Tuorein sisältö

Looper

Ensi-ilta: 02.11.2012
Genre: Sci-fi, Toiminta, Trilleri
Ikäraja: 16
Jari Tapani Peltonen

01.11.2012 klo 16.00 | Luettu: 20197 kertaa | Teksti: Jari Tapani Peltonen

Rahan tuloa ei voi estää. Palkkamurhaaja Joe listii seuraavaksi itsensä. Hän epäröi vain hetken, mikä on virhe: hän pääsee pakoon. Pomo suuttuu. Jatkossa Joen on suojeltava itseään kollegoiltaan samalla, kun hän yrittää tappaa itsensä, joka yrittää suojella häntä ja itseään. Nuorta Joea näyttelee Joseph Gordon-Levitt. Tulevaisuudesta tupsahtanutta vanhaa Joea näyttelee Bruce Willis.

Tämä ei ole tieteisjännärin Looper tarina, vaan alkuasetelma. Muikeita yksityiskohtia ja käänteitä piisaa. Osassa jekuista on tarkemmin ajatellen yllättävänkin paljon ja osassa yllättävän vähän logiikkaa. Juoniaukkoihin tarttuminen olisi hölmöä, sillä aikamatkustus on aina fantasiaa, eivätkä juoniaukot vie arvoa olennaisilta asioilta, kuten siltä miten päähenkilö juoneen reagoi.

Tulevaisuudessa aikamatkustus on laitonta... mutta helpompaa kuin murhaaminen. Looppaajat ovat rikollisia pyöveleitä, jotka teloittavat tulevaisuudesta lähetettyjä uhreja, kunnes heidän on hävitettävä loputkin todisteet eli itsensä. Palkka on hyvä. Alamaailmassa elinennuste tunnetusti on heikko. Mikseipä Joe suostuisi tällaiseen järjestelyyn? Ehkä vanha Joe tietää. Kun saman henkilön eri versiot elävät samassa ajassa, heillä on maaginen leffapuppuside, jonka vuoksi haava nuorukaisessa muuttuu välittömästi arveksi vanhuksessa. Looper tekee vanhalla idealla useita omaperäisiä ja ravisteleviakin asioita: logiikkaongelmat eivät estä leffaa jäämästä jyskyttämään takaraivoon. Samaan aikaan Looper saa muutamat klassiset moraaliset kysymykset vaikuttamaan sopivan tuoreilta. Jos vastaukset eivät elämääsi muuta, ovat ne varsin viihdyttäviä.

Muuntautumiskykyisellä Gordon-Levittillä on muovia naamassa, koska hänen on tarkoitus muistuttaa Willisiä. Olipa se tarkoituksellista tai ei, tämä tukee suoritusta: varsinkin pidempään silmäiltynä Gordon-Levitt näyttää luonnottomalla tapaa turmeltuneelta, kuin plastiikkakirurgin uhrilta. Joe on itsekäs ja vaarallinen niin nuorena kuin vanhanakin, mutta tarina ja näyttelijät pitävät esillä ajatusta, että ehkä ympäristö on turmellut hänen olemassaolevan inhimillisyytensä. Looperissa on tunnetta. Vanha Joe luulee tulleensa järkiinsä, mutta tarina ei ole näin yksinkertainen.

Ohjaaja-kirjoittaja Rian Johnsonille (Brick, The Brothers Bloom) on povattu loistavaa tulevaisuutta. Looper muistuttaa monia Christopher Nolanin ideaelokuvia hyvässä ja - ei pahassa, mutta - vähemmän hyvässä. Ideoissa on tuoreutta ja intohimoa. Huippukohdat ovat taiteellisesti ja teknisesti onnistuneita. Silti ohjaaja ei välttämättä vakuuta, että hän on mestari, jolle elokuvien tekeminen on luonnollista kuin hengittäminen. Looper kuten esimerkiksi myös The Prestige olisi välitön klassikko, mikäli toteutus nousisi keskinkertaisuuden yläpuolelle yhtä selkeästi kuin tarina.

Looperin rytmissä on enemmän hyvää kuin huonoa. Katsoja pysyy varpaillaan. Tarina hallitsee: vauhtia nähdään vain tarinan luvalla. Tarinaa on paljon. Kun tarinaa on paljon, joskus on fiksua oksentaa katsojan niskaan kunnon satsi ja nopeasti todistaa, että selittelyt kannatti kuulla. Näin Looper aloittaa: kertojan höpinöiden ja turhan kätevän dialogin jälkeen alkaa tapahtua. Outoa on se, miten myöhäisessä vaiheessa osa tärkeistä hahmoista ja jekuista esitellään. Elokuva tahtoo panostaa niihinkin kunnolla, joten se joutuu hidastumaan, vaikka katsojan mielessä saattaa jo pyöriä ajatus "oooh, Rian, lujempaa". Kun tahdoin antautua elämykselle ja odottaa vain odottamatonta, aloinkin nähdä elokuvan saumat ja arvailla, miten elokuva yrittää toimia. Looper ehdottomasti on huippuleffa, mutta toisinaan kameramies näkyy peilissä tai mikrofoni tippuu kuvaan: ei kirjaimellisesti vaan kuvainnollisesti.


Yhteistyössä Filmtrailer.comin kanssa

V2.fi | Jari Tapani Peltonen
< 007 Skyfall... Argo... >

Keskustelut (11 viestiä)

Execta

Rekisteröitynyt 10.04.2007

01.11.2012 klo 17.17 6 tykkää tästä

Pakko käydä kattomassa. Metacritic-arvosana yli 80, mikä on elokuvalle hyvä saavutus.
lainaa
Dix-Tracys

Rekisteröitynyt 22.04.2007

01.11.2012 klo 19.15 1 tykkää tästä

Tuli katsottua viime perjantaina Lappeenrannan Night of the Living Pictures tapahtumassa. Harmistuin siihen, kuinka yksinkertaisesti leffa eteni ja kuinka osan "käänteistä" näki etukäteen. Lisäksi eräs Willismäinen kohtaus tuli melkoisen puun takaa ja oli mielestäni täysin out-of-place leffan muihin tunnelmiin verrattuna. Silti erittäin viihdyttävä kohtaus ja tulikin jälkeenpäin analysoitua, josko tässä olisi ihan tarkoituksellinen kunnianosoitus wanhoille toimintaleffoille ja sellainen vänkä interkontekstuaalinen viittaus Williksen uraan elokuvissa. Olisi puuttunut vain hämmentynyt kommentti:"Deja Vu!?", niin kohtaus olisi ollut mielestäni täydellinen.

Tähdet ehdottomasti ansainnut. Näyttelijät, tunnelma, alkuasetelma ja muutama kohtaus nostaa leffan tason hyvästä erinomaiseksi.
lainaa
Aasi

01.11.2012 klo 20.47 3 tykkää tästä

Peltonen!! Unohit lisätä sen puolikkaan tähen!
lainaa
AHP

02.11.2012 klo 15.10

"Outoa on se, miten myöhäisessä vaiheessa osa tärkeistä hahmoista ja jekuista esitellään."

Minusta tämä oli juuri se asia, joka teki Looperista mielenkiintoisen ja tuoreen. Sen rakenne avautuu kuin sipuli kerros kerrokselta. Ensin esiteltiin jotain ja vasta myöhemmin annettiin merkitys sille.

Samaa mieltä kuitenkin siitä, että kyseessä on huippuleffa.
lainaa
Lichi

Rekisteröitynyt 04.09.2011

02.11.2012 klo 23.17

Muuten kuka tekee Suomessa päätökset mitkä elokuvat pääsevät teatterilevitykseen ja mitkä julkaistaan suoraan DVD:lle? Esimerkiksi aliarvostettettu Dungoen and Dragons on päässyt jo kolmanteen osaansa: Dungeons & Dragons: The Book of Vile Darkness. Loppuvuodesta on DVD-julkaisu, mutta oisi ton voinut teatterissakin käydä katsomassa. Aika vähän kuitenkaan noita kunnon High Fantasy elokuvia julkaistaan. Tässäkin tosin vaan 12 miljoonan budjetti. Jos oisi ollut nolla perässä, niin oitaisi saatua hyvinkin näyttävää tavaraa.

No sitä Drizzt Do'Urden elokuvaa odotellessa. http://www.youtube.com/watch?v=bsO9qMdzsgM
Muokannut: Lichi 02.11.2012 klo 23.18 lainaa
Flits

03.11.2012 klo 13.31

Hyvä elokuva oli. Elokuvan ydinjuoni ja henkilöt ovat melko selkeitä ja yksinkertaisia, että peruskatsoja ymmärtää missä mennään. Veikkaan kuitenkin, että suurin osa katsojista ei edes ajattele esim. miksi looppi toimii, miksi se pitää katkaista, 30 vuoden sääntö yms. Se on aika mielenkiintoista sekin.

Offina vähän: hyvin vaikea uskoa, että kiinasta ikinä tulisi edistyneintä paikkaa maailmassa. On sen verta mädälle pohjalle rakennettu valtio. Vaatisi kyllä suuria muutoksia ja vallankumouksia. Yhdysvaltojen romahtaminen taas ei ole mikään yllätys ja se on vain ajan kysymys nykyäänkin.

Suosittelen tämän katsomista. Toiminta ja lätinä on hyvin tasapainossa. Argo vaikuttaa myös erittäin mielenkiintoiselta. Onkos Argosta tulossa arvostelua?
lainaa
aaaatu

Moderaattori

Rekisteröitynyt 30.03.2007

03.11.2012 klo 14.26

Voi pyhä maria jumalan äiti mikä takki. Mistä voin ostaa fanituotteen?
lainaa
Jepnäinsemenee

04.11.2012 klo 15.22

Kovasti odotin parempaa, kun arvosteluissa suunnilleen ylistetään taivaaseen. Juonenkäänteet näkyy 5 kilometriä etukäteen ja näiden aikamatkustus-elokuvien ongelma on aina nimenomaan tuo aikamatkustus.. Siihen kun vielä heitetään muuta yliluonnollista, niin johan nyt perkele, käsikirjoittajalla on on mennyt kovaa ja korkealta.
lainaa
Pettynyt

05.11.2012 klo 08.52

Itse myös odotin jotain erikoisen hyvää kun menin eilen tätä katsomaan. Jätti kyllä melko kylmäksi minut, juoni oli tylsä ja ennalta-arvattavissa. Harmi sinänsä, aineksia tässä olisi ollut paljon parempaan.
Plussaa elokuvalle tulee kuitenkin hyvin jaksotetusta toiminnasta ja yllättävästä loppuratkaisusta. Itse antaisin tähtiä 2 1/2.
lainaa
NaamaRaja

06.11.2012 klo 01.28

Olin pettynyt leffaan ja arvosteluun leffan näkemisen jälkeen. 2 tuntia meni täysin hukkaan. Ei Hollywood leffoja mulle enää
lainaa
VEIVINHEITTOVIHKO

11.11.2012 klo 01.13

NaamaRaja kirjoitti:
Olin pettynyt leffaan ja arvosteluun leffan näkemisen jälkeen. 2 tuntia meni täysin hukkaan. Ei Hollywood leffoja mulle enää


Itsellänikin tuli tästä sellainen tunne että enpäs taida käydä leffassa enää vähään aikaan.
lainaa

Kirjoita kommentti
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova