Tuorein sisältö

Warcraft: The Beginning

Ensi-ilta: 10.06.2016
Genre: Fantasia, Sota, Toiminta
Ikäraja: 12
Jari Tapani Peltonen

11.06.2016 klo 19.00 | Luettu: 13358 kertaa | Teksti: Jari Tapani Peltonen

Vihreä taikuus on tuhmaa selkeästi, koska se toimii uhrien elinvoimalla. Vihreän simsalabimin suurmestari on örkkivelho, jonka olemus hehkuu pahuutta ja kihtisyyttä. Tämä ei tarkoita sitä, että kaikki örkit olisivat pahoja. He ovat kunniakäsityksiä seuraavia barbaareita, joiden kotiseutu on kuolemassa. Velho johdattaa iskuryhmän taikaportin läpi ihmisten reheville maille. Örkit ottavat vankeja samasta syystä kuin strategiapeleissä kerätään kultaa ja puuta: tuodakseen maisemiin lisää örkkejä. Sota syttyy, eikä pääty, vaikka molemmilla puolilla on fiksuja tyyppejä. Muuta ei tarvitse ymmärtää, eikä moni tule mitään muuta ymmärtämään.

Olen pelannut useimpia Warcrafteja, mutta en tarpeeksi. Ymmärsin hymyillä, kun "murlock" mölisi. Kun sekoileva äijä tehostepilvessä muutti muotoaan, hän näytti hetken Hearthstone-hahmolta, joka on demoni, mutta en osaa arvata, onko jokin voimakas olento vastuussa koko vihreästä valotehostejuonesta. En ymmärtänyt, miksi vakiohahmoni eli Hågan-tyyppinen nuori pappi on elokuvassa kokenut turhapurosoturi risuparralla ja silmäpusseilla, mutta löysin kyllä selityksen Wiki-sivulta. En väitä, etteikö kaikki olisi järkevää, jos olet superfani.

Örkkiherra Durotan saa pari minuuttia laatuaikaa vaimonsa kanssa, jotta örkit vaikuttaisivat sympaattisilta, ajattelevilta ja tuntevilta olennoilta valtavista käsistään ja hampaistaan huolimatta. Kiitos tästä. Voisin tutkia uskottavia fantasianaamoja lopun päivää, kuten Avatarin jälkeen tuumin. Tärkein naispuolinen ja periaatteessa ainoa ihmisten kanssa vuorovaikuttava örkki on "puoliörkki", eli pelkkä cosplayharrastaja, jonka syvällisin kohtaus alkaa toteamuksella, että ihminen takuulla tahtoo panna häntä. Mälsää. Huijausta. Manipulointia. Minulle hän ei ole tarpeeksi ruma. Ohjaajan mukaan hahmo selitetään kyllä, mutta ne kohtaukset leikattiin pois; muista ostaa DVD.

Olen nyt kuvaillut materiaalia, joka elävöittää tätä maailmaa. Ihmiset ja liittolaiset eli kääpiöt ja haltiat vain heitetään kankaalle. Jos Taru sormusten herrasta -trilogia antaisi pari kohtausta hobiteille ja hyppäisi saman tien Rivendelliin esitelläkseen kaiken muun kuten Aragornin ja Gandalfin, miten eläväiseltä maailma tuntuisi ja miten kiintoisilta hahmot?

Visuaalisen puolen johdosta Warcraft muistuttaa tapauksia Hobitti 1 ja Star Wars: Episodi I. Kehittyneet tehosteet antavat leffoille vahvan identiteetin, vaikka taidesuunnittelu on epätasaista. Ihmiset vaikuttavat seisovan vihreän kankaan edessä (jopa seisoessaan lavasteissa, koska valaistus on luonnotonta), mutta friikit ovat ennennäkemättömiä. Warcraftin näyttelijät kärsivät kankean ohjauksen ohella karismavajeesta, mutta ehkäpä uskon, että tämänkin saagan arvo on seuraavasta osasta kiinni. Nokkela tarina voi pelastaa ja tyhjäkäynti tuhota. Turhapurosoturista ei saa otetta, koska hänen persoonallisuutensa poukkoilee (hän on tasaisesti vain dorka), mutta jos aloin inhota täydellistä Bilboa eli Martin Freemania, toisenkinlainen ihme on mahdollinen.

Duncan Jonesin ohjaama Kuu on mainio kertomus yhdestä miehestä ja junaan sijoittuva Source Code toimii. Yli kymmenen tärkeän hahmon vetämä fantasiaspektaakkeli on erilainen haaste, eikä Jones paremmaksi pane kuin joku Brett Ratner pistäisi. Kolmen tunnin tarina on typistetty kahteen tuntiin. Jones kiirehtii eteenpäin, eikä hän osaa alleviivata terävästi, eikä opastaa isällisesti. Hän ei hallitse moitteetta fyysistä tilaa. Täten hän ei kykene sanallisesti eikä visuaalisesti maalaamaan eläväistä kuvaa perusasioista, kuten siitä, miksi örkkien etupartio on iso ongelma suurelle valtakunnalle. Mitä tiesit ja mitä tunsit Helmin syvänteen taistelun tai Braveheartin huipentumien aikana? "Jee, tässä lajityypissä pitääkin sotia"? Toivottavasti muutakin. Warcraftin "war" on dramaattinen kuin Muumion paluun huipennus, mikä on sääli, sillä uskon Jonesin yrittävän kovasti.


Joko psykiatrini lopetti lukemisen?

Katsoin pari viikkoa sitten Charlien enkelit värit käännettyinä, eli siten, että ihot olivat harmaansinisiä, hiukset valkoisia ja hampaat mustia. Tämä oli vastaus lukijoille, jotka epäilevät, ettei kriitikko arvosta korkealentoisia fantasioita yhtä paljon kuin he. Missä pirussa viipyvät Avatarin jatko-osat ja asialliset kopiot?!


V2.fi | Jari Tapani Peltonen
< Kirottu 2... Whispered - Metsutan... >

Keskustelut (9 viestiä)

Jenna

11.06.2016 klo 19.08 30 tykkää tästä

Nämä Peltosen arvostelut ovat kyllä ihan omaa luokkaansa. Iso kasa tekstiä ja loppujen lopuksi mitään järkevää ei sanota. Poliitikon ainesta kaverissa.
lainaa
Janne-

11.06.2016 klo 23.19 4 tykkää tästä

Jenna kirjoitti:
Nämä Peltosen arvostelut ovat kyllä ihan omaa luokkaansa. Iso kasa tekstiä ja loppujen lopuksi mitään järkevää ei sanota. Poliitikon ainesta kaverissa.


Todella osuvasti sanottu.

Peltosella tuntuu olevan jokin tarve erottua kriitikoiden massasta, mutta nämä yritykset alkaa olla jo aika kuluneita. Kokeile Peltonen tehdä joskus ihan normaali arvostelu, saatat yllättyä vastaanotosta. Äläkä anna meille nyt mitään "Mu-mutta.. tämä on minun normaalini" -soopaa.

Anteeksi, jos kuulostin vihamieliseltä. Sitä en halua olla.
lainaa
teuvohakkarainen

11.06.2016 klo 23.32 15 tykkää tästä

Jokaisella taiteilijalla kuten Peltosellakin on oma tyylinsä.
lainaa
Liimaletti

12.06.2016 klo 11.00 8 tykkää tästä

Kävinpä itsekin leffan katsomassa, ja täytyy sanoa, että olihan se parempi kuin odotin. Oli hauska nähdä mm. miten uskollinen Stormwind ja Ironforge olivat WoW:lle. En voi kuitenkaan sanoa olevani mikään Warcraftin superfani, mutta Warcraft 1 - 3 on tullut pelattua ja WoW:kin jokin verran hakattua. En silti ole Warcraftin loresta täysin selvillä. Ja se myös "kostautuu" leffassa. Aina ei ole ihan perillä kuka on kuka ja missä mennään.

Kaikesta huolimatta pidin leffasta, vaikka vähän hahmovetoisempi leffa olisi saattanut toimia paremmin. Eli leffa olisi keskittynyt kertomaan tarinan yhden hahmon näkökulmasta.

Tykkäsin myös siitä, että leffa ei yrittänyt laimentaa mitään osa-aluetta miellyttääkseen suurta yleisöä. Erityisesti taikuus oli todella miellyttävää katseltavaa. Kaikki oli aika pitkälti niin kuin se on peleissäkin. Vaikka tosin täytyy sanoa, että live action haltiat eivät näyttäneet ihan niin hyviltä kuin ne olisivat voineet näyttää, mutta niillä oli muutenkin todella pieni rooli leffassa, joka on hiukan harmi.

Positiivinen yllätys siis. Toivottavasti saadaan jatkoa. Leffa on tehnyt Kiinassa niin hyvän tuloksen, että ei luulisi ainakaan olevan rahasta kiinni.
lainaa
Fartmaster

12.06.2016 klo 20.56 6 tykkää tästä

Itse tykkäsin. Jos vähänkään fantasialeffat kiinnostaa niin tämä tässä on timanttia, jos ei muuten niin ainakin paras pelin pohjalta tehty leffa tähän mennessä.
lainaa
jtp_defenceforce

13.06.2016 klo 12.06 11 tykkää tästä

Peltosen arvostelujen kommentit ovat kyllä omaa luokkaansa. Iso kasa valitusta ja loppujen lopuksi mitään ei sanota. Todellisten mielipidevaikuttajien ainesta anonyymeissä.
lainaa
MJR2312

Rekisteröitynyt 03.09.2007

15.06.2016 klo 03.20

teuvohakkarainen kirjoitti:
Jokaisella taiteilijalla kuten Peltosellakin on oma tyylinsä.

Ja usein taiteesta on vaikeaa saada irti sitä varsinaista sanomaa. Monia tulkintoja kyllä usein löytyy.
lainaa
Kuningas

17.06.2016 klo 02.54

Olisihan se voinut olla parempi. Ehkä jatko-osa yltää 4 tähteen (ehkä).
Ei täysin vakuuta, mutta ei siltikään petä.

3/5

+ Taistelukohtaukset - Sisältö
+ Elokuvan ensinmäiset 60min. - Toiset 60min.
+ Gul'dan
lainaa
Mie

17.06.2016 klo 12.04 3 tykkää tästä

Peltosen arvostelut ovat varsin mainioita. Itseasiassa en edes seuraa muita arvosteluja kun ovat mielestäni niin tylsiä.

Ihmetyttää nämä narisijat kommenteissa. Miksi yleensä edes tulette Peltosen juttuja lukemaan jos sylettää?

Zemit Jarille ja jatka ihmeessä hyvää työtä!

Ainiin, ideana pelimaailmaan pohjautuvat elokuvat pistää heikottamaan. Kenties eräs nimeltä mainitsematon ohjaaja on jättänyt jälkensä ja tästä syystä lokeiroin kaikki vastaavat elokuvat alimpaan kastiin. Näille pitäisi varmaan antaa joskus mahdollisuus kun panostavat aikalailla nykyään pelien sisältöön.
lainaa

Kirjoita kommentti
Liittyviä artikkeleita

www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova