Tuorein sisältö

Batman - Paluu

Ensi-ilta: 03.07.1992
Genre: Fantasia, Kauhu, Komedia, Toiminta
Ikäraja: 16
Jari Tapani Peltonen

18.07.2012 klo 18.00 | Luettu: 18496 kertaa | Teksti: Jari Tapani Peltonen

"Mä näen tyhjän taistelukentän.
Pahimman vastustajani tiedän.
Minusta itsestäni sen löydän."


- Tiktak


Ihmiseltä uupuvat luontaiset viholliset, joten hyvän ja pahan taistelu on aina vertaus sisäisestä konfliktista. Supersankareilla on aina vihollisena vääristynyt peilikuvansa.

"Feminiininen anarkoneutraali" vaihtoehto hyvän ja pahan maskuliinisen ääripään välillä kiehtoo minua. Christopher Nolan ei haasta Tim Burtonia sielunsäröjen tutkijana (hän kyllä yrittää), joten käsittelen aihetta nyt, enkä Yön ritarin paluun arvostelussa. Batman - Paluussa (Batman Returns) Batman, Kissanainen ja Pingviini ovat sama henkilö. Se ei ole ainoa tapa katsoa elokuvaa. Sitäkään ei tarvitse huomata, että läskien sikojen rakennelmia vastaan itsemurhaiskuja tekeville vihalinnuille on pultattu stereotyyppisten arabien kulmakarvat ja parta. Tiesipä tekijä, mitä hän on tehnyt, tai ei, se ei muuta miksikään sitä, että hän on sen tehnyt.

"Tiedätkö mitä, sekoitin itseni johonkin toiseen."

Mikäli Bruce Wayne, Selina Kyle ja Oswald Cobblepot olisivat sama heppu virallisesti, tarina kulkisi näin:

Paha liikemies suunnittelee pahoja. Muuan heppu ei usko valheita. Peläten suunnitelman paljastuneen, liikemies koettaa eliminoida hepun. Murhayrityksen epäonnistuttua liikemies yllättyy, kun heppu vaikuttaa pelaavan peliä: tunnustelevan jäätä. Liikemies kokeilee lahjontaa. Heppu lähtee mukaan, mutta tosiasiassa hän on kahden vaiheilla. Heppu on kykeneväinen pahaan - mutta lopulta hän valitsee valon.

Miksi "heppu" on kykeneväinen pahaan?

"Olet kaunotar ja hirviö yhdessä uhkeassa lahjapaketissa."

Bruce on friikki, koska hän tahtoo olla. Selina on friikki, koska maailma teki hänestä sellaisen. Oswald on friikki, koska hän syntyi sellaiseksi. Kohtaloissa on päällekkäisyyksiä, koska ne ovat sama kohtalo, johon voi reagoida eri tavoilla. Tämä on järkevää, tai päiväkirjani on fiktiota.

Kuten useampi merkittävä taiteilija on todennut, Batman on luonteeltaan äärimmäisen homo. Ei oteta tätä kirjaimellisesti: Batman & Robin meni överiksi jo siinä, kun Batman "telakoitui" Robiniin logossa. Se yksinkertaisesti vie lihaasyövien heteromiesten klubin jäsenyyden, jos olet vanhan herrasmiehen ja teinin kanssa kumipuvussa hengaileva ikuinen poikamies.

Kiimaisen jätesäkkitiimalasin jahtaus ei uusi jäsenyyttä. Esimerkin antaakseni, Larry Wachowski on luonut kuuman lesbotrillerin Bound ja Matrix-trilogian tiukkapöksyisen Trinityn ja seurustellut lady dominan kanssa. Hänet tunnetaan nykyään neiti Lana Wachowskina, jonka seuraavassa elokuvassa Pilvikartasto näyttelijät näyttelevät molempia sukupuolia sielunvaellusteeman varjolla.

Lana on kovemman luokan lepakko-mies kuin mm. transvestiittiheterot, tai neutraalit ihmiset, joiden suomalainen puhehenkilö myöntää naamiaisasujen mahdollistavan persoonallisuuden ilmaisun, mutta painottaa, että evoluution kannalta suotavinta on, mikäli vain he lisääntyvät, joita lupaus vastakkaisen sukupuolen suloista kiinnostaa ennen kummankaan osapuolen lääkitsemistä, leikkaamista, tai pukemista muovihaarniskaan, tai kravatin ja hameen kaltaisiin hyväksyttyihin kulttuurivääristymiin.

Batman ja Pingviini ovat syrjäytyneitä suorittajia. He harhautuvat suunnitelmistaan tuntiessaan seksuaalista vetoa Kissanaiseen, jonka puku on epäsymmetrisesti koristeltu valkoisilla tikeillä. Tikit tuovat mieleen muun muassa sen, kuinka Burtonin vaimo Helena Bonham-Carter leikeltiin piloille paskaleffassa Frankenstein.

Kissanainen flirttailee molempiin suuntiin, tahtoen lähinnä nauttia elämästä ja merkitä reviirinsä. Niin hyvis kuin pahiskin voisi olla onnellisempi tehdessään samoin. Näin ei käy. Batmanin tuhottua Pingviinin, Kissanainen tekee itsemurhan liian outona elämään, minkä jälkeen hän näyttäytyy vain haamuna Brucen taustalla, Brucen ollessa sivistyneesti matkalla kohti Nicole Kidmania kuin Tom Cruise. Tämä on yhtä onnellinen ratkaisu kuin olisi se, jos amerikkalainen republikaani ilmoittaisi vaihtaneensa kokaiinin ja homostelun herätysliikkeen messuihin ja pyrkivän nyt perhearvoja puolustavaksi senaattoriksi.

Itsensä kanssa pitää tulla toimeen. Patenttiratkaisu on pilkkoa persoonallisuutensa. Koska minä olen käytännössä Burtonin erakoitunut joviaali hyväätarkoittava suorittaja-Batman, joka ei osaa päätään kääntää, on sähköistävää kärjistää sivupersoonallisuudeksi huomio, että osaan myös kehrätä ("En tiedä sinusta, neiti kisu, mutta minä tunnen oloni kovasti namimmaksi") ja suojella itseäni pöyhkeydellä ("Elämä on narttu, joten nyt olen minäkin"). Sisäistä Pingviiniäni en ole tappanut, mutta hän on vankilamielisairaalassa varpaassani, koska viha ja katkeruus ovat pahasta. Jos olen vähällä vaahdota tyyliin:

"On tullut aika rankaista kaikkia Jumalan lapsia! Miksi olla puolueellinen? Miehet ja naiset! Helvetti, sukupuolet ovat tasa-arvoisia erogeenisten alueiden räjähdettyä taivaan tuuliin!"

...sanon Pingviinille suorat sanat: vihan vuoksi maailmassa on virhe, kusipää. Perimmäinen hyvyytensä on helpompi ymmärtää, kun perisyntimies on karkoitettu kauas bileistä päässäsi.

"Tuhotaksemme Batmanin, meidän on ensin tehtävä hänestä sitä mitä hän vihaa eniten: yhden meistä."

Bruce ja Oswald ovat orpoja piruja, joiden välit ovat jo kättelyssä kuin perinnöstä riitelevillä veljeksillä. Oswaldin epäillessä, että Bruce on kateellinen, koska Oswaldin ei tarvitse pitää naamiota ollakseen friikki, Bruce myöntää, että tämä saattaa olla totta.

Oswald asentaa batmobileen laitteen, jolla hän voi ohjata sitä, eli Brucea. Bruce tylyttää takaisin nauhoittamalla Oswaldin vihapuheen, jolloin hän voi kontrolloida Oswaldia. Lopulta, kun Oswald lähettää ohjuspingviinit tuhoamaan kaiken, Bruce lähettää ne takaisin kohtalokkaasti.

Tulkinta saa siivet viimeistään, kun sillä voi selittää älyttömyydet - kuten Kissanaisen kuolemattomuuden - ja jopa tyylivirheet:

Kauniinjulmassa aloituksessa vanhemmissaan kauhunhuutoja aiheuttanut Oswald jätetään virran ja Danny Elfmanin uran parhaan ääniraidan armoille. Oswaldin yhä lipuessa kehdossaan, surupimputus vaihtuu Batmanin itsensä uhmakkaaseen tunnusmarssiin. Teemasävelen käyttö ennen hahmon uudelleenesittelyä on virhe – paitsi jos se ei ole. Kun Han Solo rehvastelee, Leian herkkiä nuotteja ei soiteta, paitsi jos Leia on paikalla, tai jos Solo kokeilee pullakampausta tai metallibikineitä.

Batman – Paluu on psykologisesti rikas draama. Sen sellainen voisi olla teennäistä huumoria, kun pimahtanut Selina tunkee pehmoleluja lihamyllyyn, mutta sävelet ja omistautuneet ilmeet tekevät tuostakin hetkestä puhuttelevan; se on unenomaista, oopperamaista Burton-draamaa, mutta draamaa. Kaikkia mielenliikkeitä ei voida kuvata uskottavasti uskottavien elokuvien keinoin.


V2.fi | Jari Tapani Peltonen
< Ja saapuu oikea yö... The Chant - A Healin... >

Keskustelut (18 viestiä)

kaktuz

Rekisteröitynyt 27.05.2007

18.07.2012 klo 18.56 1 tykkää tästä

parempi kuin eka batman
Mirr5

Rekisteröitynyt 17.03.2009

18.07.2012 klo 20.50 8 tykkää tästä

kaktuz kirjoitti:
parempi kuin eka batman

Katsoin kyseisen leffan juhannuksen aikoihin kun tuli televisiosta. Hemmetin paljon huonompi kuin muistin. Nicholson tuntui vetävän Jokeria vähän väkinäisesti, rytmitys menee miten sattuu, dialogi oli paskaa, ja Batman ajaa autollaan kemikaalitehtaaseen ja räjäyttää paikan paskaksi. Paska leffa oli.
Lobster

18.07.2012 klo 20.53 1 tykkää tästä

Milloin julkaistaan Yön Ritarin paluun arvostelu?
Jari-Pee

Moderaattori

Rekisteröitynyt 30.03.2007

18.07.2012 klo 21.02 8 tykkää tästä

Lobster kirjoitti:
Milloin julkaistaan Yön Ritarin paluun arvostelu?


Huomenna.
Aasi-

Rekisteröitynyt 01.07.2009

18.07.2012 klo 21.22

Jari-Pee kirjoitti:
Lobster kirjoitti:
Milloin julkaistaan Yön Ritarin paluun arvostelu?


Huomenna.


Ihan vitun jeba. Oli hyvää fiilistelyä tää arvostelu, vaikka ehkä omasta mielestä vähän liian "anteeksiantava"
VEIVINHEITTOVIHKO

18.07.2012 klo 22.18

Hyvä arvostelu, mut musta tää raina oli jotenki liian väkisin outo ja vaikutti lapsille suunnatulta. :P
Whatisthisidonteven

19.07.2012 klo 00.09 1 tykkää tästä

Millon tää tulee teatteriin? Eikö siinä seuraavassa leffassa ollutkaan Banea?
NainON

19.07.2012 klo 00.15 1 tykkää tästä

- Batman [1966] **/ *****
- Batman **** / *****
- Batman - Paluu ***** / *****
- Batman Forever **½ / *****
- Batman & Robin ½ / *****
- Batman Begins ***** / *****
- The Dark Knight ***** / *****
- The Dark Knight Rises ***** / *****
Protec

Rekisteröitynyt 26.09.2007

19.07.2012 klo 09.57

Tämä arvostelu muuten yllätti! Enpä olisi odottanut arvostelua vanhasta batmanista.

Tämä kyllä mielestäni toiseksi paras batman leffa mitä on tehty, paras on edelleen Burtonin ensimmäinen tekele. VAIKKA tämä ei niin uskollinen sarjakuvalle olekaan on tämä erittäin viihdyttävä pläjäys ja kestänyt aikaa todella hyvin.
Bane-mua

19.07.2012 klo 12.12

Uskollisempi tämä on sarjakuville kuin Burtonin ensimmäinen Bättis.
Batt

19.07.2012 klo 15.14 2 tykkää tästä

VEIVINHEITTOVIHKO kirjoitti:
Hyvä arvostelu, mut musta tää raina oli jotenki liian väkisin outo ja vaikutti lapsille suunnatulta. :P


Tämähän oli aikanaan nimenomaan liian synkkä lapsille ja sen vuoksi Burton ei pääässyt koskaan viimeistelemään omaa Batman-trilogiaansa. Michael Keaton on edelleeen paras Batman.
perato

Moderaattori

Rekisteröitynyt 10.04.2007

19.07.2012 klo 15.46

Mirr5 kirjoitti:
kaktuz kirjoitti:
parempi kuin eka batman

Katsoin kyseisen leffan juhannuksen aikoihin kun tuli televisiosta. Hemmetin paljon huonompi kuin muistin. Nicholson tuntui vetävän Jokeria vähän väkinäisesti, rytmitys menee miten sattuu, dialogi oli paskaa, ja Batman ajaa autollaan kemikaalitehtaaseen ja räjäyttää paikan paskaksi. Paska leffa oli.
Katsoin myös osia tästä sillon, tosin meni futispelin kans päällekkäin. Oli yhtä paska ku muistin ja nämä burtonin pätmänit oli se syy miks nii hitaasti lämpenin näille uudemmille. En vaa uskonu et siitä saadaa mitää aikaseks ku ne vanhat leffat oli jo penskana ihan surkeita.
Lichi

Rekisteröitynyt 04.09.2011

19.07.2012 klo 21.56

Batman ja Robin oli selkeästi lapsille suunnattu ja onnistui loistavsti sellaisena. Kova elokuva se oli silloin lapsena ja monta kertaa tuli katsottua VHS:ltä. Paras kaikistä Batmaneista.
immaspideman

19.07.2012 klo 22.48

Oma suosikkini onkin sitten Forever. Arvuuttaja ja Jim Carrey ovat suosikkejani, Robinin tarina ja puku ja O'Donnell ovat hyviä. Kidmania kuumempaa ei juuri voisi olla ja vaikka Kaksinaama onkin melkoisen tylsä niin Tommyakin katselee mielellään. Kilmerin Batman onkin vähän sivuosassa mutta ei juuri haittaa. Batman&Robin tuntui sitten väsähtäneen.

66-vuodenkin leffa on mahtavaa campviihdettä.
Kiinnostunut

19.07.2012 klo 23.15

Hei Jii-Pee, mitäs mieltä olet tästä Burtonin ensimmäisestä Batmanista? Itselle se on ollut aina oma suosikki, jostakin syystä. Pidin Jack Nicholsonin Jokerista, vaikkei se välttämättä Ledgerille vedäkkään vertoja. Tosin, niitä kahta Jokeria on typerä verrata sinänsä. Kiinnostaisi kuulla sinun mielipiteesi.
Jari-Pee

Moderaattori

Rekisteröitynyt 30.03.2007

20.07.2012 klo 10.46 2 tykkää tästä

Kiinnostunut kirjoitti:
Hei Jii-Pee, mitäs mieltä olet tästä Burtonin ensimmäisestä Batmanista?


Tykkään. Burtonin kultakauden pätkät ovat niin omanlaisiaan, että tuntuisi typerältä kritisoida niitä. Tuli Beetlejuice. Tuli Batman. Tuli henkilökohtainen elokuva Saksikäsi-Edward. Burtonin tyyli huipentui Batman Paluussa. Ed Woodissa Burton selitti itsensä (c-luokan roska voi olla intohimoista taidetta!!). Sitten Burton kasvoi itsetietoiseksi aikuiseksi. Höh.

Lainaus:
Batman Forever

Lainaus:
Batman & Robin


Kivaa että tällaisetkin batfanit tulevat kaapista.

Muokannut: Jari-Pee 20.07.2012 klo 10.47
Kyselijä85

24.07.2012 klo 15.23

NainON kirjoitti:
- Batman [1966] **/ *****
- Batman **** / *****
- Batman - Paluu ***** / *****
- Batman Forever **½ / *****
- Batman & Robin ½ / *****
- Batman Begins ***** / *****
- The Dark Knight ***** / *****
- The Dark Knight Rises ***** / *****

Itseki pidän näistä leffoista ja oma arvioni...
- Batman 4/5
- Batman - Paluu 5/5
- Batma Forever 3/5
- Batman & Robin 1/5
- Batman Begins 4/5
- The Dark Knight 5/5
- The Dark Night Rises ( en ole nähnyt, joten hankala antaa arvio )
paskaa

02.10.2013 klo 07.57

paska leffa,vielä paskempi arvostelu, ens kerralla minkälainen leffa äläkä yritä vetää arvostelua leffaa suuremmaksi(vaikka tästä paskasta paskempaa tuskin saa)

Kirjoita kommenttiwww.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova