Tuorein sisältö

Aliens vs. Predator 2

Ensi-ilta: 04.01.2008
Genre: Kauhu, Sci-fi, Toiminta
Ikäraja: 18
Jari Tapani Peltonen

02.01.2008 klo 02.04 | Luettu: 43199 kertaa | Teksti: Jari Tapani Peltonen

Tuntematon elämänmuoto käyttää seksuaalisesti hyväkseen kolonialistijääkäreitä, rangaistusvankeja ja avaruuspiraatteja. Toinen nylkee elävältä Arnold Schwarzeneggerin johtaman ryhmän minigunia käsivaralta käyttäviä kehonrakentajia ja setin voodookelmejä ja poliisin erikoisjoukkoja. Kun legendaariset hirviöt päätyvät samoille apajille, vastustajaksi tarvitaan... pienen junttilan sheriffi ja nolo pizzakuski.

Ensimmäisellä Alien vs. Predatorilla on tarkoitus. Ellei se olisi ollut uuvuttavan tympeä tieteiselokuva, voisi olla mahdotonta hyväksyä, että tätä nykyä Alien ja Predator riehuvat halvassa teinikauhussa – odotellen kutsua Freddy vs. Jasonin jatko-osaan. Hollywood on täynnä lobotomiapotilaita. Tämä ei lakkaa minua hämmentämästä. AvP tehtiin lapsille, kun joku tajusi, että lapset tykkäävät hirviöistä ja leluista. Kovaa kritiikkiä on yllättäen kuunneltu – mutta lopputulos on tämä: suunnattoman väkivaltainen jatko-osa, joka sijoittuu saippuaoopperoiden maailmaan, mutta pelottaa vähemmän kuin salkkareiden katsojaluvut.

Edellisen elokuvan lopussa alien pärskähti ulos predatorin rinnasta. Nyt ötökästä kasvaa aikuinen rastapäinen predalien-hybridi kolmessakymmenessä sekunnissa. Tämän johdosta predatorien kaara rysähtää barbieiden ja kenien asuttamalle perähikiälle. Predatorit ovat kuolleet, alienit alkavat tappaa nukkeihmisiä. Predatorien kotiplaneetalta (joka näyttää tasan viimeiseltä paikalta, jossa evoluution voi uskoa johtavan lämpökatseeseen) lähtee matkaan jonkin sortin agentti, joka yrittää hävittää kaikki todisteet tapahtuneesta. Niin tehdessään hän muun muassa nylkee ihmisiä ja ripustaa heitä roikkumaan, koska hän nyt vain on niin jumalattoman tyhmä.

Päivittäisdraamat ovat assimiloineet surkeat näyttelijät, tähän ei riittänyt yhtään. Valkokankaalle päätyneet catering-tarjoilijat ilmoittavat suullisesti mitä pakollista 1-2 sanalla kuvailtavaa hahmoa he edustavat (entinen vanki, lapsi, nainen, toinen nainen, jne). Kenelläkään ei ole edes tunnistettavia kasvoja. Suurin osa elokuvasta on yhtä yhdentekevää toimintakohtausta pimeässä sateessa, joten melkoisen kinkkistä on muistaa, kuka hahmoista on kukin ja mitä sukua kenellekin. Siltikään kyseessä ei ole tyylipuhdas Alienin ja Predatorin mättöleffa, eipä tietenkään. Meidän on seurattava sitä pizzapoikaa, jonka karkkihammasta kolottaa, vaikka tyttö on varattu. Alienin jatko-osassa! Predatorin jatko-osassa!

Pidän kaikista elokuvista, joissa näyttäytyy joko Alien tai Predator, jopa Alien 3:sta. Hahmojen yhteiset seikkailut ovat harhaa, henkilökohtaisia painajaisiani, jotka katoavat aamun tullen. Kamalinta on rikkaan Alien-mytologian raiskaaminen, se on järkyttävämpää kuin kärsää kurkkuun tarjoava hämähäkin ja kivespussin risteytys. Otanko hirviöfilmit liian vakavasti, jos en siitä pidä, kuinka pari facehuggeria kykenee luomaan muutamassa tunnissa tusinoittain kupolipää-alieneita, jotka ihmiskunta on onnellisesti unohtanut siinä vaiheessa, kun varsinainen Alien-sarja alkaa? Ehkä tahdon ottaa!

Mörköjä pieksemässä toisiaan katsoo hymyillen. Puoli tähteä siitä. Ihmisten sadistinen kohtelu on vain vaivaannuttavaa, tuote kun ei yritä olla kauhua, sci-fiä tai elokuvaa, vaan yksinkertaisesti sigaziisti. Ohjaajina toimivien Strausen veljesten mielestä tuskalla mässäily on ältsin magee. En olisi uskonut päätyväni puolustamaan ensimmäistä elokuvaa, mutta se sentään oli elokuva: oli yksi hyvä näyttelijä ja kovasti naurattava tarinakin.

V2.fi | Jari Tapani Peltonen
< Orpokoti... Mind of Doll - Low L... >

Keskustelut (21 viestiä)

Zx-4

Rekisteröitynyt 19.07.2007

04.01.2008 klo 12.17

Noni, siinä se tuli. Jo ensimmäisen lauseen luettuani muistin miksi tämän herran arvostelut on täyttä kultaa.
lainaa
ctrl-k

Moderaattori

Rekisteröitynyt 03.04.2007

04.01.2008 klo 18.32

Ensimmäinen AvP oli ehkä turhanpäiväinen, materiaalinsa täysin hukkaava lastenhuoneen nukkefiguurimäiske. Jatko-osa on aivan yhtä täydellinen epäonnistuminen, mutta se on lisäksi tolkuttoman vastenmielinen, minkä Peltonen tiivistikin hyvin. Pikkukaupungin banjojokelit ja kiertopalkintobimbot pyörivät henkilöhahmon irvikuvina jossain siellä interracial-väkivaltapornon välikuvissa. Räjähdyksiä, verisuihkuja, happoverisuihkuja. Ja sitten se pakollinen nuke the site from orbit -variaatio.

Siis kuten olen aiemmin rähjännyt: fanit tekevät paskoja, epigonimaisia elokuvia. AvP ei vain oikeastaan ole edes jäljitelmä, koska se tarkoittaisi, että elokuva onnistuisi kopioimaan edes jotain edeltäjistään. Näinhän ei ole. AvP:n ainoa yhteys Alien- ja Predator-elokuviin ovat samannäköiset möröt. Kaikki muu on tumpeloitu.
lainaa
Hyväleffa

06.01.2008 klo 02.06

Mitä kettua? Tietää ainakin kenen arvostelut on täyttä hevonpa*kaa! Jari Tapani Peltonen: Sinä et näytä tietävän mistään mitään etkä osaa arvostella elokuvia, ole hyvä ja vaihda työpaikkaa.

Elokuva oli juuri hyvä... goren täyttämää toimintaa jossa tapahtui ja paljon... toimintaa oli todellakin riittävästi :).

Miltä kuulostaa kohta jossa jossa predator heittää kahta alienia jollain terävillä heittotähden näköisillä esineillä ja katkaisee molemmat kahtia... ase jatkaa matkaansa ja naulaa upean blondin seinään kiinni...

tai kohta jossa nainen on synnyttämässä ja on juuri saanut lapsiveden ulos niin alien tulee ja tappaa lääkärin.. sen jälkeen pistää munia raskaana olevan naisen sisään jotka repivät tämän mahalaukun auki?

K-18 leima ei ole turha. Tässä mm. tapetaan lapsia ja vauvoja useammin kuin kerran.

tätä kirjoittaessa sen tajusin. Jari on NEITI
lainaa
Jari-Pee

Moderaattori

Rekisteröitynyt 30.03.2007

06.01.2008 klo 02.54 1 tykkää tästä

Hyväleffa kirjoitti:
tätä kirjoittaessa sen tajusin. Jari on NEITI


Siis voi kauhee, nyt mä loukkaannuin, pikkurillist' katkes kyns kun mä purasin.
lainaa
Jopa

06.01.2008 klo 21.36

Hyväleffa kirjoitti:
Hölpöti pölpöti


Mielestäni erittäin asiallisesti tehty arvostelu, ja eipä Jari yksin ole mielipiteensä kanssa esim. IMDb:ssäkään ei ole annettu kuin reilu 5/10 arvosanaksi. Hyvä että luin tän arvostelun, ei nimittäin huvita pätkääkään katsoa mitään teiniroskaa (esim. troija ja pirates of the caribbean).
lainaa
Jaffakeksi93

Rekisteröitynyt 14.04.2007

07.01.2008 klo 11.30

Zx-4 kirjoitti:
Noni, siinä se tuli. Jo ensimmäisen lauseen luettuani muistin miksi tämän herran arvostelut on täyttä kultaa.

Nimenomaan. Ei ole Jari-Peen arvosteluita voittanutta.
lainaa
Kungfutse

Moderaattori

Rekisteröitynyt 04.04.2007

07.01.2008 klo 13.42

Joo, kyllähän tämä gore-mättönä välttävästi toimi tuhlaamaan käyttämättömiä sarja/lahja-lippja jotka umpeutuivat ennen vuoden vaihdetta.

Kyllähän pätkässä yritystä oli, mutta tosiaan, siinä vaiheessa kun hommaan ruvettiin yhdistämään jotain helvetin teinisaippuaa, homma lähti ohjaajilta ja käsikirjoittajilta totaalisen lapasesta.

Lopun pieni kädenojennus Alien faneille sentään sai pientä positiivista mieltä aikaan.

Toivottavasti huhut Predatorin jatko-osasta, jossa Space Marinet lähtevät kurittamaan tussunaamoja heidän kotiplaneetalleen ovat vain sitä, eli huhua... pääosaan kuulemma kaavaillaan Sylvester Stallonea.... shudders
lainaa
Jaakkimo

Rekisteröitynyt 17.08.2007

07.01.2008 klo 19.01

Itkin ensimmäisen AvP:n jälkeen ja päätin että lopetan elokuvien katsomisen. Niin huono se oli. Huonoin ikinä. Olen nyt perunut noin rankat toimenpiteet mutta silti jollain ihmeen tavalla jopa aloin hieman odottamaan tätä jatko-osaa. Näköjään turhaan :(
lainaa
jsorwis

Rekisteröitynyt 10.08.2007

07.01.2008 klo 20.26

Jopa kirjoitti:
Hyväleffa kirjoitti:
Hölpöti pölpöti


Hyvä että luin tän arvostelun, ei nimittäin huvita pätkääkään katsoa mitään teiniroskaa (esim. troija ja pirates of the caribbean).


Troija ei kyllä ollut mitään teiniroskaa. Se sentään kannattaa kyllä katsoa. Ensimmäinen Pirates Of The Caribbean oli ihan ok, mutta jatko osat kaameita.
lainaa
Duster

Rekisteröitynyt 03.01.2008

09.01.2008 klo 19.34

Jaffakeksi93 kirjoitti:
Zx-4 kirjoitti:
Noni, siinä se tuli. Jo ensimmäisen lauseen luettuani muistin miksi tämän herran arvostelut on täyttä kultaa.

Nimenomaan. Ei ole Jari-Peen arvosteluita voittanutta.

Yhdyn kuoroon. Jii Pee is the best. Kyynelsilmin saa lukea tyypin tekstejä, siis kun naurattaa niin paljon :)
lainaa
väärin

11.01.2008 klo 13.40

Nii kyllähän itse asiassa Alien-saagan alussa Ripleyn työnantajana toiminut Weyland-Yutani-yhtiö muistaa hyvinkin selkeästi kyseisten alieneiden olemassaolon. Tulee ilmi kohtauksessa, jossa Ripley kuulustelee Ashin "päätä". Enkä kommentoisi leffan yrityksestä olla "sigaziisti", kun arvostelija tuntuu pyrkivän johonkin samanlaiseen. Turha itkeä elokuvan pinnallisuutta, ei sitä kukaan mene näyttelijöiden vuoksi katsomaan. Kyllä se fania olisi viihdyttänyt jo pelkästään lukuisilla viittauksillaan edellisiin Alien- ja Predator-elokuviin.
lainaa
Vista

Rekisteröitynyt 11.08.2007

13.01.2008 klo 13.33

Ihan OK leffa, no aineskin parempi kuin ensimmäinen osa.
lainaa
Jarmo

18.01.2008 klo 19.32

Hyvin kirjoitettu arvostelu. Mutta.

"...muun muassa nylkee ihmisiä ja ripustaa heitä roikkumaan, koska hän nyt vain on niin jumalattoman tyhmä."
Taisi unohtua predatorin luonne saalistajana.

"kuinka pari facehuggeria kykenee luomaan muutamassa tunnissa tusinoittain kupolipää-alieneita, jotka ihmiskunta on onnellisesti unohtanut siinä vaiheessa, kun varsinainen Alien-sarja alkaa?"
Kuningatarsukuinen predalien. Facehuggerit unohdettiin ensimmäisten kohtausten jälkeen kokonaan ja predalien toimi "siittäjänä". Sitten tuosta tulevaisuudesta sen verran että jäikö tuosta paljoa todisteita jälkipolville? vaikka lopetus tappoi viimeistään kaiken uskottavuuden mutta ei tämä käsis varmaankaan jättänyt muutakaan vaihtoehtoa.

lainaa
WantSomeCandy

03.02.2008 klo 02.49

Itseänikin ärsytti alun teinilempi ym. ihmissuhdelässytys. Samalla se kuitenkin synnytti huvittavan kontrastin maan alla hiipiville limanuljaskoille ja peittelyoperaatiolle lähtevälle Command... Predatorille. Kun avaruuspirut ja scifisamurai alkoivat ottaa yhteen, ei ihmiskarjan suhdekiemuroilla ollut enää mitään väliä. Oman tulkintani mukaan tekijät ovat hyvinkin tienneet, mitä tekevät. Heidän välineensä ovat osittain metatasoisia, "ovelampia" kuin perinteinen juonivetoinen elokuvakerronta. Nykyajan keinotietoisen katsojan voi odottaa tajuavan niitä. Hahmojen pinnallisuus, kuvioiden kliseisyys ja tv-sarjanäyttelijät palvelevat tarkoitusta. Elokuvan nimi jo kertoo, ketkä ovat sen todelliset "tähdet". Koska pääosaoliot ovat fanikatsojalle läpeensä tuttuja, ei mitään varsinaista uutuudenjännitystä edes voi syntyä. On myös selvää, mitä fanikatsoja odottaa. Se ei ole sen jännäämistä, saako poika tytön... Kaikki tietävät, että ihmisten höpötys on vain itse asiaan pääsemistä viivyttävä elementti, alkupalat. Keskelle "tv-sarjatuubaa" räjähtävät avaruustappajat tuottivat ainakin minulle suurta tyydytystä. Alien ja Predator ovat hahmoina lajiensa edustajia, aikaisemmissa elokuvissa nähdyt yksilöt (lukkunottamatta muutamaa "sivuosapredatoria") ovat aina kuolleet. AvsP2:n latteutetut ihmishahmot ovat samalla tavalla geneerisiä lajinsa edustajia, yksilöinä samantekeviä.

Mielestäni tässä elokuvassa on samaa alitajuntaisen pohjamudan pöyhintää kuin parhaissa kauhuelokuvissa, mukaanlukien alkuperäinen Alien. Jonkinlaista vertausta voisi ajatella jopa sellaiseen klassikkoon kuin Avaruusseikkailu 2001 ja sen kuvaan ihmisestä nietzscheläisenä "ylimenona" eläimestä jumalaan. Alien edustaa tuhoisaa raakaa alkukantaisuutta, Predator tuhoisaa älyä ja teknologiaa, ihminen arkikuvioineen rimpuilee välissä. Ihminen on väkivaltainen olento, niin myös hänen rakentamansa järjestelmät: armeija toimii häikäilemättömästi, suuryhtiö samoin. Kun 2001:ssä apina sai kirjannäköiseltä monoliitilta alkusysäyksen älylliseen kehitykseen kohti ihmisyyttä ja paiskasi ensimmäisen aseen - luun - taivaalle, jossa se muuttui avaruusalukseksi, AvsP2:n ihmiset saavat haltuunsa Predatorin aseen, jonka edistyksellinen teknologia aloittaa ulkoavaruusmatkailun, joka ensimmäisessä Alienissa on jo arkipäivää.
lainaa
kurttunaama

06.03.2008 klo 14.52

Alien vs Predatorista alkaa muodostua tavaramerkin kaltainen !!must-get!! tuote
lainaa
Leo

17.04.2008 klo 21.51

Ehkä paras arvostelu ikinä! Siinä kyllä tuli tosipuhetta kerrakseen koko elokuvasta!
lainaa
Juke

05.05.2008 klo 14.49

Hyvä Arvostelu ja piti täysin paikkansa. Eka osan kohdalla jäin odottamaan jatkoa, koska olisi pystytty johonkin parempaan kun huonoon. Toinen osa oli niin paska että ykkösosa tuntui hyvätä.
lainaa
SuperCharger76

17.07.2008 klo 09.50

Surkea leffa. Sen urvelo-predatorin seikkailut pimeissä tunneleissa oli jotain niin puuduttavaa, että oksat pois. Katselin nimenomaan "Unrated"-version, toivoen että edes veri roiskuisi jos ei muuta... Mutta johan nekin vähäiset onscreen-ryöpsähdykset esitettiin jossain yön hämärässä ettei vahingossakaan jäisi verenmaku suuhun - enemmänkin skeidan.
lainaa
pp81

22.08.2008 klo 20.15

Tiedättekö mikä tässä leffassa oli parasta?

Se että en muistanut aloittaessani arvostelun lukemista että minähän olen jo katsonut AvP 2:n !!!

Sitten lukiessani se yhtäkkiä kaikki tulvi mieleeni kuin tuoreen ripulin haju. Minähän jo katsoin tämän eräänä iltana ympäripäissään!

Parasta tässä leffassa on siis että sen unohtaa helposti samantien. Tämä on aika huono leffa.

Jos siis katsotte, niin katsokaa kännissä kuten minä.
lainaa
Nacho2004

13.10.2008 klo 19.22

Ei millään pahalla, mutta mielestäni Predatorin evoluutioon ei kuulu lämpökatse! Predatorilla siis EI ole lämpökatsetta! Katsokaapa lähdemateriaalinne tarkkaan, oletteko koskaan nähneet Predatorin näkevän lämpökuvaa ilman maskiaan?! Ilman maskia kaverihan näkee ihmeen sekavaa punaista höttöä, josta ei kyllä ymmärrä että miten siitä mitään selvää saa! Vasta maski päällä Predator pystyy vaihtelemaan näkötilaansa, lämpökameralle sun muille vaihtoehdoille.

Tämä iski jo pahasti korvaan Bluray-julkaisun lisämateriaaleissa, kun Predatoria analysoitiin SciFi-miesten toimesta ja nyt vielä tästä arvostelusta.

Itse väittäisin näin, mutta aivan 100% varma en ole, korjatkoon joku väärä käsitykseni!
lainaa
Petelius86

Rekisteröitynyt 07.10.2009

09.10.2009 klo 00.57

Jos sanon suoraan niin tämä leffa ei ole alien ja predator hahmojen arvoinen tekele.
siis oikeesti kenen idea oli kehittää tähän teini romantiikkaa jos minä menen katsomaan alienia tai predatoria niin en minä sinne romantiikan takia mene. no paras kohtahan oli kun predator naulan sen ämmän seinään. se pelasti minun leffa iltani melkein nousin seisomaan ja huutamaan että siinä sulle ämmä :D

nämä kaksi ovat vain sen verran rakkaita hahmoja että en oikein haluaisi nähdä tällaista.
ei muuta kuin muuta kuin predator 3:sta odottelemaan
lainaa

Kirjoita kommentti
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova