Tuorein sisältö

The Great Wall

Ensi-ilta: 06.01.2017
Genre: Fantasia, Toiminta
Ikäraja: 12
Jari Tapani Peltonen

06.01.2017 klo 17.00 | Luettu: 15493 kertaa | Teksti: Jari Tapani Peltonen

Kiinalaiset rakensivat muuria 1700 vuotta... Mitä he pelkäsivät? Tervaan naulattujen etanoiden evoluutiota? Matt Damon: "Viimein löysin syyn sotia... Ammunpa animoidun puurokulhon kiinni pylvääseen Legolas-nuolillani." THE GREAT WALL.

Eurooppalaiset ovat muuttaneet Amerikkaan satojen vuosien ajan... Mitä he pakenevat? Jane Austenin termiittejä! Ben Affleck: "Vuotaako veneesi? Kohta vuotaa..." THE GREAT SEA.

Savolaiset ovat leiponeet kalakukkoa sukupolvien ajan... Mitä he juonivat? Sukkulaa Venukseen! FISHCOCK VS PREDATOR: REQUIEM.

Olisipa kirjoittaminen yhtä helppoa kuin elokuvien kirjoittaminen.

Homman nimi on se, että luolassa elää muurahaismaisesti käyttäytyviä liskoja. Ehkä ne tulivat avaruudesta. Kiinalaiset ovat piesseet niitä tuhansia vuosia tietäen, että kuningatarliskon potkaiseminen ratkaisisi ongelman. Matt Damon - vittu Mätt Deimön! - saapuu paikalle. Seuraavana päivänä kuningatar on murhattu. Lopputekstit.

"Valkoinen pelastaja" on nolo klisee, jota on mahdollista pehmentää. Avulias muukalainen voi tarjota uutta tietoa ja auttaa muita saavuttamaan potentiaalinsa. Matt Damon - Mätt Deimön! - on tasolla 80. Jos hän haluaa naulita kulhon pylvääseen tai liukua hidastettuna liskon alitse, hän heittää viittä noppaa ja onnistuu sikamageesti, jos hän saa vähintään kuutosen. Toimintakohtaukset ovat tekeleen valoisa puoli, mutta on selvää, ettei vaijerissa roikkuva tai animoitu Matt Damon - Mätt Deimön! - osaa mitään verrattuna aasialaisia fantasioita yleensä tähdittäviin huitojiin. Sankari on sankarillinen kuin sata tuntia kehitetty roolipelihahmo, joka pyörii yhä aloitusalueella.

Karismaattinen Pedro Pascalla näyttelee itsekästä pirua sankarin olkapäällä. Länsimaalaiset ryökäleet havittelevat kiinalaisten mustaa ruutia. Pedro yrittää epätoivoisesti pitää juonenpätkää esillä, vaikka Matt Damon - Mätt Deimön! - muuttui välittömästi pyyteettömäksi Matt Damoniksi - Mätt Deimöniksi! -, jolle action-figuuri-asuihin pukeutuneet kiinalaiset tontut taputtavat koordinoidun seremoniamaisesti. Willem Thefoe vaikuttaa aluksi tarpeettomalta selittelijältä valkonaamana, jonka kiinalaiset tuntevat jo, mutta se avautuu ennen pitkää, että ellei hänkin edustaisi itsekeskeisyyttä, leffassa esiintyisi vain valkoinen messias, viiksi-Pedro ja totisia tonttuja.

Kiinan muuria ei käsitellä kokonaisuutena. Liskojen luolasta on lyhyt tie suurkaupunkiin, joten kanjoni on tulpattu muurilla. Kohde on Jing Tianin näyttelemän kenraalin vastuulla. Hän on ainoa puhuva naishahmo, mikä ei ole suurimpia syntejä, sillä tarinaa on niin vähän, että vain yksi suu tarvitaan kommentoimaan päähenkilön elämää ja tekoja: muut voitaisiin koodata rinnalle kuin kloonit Kloonien hyökkäyksessä. Myös kenraalitar on ihan paras, koska joku (mies) uskoo tämän ratkaisevan tasapainohäiriöt sukupuolten ja kansojen välillä. Kenraali tai ei, ainoan naisen on oltava myös teini-ikäinen ja tissihaarniskassa. Romantiikkaa ei nykyleffoissa nähdä, joten se on hienovaraista kerrontaa, että heteroseksuaalisuus onnistutaan silti vahvistamaan.

Isoin murkkuliskojen ja muuritonttujen välinen matsi nähdään heti. Liskojen animointi ei viimeistä huutoa ole, mutta laumalla on hymähdyksen arvoista kollektiivista ajatustoimintaa ja 3D-versio tekee muutamista kamera-ajoista tyylikkäitä. Arvostin mättöä varsinkin kun leffa yritti mitä tahansa muuta. Rahan hukkaaminen on elämyksellistä. Kiinalaiset päättävät lentää kuumailmapalloilla, joten useimmat niistä roihahtavat tuleen muuten vaan? Vai niin.

Mielenkiintoinen Hero ja näyttävä Lentävien tikarien talo ovat eräitä ohjaaja Zhang Yimoun aiempia töitä. Amerikkalaiset laskelmoivat nolosti yrittäessään viehättää kiinalaisia ja vastaavaa roskaa näköjään syntyy, jos rahastus maximus on yli puoliksi kiinalainen. Se sentään olisi eksoottista, jos kaikki hahmot olisivat "sanon shi shi shu shu ja lyön kättä nyrkkiin" -tyyliin kiihkoilevia power rangerseja. Ainoa ajatuksen väärti yksityiskohta taitaa olla se, että Kiinan keisari vaikuttaa löysältä mammanpojalta; se vaihtelee, miten kommarit kommentoivat historiaansa.
V2.fi | Jari Tapani Peltonen
< Passengers... Jackie... >
Keskustele aiheesta

Keskustelut (10 viestiä)

KatsojaX

07.01.2017 klo 11.06 5 tykkää tästä

Tätä elokuvaa on kehuttu ympäri maailmaa, mutta ei näköjään Suomessa.
lainaa
Jari-Pee

Moderaattori

Rekisteröitynyt 30.03.2007

07.01.2017 klo 12.46 6 tykkää tästä

Vai niin. Kiinassa leffa haukuttiin niin lyttyyn, että kommunistipuolue ryhtyi painostamaan arvosanasivustoja alaa suojellakseen.

http://www.hollywoodreporter.com/news/critics-blamed-chin
lainaa
Mikko

Moderaattori

Rekisteröitynyt 30.03.2007

07.01.2017 klo 17.45 6 tykkää tästä

Traileri näytti ainakin siltä, ettei tarvitse katsoa.
lainaa
Arnold

08.01.2017 klo 00.19 1 tykkää tästä

^Trailerin perusteella tuomitset elokuvan näkemättä sitä? Huhhuh..
Tiedän monia hyviä elokuvia, jotka ovat huonosta trailerista huolimatta olleet arvostelumenestyksiä. Toki makunsa kullakkin...

Ymmärtäisin, jos kommentti olisi lukijanne, mutta kun itse sivuston ylläpitäjä ja moderaattori kertoo ehkä vähän kyseenalaisista arvostelukriteereistään niin huh. Toivottavasti et Mikko arvostele leffoja täällä V2:lla :D
lainaa
EnKato

08.01.2017 klo 01.32

Tärkeintä ei ole hyvä leffa vaan arvostelumenestys. Muistakaa se. Riittää, että kirjoitetaan arvosteluja, ei niitä leffoja tarvitse katsoa eikä edes tehdä.
lainaa
RandomSwinger

08.01.2017 klo 04.58 4 tykkää tästä

Elokuvaa tai edes arvosteluja lukematta trailerin perusteella näkee että elokuva on roskaa. Näitä fantasiakinkkileffoja mahtuu 13 tusinaan ja jokainen niistä on aivan täyttä rapaa. Vain itsensä narutonukeilla itsensä uneen onanoivat kaulapartamiesvauvat näkevät moisessa roskassa jotakin hyvää. Jokamies Matin palkkaaminen johtotähdesksi ei auta asiaa millään lailla.
lainaa
pyllypataljoona

08.01.2017 klo 06.01 4 tykkää tästä

@arnold missä vaiheessa Mikko sanoi asian oleva vankkumaton fakta ja 100% koko sivuston mielipide? Vai eikö sivuston yksittäisellä ylläpitäjillä saa enää nykyään olla mielipiteitä?
lainaa
Mikko

Moderaattori

Rekisteröitynyt 30.03.2007

08.01.2017 klo 13.16 5 tykkää tästä

pyllypataljoona kirjoitti:
@arnold missä vaiheessa Mikko sanoi asian oleva vankkumaton fakta ja 100% koko sivuston mielipide? Vai eikö sivuston yksittäisellä ylläpitäjillä saa enää nykyään olla mielipiteitä?


Tämä. Niin paljon tämä.
lainaa
Peliveteraani

09.01.2017 klo 11.14 1 tykkää tästä

Mikko kirjoitti:
pyllypataljoona kirjoitti:
@arnold missä vaiheessa Mikko sanoi asian oleva vankkumaton fakta ja 100% koko sivuston mielipide? Vai eikö sivuston yksittäisellä ylläpitäjillä saa enää nykyään olla mielipiteitä?


Tämä. Niin paljon tämä.


Pitää liittää jokaiseen palstakommenttiin leffojen kommenttiraidoista tuttu disclaimeri: "Mielipiteet ovat kirjoittajan omia, eivätkä vastaa v2.fi:n virallista kantaa aiheeseen."
lainaa
onmppu

12.01.2017 klo 22.11

Epic historical fiction action-adventure monster film.
Mutta ei kaikki tykkää, tietystikkään. :)
lainaa

V2.fi Tiktok
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova