Tuorein sisältö

Orpokoti

Ensi-ilta: 28.12.2007
Genre: Draama, Kauhu, Trilleri
Ikäraja: 13
Jari Tapani Peltonen

29.12.2007 klo 15.48 | Luettu: 35546 kertaa | Teksti: Jari Tapani Peltonen

Orpokodin luukulle on pistetty lappu. Rakennus on vähällä nousta takaisin arvoonsa, kun sen entinen asukas Laura (Belén Rueda), nykyään keski-ikäinen nainen päättää perheineen kunnostaa siitä hoitokodin erilaisille lapsille. Pariskunta ei kuitenkaan ehdi kykyjään koetella, kun oman, vakavasti sairaan pojan Simónin (Roger Príncep) käytös alkaa muuttua huolestuttavasti. Ei ole väärää siinä, että yksinäisellä pikkupojalla on lukuisia mielikuvitusystäviä, ikävämpi juttu on se, miten moiset tuntuvat vaikuttavan pojan mielipiteisiin yläasteen kovisjengin tehokkuudella. Ulkoisesti tervettä poikaa alkaa kovasti kiinnostaa kuolema, vaikkei hän ole kuullut koko totuutta tilastaan ainakaan vanhemmiltaan.

Kuvailisin, että ohjaaja Juan Antonio Bayonan esikoinen on paremmin näytelty ja ohjattu kuin The Others ja sisältää mielenkiintoisemman tarinan kuin saman makuinen The Devil's Backbone, jonka ohjasi tällä kertaa tuottajana häärinyt Guillermo del Toro. Nämä kolme elokuvaa edustavat selkeästi samaa lajityyppiä: hidasta, tunnelmoivaa kummitustaloelokuvaa latino-ohjaajan malliin. Orpokoti on rakennettu kummitus- ja kauhugenrejen perinteiden varaan, mistä huolimatta se onnistuu väistämään varsinaiset kliseet. Elokuva on sekä yliluonnollinen kauhujännäri että äidin rakkaudesta kertova draama. Ulottuvuuksien välillä ei ole ristiriitaa, vaan elokuva on ihailtavan ehyt.

Belén Rueda on mainio näyttelijä, joka myy kaiken mitä elokuvalla on tarjota. Ruedan työtä arvostaa oikeastaan vasta elokuvan jälkeen, kun sitä ymmärtää kuinka nainen kantoi koko kokemusta luomalla uskottavan, sympaattisen roolihahmon ilman erityisempää syvyyttä käsikirjoituksen tasolla, ilman rautalangasta väännettyjä luonteenpiirteitä. Tyystin toisella tavalla erinomainen on nuori Roger Princep, joka on varsin luonnollinen kyllä hänkin, mutta jonka pienen lapsen silmissä on samalla jotain taianomaista, jotain aikuisten unohtamaa viisautta, mikä pukee hahmoa kauniisti. Perheen isä on kelvollisesti näytelty statisti muiden hahmojen rinnalla. Tämä on mielestäni elokuvan suurin virhe. En keksi syytä, miksei isä voi olla täysipainoisesti läsnä kaikessa tapahtuvassa (tämä kun kerran on fiktiota!).

Tunnelma on tasaisen painostava ja surumielinen. Varsinaisia "kauhistuttavia kohtauksia" on vain muutama, mutta tässä leffassa ne sentään toimivat. Bayonan ohjaus tuntuu suunnattoman itsevarmalta: mies irrottaa yleisöstä tasan sen reaktion kuin tahtoo, milloin tahtoo. Omien kokemusteni perusteella tämän vuoden leffoista ainoastaan Orpokoti ja Hairspray ovat kyenneet tekemään salillisesta juroja suomalaiskatsojia yhden, yhdessä rajusti reagoivan massan.

Jos Bayonalta jotain on puuttunut, niin taito tehdä itsensä näköinen elokuva. Orpokoti on visuaalisesti hillityn tyylikäs ja äänimaailmaltaan luihin ja ytimiin pureutuva kokemus täysin samalla tavalla, kuin muut kehutut, vastaavat elokuvat. Joka tapauksessa tämä pitkän elokuvan ensikertalainen on nostanut Sergio G. Sánchezin mainion käsikirjoituksen juonenkäänteitään(kin) nautittavammaksi kokonaisuudeksi, mihin ei olisi kyennyt moni pitkän linjan veteraanikaan, luulemma. Salista poistuu haikeasti hymyillen, kuten del Toron Pan's Labyrinthin jälkeen.

V2.fi | Jari Tapani Peltonen
< Mehiläisen elokuva... Aliens vs. Predator ... >

Keskustelut (13 viestiä)

Pontifex

Rekisteröitynyt 19.09.2007

30.12.2007 klo 21.03

En kauhua katso kun en tykkää pelkäämisestä, ja siksi mua harmittaa etten tätäkään mestariteosta tule koskaan näkemään.

Tosin meinasin laskea alleni jo pelkästään tosta kuvasta minkä kriitikko on tähän arvosteluunsa läntännyt...
lainaa
omis

03.01.2008 klo 22.34

Pontifex kirjoitti:
En kauhua katso kun en tykkää pelkäämisestä, ja siksi mua harmittaa etten tätäkään mestariteosta tule koskaan näkemään.

Tosin meinasin laskea alleni jo pelkästään tosta kuvasta minkä kriitikko on tähän arvosteluunsa läntännyt...


samoin. en tykkää enää kauhusta, ja meinasin myös laskea alleni tuosta kuvasta. varmasti hyvä elokuva.
lainaa
Regendos

Rekisteröitynyt 20.05.2007

04.01.2008 klo 02.10

Voisin vilkaistakkin tämän. Vaikka pelkään silmittömästi kauhuelokuvissa, pidän silti niiden katsomisesta. Niissä sentään saa pelätä turvallisesti.
lainaa
Elefterios

06.01.2008 klo 21.47

Elokuva oli aivan karmiva. Mitähän elokuvatarkastamo oikein ajattelee kun tällainen sydämenpysäyttäjä saa k-13-ikärajan ja joku tyylitelty huumoriväkivalta k-18-lätkän? Olen reilu parikymppinen, enkä varmasti nuku hyvin seuraavina öinä. Braindead kyllä katsottiin ala-asteella ilman henkisiä vaurioita :)
lainaa
Likvor

Rekisteröitynyt 16.04.2007

07.01.2008 klo 17.00

Hieno leffa täytyy myöntää. Tykkäsin enemmän kuin Pan's Labyrinthistä. Nautin kauhusta ja tämä kyllä sai adrenaliinin virtaamaan vereen pariin otteeseen.

Enpä ole ennen kuullut niin montaa ääneen kirkaisua leffassa.
lainaa
Duster

Rekisteröitynyt 03.01.2008

09.01.2008 klo 19.27 1 tykkää tästä

Itse taas pidin Pan's Labyrinthista paljon enemmän kuin tästä. Johtuiko sitten tuosta kauhu teemasta tai siitä, että leffa oli hieman tylsä paikoin, en tiedä. On tämä tasapaksuun jenkkituubaan verrattuna silti piristävä poikkeus.

Kauhuleffoja en tietoisestikaan katso, koska en tykkää pelkäämisestä. Leffa jää sitten kummittelemaan mieleeni ties kuinka kauaksi aikaa enkä saa unta :) Tämä leffa on vähän siinä rajalla onko tämä kauhuleffa vai ei. Siltikin muutaman todella grotestkin kuvan takia laittaisin tälle leffalle vähintään K-15 leiman.
lainaa
panda8

08.03.2008 klo 12.40

Espanjankielinen kauhuelokuva, jonka pääosassa on kauhistuttavan saippuasarjan superäiti Belén Rueda.. Mutta tämä oli mainiota, järisyttävää, täydellisyyttä hipovaa, dramaattista kauhua. Olin melkein jo menettänyt uskoni 2000-luvun kauhuelokuviin, mutta tämä palautti uskoni. En ole nähnyt Pan's Labyrinthia, mutta pitänee etsiä se pikimmiten jostakin ja katsoa, sillä jos se on yhtään samaa tasoa Orpokodin kanssa, niin se on must-see -listalla hyvin korkealla.

Kauhuelokuvat jättävät sellaisen tietyn karmivan tunteen jälkeensä, usein päiviksi, toisinaan jopa viikoiksi. Orpokoti ei tainnut ihan onnistua siinä, vaikkakin ensimmäinen ja toinen yö leffan jälkeen tulikin nukuttua seinän vieressä tiukasti peittoon kääriytyneenä. Tavallaan sitä ei jäänyt edes odottamaan, koska elokuva oli miellyttävä, loppuratkaisua myöten.
Tämä pieni huppupäinen poika, Thomas, oli niin hellyttävä, surullinen ja traaginen hahmo. Hän ja pikkuinen Simon olivat ehdottomasti lempihahmoni, sillä suloiset ja viattomat lapset vain sattuvat usein vetoamaan minuun, varsinkin jos he ovat kuolleita.. (^_^' )

Belén Ruedan hahmo Laura tosiaan kantoi elokuvaa harteillaan, ja onnistui paremmin kuin hyvin. Vanhan orpokodin henkiinherättäminen oli mielenkiintoista seurattavaa, leikkiminen kuolleiden lapsuudenystävien kanssa ja oman itsensä uudelleenlöytäminen. Todellakin, tämä oli jotain harvinaisen hienoa.

Orpokoti ansaitsee täydet viisi tähteä, ja kenties hieman korkeamman ikärajoituksen. ;)
lainaa
hann-

20.05.2008 klo 17.03

Iha sika hyvä elokuva, saa vaan sydänkohtauksia aina välillä. Hirmu hyvin tehty ja juoni on jännitvä alusta loppuun. Tietääköhän joku milloin elokuva on tullut vuokrattavaksi?
lainaa
rts

22.05.2008 klo 19.54

Uskomatonta bullshittiä, ei pelottanut, eikä muutenkaan oikeen mtn herättänyt. Kuoliaaksi tylsistyttävä pätkä. Ja tarina.. pöh..
lainaa
Jonu

15.06.2008 klo 17.09

Oli kyllä hyytävän kauhea elokuva, suosittelen kauhua rakastaville ja paljon plussia perään!! +++++ Näin aikuisena mielestäni elokuva ei kyllä sovi vielä 13 vuotiaalle, sehän oli yksi pelottavimmista kauhuelokuviasta joita olen nähnyt!! Tässä elokuvassa kyllä saa pelätä ja vetää peiton korville, voin luvata jokaiselle ketä tuon leffan tulee näkemään, että siinä on monia huippukohtia jossa pelästyy satavarmasti!
lainaa
hyvä-elokuva

01.03.2010 klo 20.09 1 tykkää tästä

rts kirjoitti:
Uskomatonta bullshittiä, ei pelottanut, eikä muutenkaan oikeen mtn herättänyt. Kuoliaaksi tylsistyttävä pätkä. Ja tarina.. pöh..


Sulta on tainut jäädä huomioitta yksi erittäin oleellinen käännös juonessa. Katso ensikerralla aivojen kera.
lainaa
Terppa

25.06.2010 klo 19.21

Katselin tämän yksinäni ja voin sanoa että tämä jos mikä ansaitsisi sen K15 varoituksen. En ole nukkunut öitäni kovin hyvin kun näen painajaisia tuosta kuvan pojasta :'). Häntä olisi tosin saanut näkyä leffassa ehkä enemmänkin, vaikka hahmoa pelkään niin tykästyin häneen.
Eihän leffassa mitään verta lentänyt, mutta kokoajan elokuva piti minua pienoisessa jännityksessä, jatkuvasti pohdin että missä vaiheessa tulee seuraava sydämentykytys. Ei tosiaan ole mikään ala-aste ikäisten viihde-elokuva, tämä jos mikä oli kauhua.

Itse tarina oli mielestäni kaunis, vaikkakin myös surullinen ja kauhistuttava. Lauran kohtalo varsinkin nosti kyyneleet silmiini.
lainaa
VEIVINHEITTOVIHKO

06.08.2011 klo 19.40

Musta tää ei ollu mitenkään kovin ihmeellinen.
lainaa

Kirjoita kommentti
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova