Tuorein sisältö

Captain Phillips

Ensi-ilta: 18.10.2013
Genre: Draama, Trilleri
Ikäraja: 16
Jari Tapani Peltonen

23.10.2013 klo 18.00 | Luettu: 25285 kertaa | Teksti: Jari Tapani Peltonen

Tuhdissa länsimaalaisessa kunnossa oleva kapteeni saa tehtäväkseen ohjata viattoman kauppalaivan ohi maailman köyhimmän maan aluevesien. Parisataa kärpästä jää kodittomiksi, kun entisten kalastajien mätähampaiset luurangot lähtevät rämällä jollalla laivaa valtaamaan. Kapteeni Diabetes säikähtää kovasti ja kiljuu apua, joten maailman mahtavimman valtion sotalaivasto rymisee liikkeelle. Onnistuuko kapu pitämään kelmit kurissa apua odotellessa? Jolla tulee - voi ei!

Tositapahtumia ohjaaja Paul Greengrassin mukaan hyvin uskollisesti kuvaava Captain Phillips on jännittävä elokuva tuntuessaankin realistiselta. Heti aluksi tarpeeton mystiikka riisutaan. Jos somalimerirosvoista ei kavereita katsojalle tehdä, jo yksi vilkaisu heidän elinoloihinsa herättää sääliä selittäen mistä on kyse. Kapteeni Phillips tietää mikä on mahdollista, eikä hyökkäys häntä yllätä. Merirosvojen on vaikeaa vallata kauppalaivaa ja miehistön on vaikeaa puolustautua konekiväärimiehiä vastaan. Kun Yhdysvaltain laivasto puuttuu asiaan, heillä on loputtomat resurssit, mutta yksinkertaistakaan kriisiä ei ole helppo ratkaista ihanteellisella tavalla. Kyseessä on ennen muuta mielenkiintoinen operaatiokuvaus.

Kiehtovia ovat Tom Hanksin näyttelemän kapun ja rosvojen välille kehittyvät jännitteet. Kiihkoilun keskellä osapuolet pyrkivät kohtelemaan toisiaan bisneskumppaneina. Ensimmäisestä elokuvaroolistaan vakuuttavasti selviytyvä Barkhad Abdi on roistojehuna vastakohta karismaattiselle Hanksille, ja sitä uskottavammalta tuntuu heidän jakamansa asenne. Molemmat elävät oikeassa maailmassa tietäen, miten tärkeää on kommunikoimalla estää paniikki. Käynnissä on psykologinen peli, jossa pelurit tekevät parhaansa huijatakseen vain sen verran ettei vastapuoli suutu. Uskottavuussyistä peli junnaa usein paikoillaan, joten pääasialliseksi sisällöksi en sitä kutsu.

Se on rikkaus, että hahmojen turhautuneisuuden voi tuntea, joten en kutsu leffaa myöskään ylipitkäksi, vaan muotoilen kritiikin toisin. Suhteessa kestoon tyyli on suppea. Vaikka viimeinen vaihe on hyvin pitkä, elokuva käyttäytyy musiikin ynnä muun puolesta kuin kyseessä olisi huipennus. Jännäbiisi ja kiihkoilu menettävät merkityksensä ennen pitkää. Voisin antaa selkeän esimerkin kohtauksesta, joka vaikuttaa johtavan johonkin saman tien, mutta joka vain kasvattaa perspektiiviä.

Tartuin ahneesti sellaiseen sisältöön kuin somalien mainintoihin ryöstökalastetuista vesistä. Leffa saattaisi olla täyteläisempi, jos mukana olisi parikin vastaavaa repliikkiä lisää ja/tai muita keinoja jotka esittävät päähenkilöt eri valossa. Greengrass on kameraa perustellusti ja taitavasti heilutteleva karun uskottavien tunnelmien mies, mutta myös se jännämusiikki on tyylivalinta jota dokumentti ei tekisi, joten ei visio parilla intiimin taiteellisella tempulla kosahtaisi.

Näyttely on tarvittaessa niin taitavaa ja koko Somalian tilanne niin synkkä, että epäilemättä olisin niellyt mukisematta rupatteluun panostavan, kenties epärealistisen leffan. Vaikka etäännyin hetkittäin hahmoista, en silti lakannut pitämästä elokuvaa palkitsevana. Miten hiiri orjuuttaa norsun ja mitä sarvikuonolauma voi norsun puolesta tehdä, se näytetään.

Osa miehistön jäsenistä on kutsunut kuvausta Phillipsistä kaunistelluksi. En yleensä luota Hollywoodin todellisuudentajuun, mutta en luota myöskään miehiin, jotka hakevat miljoonakorvauksia henkisistä kärsimyksistä. Sitäpaitsi, eräs innokkaasti levitelty artikkeli on lööppi, joka tekee virheitä elokuvan sisältöä kuvaillessaan ja jakaa eteenpäin sellaisia mielipiteitä kuin "Phillips varmaan tahtoikin sen kaiken tapahtuvan" ilman perusteluja. Samapa tuo. Elokuva on joko onnistunut kuvaus tai onnistunut tulkinta tositapahtumista. Ketään ei juhlita tai demonisoida, vaan ihmiset ajautuvat ikävyyksiin. Leffan muistelu tuskin on epäterveellistä kun merirosvoista seuraavan kerran uutisoidaan.


Yhteistyössä Filmtrailer.comin kanssa

V2.fi | Jari Tapani Peltonen
< Turbo... Päivien kuohu... >

Keskustelut (17 viestiä)

Lauri

23.10.2013 klo 20.39 12 tykkää tästä

JP taas paljastaa hyysärikarvansa, kun kohtelee somalirosvoja silkkihansikkain. Minkäänlaista moraalista kritiikkiä ei arvostelusta kyseisen kaltaista toimintaa vastaan tunnu oikein löytyvän. Ymmärrystä taas riittää sitäkin enemmän. Suvaitsevaisuusfasismi sumentaa järjen ja tekee objektiivisesta analysoinnista täysin mahdotonta.

Toisaalta tokkopa JP pääsyyllinen tässä on. Punavihreä media aivopesee ihmisiä työntämällä monikulttuurisuus-sanomaa ja homopropagandaa kurkusta alas. Tässä se tulos sitten on. Sanonpahan vaan, että maamme puolesta taistelleet veteraanit häpeäisi silmät päästään nykymenolle.
lainaa
Jari-Pee

Moderaattori

Rekisteröitynyt 30.03.2007

23.10.2013 klo 21.29 16 tykkää tästä

Tässä arvostelussa ei kritisoida merirosvoutta, koska merirosvous on merirosvoutta. Mitä kohtaa sanasta merirosvo et ymmärtänyt? Jos suoraviivaisen toimintaelokuvan roisto on karismaattinen ja hänen suunnitelmassaan on yllättävän paljon logiikkaa, saanko sanoa vain tämän, vai onko pakko muistuttaa, että minun mielestäni poliiseja kohti ei saa ampua ja että pommien virittelyä julkisilla paikoilla tulisi minun mielestäni pikkuisen ehkä rajoittaa?
lainaa
Lauri

23.10.2013 klo 22.43 8 tykkää tästä

Jari-Pee kirjoitti:
Tässä arvostelussa ei kritisoida merirosvoutta, koska merirosvous on merirosvoutta. Mitä kohtaa sanasta merirosvo et ymmärtänyt? Jos suoraviivaisen toimintaelokuvan roisto on karismaattinen ja hänen suunnitelmassaan on yllättävän paljon logiikkaa, saanko sanoa vain tämän, vai onko pakko muistuttaa, että minun mielestäni poliiseja kohti ei saa ampua ja että pommien virittelyä julkisilla paikoilla tulisi minun mielestäni pikkuisen ehkä rajoittaa?


Älä turhaan kiihdy, poika hyvä. Ymmärrän kapeakatsoisuutesi; nuoren miehen maailmankuva on pitkälti median ohjailtavissa. Se tässä valitettavaa onkin. Porukalla pilveä polttavat pipopäiset hippirikastuttajat survovat väkisin valheisiin perustuvia teesejä multikulturismin kirotun liikkeen edistämiseksi. Sitten kampuksilla notkuvat nuorukaiset kyseenalaistamatta nielevät kyseisen häränkakan.

Mieleeni muistuvat ajat, jolloin isänmaa merkitsi nuorille miehenaluille muutakin kuin kollektiivista kasaa höyryävää paskaa. Kunnia, velvollisuus ja vastuu vallitsivat kansan keskuudessa; ilmapiiri oli salliva, mutta realismiin nojautuva. Juurikin noina aikoina arvostettu realismi on sittemmin kadonnut lähes jäljettömiin.

Nykyään taistolaisittain ajattelevat toimittajanretkut kolumneissaan tökkivät sätkillään erityistä paskakasaa, tajuamatta kuinka vakavia seuraukset voivat olla. On irrelevanttia pohtia multikulturismin etiikkaa, kun on aivan selvää, että islamilaisittain rakentuneet yhteiskunnat eivät voi yhdentyä kristikuntien kanssa ilman selkkauksia; ihmisen luonto on sotaisa ja alkukantainen. Isänmaallisuus aatteena ei tulekaan nähdä uhoavana, vaan rauhaisana valona, joka johtaa pois hämärän vaikutuspiiristä.

Kyllähän Saska Saarikoski Suomen Pravdassa muinoin myönsi, että hyysäri on hyssytellyt maahanmuuton ongelmia. Sittemmin toki mies on vetänyt sanansa takaisin, kun tajusi ylittäneensä riivatun poliittisen korrektiuden rajan. Itselläni on linja monikulturismin suhteen pysynyt suomalaisen selvänä: paskaa, uunituoretta paskaa.

Suosittelisin sinuakin JP hivuttautumaan irti pääkaupunkiseudun toimittajien luomasta, kollektiiviseen erheeseen perustuvasta maailmankäsityksestä. Faktat ovat kyllä löydettävissä, suosittelen esimerkiksi Hommaforumia. Tutustupa niihin ja vedä omat johtopäätöksesi. Ajattele omilla aivoillasi, kapasiteettia sinulta kyllä löytyy. Totuus voi olla vain pienen oivalluksen päässä.

Nuori mies voi elää erheessä, mutta toisaalta nuorissa miehissä on myös toivo tulevaisuuden. Älkäämme hyljätkö heitä pimeyteen.
lainaa
Jari-Pee

Moderaattori

Rekisteröitynyt 30.03.2007

23.10.2013 klo 23.55 6 tykkää tästä

Kommentoisipa joku tuollaisella innolla jotakin mitä minä olen sanonut.
lainaa
Lauri

24.10.2013 klo 00.27 6 tykkää tästä

Jari-Pee kirjoitti:
Kommentoisipa joku tuollaisella innolla jotakin mitä minä olen sanonut.


Kiistämisesi on ymmärrettävää, jopa sinänsä sympaattista. Se on osoitus toimivasta defenssistä, joka on omiaan selittämään ihmisrodun jylhän tarinan kurjuudesta elinkunnan valtaistuimelle.

Olet älykäs mies, Jari. Sen kiistäminen olisi turhaa ja välinpitämätöntä, koko elokuva-arvostelusi oli kirjallinen taidonnäyte vailla vertaistaan. Mutta älykkyytesi valuu hukkaan nykyisessä tilassasi. Pyydän, ystäväni... astu valoon pimeydestä. Terävyytesi voi vain ruostua, kun se on valjastettu punavihreiden vankkureiden liikevoimaksi. Voisit olla niin paljon enemmän. Kenties vanhempana ymmärrät asian kaikki ulottuvuudet ja hienovaraisuudet.

Myönnän, että valon saavuttamisessa meni itsellänikin aikansa. Olin nuorena... hölmö. Kykenen myöntämään sen nyt - tosin kivuliaasti, egoistisesta luonteestani johtuen. Kannatin suvakkeja, pidin Leif Salmenia nerokkaana ironikkona, harkitsin jopa punaisen kirjan hankkimista - häpeän tuota kaikkea nyt, jokaista luuydintäni myöten.

Kääntymykseni koin internetissä. Ehkä juuri siitä syystä tällainen vanhan liiton mies suhtautuukin tähän nykyajan uuteen virtuaaliseen todellisuuteen niin suopeasti. Eksyin kerran silloisen Suomen Sisun keskustelupalstalle. Haastoin riitaa - nuori hölmö mies peittelee siten epävarmuuttaan. Sitten eräs vanha konkari viestitti jotain, mitä en unohda: "Ken astuu ristituleen, tietää arvonsa."

Valo leimahti tajuntaani - ikäänkuin kaikki epäkohdat selittyisiytyvät kyseisellä viisaudella. Jollain intuitiivisella tasolla ne selittäytyivätkin. En osaa täysin sanoiksi pukea kyseistä kokemusta. Sen suurin sisin tuntuu olevan rationaalisen kehän ulkopuolella. Kenties sinä ymmärrät mistä puhun, Jari. Kenties sinä myös tartuit kyseiseen viisauteen. Kenties tulevaisuudessa sinä jatkat perintöäni, kylvämällä vastaisuudessa järjen siemenen uusien jalojen, mutta erheeseen johdatettavien sukupolvien keskuuteen.

Näen sinussa paljon itseäni, Jari. Me emme ole niin erilaisia, sinä ja minä. Meidän tarinoissa on yhtymäkohtia ja niiden teemat korreloivat positiivisesti. Suurin kysymys kuuluukin - onko tiemme tragedia vai menestystarina? Mutta kyseisen vastauksen aika on joskus toiste.
lainaa
Vesathe2nd

24.10.2013 klo 01.04

Kait the pojat JP mukaanlukien tajusitte että eka kommentti oli trolli? Mediakriittisyyttä nyt vähäsen mukaan elämään internetissä.
lainaa
Jari-Pee

Moderaattori

Rekisteröitynyt 30.03.2007

24.10.2013 klo 01.10 1 tykkää tästä

Jos joku ei tiedä, niin legendan mukaan myös Jussi Halla-aho tuli järkiinsä Sisu-foorumilla.

Laurilla on performanssi meneillään. Vähän väsyneeksi se kävi, mutta ei se huono ole, myönnän entisenä trollina.
lainaa
Jari-Pee

Moderaattori

Rekisteröitynyt 30.03.2007

24.10.2013 klo 01.18 2 tykkää tästä

Vesathe2nd kirjoitti:
Kait the pojat JP mukaanlukien tajusitte että eka kommentti oli trolli?


Ei se selkeä trollaus ole. Vastaavia mielipiteitä on esitetty muualla netissä juuri tästä elokuvasta ja ne keskustelut jatkuvat vähemmän koomisina.

Sitäpaitsi on kivaa edes hetken kuvitella, että palautetta on tulossa.
Muokannut: Jari-Pee 24.10.2013 klo 01.21 lainaa
Lauri

24.10.2013 klo 02.01

Minä syön kakkaa, rousk;rousk!1!
lainaa
VEIVINHEITTOVIHKO

24.10.2013 klo 02.22 6 tykkää tästä

Menkää hommabotit muualle :D veteraanit itkee ku tehään vääränlaisia leffoja ja homoneekerit vie meijän naiset yhyy
lainaa
VEIVINHEITTOVIHKO

24.10.2013 klo 02.26

Tosin noi "kenties tulevaisuudessa sinä jatkat perintöäni" valotajuntaleimahduksineen antaa ymmärtää ton trollaavan, hmm...
lainaa
Weteraani2

24.10.2013 klo 13.06 9 tykkää tästä

Lauri kirjoitti:
JP taas paljastaa hyysärikarvansa, kun kohtelee somalirosvoja silkkihansikkain.

Tämä oli elokuva-arvostelu, ei yhteiskunnallinen kannanotto.
lainaa
PunaMulta

24.10.2013 klo 13.08 14 tykkää tästä

Voisiko tänne V2:lle tehdä vihdoin kommenttien äänestyksen, jossa esim -5 ääntä saaneet mesivät piiloon. Ei jaksa eikä kiinnosta enää lukea näiden työttömien Persujen ja näppikseen liimattujen Hommafoorumilaisten marinaa joka asiasta, vaikka syytä ei todella ole.
lainaa
Urpot

25.10.2013 klo 20.12 3 tykkää tästä

PunaMulta kirjoitti:
Voisiko tänne V2:lle tehdä vihdoin kommenttien äänestyksen, jossa esim -5 ääntä saaneet mesivät piiloon. Ei jaksa eikä kiinnosta enää lukea näiden työttömien Persujen ja näppikseen liimattujen Hommafoorumilaisten marinaa joka asiasta, vaikka syytä ei todella ole.


Tai sitten sä voit vaihtaa sivustoa, jos ei kinnosta muitten mielipiteet.
lainaa
karva-jussi

25.10.2013 klo 21.02 3 tykkää tästä

Kiinnostavaa, mutta mistä tiedämme, ettei nimimerkki-herra Lauri ole juuri itse aivopesty näiden isänmaallisten alfa-uroksien toimesta, joilla on omat kapeakatseiset näkemyksensä "heikoista" ihmisistä ja yhteiskunnan "oikeista" arvoista.
lainaa
Derp

25.10.2013 klo 23.40 2 tykkää tästä

Aivopesyä, aivopesyä kaikkialla.
lainaa
VEIVINHEITTOVIHKO

26.10.2013 klo 13.26

Kukaan tuskin muodostaa mielipiteitään täysin tyhjästä :)
lainaa

Kirjoita kommentti
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova