Tuorein sisältö

Kallisarvoinen paketti

Ensi-ilta: 10.08.2018
Genre: Komedia
Ikäraja: 16
Jari Tapani Peltonen

13.08.2018 klo 12.00 | Luettu: 10633 kertaa | Teksti: Jari Tapani Peltonen


Tuhma Netflix-komedia Kallisarvoinen paketti (The Package) on saanut hyviä arvosanoja? Ehkä siitä on tulossa ilmiö? Edellistä arvostelua klikattiin harvinaisen vähän, joten olen tänään kiinnostuneempi simppelistä populismista ja valmiisiin vitseihin viittaamisesta kuin haasteista tai omien juttujen toistamisesta. Aloin närkästyä, kun muistin leffan kertovan peniksen irtoamisesta, sillä yritin juuri olla hauska kauhistelemalla Hot Shots 2:n pallienpoistovitsiä ja sukupuolineutraalit höpinäni liittyvät teemaan teoriassa. En tiennyt, keneltä heppi irtoaa, mutta tein villin arvauksen, kun ruudulle ilmestyi intiaaniversioni, eli pitkätukkainen punkerokorsto, jolla on mielikuvitustyttöystävä ja joustava sukupuoli-identiteetti. Maailma on The Matrix, jonka ainoa tehtävä on kiusata minua. Ketsupin kera lentävä makkara on liian iso, jotta samaistuisin hahmoon täysin, mutta tämäkin piti nyt taas sanoa.

Jos jätän leffan kesken, kyseessä on todennäköisesti kaavamaisen epätoivoinen suoratoistokomedia, joka viittaa virnistellen huumeisiin ennen oikeaa koukkua. Tämä teos hymyilyttää heti pienellä shokilla ja ilmeikkäisiin tyyppeihin on helppo tykästyä. Ensivaikutelma pysyy, joten idioottikomedioiden keskitason yläpuolella ollaan. En edellytä algebrahuumoria, vaan sisäistä uskottavuutta ja jouhevaa rytmiä. Fiksua on ajoitus, kuten pitkätukan naisellisesta puolesta muistuttaminen pahassa paikassa. Se olisi epätoivoista ja etäännyttävää, jos leffalla olisi kiire pilkata munatonta tällä tapaa, mutta kun kaikki ovat kiihkoilleet vakavissaan ja tulee ensimmäinen tilaisuus hengähtää, on aika. Kyse oli aina ajoituksesta, kun nauroin.

Penis irtoaa metsässä. Matka sairaalaan sujuu silkkisesti kuin Homer Simpsonin rotkonylitys, joka on klassinen vertaus mielentilani päivittäisestä kehityskaaresta. On herttaista, kun muut - ne pirun idiootit - yrittävät auttaa huonolla menestyksellä. Sadistisesta materiaalista huolimatta leffa onnistuu vakuuttamaan, ettei se vihaa hahmojaan: katsojakin on yhteisessä veneessä ja kovalla tsempillä tästä selvitään? Leffa saattaa olla liikaa jollekin, jota peniksen irtoaminen vielä kiinnostaa, joten ehkä on kuvaavaa luokitella tämä kauhukomediaksi.

Olen ilkeä: toivoin peniksen putoavan "seuraavalta Spider-Manilta", eli joka leffaan tungettavalta perusalfalta. Kolmas poika on punapää, joten hän on nolo beta rasistisen kansainvälisen salaliiton vaatimuksesta. Pirteistä perusdaameista toinen on irtojortikan sisko. Hahmojen ei tarvitse olla ihmeellisiä, kun käynnissä on kilpajuoksu munan pilaantumista vastaan. Tukijoukkojen omat tavoitteet elämässä eli vonkaaminen ei ole heikko lenkki, mutta se on heikohkoin lenkki. Leffa saa aikaan tunnetta pari kertaa. Jos se onnistuisi tekemään myös romanttisesta komediasta vilpitöntä jossakin merkittävässä vaiheessa huolimatta taustalla lentävästä irtokikkelistä, se voisi olla klassikko tyylilajissaan: kilpailu ei ole kovaa. Keskeiset yritykset maistuvat hieman liikaa käsikirjoitukselta.

Penistarina jöpöttää miltei loppuun saakka. Tavoite on selvä, mutta on piristävän epäselvää, miten vitsiä aiotaan venyttää ja venyttämällä venytys on kerrankin ansio. Lopetus ei laukaise kaikkia jännitteitä, joten jäin pohtimaan, olisiko parin ylimääräisen askeleen ottaminen ollut miten vaikeaa, kun kamala tarina toimii näin hyvin jo. Peniksen menetyksen pitäminen maailmanloppuna on äärimmäisen seksikeskeistä ajattelua, jonka sekaan mahtuu alustava, mutta keskeneräinen ajatus asian hyväksymisestä, eli perinteisen seksuaalisuuden päättymisestä. Yli- ja aliseksuaalisuuden vuorottelu on osa monia mielenhäiriöitä kuten bipolaarisuutta ja teema voisi olla hyvinkin luonteva mustan huumorin lähde. Peilikuvani alussa osoittama outous sallisi hahmon liikkua Game of Thrones -kohtalosta toiseen, eli Reekistä Varysiksi, mutta sillä ei lopulta ole väliä keneltä katkeaa, kunhan nakiton uskottavasti ulisee ja saa sympatiat.


V2.fi | Jari Tapani Peltonen
< Battle of the Sexes... The Hirvi - Old Sch... >

Keskustelut (1 viestiä)

Kekeplaasteri

13.08.2018 klo 12.14 5 tykkää tästä

Harvoin jää elokuvan katselu kesken. Tämän kanssa jäi. Hirveää sontaa. En perustele kantaani enempää/yhtään, katsokaa itse jos mieli tekee!
lainaa

Kirjoita kommentti
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova