Tuorein sisältö

Jokainen haluaa jotain

Ensi-ilta: 17.08.2018
Genre: Draama, Trilleri
Ikäraja: 3
Jari Tapani Peltonen

16.08.2018 klo 23.30 | Luettu: 9911 kertaa | Teksti: Jari Tapani Peltonen


Jokainen haluaa jotain (The Place) on aikuisten Saw ja Wishmaster. Moni ei ajatusta tue, mutta puolustan sitä innolla puolustaakseni nuorempaa itseäni: näissä tarinoissa pääasia ei ole törkeä väkivalta, vaan heikkojen ihmisten ja omaa logiikkaansa toteuttavan Saatanan kutkuttava kohtaaminen - eli vertaukset, jotka kehottavat ajattelemaan elämää. Wishmaster on nilkkimäinen lampun henki, joka toteutti toiveet pierumaisella asenteella. Jigsaw päätti, että narkkarin sitominen sirkkeliin pelastaa sielun, kunhan narkkari todistaa elämänhalunsa kaivamalla avaimen silmästään. Uutuus on italialainen taide-elokuva, joka on Suomessa sallittu kaikenikäisille.

Kahvilassa päivystää keski-ikäinen partasuu. En kuvailisi häntä karismaattiseksi ensisilmäyksellä, mutta rauhallinen ja asiapitoinen lausunta ja alakuloiset, väsyneet silmät ovat luottamusta herättävä yhdistelmä, joten hyväksyisin hänet psykiatriksi. Ei tarvitse selittää, miksi asiakkaat luottavat häneen. Sana on kiertänyt. Hän täyttää toiveet. Korruptoitunut kyttä saattaa pitää häntä mafiosona, mutta partamies tarjoaa myös parempaa hoitoa kuin lääketiede ja korjaa vaikka asenteesi, jos pyydät. Jokaisesta toiveesta tulee suorittaa maksu. Sokea mies saa näkönsä takaisin, kunhan hän raiskaa naisen. Mummon elämänkumppani pelastuu Alzheimerilta, mikäli mummo suorittaa terrori-iskun.

Mistä voi tietää, ettei partasuu ole Saatana? Ei mistään, toteaa leffa alussa, kehottaen keskittymään muuhun. Tarina sijoittuu kuppilaan. Mies keskustelee yleensä yhden asiakkaan kanssa ja sanoma on napakka: tee jotakin, saat jotakin. Hän ei silti hätistele asiakkaita pois, vaan kehottaa heitä kuvailemaan tekojaan ja tunteitaan. Muistiinpanoja hän rustaa paksuun kirjaan, josta löytyvät valmiina hänen vaatimuksensa. Diilejä ei voi muuttaa, mutta ne voi perua: asiakas työskentelee vain oman onnensa eteen. Partamies ei huijaa? Ainoa toive, jota hän ei täytä, on sellainen, joka on ristiriidassa toisen toiveen kanssa. Tästä huolimatta kohtaloilla on yhteyksiä, joten toivebisneksen motiivien miettiminen koukuttaa.

Symbolinen arvo tulee heti selväksi. Ehkä tilaisuus tekee varkaan, mutta ehkä tilaisuuden hylkääminen vihjaa, että olet fiksumpi, kuin uskoitkaan – ja ehkä tunne voimaannuttaa tragedian keskellä? Tuo ei ole loppuratkaisu, tuo tulee ilmi hetsillään. Toistoa rytmittää vain tarinoiden yhdistyminen ja partamiehen inhimillisyyden avautuminen. Päivien viimeiset kahvit kumotessaan partasuti ihmettelee kuppilan emäntää, joka flirttailee hänelle. Hän ei reagoi kummoisesti, mutta hän ei myöskään makeile mystisen saatanallisuutensa varjolla, joten hän toimii yhä vahvemmin katsojan avatarina, vaikka hän on selkeä konna. Hän on tavallaan amoraalinen tarkkailija. Toisinaan hän toivoo samoja käänteitä katsojan kanssa.

Että jotta mitä kamalaa olisit valmis tekemään saavuttaaksesi haaveesi tai pelastaaksesi rakkaimpasi? Ainoa oikea vastaus on "en mitään". Tarkoitan sitä fundamentalistisesti: itkisin illalla, jos nappaisin alelaarista viimeisen tuotteen, jota muutkin piruparat tavoittelivat (kenties järjestääkseen sairaalle viimeiset synttärit - niin surullista). Jos pidät viimeisen persikkapurkin kahmaisua "ansaittuna voittona", haluat varmasti myös hirttää ulkomaalaiset: et ehkä tänään, mutta odotapas, kun tiimisi asetetaan muita vastaan. Siitä tulee pitää kiinni, että saat ananasta, jos kaikille on luvattu purkki, mutta on järjetöntä ja siksi mielenkiintoista, että joku ryhtyy natsiksi persikoiden tähden. Saw-leffoissa teot on jo tehty, mutta niiden ajattelu on kiehtovaa Jigsawin syytöksen ja sirkkelin osumisen välisinä kuumeisina sekunteina. Tämä teos luo omanlaisensa, mutta vastaavan ympäristön, jossa kutakin tarinaa ehtii ajatella vain hetken kerrallaan, eli juuri oikean ajan: vastaukset olisivat turhan selviä pitkissä keskusteluissa. Huomio ei saa herpaantua.


V2.fi | Jari Tapani Peltonen
< The Hirvi - Old Sch... Disenchantment - Osa... >

Keskustelut (6 viestiä)

vesamies

19.08.2018 klo 22.09

Ööö... siis en tiedä leffan taustoista ja niiden IP omistuksista mut eikö tämä ole ihian 1 ->1 kopio siitä nettisarjasta missä mies istuu kuppilassa ja ihmiset tulevat sinne toiveiden kanssa mitkä toteutuu jos ne tekevät mitä mies pyytää?
lainaa
Jari-Pee

Moderaattori

Rekisteröitynyt 30.03.2007

20.08.2018 klo 13.59

vesamies kirjoitti:
Ööö... siis en tiedä leffan taustoista ja niiden IP omistuksista mut eikö tämä ole ihian 1 ->1 kopio siitä nettisarjasta missä mies istuu kuppilassa ja ihmiset tulevat sinne toiveiden kanssa mitkä toteutuu jos ne tekevät mitä mies pyytää?


Jep jep. Leffa perustuu sarjaan. En tutkinut asiaa sen enempää, koska leffa tuntui raikkaalta ja itsenäiseltä parin kaavamaisen viritelmän jälkeen.
lainaa
Lepisto33

23.08.2018 klo 02.54 2 tykkää tästä

Hmm, eksyin tänne lukemalla jotain vanhoja arvostelujasi, joista osaa esim arvosteluasi elokuvasta "veijarit" pidin aika osuvanakin.

Mutta nyt täytyy sanoa että osassa teksteissäsi ei suoraan sanottuna vaikuta olevan mitään järkeä, ehkä se on sinun omantakeinen tapasi kirjoittaa jota en osaa tällä tietämyksellä persoonastasi tulkita.

Mutta esimerkiksi tästä arvioista minulle ei jäänyt minkäänlaista kuvaa onko elokuva hyvä/huono onko sillä varsinaista arvoa niillä elokuvan meriiteillä mitä itse arvostan, tästä arvostelusta jäi jonkinlainen kuva että tahdot tuoda tässä (kin) arvostelussa esille lähinnä jotain omia moraalisia/filosofisia näkemyksiäsi - jotka toisaalta vaikuttavat täysin humoristiselta, mutta koska kaikki kirjoittamasi on tätä tyyliä, on vaikea erottaa mikä on huumoria ja mikä ei, joten oletan ettei juuri mikään.

Otetaan esimerkkinä se että "Et olisi valmis tekemään mitään saavuttaaksesi haaveesi tai pelastaaksesi rakkaimpasi" et edes ottamaan viimeistä persikkapurkkia kaupan hyllyltä. Todellako? Jos joku vaikka pieksisi äitiäsi, etkö olisi valmis pieksemään häntä pelastaaksesi äitisi? jos joku kävisi sinuun käsiksi kadulla, etkö mielummin löisi häneltä tajua kankaalle kun tulisi itse hakatuksi sairaalan ja kenties ryöstetyksi? epäilen myöskin että pidät aina huolen että joku muu saa viimeisen persikkapurkin, toisaalta jos teet näin on se osoitus ennemminkin narsismista koska se saa sinut todennäköisesti tuntemaan itsesi moraalisesti muita paremmaksi (Ja vielä täysin valheellisella ja naurettavalla tavalla) tämä analyysi perustuen siis näihin etiikan saarnoihin jotka koitit meille lukijoille välittää elokuvan varjolla.

Huomaan myös tuon moraali asenteesi jo heti kirjoituksen alussa, kun toteat vain että kaikki SAW elokuvien ihmiset olivat "heikkoja" joka tässä tapauksessa tod näk tarkoittaa että heidän moraalivalintansa poikkesivat omistasi, itse en lähtisi esimerkiksi osoittelemaan kaikkia narkomaaneja heikoiksi, päinvastoin he jotka kamppailevat riippuvuutaan vastaan joutuvat tekemään ponnistuksia joita "keskiverto" ihminen ei joudu.

Omakin kirjoitukseni vastaa paasausta ja on jopa paikoittain sinun tyyliäsi vastaava, joten voimme lopputuloksena todeta että molempien toisistaan poikkeavat tekstit kuitenkin johtuvat samasta syystä, narsismista ja autistisista piirteistä. Hiustyylikin meillä on lähes sama, tosin en värjäile mustaksi enää nykyään.

Tämän arvostelun pohjalta sait minut parhaimmillaan kiinnostumaan elokuvasta kiinnostumisesta.
lainaa
Lepisto33

23.08.2018 klo 03.33 1 tykkää tästä


Hetken vielä kommenttiani pohdiskeltuani voisin tokaista, että jäin myös miettimään että mitä niin raikasta tässä elokuvassa sitten todella on että se ansaitsee tuon 4/5 ? Tämähän on lähes jokaisen toiminta elokuvan tai vastaaan peruskaava "Tee valinta, tapa muita ja pelasta rakkaasi tai jää himaan mököttämään" oikeastaan tämä elokuvahan on yhtä suurinta klisettä (arvostelun perusteella) sillä elämähän on täynnä tätä valintaa "Ota muilta tai jää ilman" ehkä tähän voidaan oleellisena oppina todeta että kohtuus kaikessa ja kultainen keskitie. Jospa elokuvissakin pohditaan yleensä että mikä on kenenkin kohtuus,keskitie, ja oleellinen taito on saada meidät katsojat kiinnostumaan itse henkilöstä jotta kiinnostuisimme hänen valinnoistaan.

nimim "Lepisto33" kuittaa vihdoin kellon aikaan 3:33
lainaa
Jari-Pee

Moderaattori

Rekisteröitynyt 30.03.2007

23.08.2018 klo 18.32

Kiitos ajatuksista.

Puolitotuus: olen aina vakavissani, mutten ole ikinä täysin vakavissani.

Asioilla on monia puolia. Jos esitän vitsin vuoksi väärän mielipiteen, vitsin on tarkoitus olla hyvin, hyvin selkeä. Yleensä leikin sillä, miten rehellisen ajatuksen voi esittää. Jos en aio luopua hölmöksi tietämästäni mietteestä, on reilua tarjota se maailmalle ilman selittelyä? En tiedä. Palaute on harvinaista. Huomiosi narsismista on oikea.

Elokuva kysyy, haluatko onnea, jos se pitää ottaa pois toiselta. Itsepuolustus on eri asia: siksi sanoin ananaspurkin kuuluvan kaikille.

Ehkä olisi pitänyt kuvailla tarkkaan jonkin avainkohtauksen aromeita. Välttelen juonipaljastuksia - mutta ihmiset välttelevät koko leffaa.
lainaa
Lepisto33

24.08.2018 klo 00.11 1 tykkää tästä


Hmm, niin näkisin vain että yleensäkin elämässä suuremman onnen saaminen on "joltain pois" tai ainakin mahdollisesti joltain pois, esim kaikki eivät voi saada samaa hyvää työpaikkaa.

Hienoa kuitenkin että vastasit palautteeseeni asiallisesti, olihan se varmasti hieman erikoinen - ainakin siinä mielessä, että luultavasti harvemmin joku analysoi toisen kritiikkiä elokuvasta jollain suomalaisella verkkosivustolla niin intensiivisesti että päätyy kirjoittamaan itse kritiikistä jonkinlaisen paasauksen.

Sinä olet persoonaltasi niinkuin sinä olet, sen verran ymmärrän vastauksestasi - ja joskin arvostelusi monesti tuntuvat haahuilevan paljonkin elokuvien ulkopuolelle, ainakin taidat olla intohimoinen elokuvien seuraaja joka on hyvä asia, ainakin elokuvateollisuuden ja taiteen kannalta jos ei muuten.

Ehkä tämä johtuu siitä että minulla ei ole IMBD tunnuksia jossa luen ihmisten yleensä haukkuvan elokuvia, ja nyt kun tunnusta ei tälle sivustolle vaadittu... oli elokuvakritiikinkin kritisoiminen jonkinlaista kompensointia tuolle IMBD arvostelujen jatkuvalle lukemiselle mutta omalta osalta vaikenemiselle.
lainaa

Kirjoita kommentti
V2.fi Tiktok
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova