Tuorein sisältö

Orange Is the New Black

Ensi-ilta: 11.07.2013
Genre: Draama, Komedia, Rikos, TV-sarja
Ikäraja: 15
Jari Tapani Peltonen

15.07.2013 klo 21.00 | Luettu: 17170 kertaa | Teksti: Jari Tapani Peltonen

Sadasta uusimmasta näkemästäni elokuvasta puuttuu noin 100-200 naispuolista hahmoa ja sivuhahmoa. Joku piilotti jonnekin kasan emäntiä, jotka ovat kiinnostavia riippumatta heidän suhteistaan mieshahmoihin. Noin 10 heistä löysin sarjasta Game of Thrones ja noin 30 Netflixin uusimmasta yksinoikeussarjasta Orange Is the New Black. Eläköön TV.

Naisten vankilassa mummo saatanalla voi olla valtaa. Siellä persoonallisen näköiset menninkäisetkin kehtaavat kurkistaa koloistaan. Huikeaa, eksoottista. Näyttelijät ovat mainioita ja naiset vaihtelun vuoksi aika ihmeellinen aihe, joten pidin koko 13 jakson putkea positiivisena elämyksenä huolimatta keskinkertaisesta tarinankerronnasta.

Katsojan avatar on (ainakin aluksi) kolmekymppinen Piper Chapman, joka saa 15 kuukauden tuomion nuoruuden seikkailujen johdosta. Hän on kiltistä miehestään tykkäävä tavallinen nainen - mutta hupsista vaan, hän paljastuukin huumerikolliseksi, joka on teljettävä häkkiin entisen lesborakastajansa kanssa. Pidin aloitusta erittäin vahvana. Myötäelin Piperin kokemuksessa, näin potentiaalisia ystäviä ja mörköjä kaikkialla. Alkajaisiksi kenkkuilevat tiukka venäläinen mamma ja Whoopi Goldbergin liimaa haistellut serkku. Kukaan ei ole yksiselitteisesti hyvä tai paha, ei edes Piper. Mielipiteeni hahmoista elivät alusta loppuun, mutta tyydyttävimmät ahaa-elämykset koin ensimmäisten jaksojen aikana.

Jatkuvuus ei varsinaisesti ole ongelma. Aksentti-Lumikki, leijonalta harjansa puhaltanut rento narkkari, rekkalesboköntti, entinen mies, hento ja lähes viaton joogamummo, huumeilla hampaansa ja aivonsa polttanut kristitty juntti ja lukuisat pirteät älykääpiöt ovat mielenkiintoista seuraa. Ajattelin asiaankuulumattomia epäpuhtauksia vain äkäisestä tummasta kaunottaresta - naisilla on muutakin arvoa, kuka olisi arvannut. Jatkuvuus on siinä mielessä ongelma, että kriisit tapaavat ratketa nopeasti. Toki ne joskus samalla alustavat jotakin, mutta muutamat sivujuonet joilta odotin paljon päättyivät ennen aikojaan.

Jokainen jakso voisi olla oma tarinansa. Miten olisi tarina pippurisesta fantasiastani? Ehkä hän on väärinymmärretty kuten ne tuomitut murhamiehet, joihin tyhmät kanat rakastuvat? 30-50% jaksosta voisi koostua yhtä hahmoa käsittelevistä takaumista, jotka valaisevat uudella tavalla nykyisyyden. Orange Is the New Black on kuullut tästä tyylistä, mutta se ei hallitse sitä. Pippurin "omassa jaksossa" hätiköidyt takaumat eivät varsinaisesti selitä hänen motiivejaan, eikä hän tee nykyisyydessä mitään, minkä vuoksi hän takaumia edes tarvitsee. Kerronta on toisinaan mainiota, mutta toisinaan käänne perustellaan heikosti tai käänne itsessään ei iske. Montako minuuttia saa sivujuoni, jossa hahmo ei osaa elää vankilan ulkopuolella? Kaksi? Kokonaisuus kehittyy, mutta se kehittyy koomiseksi saippuaoopperaksi. Monet hahmot, muun muassa sankarit joiden sivujuoni on ohi käyttäytyvät kuin yläasteikäiset kakarat. Usein sarja vertautui mielessäni kertomuksiin sisäoppilaitoksista ja mielisairaaloista.

Ensimmäisen minuutin aikana nähdään lesboilua, heterohubaa, päähenkilön vartalo paristakin kulmasta ja bonuksena isoimmat hinkit, jotka kameran eteen jaksettiin raahata. Sarjaa ei tule tuomita mauttomaksi tämän perusteella, oivalsin pian, kun koin seuraavani tunteellista, jännittävää ja nokkelan humoristista draamasarjaa. Juu, ei kannattanut, tuumin myöhemmin, kun koin seuraavani outoa komediaa... Mutta eivätkös törkeät tissikohtaukset periaatteessa sopisi komediaan, jossa hessuhopomainen mutta sadistinen ja himokas vartija ja hassut lyylit törttöilevät kilpaa? Kun pilvet jälleen synkkenivät, en enää tiennyt mitä katson. Sen tiedän, etten jaksanut sen pahemmin ilahtua kuin pahastuakaan loppuvaiheen luonnostelluista käänteistä, jotka potkivat todellisia ihmisryhmiä päähän reippahasti kuin South Park. Sarja hyppää hain yli ja ampuu jääkaappia ydinpommilla jo nyt.

Heitetään kaikki seinään ja katsotaan mikä tarttuu -tyyli puki paremmin Netflixin hilpeää roskakauhusarjaa Hemlock Grove. Orange Is the New Black voisi olla uusi Breaking Bad, mustaa huumoria tihkuva ja jännittävä syntiinlankeamusdraama, jos se osaisi vastaavalla tavalla rajata näkökulman ja ottaa kaiken irti omintakeisista piirteistään.


V2.fi | Jari Tapani Peltonen
< ID: Exorcist - Paths... World War Z... >

Keskustelut (7 viestiä)

hörökorva-putkalutka

15.07.2013 klo 23.17 7 tykkää tästä

"Orange Is the New Black voisi olla uusi Breaking Bad"

Lopeta lääkkeiden väärinkäyttö !
lainaa
Execta

Rekisteröitynyt 10.04.2007

16.07.2013 klo 01.02 7 tykkää tästä

Vois kattoa edes ton ekan jakson ekan minuutin.
lainaa
molo

18.07.2013 klo 20.21 1 tykkää tästä

1/5 tähteä.
lainaa
Marq

Moderaattori

Rekisteröitynyt 25.01.2008

19.07.2013 klo 09.32

Heei, otsikkohan näyttää olevan oikeassa! http://static.iltalehti.fi/uutiset/kanervavaaka1907JOB_50
lainaa
CrazyEyes

21.07.2013 klo 17.52

Älyttömän hyvä sarja, tykkäsin!
lainaa
CrazyEyes

21.07.2013 klo 17.58

Niin ja aion lukea myös kirjan, johon sarja perustuu.
lainaa
Pornstache

21.07.2013 klo 18.59

Hyvä sarja. Toivottavasti Netflix saa kakkoskauden tehtyä ja jakoon pian.
lainaa

Kirjoita kommentti
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova