä Spider-Mania ei käännetty Hämähäkkimieheksi. Osaisiko joku sanoa, mistä johtuu tää nykyinen Marvel-elokuvien trendi jättää nimet kääntämättä? Iron Manista ei tullut Rautamiestä, Captain Americasta Kapteeni Amerikkaa eikä Spideystakaan enää Hämistä. Nuo suomennoksethan ovat ihan virallisia käännöksiä, joten miksi jättää kaikki vain tönkösti enkku muotoon?

Se muuten häiritsi tässä. Hämis oli tekstityksissä Spider-Man.- Vaikka siksi sitä yleensä puhekielessä suomessa sanotaankin niin se tuntui hölmöltä leffassa.
lainaa
Jorma777

08.07.2012 klo 17.03 9 tykkää tästä

Tämä elokuva oli helposti parempi kuin mikään edellisistä Spider-Maneista.
lainaa
Morjens

08.07.2012 klo 17.14 10 tykkää tästä

RandomSwinger kirjoitti:
Tunnen narsistista mielihyvää kun näen vain harvojen ihmisten tajuavan Batman Beginsin olevan oikeasti parempi ja eheämpi elokuva kuin The Dark Knight.
Tunnen narsistista mielihyvää kun luulet mielipiteesi olevan ainoa oikea ja kaikki muut ymmärtävät sen olevan vain mielipide.
lainaa
Moppari

08.07.2012 klo 20.47

Leffa oli tosiaan parempi kuin osasin odottaa. Garfield saa minun hyväksyn hämikseksi ja oli ehkä sitten Ironmanin onnistunein sarjakuvasankari suoritus.
Lisko nyt oli odotettu pettymys, vaikka näyttelijä hoiti oman osuuden hienosti. Liskon ulkonäkö ei täälläkään mielyttänyt. Myös pahiksen suunnitelma oli aika tuulesta temmattu (En muista mitä lisko sarjiksissa yritti). Liskon ensiesiintyminen oli laimea (sillalla), mutta hahmo toimi muuten näin ekaan osaan ajatellen. Myöhemmin sitten ne Menninkäiset yms.
Alku oli turhan pitkä ennen kuin alkoi tapahtumaan. Myös kohtaukset loppui välillä yhtäkkiä. Tuntui että joitain kohtauksia oli väkisin lisätty mukaan.
Tästä on kuitenkin hyvä jatkaa.
lainaa
RandomSwinger

09.07.2012 klo 09.38 1 tykkää tästä

Morjens kirjoitti:
RandomSwinger kirjoitti:
Tunnen narsistista mielihyvää kun näen vain harvojen ihmisten tajuavan Batman Beginsin olevan oikeasti parempi ja eheämpi elokuva kuin The Dark Knight.
Tunnen narsistista mielihyvää kun luulet mielipiteesi olevan ainoa oikea ja kaikki muut ymmärtävät sen olevan vain mielipide.


Kyllä, koen niin elokuva- kuin musiikkimakuni olevan hienostuneempi ja ennenkaikkea perustellumpi kuin valtaosalla massan mukana määkivästä lammaslaumasta. On hienoa, että makuja on monia, mutta moni muodostaa oman mielipiteensä muiden mieltymysten mukaisessa linjassa. Hyvänä esimerkkinä radiosta soitettava kura, joka miltei automaattisesti muodostuu jossain vaiheessa rahvaan korvissa "hyväksi", kun sitä tarpeeksi spämmätään. Je ei, en ole paksusankarilleillä varustettu mummomankelilla sotkeva hipsterinmätisäkki, joka hakee omaa identiteettiiään kaikesta mistä kukaan muu ei tykkää. Pähkinänkuoressa pidän siis valtaosaa ihmisistä typerinä oli kysymys oikeastaan mistä tahansa.
lainaa
Protec

Rekisteröitynyt 26.09.2007

09.07.2012 klo 15.05 2 tykkää tästä

Tämä oli paljon huonompi mitä ne aikaisemmat spider-manit.
lainaa
aaaatu

Moderaattori

Rekisteröitynyt 30.03.2007

09.07.2012 klo 18.21 1 tykkää tästä

5/5. http://trap.naurunappula.com/org/50/95/5095573c96d0d14e/0

Itku kurkussa kyyhötin puolet elokuvasta. Mieletön soundtrack. Suosikkimusiikki oli siinä päähenkilön kohti tornitaloa sännätessä. Hyvin pärisi.
lainaa
eieieinorman

09.07.2012 klo 21.05 1 tykkää tästä

toivotaan ettei tule mitään saakelin menninkäisiä. Nyt pitää mennä helvetin kauas Raimin tyylistä. toivottavasti seuraava leffa ei keskity Peterin hämiksen hylkäykseen niinkuin SM2.

pahismahdollisuuksinakin on Elektro, Kraven, Kingpin, Vulture, Mysterio ja monta muuta joita ei edellisessä trilogiassa tai uudessa pelissä näy
lainaa
hörp

10.07.2012 klo 05.38 2 tykkää tästä

todennäköisesti menninkäinen kohdataan myös tässä trilogiassa... sarjakuvassa menninkäinen tappaa gwenin joten siitä voi jokainen päätellä draaman kaarta trilogiaan
lainaa
fly

10.07.2012 klo 19.11

Onko tämä parempi kuin Italian Spiderman?
lainaa
Kungfutse

Moderaattori

Rekisteröitynyt 04.04.2007

12.07.2012 klo 00.54

Toinen vaihtoehto on, että sarjakuvajatkumo unohdetaan täysin, ja Gwen ei tule kuolemaan, eikä Mary Jane missään vaiheessa astu kuviohin...

Joka tapauksessa, pidinä tästä kyllä huomattavasti enemmän kuin Raimin hämiksestä, joka tosin saattanee johtua siitä, että en erikoisemmin pidä Toby Maquirestä enkä Kirsten Dunstista (paitsi Veren vangeissa)
lainaa
Maffe

Rekisteröitynyt 10.04.2010

13.07.2012 klo 17.53 1 tykkää tästä

Hyvä leffa mahtavat soundtrackit 5/5

http://www.youtube.com/watch?v=AWs_zavB5nM
lainaa

Kirjoita kommentti
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova