Tuorein sisältö

Elysium

Ensi-ilta: 09.08.2013
Genre: Sci-fi, Toiminta, Trilleri
Ikäraja: 16
Jari Tapani Peltonen

12.08.2013 klo 16.30 | Luettu: 18541 kertaa | Teksti: Jari Tapani Peltonen

Kun olet älyllä, ahkeruudella, onnella tai muuten haalinut niin paljon mammonaa, ettei pentujesikaan tarvitse tehdä töitä kahteen elinikään, sinä alat pikkuhiljaa olla virus. Vika on ihmiskunnassa, kun yhden eliön annetaan viedä liikaa, mutta eipä moni moraalin omistava henkilö paljoa myöskään murhaisi ja raiskaisi vaikka se sallittaisiin. Jos sait liikaa, anna takaisin. Tuskinpa annat. Tieteisleffa Elysium rakentuu uskottavalle pohjalle. Planeetta on paskana, joten rikkaat mulkerot ovat muuttaneet avaruusasema Elysiumille. Porhovirus Matt Damon näyttelee köyhää entistä rikollista, jonka on palattava pahoille teille, koska hän tarvitsee avaruusaseman taikabokseja. Ne parantavat minkä tahansa vaivan kuin videopelin tallennuspiste, ellei elokuva erikseen muuta lässytä.

Elysium kuuluu lajityyppiin kypsien aikuisten tieteistoimintajännärit. Tämä on valitettavaa, sillä leffan typeryys rimmaisi paremmin hömppäviihteen kuin politiikan kanssa. Se, että kaikki rikkaat esitetään sadistisina psykopaatteina, on yksi leffan "fiksuimmista" ideoista. Kun ihmisiä on liikaa ja esimerkiksi työpaikalle on tunkua, työntekijän arvostus laskee: tämä on hyvä huomio, joten sallin työnantajan demonisoimisen vain hieman irvistellen. Ei leffa tauotta saarnaa. Se esittelee teeman ja piereskelee katsojan naamaan toiminnallisen tarinan merkeissä.

Avaruusasemalle lentää helposti. Asema on rengas omalla ilmakehällä (tyyliin Halo), joten sinne laskeutuukin vaivatta. Nyrpeiden pohattojen ohella Elysiumilla asustaa ymmärtääkseni koko ihmiskunnan johto. Turvajärjestelmä on siis tasoa Kuolemantähti - eikö niin? Ei aivan. Turvajärjestelmä on: parrakas ukkeli, joka ammuskelee raketinheittimellä aluksia, jotka yrittävät saavuttaa Elysiumin kuin afrikkalaiset Italian. Olisi harmillista, jos ukko vaikkapa nukahtaisi, sillä Elysiumin tietokoneissa on heikompi suojaus kuin ponimiehen läppärissä.

Ylikansoittunut maapallo vaikuttaa olevan kiertoradan kingien otteessa. Maan päällä on ainakin kaksi poliisirobottia, joten se siitä sitten: miljardit ihmiset hyväksyvät kohtalonsa, vain muutamat tavoittelevat taivaspaikkaa. Päähenkilö kapinoi vasta kun hänellä ei ole mitään menetettävää. Jos sankari olisi 80-luvun toimintatähti, elokuva kestäisi 8 minuuttia ja päättyisi sankarin kruunaamiseen ihmiskunnan keisariksi.

Sankarin matka voi olla tunteellinen älyvapaudesta huolimatta. Damon on vakuuttava duunarina, joka vakavasti sairastuessaankin yrittää sinnitellä likaisessa, haisevassa ja ahdistavassa maailmassa. Yhteiskuntakritiikki puree jossain määrin koska Damon herättää sääliä. Sharlto Copley irroittelee partaukkona kiitettävän persoonallisesti. Rähjäisen pultsarin ulkokuoren taakse kätkeytyy vaarallinen mies, joka hihittelyllä ja intiimien teräaseiden käytöllä ilmaisee nauttivansa työstään. Kärhämän keskelle päätyy Damonin hahmon entinen heila, jolla on sairas tytär. Jos nämä asiat olisi tehty erinomaisesti, viis kaikesta muusta. Tunnetta hahmojen välille Elysium ei onnistu rakentamaan. Damon ja lyyli ovat toisilleen tärkeitä koska tekemällä tehdyt takaumat väittävät niin. Sairas tyttö saa noin yhden kohtauksen, jonka heikko lapsinäyttelijä käyttää empatian lypsämiseen. Päähenkilön ja partaukon väliltä puuttuu kuplinta.

Kuvaston osalta slummiutunut maailma on uskottava ja Elysium lumoavan futuristinen. Pienet hyvät ideat piristävät, suurien ideoiden jäädessä keskosiksi. Päähenkilön sairaus saadaan näyttämään kivuliaalta, joten kun se muussa kiireessä unohtuu, panokset laskevat. Elysiumin tekniset, sosiaaliset ja poliittiset toimintaperiaatteet jäävät hämäriksi. Robotit lähinnä tuuraavat rivikyttiä partaukon ollessa todellinen uhka. Toiminnasta en innostunut, vaikka mukana on asiallisia hetkiä. Koetin arvostaa sekavaa kameranheiluttelua uskoen, että leffa pyrkii tekemään sci-fijutuista mahdollisimman uskottavia, mutta sitten leffa alentuikin makeilemaan. Vakavakin filmi saa tappaa tärkeän konnan tyylikkäästi, mutta en tarvitse hidastusta ymmärtääkseni että satunnainen animaatiorobotti voi hajota yksityiskohtaisesti.

33-vuotias eli ohjaajaksi nuori Neill Blomkamp on yhä lupaava kyky. Elysiumissa on niin paljon hukattua potentiaalia eli potentiaalia, että hänen erinomaisen esikoisensa District 9 muisto elää. Tässä vaiheessa, kun "kaikki" Blomkampin ohjaamat ja kirjoittamat elokuvat ovat köyhille oikeuksia penääviä kertomuksia miehistä, jotka yrittävät päästä slummeista avaruusaluksiin parantaakseen itsensä, kirjoittaminen ei vaikuta Blomkampin vahvuudelta.


Yhteistyössä Filmtrailer.comin kanssa

V2.fi | Jari Tapani Peltonen
< Pain & Gain... A2Z - Parasites Of P... >

Keskustelut (9 viestiä)

Uuhi

12.08.2013 klo 17.27 3 tykkää tästä

Odotin enemmän tähtisadetta. Pakko katsoa silti.
lainaa
Execta

Rekisteröitynyt 10.04.2007

12.08.2013 klo 18.09

Millon arvostelua Suuresta puhalluksesta (Now You See Me)? Vai onko edes tulossa? Kannattaisko mennä kattomaan vai oiskohan esim. tuo Pain & Gain parempi? Komedia ainaki iskis tähän hätään ehkä paremmin. Vai onko lähiaikoina tulossa jotain vielä parempaa? Tää Elysium ei kiinnosta.
lainaa
Droid9

12.08.2013 klo 20.04 9 tykkää tästä

Omat pisteet 5/5. Paras Sci-fi sitten District 9:n. Leffa ei mielestäni saarnaa liikaa, se vain näyttää peilikuvan tämänhetkisestä tilanteesta. Liikakansoitusta ei nosteta missään tarpeeksi esille, siksi hyvä että nyt tehdään niin.
lainaa
uuhmikamuija

12.08.2013 klo 20.06 2 tykkää tästä

Matt Damon eli pakko katsoa
lainaa
uskottavuus

13.08.2013 klo 12.41 3 tykkää tästä

Pain&Gain, ei muuta sanottavaa
lainaa
asdmies

13.08.2013 klo 12.54 3 tykkää tästä

Execta kirjoitti:
Millon arvostelua Suuresta puhalluksesta (Now You See Me)? Vai onko edes tulossa? Kannattaisko mennä kattomaan vai oiskohan esim. tuo Pain & Gain parempi? Komedia ainaki iskis tähän hätään ehkä paremmin. Vai onko lähiaikoina tulossa jotain vielä parempaa? Tää Elysium ei kiinnosta.


Domen arvostelu antaa mielestäni aika todenmukaisen kuvan Suuresta puhalluksesta. En suosittele.
lainaa
Flynt

13.08.2013 klo 13.27

asdmies kirjoitti:

Domen arvostelu antaa mielestäni aika todenmukaisen kuvan Suuresta puhalluksesta. En suosittele.

Joo ei kannata. Siinä varmaan oli ajatusta trailerin perusteella, mutta muutoin kehnohko tekele.

Elysium eka puolikas oli laadukasta elokuvaa, mutta loppu puolisko on pannukakku. Hyvin rakennettu maailma ja tarina tulee kuitekin siihen tilanteeseen, missä kaikki pyöriikin parin henkilön ympärillä ja tilannetta ei selitetä sen enempää kuin mietietä syitä ja seurauksia. Valitettavasti jopa ensimmäinen hunger games hoitaa tämän puolen paremmin. Kannattaa tämä katsoa, mutta on tämä silti suurin pettymys odotuksiin nähden.
lainaa
apex

Rekisteröitynyt 21.12.2010

13.08.2013 klo 13.51 2 tykkää tästä

Droid9 kirjoitti:
Omat pisteet 5/5. Paras Sci-fi sitten District 9:n. Leffa ei mielestäni saarnaa liikaa, se vain näyttää peilikuvan tämänhetkisestä tilanteesta. Liikakansoitusta ei nosteta missään tarpeeksi esille, siksi hyvä että nyt tehdään niin.

Samaa mieltä. Vaikka yhteiskunnallinen aspekti ei ollut yhtä vahva kuin District 9:ssä, niin se oli sentään mukana. Lisäksi Blomkampin tyyli näkyy tässäkin hyvin ja mielestäni hän on tämän hetken ylivoimaisesti paras toimintaohjaaja. Action on rujoa ja tehokasta.
lainaa
Tenho Tahvonen

25.11.2013 klo 07.22

Vastarintaukot ja löyhkäävä Tellus olivat leffan parasta antia. Damoni ihan mukiinmenevä vaikka olisi voinu ollu moni muukin megastarpa. Ehkei kuitenkaan Bruce Willis taas. Siistejä actionikohtauksia ja juoni ihan kuin jostain pelistä. Satiiria on ehkä suunnilleen nimeksi asti, mutta leffa ei yritäkään kahmia kaikkia ozcareita. Maailmojen erilaisuus ja elämien kontrastisuus on hyvin esitettyä vaikka luksusmaailmasta olis toivonu saada enemmän huvia irti. Vittuilevat robotit tai koneet sentään hieman avas tunnelmia. Muutamat henkilöhahmot olis voinu skipata sieltä kokonaan. Toisaalta puolivälin jälkeen henkilögallerian suppea meininki alkaa korpeamaan. Romanttista pukudraamaa tulee ikävä ruumin osien lennellessä ja narikan täyttyessä aivojen paloilla. Ihan kivaa rämistelyä ja siistejä efektejä. Oi kumpa sais tommosen robottitehosteisen haarniskan. Tennissyöttö alkais kulkea kivasti. Pari muutakin käyttöä keksisin :D
lainaa

Kirjoita kommentti
Muita tekstejä tältä kirjoittajalta

V2.fi Instagramissa
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova