Tuorein sisältö

Viikate: Marraskuun Lauluja 2

J.A. Kaunisto

24.10.2007 klo 13.32 | Luettu: 15490 kertaa | Teksti: J.A. Kaunisto

Viikatteen Marraskuun Lauluja-kokonaisuuden ykkösosa jyräsi tummaa maisemaa törkeän tehokkaalla rautalanka-hevanderilla. Pimeiden metsien ja kotimaisen kaihon moottoripäät iskivät soittimensa lähes pimeyden ytimeen. Marraskuun Lauluja 2 on rauhallisempi mutta ei pisaraakaan kevyempi. Albumi on alakuloinen mutta ei synkkä, suomalaisen miehen elämäntuska ja alavire on raskas taakka. Viikate osuu suoraan slaavilaisen kansanluonteen kaskimaahan. Jos Marraskuun Lauluja 2 olisi vähänkin synkempi, albumi alkaisi tahattomasti huvittamaan. Viikatteen tuore albumi on äärimmäinen kokonaisuus, jossa ei ole heikkoa lenkkiä. Bändi on tehnyt oman tuhansien murheellisten laulujen maansa. Marraskuu on kuukausista julmin.

Albumi on tasavahva ja hallittu rikos aurinkoa palvovia ihmisiä kohtaan. Alakulolovaroitus on annettu. Kiekon aloittava Uvertyyri : Pelakuu johdattaa harmaan eri sävyjä sisältävälle saattomatkalle, jossa aurinko paistaa jossain muualla ja maata peittää valoa syövä kostea pimeys. Kerran irroittaa alakulon kyyneleitä kuin kirpeä sähköpaimen, Viikatteen terä viiltää. Orret lähettää alavireiset terveiset akselilla Kotiteollisuus-Moottripäät-Viikate. Me Olemme Myöhäiset ja Hallamaat sekä Ensimmäinen Runo ovat takuuvarmaa Viikatteen heilutusta, reippaissa ralleissa on raskas askel. Instrumentaalina kaikuva Syys sopii kirkonkelloineen tunnelmaan kuin räntäsade hautasaattueeseen. Iäisyys tuo marraskuun kalpeat kasvot vuodenajasta riippumatta.

Viikate kurkistaa menneisyyteensä mutta tämän päivän rautalanka-heavy ei päästä otteestaan. Alavireinen marraskuu ei voisi saada osuvampaa soundtrack-kokonaisuutta. Tämä albumi syö miestä, toisaalta kiekko tuo kieroa lohtua raskaan mielen kaaosteoriaan. Marraskuun Lauluja 2 on kuin kymmeneen osaan jaettu synkkyyden ylistysmessu, jota ei olisi voitu tehdä muualla kuin Suomessa. Marraskuun Lauluja-kaksikko on yhdessä täyden kympin kokonaisuus. Viikate tavoittaa jotain ikiaikaista ja alati pysyvää, palan pohjoisen ihmisen vuosisataisesta sielusta.


V2.fi | J.A. Kaunisto
< Superbad... Annie Lennox - Songs... >
Keskustele aiheesta

Keskustelut (6 viestiä)

Kalmo

Rekisteröitynyt 28.06.2007

24.10.2007 klo 23.26

Loistava arvostelu, loistava levy!
lainaa
Hacksen

Rekisteröitynyt 13.05.2007

25.10.2007 klo 23.19 1 tykkää tästä

Hyvä levy, mutta ei voita ensimmäistä osaa.
lainaa
vaarallista

30.10.2007 klo 21.44

Voittaapas, tämä levy on PARAS.
lainaa
Ewokki

02.11.2007 klo 15.28

Nyt taitaa aueta tämä levy. Ykkösen jälkeen tuntu pettymykseltä, mutta mutta... Kestopyöritys tekee kummia!
lainaa
kyyria

Rekisteröitynyt 27.02.2008

05.03.2008 klo 17.37

Levyllä on hieno versio Amorphiksen In the Beginning biisistä!
lainaa
apulannoitus

12.01.2009 klo 19.17

Marraskuu 1 tai 2, jalokiviä yhtä kaikki. Hyvä kun jätkät ymmärsivät säästää ylimääräiset biisit ja julkaista kokonaiset 2 albumia. Orret ja Me olemme myöhäiset on todellakin siis superia, ei siitä pääse mihkään. Etukansi viimeistelee kaiken.
lainaa

V2.fi Instagramissa
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova