Tuorein sisältö

Kirottu 2

Ensi-ilta: 08.06.2016
Genre: Kauhu
Ikäraja: 16
Jari Tapani Peltonen

08.06.2016 klo 23.30 | Luettu: 10370 kertaa | Teksti: Jari Tapani Peltonen

Kirottu 2 (The Conjuring 2) on laatutuote, joka olettaa, että tahdomme nähdä saman leffan kuin aina. Demoni tönii esineitä ja kuiskii kamaluuksia lapsille, kunnes asiantuntijat saapuvat paikalle krusi-fiksaamaan asiat - loppu. Jos tahdot nähdä uutta, tai parhaan mahdollisen version tarinasta, jota et ole nähnyt, tuskinpa valitset jatko-osaa. Tämän jatkeen hienous on varmaotteisessa ja näyttävässä toteutuksessa ja pikantisti nyrjähtäneessä rakenteessa. Paholaispellejä hyökkii päälle jo alkumetreillä, vaikka leffa painottaa perustuvansa tositarinaan. Jopa viranomaiset uskovat demonien olevan totta, mistä huolimatta se on olevinaan mysteeri, onko riivattu lapsi teeskentelijä. Ei ole selvää, miten vakavissaan tekijät ovat, ja epävarmuuden tunteista jännitys lähtee.

Osa ylilyönneistä on unta, mutta en muista, milloin olisin epäuskottavamman tositarinan nähnyt. En silti kuvaile tätä kauhukomediaksi, enkä tahattoman koomiseksi, vaan ihan vain hauskaksi. Jos kauhuleffa panostaa shokkeihin, katsoja hyvässä lykyssä pureksii kynsiä, säikähtelee ja nauraa vapautuneesti. Temput tuntevan kriitikon hermoradat ovat hyvin pitkälti kuolleet, mutta piuhat on kytketty oikealla tavalla, joten kun shokkikauhu on laadukasta, pienikin säpsähdys johtaa huvittuneisuuteen, jota kasvattaa empaattinen ilo. Hienoa, että joku osaa yhä pistää eilisen teeren pojat kiljumaan.

Perinteisesti demoni vaikuttaa idiootilta. Ennen elokuvaa pohdin, että suosituin tilannekomediasarja Helvetissä saattaa olla Mitäs me kiroilijat, jossa dementoitunut demoni karkaa vanhainkodista ja muuttaa asumaan tavallisen perheen luo. Ihmiset eivät demonia näe, joten valmiiksi nauretuista vitseistä ei loppua tule! Kirottu 2 esittelee jo varhain ajatuksen, että riivaaja on 70-vuotiaan papparaisen haamu, joten vakioteoriani kerrankin piti paikkansa. Höppänä on koomisempi uhka kuin "Helvetin ylilordi", eikä kuitenkaan pienempi sellainen. Jos dementikko tarttuisi veitseen draamassa tönittyään esineitä ja paiskottuaan ovia, uhkaavaa se olisi.

Patrick Wilson ja Vera Farmiga näyttelevät jälleen Ed ja Lorraine Warrenia, jotka ovat todellisia paranormaalien ilmiöiden tutkijoita. Heidän tunnetuin tapauksensa Amityville on tapahtunut elokuvien välissä, mutta siitä nähdään otteita. Aiheena on Enfieldin tapaus, joka sai paljon julkisuutta Iso-Britanniassa 70-luvun lopulla. Elokuva huomioi perusasiat, kuten sen, että Warreneita on kutsuttu huijareiksi ja hörhöiksi, ja sen, että kujeilevat lapset ovat loogisin selitys kummittelulle. Wilson on tyyppi, jota pitäisin huijarina naaman perusteella, jos hän yrittäisi myydä minulle pölynimurin, joten hänen läsnäolonsa sai monet todisteet vaikuttamaan propagandalta. Ajan kanssa Wilsonkin myy vilpittömyytensä. Sankarien suhde on lämmin, mikä on tärkeä vastapaino kaikelle muulle. Hahmojen ja ihmissuhteiden kehitys on minimaalista, mutta punnittu määrä inhimillisiä hetkiä takaa, että tarinassa on riittävästi syvyyttä. Lapsinäyttelijät ovat erinomaisia panikoidessaan ja piruillessaan.

Ohjaaja James Wan otti kaksi harha-askelta esikoisensa Saw'n jälkeen, mutta kehittyi hittikoneeksi. Kunhan hyväksymme sen, että Kirottu 2 ja Fast & Furious 7 ovat huvipuistoajeluita, joiden matkaan voi hypätä vaikka puolessa välissä, Wan vaikuttaa asiakasta kunnioittavalta ammattilaiselta. Ehkä tämä on sääli. Muutamat Kirottu 2:n kohtaukset, kuten Elviksen imitoiminen lasten mieliksi, voisivat olla miellyttävä osa oikeaa elokuvaa, joka kertoo näkemisen arvoisen tarinan. Mieleen jäi myös herkullisen epämukava keskustelu demonin kanssa, jota en kritisoi, mutta joka vaatisi Saw'n loppuratkaisun tyylisen idean, jotta tarina nousisi toteutuksen tasolle. Wanin seuraava työ Aquaman tulee kertomaan hänestä paljon, sillä vaikka se supersankarileffa onkin, veden alle osittain sijoittuva tarina vaatii vahvan vision.


V2.fi | Jari Tapani Peltonen
< Moonwalkers... Warcraft: The Beginn... >

Keskustelut (4 viestiä)

Exe

09.06.2016 klo 21.05 6 tykkää tästä

Ykkönen oli parhaita kauhuelokuvia vuosiin, joten tääkin on nähtävä. Elokuvateatterissa luonnollisesti kauhuleffat on parhaimmillaan.
lainaa
Com

10.06.2016 klo 15.00 2 tykkää tästä

Mut Warcraft oli kyllä hyvä.
lainaa
Exe

17.06.2016 klo 12.45 2 tykkää tästä

Exe kirjoitti:
Ykkönen oli parhaita kauhuelokuvia vuosiin, joten tääkin on nähtävä. Elokuvateatterissa luonnollisesti kauhuleffat on parhaimmillaan.


Oli tämä kakkonenkin kyllä kauhuleffaksi hyvä. Usein en kauhuleffoissa säpsähtele, koska säikyttelyjä osaa odottaa. Tässäkin niitä osasi aina odottaa, mutta silti demoni onnistui yllättämään jostakin muutaman kerran. Crooked Man -hommat yms. meni jo mielestäni vähän koomisuuden puolelle. Jännää elokuvassa oli myös se, että kerrankin kauhuelokuvassa asioita tapahtuu, vaikka viranomaiset olisivat paikalla. Yleensähän se menee niin, että mitään ei tapahdu ja ilmiöiden todistaneita pidetään sekopäinä. Kuvaus ja leikkaus lähes parasta A-luokkaa.

4/5 (ykkönen 5/5)
lainaa
Jjjkkkttrrr

08.07.2018 klo 02.01

Ite vaikutuin, the conjuring 2sesta huomattavasti enemmän, tuntu että huomattavasti enemmän panostettu jopa tehosteisiin ja säikäytyksiin, pikku tyttö oli vaikuttava, demoni oli vaikuttavampi, tehosteista tykkäsin huomattavasti enemmän ku ykkösessä, 1nen oli kieltämättä pettymys mut katottava. Omistan nykyään kunnon kotiteatterin ni se tekee kieltämättä huomattavasti vaikuttavamman lähes mistä leffasta tahansa. Ykköstä en osannu kunnolla edes säikähtää, 2sta ihan toinen juttu, synkemmin kuvattu ja sekin vaikutti tunnelmallisemmalta!
lainaa

Kirjoita kommentti
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova