Tuorein sisältö

Peltonen ja klassikkohirviö Michael Jackson

Jari Tapani Peltonen

28.10.2009 klo 22.00 | Luettu: 33457 kertaa | Teksti: Jari Tapani Peltonen

Halloween-kolumni.
Levyjen ja leffalippujen myynti on käynyt kuumana, joten halloweenin ykköshirviö on kiistatta mies, joka on kuollut mutta elää ikuisesti, Michael Jackson. Kuten makaaberiin materiaaliin mieltyneet satusedät tyyliin Guillermo del Toro usein selittävät, hirviöitä ei sovi luokitella tekojen hirvittävyyden perusteella, sillä mielenkiintoisinta ja usein myös pelottavinta on se inhimillinen tuska, jota väärinymmärretyt, hyljeksityt ja vainotut piruparat tuntevat. Olisi halpamaista verrata popin kuningasta unidemoni Freddy Kruegeriin, joka vihjaillusti on pedofiili ja jonka kasvot ovat kammottavasti turmeltuneet, onhan Jackson toki riittävän mielenkiintoinen noustakseen klassisten kummajaisten kuten Frankensteinin hirviön ja Oopperan kummituksen rinnalle.

Jackson ei ole loppuvastus videopelissä. Jacksonista voitaisiin tehdä - ja ennemmin tai myöhemmin tullaan tekemään - näytelmäelokuva, jolla olisi saumaa voittaa palkintoja niissäkin kategorioissa, jotka eivät liity erikoistehosteisiin. Moni on jo unohtanut yllättävän yllätyksettömän fantasiakertomuksen Benjamin Buttonin uskomaton elämä, jossa outo miekkonen syntyy vanhana ja nuorentuu läpi elämänsä. Tositarina Michael Jacksonista, ihaillusta mustasta könsikkäästä, joka vähitellen sulaa palvotuksi intialaiseksi jumalattareksi ja lopulta lapsia rrrrakastavaksi Jack Skellingtoniksi, ei totisesti jättäisi kylmäksi sielua maan päällä. Odotellessa on tyytyminen dokumenttiin Michael Jackson's This Is It, joka viipyy teattereissa vain kaksi viikkoa.

This Is It on rahastusta Jacksonin kuolemalla. Ei kuitenkaan takerruta tähän. Jackson menehtyi ennen kallista konserttikiertuetta, jonka eteen lahjakkaat ihmiset paiskivat kovasti töitä. Se, että fanit saavat tilaisuuden nähdä mitä oli suunnitteilla, on kaikkia tyydyttävä ratkaisu. Leffa ei ole lainkaan pöhkömpi pläjäys ottaen huomioon, että kyseessä on tyylipuhdas konserttielokuva konsertista, jota ehdittiin vain harjoitella. Treenejä on kuvattu sekä laadukkailla että vähemmän laadukkailla kameroilla. Yhtä kaikki monen biisin ympärille on saatu rakennettua tehokas ja viihdyttävä ohjelmanumero. Toisinaan Jackson svengaa kuin parhaina päivinään, toisinaan liiaksikin: joskus laulu tuntuu tulevan nauhalta. Ontuvimmat osiot palauttivat mieleeni Remun Euroviisukarsinnoissa 2009. Puutteita paikataan rennolla asenteella: esitykset alkavat ja päättyvät hymyilyttäviin hetkiin, joissa Jackson ja muut ovat aiheestakin tyytyväisiä, tai toteavat, että säätämistä vielä tarvitaan. Tunnelma on lämmin, sympaattinen. Toisinaan Jacksonia ylistetään, mutta monologit ovat luontevia ja lyhyitä. Koska filmi ei ole mikään hartaustilaisuus, toimii se juuri sellaisena. Jacksonia juhlitaan aiheesta ja fanit saavat muistaa miehen sellaisena kuin haluavat.

En kuvailisi itseäni faniksi kunnioituksesta fanittamisen taidetta kohtaan. Kuitenkin, Smooth Criminal on kenties rytmikkäin pop-siivu jonka olen kuullut ja muutkin Jacksonin varsinaisista hiteistä - joista dokumentti hyvin pitkälti koostuu - ovat pumppuani lähellä. Taiteilijapersoonana Jackson on kiinnostava kuin Helvetin Perkele. This Is It on vain konserttielokuva, ei erehdytä tästä: tämä ei ole leffa Jacksonista eikä Jacksonilta. Jos saisin valita, olisin mieluummin nähnyt isolta kankaalta Jacksonin häiriintyneen höpöleffan Moonwalker vuodelta 1988. Moonwalker määrittelee Jacksonin ja sanan aivopieru. Tarinaa Moonwalkerissa ei ole, mutta no, Jackson juoksee Joe Pesciä pakoon ja onnistuu muuntautumaan jänikseksi, taistelurobotiksi ja autoksi. Ohjaaja Kevin Smith on kertonut, että kokopitkä elokuva, jossa Jackson muuttuu autoksi, jolla lapset sitten ajelevat, oli suunnitteilla ennen pedofiiliskandaaleja. Moonwalker - siinä on elokuva Jacksonista ja Jacksonilta (katso traileri).

This Is It on dokumenttina pintaraapaisu, joka ei yritä raportoida edes siitä, kuinka vaikeaa kiertueen järjestäminen on. Jackson rokkasi vielä 50-vuotiaanakin - tämä tulee selväksi ja tosifanit nyyhkivät kiitollisina. Henkilökohtaisesti en ole edes konserttien, saati sitten treenien ystävä, joten olisin katsonut mieluummin syvällisemmän dokumentin... Moonwalkerin... tai ihan vain monta klassista musavideota putkeen. Onko olemassa fania, joka ei lähtisi katsomaan Thrilleriä ja muita videoita isolta kankaalta? Halloween on paras aika vuodesta katsoa Jacksonin klassikot peräkkäin nimenomaan kronologisessa järjestyksessä. Kun Jacksonin naama sulaa video videolta kuin noita-akka
Ihmemaa Ozissa, yksityiskohta jos toinenkin teoksissa kuten Thriller, Bad ja Black or White muuttuu oudommaksi, kuin miltä ne voivat konsertissa vaikuttaa. Kun olet ensin nähnyt Jacksonin mustana ja intialaisena, ja sitten näet vitivalkoisen androgyynin Jacksonin ilman paitaa, voit vain arvailla, yrittääkö mies todistaa olevansa jo kokonaan valkoinen, vai että ainakaan vielä hän ei ole hankkinut silikonitissejä.

Jackson on legenda, mytologiaa. Huhuja, väittämiä ja vastaväittämiä on liikkeellä niin paljon, että mielestäni on loogisinta valita itseä miellyttävät jutut ja unohtaa loput. Minun ikioma harhakäsitykseni alkaa siitä, että Jackson oli muusikkoperheen lahjakkain lapsi. Lahjakkuus ja hulluus kulkevat käsi kädessä. Uskon Michaelin oikeastikin sairastaneen oikeasti olemassaolevaa tautia, joka teki hänen ihoonsa yhä laajempia valkoisia laikkuja. Jackson oli rakastettu ja palvottu pop-tähti - maailmanlaajuisesti tunnettu seksisymboli - mutta peilissään hän näki friikin. Mitä tämä tekee taiteilijan mielelle? Asioita, joista taide hyötyy ja mielenterveys kärsii. Uskon, että Jackson sekosi yhä totaalisemmin, eli pohattojen termein hänen omalaatuisuutensa syveni. En piittaa siitä, harrastiko Jackson seksiä lasten,
apinansa, tai ei koskaan kenenkään kanssa. Ei savua ilman tulta, savua ehdottomasti oli havaittavissa, mutta mitäpä yksityiskohdista.

Jackson oli ihmisenä ainutlaatuinen, mutta hirviönä jotain tuttua ja turvallista. On helppoa löytää Jacksonista yhtäläisyyksiä ties mihin muotopuoliin ja vaikkapa avaruusolentoihin tyyliin E.T. ja Frank N. Furter. Kaikista kauhukliseistä kenties selkeimmin Jacksonin elämässä toteutui se, jossa ihminen myy sielunsa Saatanalle. En suinkaan väitä, etteikö Jackson olisi tällä hetkellä opettamassa moonwalkia itselleen Jeesukselle, vaan että ihan vain teoriassa se selittäisi paljon, jos sielulla olisi kauppaa käyty. Kun Jacksonista joskus tehdään näytelty elokuva, elämäntarinan aukkoja on paikattava. Kenenkään tarina ei ole kenenkään ulkopuolisen tiedossa kokonaisuudessaan. Kysyn siis: voisiko aukkoja paikata helpommin, kuin yhdellä saatanallisella juonenkäänteellä?

Näen sieluni silmin, kuinka Jackson tapasi nuorena poikana Saatanan, tai ennemminkin Djinnin Wishmaster-elokuvista. Jos joku ei tiedä, Djinn on henki, joka täyttää toiveita kieroilla tavoilla (esimerkki). Michael oli osa menestynyttä perhebändiä Jackson 5, mutta hänen isänsä tunnetusti oli julma diktaattori. "Voi että! Voisinpa menestyä yksinäni kuin Elvis Presley!" itki nuori Michael. Tällöin Djinn astui esiin ja kysyi pirullisesti hymyillen: "Onko tämä toiveesi?". Michael vastasi myöntävästi, ja totta tosiaan!
Hän alkoi menestyä kuin Elvis, mutta hänen ihonsa alkoi muuttua valkoiseksi. Michael rakastui Lisa Marie Presleyhin, mutta hääyönä häneltä meni seksuaalisuus solmuun, koska hänestä tuntui, kuin hän olisi jyystänyt omaa tytärtään. Kun Elvis kuoli, myös Michael alkoi hitaasti mutta varmasti märäntyä; ensimmäisenä tipahti nenä. Varsin monta Jacksoniin liittyvää mysteeriä on tällä käänteellä kuitattavissa.

Uskon Marilyn Mansonin ja viisupeikko Lordin kadehtivan syvästi popin kruunattua kurpitsakuningasta. Jackson oli Dorian Gray, joka lopulta katsoi muotokuvaansa. Jackson oli parsittu kokoon kuin Frankensteinin hirviö, se ymmärtämätön naiivi otus, joka käsitteli lasta pahasti, koska ei vilpittömästi tiennyt kuinka semmoista pidellään. Jos huhuja lähdetään uskomaan, Jacksonin erakoituminen vertautuu filmiin Sodoman 120 päivää. Kiltimpää on puhua ihan vain siitä Oopperan kummituksesta, joka myös oli lahjakas, eikä pelkkä Quasimodo. Yksistään ihotautiin kuuluva valoherkkyys tekee Jacksonista aidomman vampyyrin kuin Robert Pattinson. "Olen ihminen!" muistutti Jackson itse, kuten teki Elefanttimies.

Jackson totisesti ei ole loppuvastus videopelissä. Jackson oli sielukas ja lahjakas taiteilija ja kaikesta päätellen mukava, empaattinen ja pohjimmiltaan nöyrä hirviö. Jos hän teki joskus jotain väärää, en usko, että hän sitä edes itselleen myönsi. This Is It esittelee varsin laihan, lähikuvissa muovisen ja yleisesti ottaen kaikelta muulta paitsi 50-vuotiaalta mustalta mieheltä näyttävän 50-vuotiaan mustan miehen, mutta musiikin ja huumorin puhuessa ja valaistuksen antaessa paljon anteeksi, on helppo juhlia taiteilijaa ja taidetta ja unohtaa kahta kiehtovampi kokonaiskuva. Moni varmasti tätä haluaakin.


V2.fi | Jari Tapani Peltonen
< Logitech-tripla... Peltonen tahtoo Jame... >

Keskustelut (19 viestiä)

Slobber

Rekisteröitynyt 13.09.2007

29.10.2009 klo 02.12

Ding! Dong! The witch is dead !!!
lainaa
Kraton

Rekisteröitynyt 14.12.2007

29.10.2009 klo 07.11

Periaatteessa aika julmaa tekstiä, mutta kuitenkin varsin viihdyttävää sellaista.

Itse olen elokuvan menossa katsomaan tänään.
lainaa
laho

29.10.2009 klo 09.15

viihdyin lukiessani, kiitos siitä.
lainaa
GanymeDes

Rekisteröitynyt 23.04.2007

29.10.2009 klo 09.37

Ehkäpä paras teksti Peltoselta jonka olen lukenut!
lainaa
Hize

29.10.2009 klo 10.14

Oli kyllä mahtava leffa, Helsingin Tennarin ensi-illassa olin.
Oli mukavan iloinen elokuva ja huumoriakin mahtui mukaan. Ei siis onneksi mikään nyyhky-leffa (vaikka pari herkempää kohtaa olikin). Varmasti menee DVD ostoon kun tulee luultavasti ensi vuoden alkupuolella.
Kyllähän tämän kaiken olisi mielellään ihan livenä nähnyt, mutta on tämä parempi kuin ei mitään.

Ja tosiaan melko julmaakin tekstiä arvostelijalta, mutta huumorilla otetaan.
lainaa
manu

Moderaattori

Rekisteröitynyt 30.03.2007

29.10.2009 klo 11.10

Olipas erinomainen lukukokemus ja nyökyttelin hymyillen monessa kontaa.
lainaa
FAMAS

Rekisteröitynyt 10.04.2007

29.10.2009 klo 11.25

http://www.thatguywiththeglasses.com/videolinks/thatguywi

Tässä on Nostalgia Criticin käsittely Moonwalkerista. Suosittelen katsomaan.
lainaa
Cool

29.10.2009 klo 12.55

"http://www.thatguywiththeglasses.com/videolinks/thatguywi

Tässä on Nostalgia Criticin käsittely Moonwalkerista. Suosittelen katsomaan."

Hyi vittu mikä "arvio" Typerä juntti tuo arvostelija. Michael is the King!!!!! Moonwalker löytyy kotoa VHS kasetilta ja sitä tulee katseltua säännöllisin väliajoin.

Kävin tuon This Is It eepoksen katsomassa. Loistavaa tavaraa. Toivottavasti DVD julkaisu olisi mahdollisimman pian.
lainaa
Vesiapina

Rekisteröitynyt 10.04.2007

29.10.2009 klo 17.56

Itse menen huomenna This Is Itin katsomaan. Hyvä teksti oli, paitsi toi saatana osuus meni kyllä aika paljon yli. :P
lainaa
gold

29.10.2009 klo 18.41

Ymmärrän että Peltonen yrittää olla hauska ja kaikkea mutta... Tämä teksti ole mikään arvostelu. Tässä lähinnä vain pyritään heittämään läppää Jacksonin kustannuksella. Michael joutui elämässään kokemaan paljon ja kaikki nämä puheet Saatanan kanssa liittoutumisesta ja Michaelin rinnastamisesta Freddy Kruegeriin suoraan sanottuna kuvottavat. Yleisesti pidän arvosteluistasi ja tyyleistäsi, mutta pitänee harkita uudelleen.
lainaa
Marsu

29.10.2009 klo 18.52

gold kirjoitti:
Ymmärrän että Peltonen yrittää olla hauska ja kaikkea mutta... Tämä teksti ole mikään arvostelu.

Tämä onkin kolumni, senkin klovni, ja hyvä kolumni vieläpä!
lainaa
mjfan

29.10.2009 klo 23.38

Jees kolumni mutta takerrun silti tuohon lauseeseen "This Is It on rahastusta Jacksonin kuolemalla".

Mielestäni tämä ei ole rahastusta vaan faneille suuri jäähyväislahja. Toki raha kaikkien mielessä on ja bisneksen tarkoitus aina. Rahastusta mielestäni on ne tulevat levyt mitä perikunta puskee vuosi toisen jälkeen. joka kokoelmaan 1 ennenjulkaisematon biisi myynnin takeeksi...

oli miten oli, legenda jonka joitakin enkkoja ei kukaan tule koskaan lyömään.
lainaa
Demonoid

Rekisteröitynyt 13.08.2007

31.10.2009 klo 00.28

Jackson ei varmaan pitänyt Children of men elokuvasta.. Eniveis, miksi viimeisimmät haastattelut olivat aina niin ahdistavia? Miksei niinkuin ''mitä elämääsi kuuluu nykyään'' '' mitä pidät nyky elokuvista ja peleistä'' (niiden ystävähän hän oli)..
Mutta sen sijaan kaikki leikkaukset, pedofilia, vararikko ja muut olivat aiheina.
lainaa
Nicky_Santoro

02.11.2009 klo 19.20 1 tykkää tästä

Tulipa ennenkin mietittyä millainen pelle tämä herra peltonen oikein on, ja nyt siihen saatiin lopullinen vastaus. Onnekseni en ole yksin mielipiteeni kanssa.
lainaa
Irichanu

Rekisteröitynyt 11.04.2007

24.11.2009 klo 19.36

Ja minulla tulee mietittyä kuinka joku voi olla noin sokea fani eikä ymmärrä vitsiä.
lainaa
Mjackson

24.11.2009 klo 19.53

Koko musiikkibisnes on salaliitossa mustia artisteja vastaan. Mustat muusikot kehittivät koko populaarimusiikin rockista bluesin kautta jazziin, mutta mitä näkyy historiikkien kanssissa? Elvis ja Rolling Stones. Kun minä rikoin Elviksen ja Beatlesin ennätyksen, äkkiä lehdistö leimasi minut friikiksi, pedofiiliksi, väitti minun vaalentaneen ihoni. He tekivät kaikkensa kääntääkseen suuren yleisön minua vastaan. Kyse on salaliitosta.

-Michael Jackson 2002
lainaa
sara

19.12.2009 klo 14.15 1 tykkää tästä

;Mitäääääääää vttuuuaa michael jackson ei todellakaa oo hirviö???????????????????????????????????????????
lainaa
TarE

12.01.2010 klo 15.26

";Mitäääääääää vttuuuaa michael jackson ei todellakaa oo hirviö???????????????????????????????????????????"

Kyllä on. Kohtaa tosiasiat.
lainaa
7A7

24.01.2016 klo 23.10

Aivan järkyttävää tekstiä. Pelkkää vitsailua Michaelin kustannuksella.
Hän ei tehnyt ikinä kenellekkään pahaa.
lainaa

Kirjoita kommentti
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova