Tuorein sisältö

Hardcore

Ensi-ilta: 06.04.2016
Genre: Komedia, Sci-fi, Toiminta
Ikäraja: 18
Jari Tapani Peltonen

07.04.2016 klo 16.40 | Luettu: 14040 kertaa | Teksti: Jari Tapani Peltonen

Uuden Doomin (sen videopelin) mainoksessa valotehoste neuvoo painamaan nappia, jotta näet animaation, jossa sankari halkaisee demonin. Olen laiskuuttani pelannut lähinnä jatko-osia viime vuosina, mutta taidan sanoa Doomille ei, sillä olen vaihteeksi kokenut jotakin uutta ja puhdasta. Pelit tekevät parhaiten pelimäiset asiat: vanhat Doomit ovat orgastisen yksinkertaisia, ja nykyään se voi olla komeaa, jos fysiikkatehosteet sallivat ainutlaatuiset tilanteet. Leffat tekevät parhaiten leffamaiset - valmiiksi purkitetut - asiat.

Hardcore, toiselta nimeltään Hardcore Henry, on suoraviivainen toimintaelokuva, jossa katsoja näkee sen minkä päähenkilökin kuten 3D-räiskinnöissä. Henry on mykkä, muistinsa menettänyt kyborgi, jolta on ammuttu irti raajoja ja puoli päätä. Vaimoksi esittäytyvä daami ehtii parsia hänet kokoon, ennen kuin laboratorioon hyökkää japanilaisista peleistä karannut blondi telekineetikko. Henryn on pelastettava vaimonsa ja pysäytettävä mangamies, joka koettaa koota armeijan. Jos tyyli uppoaa, leffa tuntuu kestävän vajaat 30 minuuttia. On myös mahdollista, että oksennat, saat migreenin ja tulet vihaiseksi kymmenestä muusta syystä.

Illuusiota katkeamattomuudesta ei tavoitella, vaan kokonaisuus on leikelty tiiviiksi mielivaltaisesti. Varsinkin alussa tämä luo tunteen, että minä katsoja olen kyborgi, jonka tajunnan taso on heikko. Henryn katse pikselöityy ja säröilee ja kamera luo tynnyrivääristymän, joka saa taustat aaltoilemaan. Stuntit kamerankäyttö mukaanlaskien ovat mestarillisia, kun leffa niin haluaa, tai villin sekavia: Henryn persoonallisuutta kehitetään vain sekavuuden määrää säätelemällä. Eeppiset ja koomiset musiikkivalinnat ovat olennainen osa deliriumia. Queenin biisiä käytetään jopa iskevämmin kuin Shaun of the Deadissa.

Toiminnan tauotessa leffa vasta pimeältä vaikuttaakin harjoittaessaan sovinistista kermakakkukomediaa strippiklubilla ja muuta. Sharlto Copley näyttelee ainoaa perinteistä hahmoa, jos määritelmä on se, että sellaisen näyttelijä tekee muutakin kuin poseeraa. Tyhjästä putkahtava heppu esittäytyy liittolaiseksi. Hän on Väiski Vemmelsääri, joka ei ota mitään vakavasti, vaan vaihtaa persoonallisuutta kuin paitaa pelleillessään sarkastisesti. Hahmo toimii absurdiuden huipentumana ja - uskomatonta kyllä - sittenkin, kun hänet selitetään. Hahmo on selkein pala pelimäisyyttä.

Anarkiasta ja surrealismista alkukantaisesti nautittuani vakuutuin, kun selitykset tulivat hyvän sään aikana. Tarina löytyy. Se on C-luokan pelien tasolla, mutta kerronta on tehokkaampaa. Uskoin neljään keskeiseen hahmoon niin kuin suinkin mahdollista on. Aistin, kuinka palavasti sankari tahtoo nujertaa loppuvastuksen, toisin kuin puolivillaisten supersankarisekoilujen aikana. Kiihkeys ja sekavuus suodattavat kaiken suhteellisen uskottavaksi. Henry paukuttelee vaistonvaraisesti, mäiskii metalli rystysistä paistaen, ajaa konekiväärillä räiskien auton läpi ja repii ruumiita palasiksi paljain käsin, eikä mikään häntä pysäytä - paitsi mangapellen näkymättömät voimat.

Hardcore on impressionistinen taide-elokuva, joka keksii omat sääntönsä: se muistuttaa yhtä paljon ja yhtä vähän Crank-sarjaa kuin pelejä. Olisi mielenkiintoista nähdä ohjaajalta perinteinen elokuva, sillä leikkausvirheet olisivat ilmeisiä, jos tarve etsiä vikoja syntyisi. Kritisoin näön vuoksi yhtä hetkeä: olisin mieluummin seurannut tärisevää juoksemista kymmenen sekuntia kauemmin - päähenkilöön samaistuen - kuin siirtynyt töksähtäen eteenpäin. Kyllä, leffan mukaan takaa-ajokin on tyhjäkäyntiä ilman selkeitä ideoita. Michael Baylla ja Zack Snyderillä on opittavaa.

Jos nautin jokaisesta minuutista, enkä ole ennen kokenut mitään vastaavaa (mm. Doom-leffan loppuhuipennus on yksi kohtaus, ei matka), taideteos on ihan kiva, ihan ok. Hardcore pitää nähdä isolta kankaalta nyt, kuten mm. Blade, Cloverfield, Speed Racer ja Avatar piti nähdä aikanaan. Telkkarista en tahdo Hardcorea katsoa, mutta ehkä virtuaalilasit yleistyvät ja uusi lajityyppi syntyy.


V2.fi | Jari Tapani Peltonen
< Legend... Me and Earl and the ... >

Keskustelut (7 viestiä)

pikkuarska

Rekisteröitynyt 20.03.2008

07.04.2016 klo 21.16 2 tykkää tästä

Onko näin että tätä ei esitetä 3D:nä? Eri-koista kun tässä olettaisi siitä eniten hyötyä olevan. Vai liekö budjetti tullut vastaan tuotannossa.
lainaa
Jari-Pee

Moderaattori

Rekisteröitynyt 30.03.2007

07.04.2016 klo 21.35 1 tykkää tästä

Näin on. Budjetti on pienempi kuin äkkinäinen uskoisi.

3D-versio voisi olla mainio, jos se tehtäisiin vastaavalla asenteella kuin muukin leffa, eli ennakkoluulottomasti. Sekavat kohtaukset voisivat olla suosiolla 2D:tä ja syvyysvaikutelma voisi vaihdella jyrkästi sen mukaan, miten huomiota tahdotaan ohjata.

Leffassa on pari hetkeä, jotka voisivat olla 3D:nä jotakin historiallisen törkeätä. Tämä ei ole viittaus raakuuksiin tai sen sellaiseen, vaan siihen, että päähenkilö on kyborgi.
lainaa
Dadaisti

08.04.2016 klo 21.59 2 tykkää tästä

Näkemättä paskaa. Tällainen vetoaa korkeintaan CoD-teinihin eli nuoriin jotka silmät neliskanttisina pelaavat räiskintäpelejä yöt-lapeensä ja mussuttavat peräkammarissa pitsaa ja kolaa sekä haaveilevat isona Kelan-pysyväistuen piiriin pääsemisestä.
lainaa
Huhhuh

10.04.2016 klo 02.58 5 tykkää tästä

Dadaisti kirjoitti:
Näkemättä paskaa. Tällainen vetoaa korkeintaan CoD-teinihin eli nuoriin jotka silmät neliskanttisina pelaavat räiskintäpelejä yöt-lapeensä ja mussuttavat peräkammarissa pitsaa ja kolaa sekä haaveilevat isona Kelan-pysyväistuen piiriin pääsemisestä.


Aika avuton kommentti. Eiköhän sen leffan sisällön saa parhaiten selville katsomalla. Todella ahdasmielinen henkilö.
lainaa
Hömppääjataidetta

10.04.2016 klo 14.53 1 tykkää tästä

Dadaisti kirjoitti:
Näkemättä paskaa. Tällainen vetoaa korkeintaan CoD-teinihin eli nuoriin jotka silmät neliskanttisina pelaavat räiskintäpelejä yöt-lapeensä ja mussuttavat peräkammarissa pitsaa ja kolaa sekä haaveilevat isona Kelan-pysyväistuen piiriin pääsemisestä.


"Paska" elokuva voi olla vetoava myös muille vaikkei siinä olisi mitään nerokasta oivallusta maailmasta, erinomaista näyttelijätyötä tai aidosti kiinnostavaa tarinaa. Tällaiset pätkät vastaavat eri tarpeeseen kuin esim. von Trierin tai Sergio Leonen elokuvat, mutta voivat täyttää oman lokeronsa joko hyvin tai huonosti.
lainaa
LateHuominen

Rekisteröitynyt 18.01.2015

10.04.2016 klo 21.13

Lyhyt arvosteluni leffasta: heiluvaa kuvausta ja paljon väkivaltaa, luultavasti kertakäyttöleffa, 3,5/5 yksikköä pisteitä.
lainaa
Guetta

Rekisteröitynyt 03.08.2011

13.04.2016 klo 15.31 1 tykkää tästä

Ihan helvetin huikea elokuva, tämän vuoden Mad Max (ihan vaan hiukan pienemmällä budjetilla). Antaisin 4,5 tähteä ainoastaan sen takia, että luultavasti voi tykittää vielä kovempaa VR:n avulla.
Muokannut: Guetta 13.04.2016 klo 15.32 lainaa

Kirjoita kommentti
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova