Tuorein sisältö

Walter Mittyn ihmeellinen elämä

Ensi-ilta: 27.12.2013
Genre: Draama, Fantasia, Komedia, Seikkailu
Ikäraja: 7
Jari Tapani Peltonen

22.12.2013 klo 19.00 | Luettu: 9914 kertaa | Teksti: Jari Tapani Peltonen

Trallallaa. Oletko vakituisessa parisuhteessa elävä hinttiseksuelli? Ryhdypä heteroksi niin pääset puristelemaan hutsuja tisseistä hopsansaa! Oletko korkeaan asemaan noussut mokkalaku? Valkaisepa iho ja ohenna huulet niin pääset skinheadin kaveriksi ja siinä porukassa katsotaan kaljaa ja juodaan pornoa hopsansaa! Oletko vastuuntuntoinen ammattilainen, joka pakenee arkea unelmiin? Kehitäpä pakkomielteenomaisia päämääriä ja tuhlaa viimeisetkin rahasi ja hyppää rattijuopon kyytiin ja vaaranna henkesi vahingossa ja tarkoituksella, niin kehityt oikeaksi ihmiseksi hopsansaa! Haista perse, Ben Stiller.

Walter Mitty kehittää valokuvia aikakausilehden toimituksen kellarissa. Kun negatiivi ensi kertaa hukkuu, kyseessä on tärkeä foto, josta pitäisi väsätä kansi. Mittyllä ei ole syytä olettaa, että hän olisi mokannut itse, mutta hän ei kerro ongelmasta esimiehille. Hän lähtee seikkailemaan ympäri maailmaa löytääkseen negatiivin lähettäneen valokuvaajan. Aiemmin elämässään hän ei ole tehnyt mitään erikoista. Matkustushalu selittyy vain sillä, että hänellä kilahtaa. Työkaverin ulos pyytäminen on vanhalla pojalla mielessä, ja kun se ei suju, ja kun pomokin on töykeä, hän saa hermoromahduksen? Signaalit ovat epäselviä.

Mitty on seikkaillut aiemmin mielessään. Toisinaan hän näkee valveunia, joissa hän on sankari tai supliikkimies, eikä nolo myyrä. Valveunet ovat Family Guyn tasoisia: pieni ylitseampuva irtiotto saattaa yllättää myönteisesti, mutta ennen pitkää touhu haisee laiskan irralliselta pelleilyltä. No, Mitty oppii elämään oikeasti, tai jotakin. Hänen seikkailunsa johtavat hänet tilanteisiin, jotka ovat epärealistisia kuten hänen fantasiansa. Onko kyse siitä, että elokuva ensin esittelee Mittyn näkökulman, ja sitten omaksuu sen, sulattaen fantasiat osaksi muuta kerrontaa? Tarinaa ajatellen siinä ei olisi järkeä. Mitty "eheytyy" eläessään "oikeasti", tai näin väitetään. Jos Mitty fantasioisi olevansa velho ja sitten hänet jumalauta hyväksyttäisiin Tylypahkaan ja julisteessa edelleenkin lukisi "stop dreaming, start living", sanoma ei muuttuisi miksikään. Älä uneksi. Vaivu psykoosiin?

Kun kävelin jouluruuhkassa kotiin Frozenin näytöksen jälkeen, lauloin mielessäni leffabiisiä omilla lyriikoilla ja kuvittelin ampuvani loisteliaasti kimaltelevilla jääloitsuilla rasittavia ihmismassoja pois tieltäni.

Mittyn fantasiat eivät vakuuta fantasioina. Niistä uupuu tunne ja vilpittömyys. Vaan mitäpä siitä, jos draamapuoli pelittäisi lämpimästi ja hellästi. Hollywoodin laskelmoituun muovisuuteen on totuttu, joten kenties hämmentävin asia on muovisuus yhdistettynä hitauteen. Ohjaaja Stiller pyrkii fiilistelemään ja tekemään taidetta. En tiedä mitä hänen päässään liikkuu. Visuaalinen puoli kieltämättä on asiallisen ylvästä esimerkiksi kun Mitty rullalautailee Islannin jylhissä maisemissa, mutta mukana on myös tympeän onttoja ja pitkiä rupattelu- ja patsasteluhetkiä. Mitty vaikuttaa viihtyvän vieraiden seurassa ainakin montaasissa (josta puolet nähdään trailerissa), mikä ei ole järin herkkä tapa kuvata ihmissuhteiden merkitystä. Jos parikin aivosolua omistava tarinankertoja haluaa antaa elämälle arvoa, sitä luulisi, että hän ymmärtää suositella ystävyyttä ja lihasta ja verestä väsättyä lyyliä, eikä hyppäämistä haiden sekaan.

Kyseessä on "uskomatonta paskaa" vinkaistuna epätoivoiseen sävyyn. Fantasiaelokuvasta löytyy erikseen fiktiivistä fantasiaa, joka on surullista toisin kuin fantasia. Tyhjäkäynnillä putputetaan niin usein ja paljon, että samaistuin Mittyyn sitä kautta, etten jaksanut keskittyä ja täten itsekin säpsähdin toistuvasti hereille vajottuani hetkeksi muihin maailmoihin. Kyseessä oli melkoinen meta-elämys, enkä vain sano niin.

Todettakoon vielä, että elokuva teeskentelee, että kaiken taustalla olisi mysteeri, vaikkei kantavaa ideaa näy eikä kuulu. Se on yksi merkittävimmistä huipentumista, kun tunteellinen mahtimusiikki pärähtää soimaan sankarin uskaltaessa astua mainitun rattijuopon kyytiin... Hyvää joulua ja onnellista uutta vuotta kaikille paitsi Ben Stillerille, jolle annan joulubonuksena ainoastaan anteeksi.


Yhteistyössä Filmtrailer.comin kanssa

V2.fi | Jari Tapani Peltonen
< Nicole - Hävityksen ... The Wolf of Wall Str... >

Keskustelut (5 viestiä)

Jari-Pee

Moderaattori

Rekisteröitynyt 30.03.2007

22.12.2013 klo 19.10 22 tykkää tästä

Tänä vuonna on tiedossa vielä yksi Leffalista. Julkaisen sen poikkeuksellisesti perjantaina joulun jälkeen. Noin muuten leffa-Peltonen kiittää vuodesta ja koettaapi lomailla.
lainaa
Exe

22.12.2013 klo 22.14 9 tykkää tästä

Kiitosta vaan, että jaksoit näitä tänäkin vuonna rustata. Tällekin arvostelulle hymähdin pariin otteeseen.
lainaa
Mazena

Rekisteröitynyt 29.10.2007

23.12.2013 klo 14.48 3 tykkää tästä

Äh, nyt kyllä arvostelu lyttäsi täysin omat odotukseni. Näin tämän trailerin Hobitti 2:n näytöksessä ja juuri visuaalisuus teki vaikutuksen. Harmi ettei tarina ja kerronta yllä kuitenkaan sille tasolle.

Stiller saa tosin anteeksi Tropic Thunderin ansiosta.
lainaa
asd

26.12.2013 klo 20.10 4 tykkää tästä

"Hyvää joulua ja onnellista uutta vuotta kaikille paitsi Ben Stillerille, jolle annan joulubonuksena ainoastaan anteeksi."

10/10

Peltonen on paras arvostelija kautta aikojen.
lainaa
dededed

28.12.2013 klo 22.54 1 tykkää tästä

Törkeen hyvä leffa, odotettua on että liian tärkeänä itseään pitävät semikriitikot lyttäävät. Käykää ihmeessä katsomassa, top 3 leffa tälle vuodelle 100%
lainaa

Kirjoita kommentti
V2.fi Instagramissa
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova