Tuorein sisältö

World War Z

Ensi-ilta: 19.07.2013
Genre: Kauhu, Toiminta, Trilleri
Ikäraja: 16
Jari Tapani Peltonen

19.07.2013 klo 15.00 | Luettu: 19456 kertaa | Teksti: Jari Tapani Peltonen

Kun zombiet olivat pienten piirien arvostamia indie-ilkimyksiä, bravuurinumeroksi riitti uhkaava suurmielenosoitus. 190 miljoonan dollarin budjetti mahdollistaa perinteen yhdistämisen nykyaikaiseen raivozombietyyliin. Hyönteismäisen vastenmielisesti loppumattomat zombielaumat aaltoilevat jopa korkeiden esteiden yli. Tyhmän hösöviihteen nälkä lähtee, niin näyttävä ja kiihkeä on World War Z. Videopelimäisen viihteelliseksi en leffaa kutsu, jottei kukaan erehdy luulemaan, että se panostaa hahmoihin ja tarinaan yhtä paljon kuin pelit The Walking Dead ja The Last of Us.

Kysymys. Myskisi on paras tapa karkoittaa ihmissusia. Lähtisitkö haisemaan hukkien valtaamaan Kööpenhaminaan pelastaaksesi viattomat, vaikka tämä tarkoittaisi sitä, että perheellesi saattaa tulla sinua ikävä? Et vapaaehtoisesti, jos olet elokuvahahmo. Brad Pitt näyttelee Yhdistyneiden kansakuntien entistä tutkijaa, joka tietenkin oli paras ennen epäsuosioon joutumista. Juoksevat raivozombiet tuhoavat koko maailman. Pitt ei suostu pelastamaan maailmaa ennen kuin hänen perheelleen luvataan erityiskohtelua. Näin useimmat elokuvasankarit tekevät, mutta otin asian esille, koska hahmosta ei ole juuri muutakaan sanottavaa ja muista hahmoista ei varsinkaan ole. Pittin hahmo on nopeaälyinen, rohkea ja Pittiä on miellyttävä katsoa kuten aina, joten päähenkilö ajaa asiansa. Hän lähtee selvittämään mistä zombievirus on peräisin.

Zombit ovat zombeja. Tiedät mistä on kyse. World War Z ei liikoja selittele, kyseessä ei ole rikasta sci-fiä eikä sotastrategian oppitunti. Leffa saattaisi toimia tieteisfiktiona, jos informaatiota tarjottaisiin vieläkin vähemmän, mutta koska zombiet esitetään ylikellotettuina ikiliikkujina vaikkei heidän verenkiertonsa toimi, leffa on ihan vain fantsua. Purruista tulee zombeja sekunneissa. Tällä perustelulla maailmassa ei ole montaa paikkaa, joissa tilanne on hallinnassa: jopa raskaasti aseistetuilla sotilailla on vaikeuksia pitää asemansa. Tämä on hieman hupsua varsinkin koska Pittin hahmo selviää parista tilanteesta tuurilla.

Sävy on vakava, siksi epäuskottavuus on lievästi hämäävää. Totisuus ja kiihkeä rytmi rimmaavat. Vaikkei kässäriä aivot päällä naputeltu, Pitt vaikuttaa kiinnostuneelta johtolangoista ja omista päätelmistään, joten miksetpä häneen samaistuisi. Miten tyydyttävältä keksimällä keksityistä säännöistä - ja ainoastaan niistä - kertova leffa voi tuntua, sille on rajansa. Hahmonkehitystä ei esiinny. Kun Pitt maailmalle lähtee, se on hyvä ajatus. Töitä on tehtävä. Hänellä ei ole mitään todistettavaa itselleen tai muille. Maininta epäsuosiosta on merkityksetön. Hänen perheellään ei ole sivujuonta. Jos tällä tyylillä tehty leffa kertoisi pankkiryöstöstä, ryöstäjät ryöstäisivät pankista ruplia ja eeppisestä takaa-ajosta selvittyään maksaisivat velkansa venäläiselle gangsterille. Loppu. Tajusitko? Kyse ei ollut vain pankkiryöstöstä, vaan neukku tahtoi ruplia. Käsikirjoittaja keksi tuon jutun ihan itse.

Zombie-elokuville tyypillistä silpomista ja suolestusta ei tässä teoksessa nähdä. Vaikka tämä johtuu laskelmoidusta ikärajasta (PG-13), tätä voidaan myös pitää tyylivalintana. Intensiivisesti kuvattu leffa ei ehtisikään zoomailla veripalttuun (eikä mukana edes ole hahmoja joiden pitkitetty kärsimys riipaisisi). Jopa se miltä zombiet näyttävät on usein epäselvää, mikä totisesti auttaa päälle rynniviä penteleitä vaikuttamaan uhkaavilta. Ohjaaja Marc Forsterin ensimmäistä toimintaelokuvaa Quantum of Solace käytetään usein esimerkkinä käsittämättömän sekavasta käsivarakuvauksesta. World War Z on hallitummin filmattu, mutta jos heilunta ei innosta, se ei innosta. Henkilökohtaisesti vertaan Zetaa suoraan Bourne-sarjan osaan 3. En tarinasta piitannut, mutta pääosan esittäjä on karju ollakseen myös unelmavävy ja riittävän usein hallittu kaaos ansaitsi kaiken huomioni. Bourne-elokuvien kuvaus on taitavampaa, mutta World War Z sisältää muutaman jäynän tehostekohtauksen; tasapeli keskinkertaisuudessa.


Yhteistyössä Filmtrailer.comin kanssa

V2.fi | Jari Tapani Peltonen
< Orange Is the New Bl... Breaking Bad - 5. ka... >

Keskustelut (11 viestiä)

pitti

19.07.2013 klo 15.46

Ainakin ohjaaja on lupaillut rajumpaa/verisempää versiota Blu-Ray:lle, joten odottelen sitä... Taisipa se jatko-osakin saada valoa, vaikkei tämä mikään hitti ollutkaan... Kaiketi omat rahat ja jotain päälle tulee?
lainaa
Guetta

Rekisteröitynyt 03.08.2011

19.07.2013 klo 23.05 11 tykkää tästä

(Varoitus! Alla oleva teksti saattaa sisältää spoilereita, mutta elokuvan juoni on niin ohuen ohut ettei siitä välttämättä koidu minkäänlaisia vahinkoja)

1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12. Kiitos luojan. 120 minuuttia lähes kestävä aivosolujen joukkomurha on ohi.

Megabudjetin elokuva World War Z on jatko-osa kotimaiselle suosikille "Tie Pohjoiseen". Brad Pitt on oiva Samuli Edelman, valitettavasti Vesa-Matti Loiria ei tuotannon ongelmista johtuen saatu mukaan. Pitt menee ympäri maita mantuja etsien jonkinlaista ratkaisua kuolleiden ylösnousuun. Toiminta on sekavaa kameran heiluessa kuin vesikauhuinen paviaani tanssittaisi kameraa. Onko tämän tarkoitus olla zombien kuvaama dokumentti? Juoni on täynnä epäloogisuuksia, joista voit ottaa itse selvää katsomalla elokuvan. Elokuva on siis 2/3 kestostaan "Tie Pohjoiseen 2 3D - Mukana myös zombeja!", kuitenkin vanhojen perhetuttujen sijaan matkan varrelta löytyy hahmoja, jotka ovat samaa harmaata massaa kuin koko elokuvassa esiintyvä hahmokaarti päähenkilöstä aivokuolleeseen juoksijaamme. Loppuajan se onnistuu olemaan keskinkertainen kauhuneppailu ripauksella "jännittäviä" hetkiä, sekä "raise your flags, there's still hope (wait for sequel)" tyylinen loppu. Kiva.

Edellä mainitsemani "jännittävät" hetket eivät oikeasti ole jännitävä (eikö!?), vaan suurimman osan niistä haistaa jo kilometrien päähän, tai sitten kameran heiluessa ei edes huomaa halpaa yritystä aiheuttaa hätkähdys. Mietin katsoessani, että mikä helvetti tämän elokuvan genre edes on, ja keille se on suunnattu? "Kauhu, Toiminta, Trilleri". World War Z:ssä ei ole pelottavasta tunnelmasta edes tietoa. Toiminta on täysin alaluokkaista. Trilleri, hah, juu.

Brad Pitt on luultavasti ainut ketä voin joissain määrin kehua. Mies tekee kelpo suorituksen. Ei lohduta paljoa, ei kyllä. Alun ensimmäistä sekasortoa katsoessani luulin joutuneeni huvipuiston laitteen pyörityksiin, ja olotila oli samanlainen. Oksennushan siinä meinasi tulla. Se kenelle tuli päähän idea palkata Marc Forster ohjaajaksi ansaitsisi tulla juoksevien raivopäiden raatelemaksi. Pidin Quantum of Solacea kelpo Bondina, jonka takia astuin avoin mielin saliin luettuani Episodin neljän tähden arvostelu. Äitiä tuli kuitenkin ensimmäisen kymmenen minuutin aikana kova ikävä. Miehen ohjaus toiminnan saralla on kuin joku olisi kutitellut äijän sukupuolielimiä samaan aikaan.

Älä katso tätä, ellet tyk... Älä hemmetissä katso tätä. Kesällä 2013 silmäni ovat joutuneet useampien hirvitysten uhriksi kuin Italiassa nuoret naiset Berlusconin. Bling Ring, The Internship, Yhdet häät ja kolme anoppia, Kauhea Kankkunen 3, After Earth. Voiton vie kuitenkin sisältörikas lahonnut puu nimeltä World War Z. Jos infektoidut kiinnostavat, pelaa läpi vaikka Telltalesin mainio The Walking Dead, jonka ensimmäisessä viidessä minuuttissa on enemmän tunnetta kuin koko WWZ:ssä. Tai juuri ilmestynyt upea ja suvereeni Peltosen mainitsema The Last of Us. Kunhan pysyttäydyt loitolla tästä, tee oikeastaan mitä ikinä tahdotkin.

Ps. Suhtaudun kuitenkin kepeän varovaisesti jatko-osaa kohtaa. Katsomani ensimmäinen osa kärsi vakavista ongelmista, ja oli vaarassa peruuntua useaan otteeseen. Aion katsoa todennäköisesti WWZ 2:sen, kunhan se elokuvateatteriin saadaan. Yksi pyyntö kuitenkin tekijöille - heittäkää se Forster ohjaamosta syvälle suohon ja nopeasti.
Muokannut: Guetta 19.07.2013 klo 23.07 lainaa
perato

Moderaattori

Rekisteröitynyt 10.04.2007

20.07.2013 klo 13.37 2 tykkää tästä

Kiinnostuin lähinnä sen takia et zombit on jotai muuta ku niitä hitaasti löntystäviä tavallisella kävelyllä karkuun päästäviä aivottomia laahustajia.
lainaa
voi_pojat

20.07.2013 klo 14.39 13 tykkää tästä

perato kirjoitti:
Kiinnostuin lähinnä sen takia et zombit on jotai muuta ku niitä hitaasti löntystäviä tavallisella kävelyllä karkuun päästäviä aivottomia laahustajia.


Onpa uusi juttu sekin... -_-
lainaa
Dirk

21.07.2013 klo 09.55

Mitäs Peltonen on mieltä 2D vai 3D?
lainaa
Jari-Pee

Moderaattori

Rekisteröitynyt 30.03.2007

21.07.2013 klo 11.48

Dirk kirjoitti:
Mitäs Peltonen on mieltä 2D vai 3D?


Niin, pitäisi varmaan muistaa tämä aina mainita.

3D ei luontevasti tue heiluvaa tyyliä. 3D tukisi paremmin hidasta zombie-elokuvaa, jossa zombiet etenevät uhkaavasti vaikkapa tunnelmavalaistuissa käytävissä. Monissa kohtauksissa on kuitenkin selkeästi syvyyttä, mikä on ihan kivaa. Oma maku ratkaisee jälleen. Se on olennaisempi kysymys, mitä oma maku sanoo heiluvasta kamerasta, kuten Guettankin viesti vihjaa.

lainaa
aaa

21.07.2013 klo 18.22

Elokuva vaikuttaa kaikin puolin muuten hyvälle mutta brad pittin mukanaolo vesittää koko rainan.
lainaa
Zeta

21.07.2013 klo 19.08

Olen lukenut kaksi kolmannesta World War Z -kirjasta (jolla käsittääkseni ei ole hirveästi tekemistä elokuvan tarinan kanssa). Vaikka kirja onkin ihan mielenkiintoinen, täytyy sanoa että olen parempiakin lukenut. Toivottavasti teos paranee loppua kohden.

Jotenkin on sellainen olo, että Zombit on parhaimmillaan TV-ruudulla.
lainaa
apex

Rekisteröitynyt 21.12.2010

21.07.2013 klo 22.42 1 tykkää tästä

Huomattavasti odotuksiani parempi leffa, kyllä kaksituntinen vierähti (kohtuullisen) mukavasti. Piti vain unohtaa kaikki epäloogisuudet ja epärealistisuudet. Kävin katsomassa 2D:n, ja toiminta oli nykytyyliin sen verran heiluvaa että 3D tuskin olisi ollut kovin nautittava. Nautittavuudessa tämä ylitti selvästi uuden Star Trekin, mutta ei siitä sen enempää.

[spoilereita]

Jerusalem-kohtaus oli erinomainen, varsinkin kun se ei ollut liian pitkä. Sen sijaan hiiviskelykohtaus laboratoriossa oli liian venytetty ja tylsä. Loppu oli vähän liian tiivis montaasi. Jatko-osaa tästä tuotantovaikeudet muistaen tuskin saadaan, joten hieman pidempi loppu olisi ollut hyvä.

Vaikka elokuvan hahmot olivatkin stereotyyppisiä afrikkalaisesta YK-hemmosta englantia taitamattomiin meksikolaisiin ja itsensä uhraaviin jenkkisolttuihin, niin myönnän samaistuneeni lyhyttukkaiseen israelilaissotilaaseen enemmän kuin mihinkään muuhun elokuvahahmoon pitkään aikaan...
Muokannut: apex 21.07.2013 klo 22.52 lainaa
leffakaaneikiinnosta

23.07.2013 klo 02.17

@Guetta: Nuo wannabe Peltos-arvostelut ovat niin wanhaa.
lainaa
Lihatuomari

Rekisteröitynyt 17.01.2012

25.07.2013 klo 08.30

http://www.youtube.com/watch?v=Mk4PTNDFcUk
lainaa

Kirjoita kommentti
V2.fi Instagramissa
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova