Tuorein sisältö

Harry Potter ja kuoleman varjelukset, osa 1

Ensi-ilta: 17.11.2010
Genre: Draama, Fantasia, Seikkailu
Ikäraja: 11
Jari Tapani Peltonen

17.11.2010 klo 14.20 | Luettu: 61035 kertaa | Teksti: Jari Tapani Peltonen

"Yksi sormus löytää heidät, se yksi heitä hallitsee,
se yksi heidät yöhön syöksee ja pimeyteen kahlitsee."


Yksi? Sauron, senkin klorifioitu majakka. Sielua ei voida varmuuskopioida. Se pitää pilkkoa. Jos näin radikaaleihin toimenpiteisiin lähdetään, miksi asentaa sielunsirpale yhteen, tulivuoreen helposti tipahtavaan sormukseen, kun voit käyttää seitsemää esinettä? Jos lordi Voldemort olisi Sauronin sukua, hän olisi saattanut siirtyä ajasta ikuisuuteen vaikkapa silloin, kun Salaisuuksien kammiossa tuhottiin yksi näistä ns. hirnyrkeistä: Voldemortin päiväkirja. Hermione Grangerin ja avustajien Harry & Ron viimeinen seikkailu alkaa tilanteesta, jossa vielä viisi hirnyrkkiä on tunnistettava, löydettävä ja tuhottava, ennen kuin paha lordi voidaan kukistaa. Nuoret jättävät koulun kesken nähdäkseen maailmaa.

Harry Potter ja kuoleman varjelukset, osa 1 (Harry Potter and the Deathly Hallows, part 1) on eurooppalainen taide-elokuva. Aamen.

Kirja ei ole sarjan pisin. Kaksiosaisen elokuvan kerronta on kirjaimellisesti puolta aiempaa hitaampaa. Allekirjoittaneelle Puoliverinen prinssi on leffoista ylväimpiä: keskinkertaisen Feeniksin killan ohjannut David Yates yllätti vahvalla tunnelatauksella. Tältä pohjalta heränneet odotukset Kuoleman varjelukset ylittää kirkkaasti. Suuren yleisön tarpeita ajatellen kirja olisi varminta jakaa kahtia siten, että osa 1 päättyy erääseen sarjan mahdikkaimmista toimintakohtauksista. Noh - lohdutukseksi osa 2 alkaa tuolla kohtauksella. Taikuutta, mörköjä, tehosteita, toimintaa, lavasteita, persoonallisia hahmoja ja juonenkäänteitä, kaikkea tätä Kuoleman varjelukset 1 esittelee edeltäjiään kitsaammin. Sankarit viettävät aikaa metsässä valitellen, etteivät he saa mitään aikaan. Katso traileri. Katso julisteita. Katso pelien kansia. Metsää.

Tällainen elokuva on palkinto faneille, jotka rakastavat näitä hahmoja, ja nuorille näyttelijöille, jotka ovat pysyneet mukana. Daniel Radcliffe, Emma Watson ja Rupert Grint aloittivat siedettävinä lapsinäyttelijöinä harmittomassa sadussa, ja nyt vetovastuu on korostetusti heidän. Vaikka Voldemort näyttää viimein mahtinsa, valokeila on hanttiin panevissa nuorissa, jotka ehtivät ahdistua taakastaan. Lapsuus on vain muisto. Tunnelma on herkkä ja surumielinen, suhteellisesti ajatellen jopa realistinen. Huippuhetkiin kuuluu pieni, intiimi, etäisesti iloinen kohtaus, jolloin tunteet ovat tunnistettavasti sekavat, vaikka sanaakaan ei sanota. Tällaiselle snobit filmijuhlillaan hyrräävät.

Elokuvassa ei tapahdu mitään siinä mielessä, että jos hirnyrkkejä olisi vähemmän, voisimme siirtyä suoraan saagan paketoivaan valopallopommitukseen. Kuoleman varjelukset mukailee Tolkienin kävelytarinaa siihen malliin, että irvileuka alkaa jo odottaa repliikkiä "my preciousss". Tuhannen fantasiakliseen yhdistäminen on sarjan perusidea. Vuosien varrella on rakentunut rikas kokonaisuus, jonka paino tuntuu pieninä ja suurina hetkinä. Tästä sopii nautiskella. Siksi on tärkeää, että tämä on "taidetta": kykyihinsä luottaen taiteilijat ovat takoneet elokuvan, eivätkä oheistuotetta. Tähän mennessä kehutuimmat filmit Azkabanin vanki ja Liekehtivä pikari ovat kivaa hömppää. Mikäli henkilö, joka ei ole lukenut kirjoja, pitää tämän elokuvan tiettyjä hetkiä heikosti alustettuina, neuvon kääntämään syyttävän sormen mainittuihin suuntiin. Azkaban ja pikari eivät ole kunniaksi lähdemateriaalille. Kirjailija J.K. Rowling ehti julistaa Kuoleman varjelukset suosikkielokuvakseen, ja voin luvata, että hän on vilpitön.

Kuoleman varjelukset, osa 1 ei tee virheitä, joita ei ole tehty valmiiksi. Paikasta toiseen poukkoilu teleporttaillen on "kätevää" tarinankerrontaa siinä missä ennustukset Twilight-saagassa. Muutama näyttelijä luulee yhä olevansa Viisasten kivessä, mutta jos lastenkirjaan keksityt loitsuhuudot ("jönseeräys totaalius!") ovat läsnä, kenties silmiäkin saa aukoa vähän reippaammin. Aikanaan ohjaajaksi tarjottiin intiimin kauhufantasian gurua Guillermo del Toroa. Tuskin hän olisi paremmaksi pistänyt. Kun rikasta fantasiakuvastoa käytetään säästeliäästi, mutta sitäkin iskevämmin, ollaan del Toron reviirillä. Pisin selittelykohtaus on toteutettu tyylitellysti kuten Hellboy II:ssa. Toisin kuin del Torolla tähän mennessä, käytössä on rajaton budjetti, mutta hyvä maku on hyvää makua. Aikoopa Yates keskittyä jatkossa mihin lajityyppiin tahansa, olen kiinnostunut. Alkupuolen toimintakohtaus on sarjan energisimpiä. Kauhukuvastoa tukevat kyyneleen tapaiset pienet silaukset, eikä hahmovetoisuus myöhempien huippukohtien hyytävyyttä heikennä.

Jokainen kirja kolmannesta tai neljännestä eteenpäin oltaisiin voitu jakaa kahtia perustellusti, mikäli materiaali olisi otettu näin vakavasti.


Yhteistyössä Filmtrailer.comin kanssa

V2.fi | Jari Tapani Peltonen
< 70 vierailijaa - 70 ... Dead By You - Strang... >

Keskustelut (34 viestiä)

perato

Moderaattori

Rekisteröitynyt 10.04.2007

17.11.2010 klo 14.45

Jaa, pitääköhä se iha näide takia vaivautua kattomaa näitä, en oo kattonu sit kolmosleffan. Tosin varmaa parempi ootella kakkososaa tällekkin.
lainaa
PlääPlää

17.11.2010 klo 14.50

Hitto ku en viitsi mennä kattoon tätä kun haluan nähdä kerralla koko viimeisen osan. Kirjat luettuna joten elokuvat ovat lähinnä visuaalinen elämys, mutta silti.
lainaa
Execta

Rekisteröitynyt 10.04.2007

17.11.2010 klo 15.00

PlääPlää kirjoitti:
Hitto ku en viitsi mennä kattoon tätä kun haluan nähdä kerralla koko viimeisen osan. Kirjat luettuna joten elokuvat ovat lähinnä visuaalinen elämys, mutta silti.


Vähän pakko mennä nyt kattomaan, jos haluaa nähdä tän elokuvateatterissa, missä tää nimenomaan on parhaimmillaan (kuten tavallista).

Arvosana tuli vähän yllätyksenä. Noh, viikonloppuna kattomaan.
lainaa
Dix-Tracys

Rekisteröitynyt 22.04.2007

17.11.2010 klo 16.03

Täytyyhän tämä nähdä, edellinen oli sen verran nautinnollinen tapaus.
lainaa
Chapter27

Rekisteröitynyt 16.07.2010

17.11.2010 klo 16.40

Joulukuuhun asti pitää odottaa että tännekkin päin eksyy tuo filmi..varmasti menen kattomaan.
lainaa
alex

17.11.2010 klo 17.44

oon tääl teastteris nhyt kattomas tätä
lainaa
linkki

Rekisteröitynyt 29.07.2010

17.11.2010 klo 17.44

lolol. Istun nyt henkilökohtasesti hp7 kattomassa alexin kanssa. Teennarissa.
lainaa
asdasd

17.11.2010 klo 17.59

Peltonen tuli kaapista ulos ja paljastui pothead faniksi. Hui!

Annan leffalle 5 tähteä - Peltosen 4 1/2 eli 1/2 tähteä. Siinäkin lienee liikaa.
lainaa
hahhahaha

17.11.2010 klo 18.07

alex kirjoitti:
oon tääl teastteris nhyt kattomas tätä


On näköjään niin vitun kiinnostava että on aikaa kirjoitella nettiviestejä kesken elokuvan. LOL! Tämä tiedote pelasti mun päivän...
lainaa
linkki

Rekisteröitynyt 29.07.2010

17.11.2010 klo 20.16

oli aika jepa
lainaa
just

17.11.2010 klo 21.00

Jos kesken elokuvan naputtelee viestejä johonkin kommentti palstalle taitaa olla aika huono pätkä kyseessä.
lainaa
Czerwony

Rekisteröitynyt 11.04.2007

17.11.2010 klo 21.47

just kirjoitti:
Jos kesken elokuvan naputtelee viestejä johonkin kommentti palstalle taitaa olla aika huono pätkä kyseessä.
Tai sitten elokuva ei ollut alkanut vielä? Kielioppivirheitä sinunkin viestissä on.Taidan odottaa seuraavan osan saapumista teattereihin. Sitten voisi samana päivänä vuokrata ja katsoa tämän ja mennä teatteriin katsomaan päätöksen.
lainaa
MikroPop

17.11.2010 klo 23.06

Olenkin suunnitellut joulukuusta leffakuukautta, tämä tulee siis ehdottomasti listalleni.

Toisinaan megabudjetin leffojen arvosteluissa on näkevinään tietynlaista varovaisuutta ylistämisen suhteen, pelkästään siitä syystä että kyseessä on megabudjetin leffa. Sellaisethan "eivät voi" olla taidetta. Hyvä että sinä et pelkää arvostella leffoja omien meriittiensä pohjalta.
lainaa
laho

18.11.2010 klo 11.17

"Hermione Grangerin ja avustajien Harry & Ron viimeinen seikkailu.." Tästä iso plussa :)
lainaa
Zarsky

Rekisteröitynyt 08.08.2007

18.11.2010 klo 23.03

Olihan se ihan mukava leffa...kumma kyllä että tuntu puolikkaalta. ;)
lainaa
jakubbi

19.11.2010 klo 00.26

Olihan se nyt aivan jäätävän surkea leffa.. paikkoja muutettu, tapahtumia muutettu aivan liikaa kirjaan verrattuna.. Kyllä välillä tuntui että kirjasta ei ollut muuta kuin hahmot ja muuten sävelletty silmät kiinni ja sinne päin mentaliteetilla.. Ja kaikin puolin tylsin potter tähän mennessä..
lainaa
Meeras

19.11.2010 klo 11.00

jakubbi kirjoitti:
Olihan se nyt aivan jäätävän surkea leffa.. paikkoja muutettu, tapahtumia muutettu aivan liikaa kirjaan verrattuna.. Kyllä välillä tuntui että kirjasta ei ollut muuta kuin hahmot ja muuten sävelletty silmät kiinni ja sinne päin mentaliteetilla.. Ja kaikin puolin tylsin potter tähän mennessä..


Pakko olla erimieltä... Ehdottomasti paras Potter leffa tähän mennessä. Käsikirjoitukseen on todella panostettu ja saatu vihdoinkin tähän tarinaan sitä syvyyttä ja draamaa mukaan, tälläistä sen pitäisikin olla. Toki jotkut saattavat valittaa että leffa etenee hitaasti ja kaarrellaan turhia yhdessä kohtauksessa mutta itse kirjan lukeneena nautin tästä ''hitaammasta'' juonen kulusta. Mahtavat fiilikset jäi tämän ekan osan jälkeen joten tuskin maltan odottaa viimeistä.

PS: Jos kerran Peltonen tykkää niin pakko on muidenkin tykätä! Suosittelen!
lainaa
arvaatko_kuka

19.11.2010 klo 14.21

Execta kirjoitti:
Vähän pakko mennä nyt kattomaan, jos haluaa nähdä tän elokuvateatterissa, missä tää nimenomaan on parhaimmillaan (kuten tavallista).


Kyllä jos omistaa ison tv:n ja BD:n sekä kaiutin sarjan ympäri huonetta, on elokuva parhamillaan tällöin kotona. Tai jos pelkkä BD ja tv on kovempi sana kuin teatteri.

Vois elokuvan katsoa kun jaksaa... Tosin pitäisi varmaan eka kaksi aiempaa, että tietää missä mennään.
lainaa
Trampoliinipomppija

19.11.2010 klo 14.45

Voisko noi traillereiden esikatsellut ottaa pois päälltä kun niistä tulleva ääni on jotenkin häiritsevää kun yrittää luke tekstiä.
lainaa
Jari-Pee

Moderaattori

Rekisteröitynyt 30.03.2007

19.11.2010 klo 15.34 1 tykkää tästä

Trampoliinipomppija kirjoitti:
Voisko noi traillereiden esikatsellut ottaa pois päälltä kun niistä tulleva ääni on jotenkin häiritsevää kun yrittää luke tekstiä.


Tämä on ongelma vain joillakin selaimilla, mutta samaistun tuskaanne, joten taidan jatkossa liittää trailerit YouTubesta tai muualta.
lainaa
Dekonega

Rekisteröitynyt 28.07.2009

19.11.2010 klo 18.39

En ole nähnyt yhtäkään Harry Potter -elokuvaa koska en pidä elokuvaa kirjan kaltaisena ylväänä teoksena joka jättää vapauksia mielikuvitukselle.

Lisäksi Peltosen arvostelu jätti vähän kylmäksi... :)

Edirol: Sitten kun kaikki ne elokuvat ovat ulkona ja tulee joku ultimate collection -DVD/BD-boxi jossa ne kaikki ovat yhdessä paketissa extrojen kanssa (järkevään hintaan) niin lupaan tässä ja nyt katsoa kaikki nämä elokuvat putkeen sitten kun sen aika on.
lainaa
Star-Man

19.11.2010 klo 22.22

Oli kyllä paras Potter tähän asti. Ja se onnistui seuraamaan kirjankin tapahtumia kiitettävästi.
lainaa
Elokuvaharrajasta

20.11.2010 klo 17.15 1 tykkää tästä

Kirja ja Elokuva pitää aina arvostella erillisinä teoksina vaikka kyseessä olisikin kirjasarjaan perustuva elokuva..
Ja joskus tapahtumien muuttaminen on välttämätöntä elokuvan kannalta.

Elokuva voi/pitää tehdä kunniaa alkuperäisteokselle mutta sen ei tarvitse seurata sitä pilkuntarkkaan koska molemmat taiteenmuodot toimivat omalla tavallaan.
lainaa
Elokuvaharrastaja

20.11.2010 klo 17.17

Ja btw ainakin Google Chromella trailerit alkavat pyöriä itsekseen...
lainaa
Arcane

Moderaattori

Rekisteröitynyt 10.04.2007

21.11.2010 klo 00.36

Pakko yhtyä monien muidenkin kommentteihin - todennäköisesti paras Potter -elokuva tähän asti. Toivottavasti viimeinen Potter jatkaa tarinan loppuun yhtä mallikkaasti.

Ei muuta valittamista, kuin pieni ylidramatisointi (ja toisaalta muutaman kohdan pakollinen "hauska" kevennys), se oksettavasti heilunut kamera metsässä sekä nämä pakolliset ääniefekti + säikäytys kohdat, jotka ovat ikävästi oikeastaan jokaisen nykyisen leffan murhe.

4/5
lainaa
alex

21.11.2010 klo 01.47

joo tosiaan siinä kohassa missä ne juoksi metässä niitä yksiä pakoon niin tuli pää kipeeksi kun kameraheilui ja puut välkkyi
lainaa
Tapza

21.11.2010 klo 19.13

Ensituntumalta väittäisin parhaimmaksi Potter-leffaksi. Käsikirjoituksessa ei ollut mitään sellaista moitittavaa, mitä ei olisi alkuperäisteoksessa esiintynyt. Visuaalisesti leffa oli myös todella hieno, eikä siis vain erikoistehosteiden osalta, vaan maisemat, valaistus, värien käyttö, kamerakulmat ja -ajot... tällä ohjaajalla on ehdottomasti silmää, sanoi kuka mitä tahansa.

Odotan viimeistä osaa mielenkiinnolla. Paras olisi pitää tasoa yllä tai muuten ensimmäisenkin osan hienous saattaa häivettyä, tämä kun on selvästi osa kokonaisuutta vaikka toki itsenäisenäkin leffana erittäin mieluisa katselukokemus.
lainaa
Execta

Rekisteröitynyt 10.04.2007

21.11.2010 klo 19.22

Oli kyllä hyvä Potter-leffa, juu. Leffan loppuessa katoin kelloa ja ihmettelin että "mites se aika näin nopeesti meni, eihän tää oo kestäny ku vasta puoltoista tuntia korkeintaan..?" Eli kertoo jotain leffasta jo tuo.

4.0 / 5.0
SPOILERIA LEFFASTA:-- sinua on varoitettu --Miks Ron sanoi siinä yhessä kohtauksessa, että "enää 3 jäljellä" puhuen siis hirnyrkeistä, kun nää tyypit oli saanu tuhottua sen yhen hirnyrkin (medaljongin siis)? Eihän ne ollu siinä vaiheessa tuhonnu ku vasta 3 (7:stä): päiväkirja, sormus ja medaljonki. Eli vielä neljä jäljellä? Tääh mitä hääh? Ainakin suomennoksessa luki, että "kolme", ja taisin jopa kuula Rupert Grintin sanovan ihan "three".

IHMETTELEN.

EDIT: Arvosana lisätty.
lainaa
Minävain

23.11.2010 klo 05.09

Täytyy myöntää et meni rahat hukkaan tällä kertaa. Olin todella pettynyt koko tekeleeseen. Elokuvasta puuttui paljon kohtauksia jotka olisin halunnut elokuvaan ja kohtauksia joita olisin halunnut paremmin esille. Tuntui tosi pitkästyttävältä katsoa koko elokuvaa ja muutenkin kun tulee kahdessa osassa jotenkin vajaavainen, olen yleensä ollut tyytyväinen kaikkiin harry potter elokuviin, mutta tällä kertaa tuntuu siltä että kiire on ollut ja hutaistu koko elokuva, toivottavasti seuraava elokuva on parempi
lainaa
Arcane

Moderaattori

Rekisteröitynyt 10.04.2007

23.11.2010 klo 12.25

Pari spoileria poistettu mielipahan vuoksi, vaikka onhan nämä voinut jo kirjana lukea iät ja ajat.

Joka tapauksessa, kuten Excetalle jo aikaisemmin vastattiin, kyllä, Ron sanoo kolme ja itsekin tätä hetken ihmettelin, koska kasassa olisi vain kuusi. Seitsemännellä hirnyrkillä tarkoitetaan kuitenkin yllätyksettömästi itse Voldermortia. Ei asiasta sen enempää, loput selviää sitten kirjan lukemalla tai ensi heinäkuuhun leffaa odottamalla.
lainaa
trolololloo

25.11.2010 klo 12.37

Hyvä leffa kyl, mut siin ei oo kauheesti logiikkaa. Miks kolmen kopla ei vaan ilmenny kokoajan paikast toiseen vaaan joskus pitää lähtee luudalla tai juosten haneen? Miks siin alus ku vauhkomieli kuoli ne ei voinu vaan ilmentyy sillonki? Ja ku kerta oli pakko mennä jollain ihme menopeleil oisko ollu vitun ovelaa käyttää näkymättömyysviittaa? Ja sit ylipäätään miks Pökäle ei vaan pölli AK:t ja mee ampuu kaikkii pahiksii? Varsinki sen pinkin akan vois ampuu! Okei, Voldermort ei ehkä kuolis luoteihin, ku sil on niit cheattei, mut ainaki sil kestäis hetki taas kokoo ittensä ja olis varmaan vähän helpompi ettii niit hirnykkei sillä aikaan. Hitto ne on kaikki tyhmii.
lainaa
trolololloo

25.11.2010 klo 12.39

Ainii, ja miks ei Doubledoors vaan antanu sitä ybersauvaa Pökäleelle, vaan piti omii se johonki hautaan?
lainaa
Spoiled

25.11.2010 klo 14.55

SPOILIA kirjan lukemattomille, vaikka leffan olisi nähnytkin.

trolololloo kirjoitti:
Ainii, ja miks ei Doubledoors vaan antanu sitä ybersauvaa Pökäleelle, vaan piti omii se johonki hautaan?

Koska sauvan haltijaksi voi tulla vain kukistamalla sen entisen omistajan. Harry ei tappanut Dumbledorea.

@Execta ja Arcane
Hirnyrkkejä OLI alunperin vain kuusi. Seitsemäs ei ole Voldemort, se on syntynyt vahingossa, eikä Ron sitä tämän leffan aikana vielä tiedä.
lainaa
A7X

25.11.2010 klo 23.34

hyvä pätkä 4.0 / 5.0. Keskikohas alko toi mehtä häiritsee ja juoni ois voinu liikkuu vähä nopeemmi.
lainaa

Kirjoita kommentti
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova