Tuorein sisältö

Saw VI

Ensi-ilta: 30.10.2009
Genre: Kauhu, Trilleri
Ikäraja: 18
Jari Tapani Peltonen

16.12.2009 klo 19.00 | Luettu: 39034 kertaa | Teksti: Jari Tapani Peltonen

Myönnettyäni yhteensä 1,5 tähteä Mikko Leppilammen kahdelle viimeisimmälle elokuvalle, en yllättyisi, jos esimerkiksi hän köyttäisi minut traktorin renkaaseen ja lähtisi körryyttelemään ympäri kaatopaikkaa, kun kerran arvostan omankädenoikeutta juhlivaa roskaa tyyliin Saw VI moninkertaisesti enemmän kuin suomalaista laatua. En pitäisi tätä runollisena rankaisuna, onhan biologian keinoin todistettavissa, kuinka rock Saw-saaga on. Maisterit saavat kytkeä minut tuoliin ja sydänfilmeihin ja skannata aivojeni energioita ja jälkikäteen voidaan tehdä verikokeita ja valheenpaljastustesti. Paljastuisi, että Saw VI aktivoi lukuisia alueita aivoista ja saa adrenaliinia ja endorfiinia erittymään ja että siitähän tämä johtuu, että ruumis tunnistaa kauhujännärin erinomaiseksi kauhujännäriksi, vaikka se ei kaljun puupääprofessorin analyysin mukaan edusta samaa taiteellista tasoa kuin Seitsemän ja Angel Heart.

Saw esitteli syöpää sairastavan ansamestari Jigsawin (Tobin Bell), joka pääsi tekemään jotain osassa II, kuoli osassa III, postyymisti esitteli seuraajansa Hoffmanin (Costas Mandylor) osassa IV ja esiintyi takaumissa myös osassa V, jossa Hoffman pääsi vauhtiin. Matka on kiehtonut, mutta on helpotus, että osa VI vie Jigsawin itsensä tarinan päätökseen yllättävänkin osuvasti. Kuten Lainkuuliainen kansalainen viihdyttää kritisoimalla naiivisti amerikkalaista oikeusjärjestelmää, Saw VI rakentaa paljon vakuutuksilla pelittävän terveydenhuollon haukkumisen varaan. Jos kritiikki ei syvällistä sorttia olekaan, totisesti leffa on kiehtovampaa katsottavaa, jos katsoja on ensin saanut informaatiota ja mikä tärkeintä, tunnereaktion vaikkapa Michael Mooren dokumentista Sicko - aivan sairasta.

Saw VI viimein paljastaa Jigsawin tärkeimmän suunnitelman, selittäen samalla muun muassa sen, miksi hän on kätyreitä värvännyt. Suunnitelma myös tuntuu tärkeimmältä. Tällä kertaa kun Jigsaw selittää pelin säännöt uhrille, hän ei käytä Billy-nukkea, vaan näyttää videolla kasvonsa. Sarjassa tuskin yritetään jatkossa uskotella, että jokin muu olisi (edelleen kuolleelle) ansamestarille tätä keikkaa tärkeämpi, niin selkeästi ympyrä sulkeutuu. Perinteiseen yllätyskäänteiden sarjaan kuuluva jatko-osan alustus toi hymyä huulilleni kylmien väreiden kombon päätteeksi, mutta ensi syksyn Saw 3D:n kiinnostavin puoli on mielestäni 3D.

Sickon ohella aiempien osien on hyvä olla muistissa. Tarina ja tyydytyksen tunteet enemmän tai vähemmän jäävät kokematta, jos vaikkapa Saw III on nähty, mutta muistot ovat haalistuneet. Tämä sanottuna, Saw VI toimii itsenäisenä episodina paremmin kuin osat III-V. Hoffman on nykyään "kukkulan kuningas" ja Mandylor tuntuu sopivammalta rooliinsa osa osalta. On silti hyvä, että jäykkis jäykistelee sivussa, ja katsojan annetaan tutustua uuteen uhriin (Peter Outerbridge) jo ennen, kuin heppu tuskailee ansalabyrintissä. Saw VI on väkivaltaisen sarjan kenties törkein osa, mutta sisälmykset eivät ole pääasia edes ansakohtauksissa. Tympeän sadistinen aloitus jäi mieleeni, mutta monin verroin vaikuttavampia hetkiä ovat ne, joissa uhrit, joista en lainkaan pitänyt, ansaitsevat sympatiaa joutuessaan paniikissa otsasuonet pullistellen tekemään epäinhimillisiä valintoja. Tunsin itseni Colosseumin ylärivissä istuvaksi roomalaiseksi, joka tahtoo huutaa keisarille "armoa". Kirjoittajien ja ensimmäistään ohjaavan Kevin Greutertin draamantaju kasvaa silmissä elokuvan mittaan.

Olen yhä sitä mieltä Saw V:stä kun selitin arvostelussa, mutten ole tyytyväinen tekstiin. Olisi pitänyt painottaa, että Saw on sama juttu kuin tv-sarja Lost. Tarinaa ja mytologiaa syvennetään episodi episodilta, paljon jätetään mielikuvituksen varaan, eikä kokonaisuutta vastaan kannata kääntyä yhden huonosti ohjatun jakson jälkeen. Saw V toimi edeltäjiensä höyryillä, joten olisi pitänyt selventää, että viihdearvostaan huolimatta V laski sarjan arvoa silmissäni. Kun Saw VI saa neljä tähteä, tämä tarkoittaa sitä, että edellisosan haparoinnista huolimatta Saw-saaga on jälleen neljän tähden kokonaisuus: yksi yhtenäinen kauhufilmi, jonka juoni vuotaa kuin vakuutusasiamies ja niin edelleen, mutta joka on yritteliäs ja uniikki, mikä taiteesta puhuttaessa on uljaampaa kuin kyky vääntää ihan yhtä moitteetonta tuubaa kuin kaikki muutkin.


Yhteistyössä Filmtrailer.comin kanssa

V2.fi | Jari Tapani Peltonen
< Planeettamme Maa - e... Avatar 3D... >

Keskustelut (25 viestiä)

rambokala

Rekisteröitynyt 04.10.2008

16.12.2009 klo 20.21

Millon Avatar -arvostelu tulee?
lainaa
Indigo

Rekisteröitynyt 16.09.2007

16.12.2009 klo 20.46

Ensimmäinen Saw jossa on oikeasti hemmetin mielenkiintoinen juoni. Alun kohtaus meni lievästi sanottuna överiksi, mutta muuten oli kyllä huomattavaa parannusta viime vuosien sahoista.
lainaa
afaf

16.12.2009 klo 21.50

Itse ansat olivat tässä osassa heikkoja. Ärsytti kun kaikkien uhrien selviytyminen riippui vakuutuspomosta, eikä heidän omasta kamppailustaan.

Juoni kuitenkin oli selvästi Saw-sarjan parhaimmistoa, ja nosti tämän osan paria aikaisempaa paremmaksi. Oli mielenkiintoista kuulla kuinka juonenpätkät punoutuivat yllättävän hyvinkin yhteen, ottaen huomioon että juonenkäänteet olisi muka suunniteltu jo 4-5 elokuvaa etukäteen. Jigsawin menneisyys on aina kiinnostavaa.

Hoffman on kyllä parantanut osaansa kuin sikajuoksuaan ja osoittautuu erittäin päteväksi seuraajaksi Jigsawille. Odotan jo innolla seuraavaa osaa...
lainaa
joopjoop

Rekisteröitynyt 13.06.2009

17.12.2009 klo 00.10

Pitkästä aikaa raaka elokuva jossa kunnolla toimiva juoni. Rakastuin ja nautin koko elokuvasta. On tullut katsottua 4 kertaa tähän mennessä ja jokainen kerta on ollut nautinto.
Elokuvan lopussa en voinut kuin hymyillä hoffmanin tempulle.
lainaa
Asd

17.12.2009 klo 00.38 1 tykkää tästä

Kuka haluaa katsoa tällaisia leffoja...?
lainaa
Finski

Rekisteröitynyt 09.12.2009

17.12.2009 klo 08.00 1 tykkää tästä

Asd kirjoitti:
Kuka haluaa katsoa tällaisia leffoja...?


Ilmeisesti moni, kun on jo kuudes tämän sarjan leffa ulkona... Ite olen nähnyt viisi, joten kai se tämäkin pitää kattoa jossain vaiheessa...
lainaa
Dix-Tracys

Rekisteröitynyt 22.04.2007

17.12.2009 klo 10.07

En ymmärrä, en halua ymmärtää.

Ensimmäinen osa oli katsottava, muut eivät.
lainaa
Finski

Rekisteröitynyt 09.12.2009

17.12.2009 klo 12.02

Joo en mäkään mikään hirveä fani ollut noiden viimeisimpien leffojen osalta, mutta on vaan sellanen ongelma etten pysty jättää tarinaa kesken, jos sen olen alottanut. Vaikka ei nää leffat kyllä hirveästi tarinaan tukeudukaan... =)
lainaa
nuiva

17.12.2009 klo 14.13

Tämän sarjan seuraaminen oli kyllä aikanaan helppoa lopettaa toisen osan jälkeen. Viitosta koitin katsoa vaan ei jaksanut loppun asti, kun juoni typerä ja toteutus tusinatavaraa amerikkalaisille tusinateineille.

Psykopaatti kiusaa ihmisiä ja läheltäpiti-tilanteita ja veren lennätystä piisaa. Omeperäistä ja hienoa. Vaan kai näitten jatko-osien kyttäys valmistaa nuorta mieltä myöhemmin tapahtuvalle Emmerdalen ja Kaunarien seuraamiselle. Tuijottelu, ylinäyttely ja "jännään kohtaan jääminen" ainakin yhdistävät näitä jatkumoita.

*+
lainaa
nuiva

17.12.2009 klo 14.14

Tuo *+ siis näkemilleni osille, ei tälle uusimmalle.
lainaa
Execta

Rekisteröitynyt 10.04.2007

17.12.2009 klo 23.31

Pitääkö tulla ilmottamaan, että sarja on paska ja sairas jne.? Menkää pois, jookos? :)

Mahtava elokuvasarja tää Saha. Osat I-V löytyy hyllystä, joten VI on pakko nähdä heti kun ilmestyy. Ykkönen on ehdottomasti paras, mutta nelonen ei ole kaukana. Jokaisen sarjan osan lopetus on aina niin upea ja kylmiä väreitä aiheuttava, että menee aina ihan kananlihalle. Odotan samaa kutoselta. Nuo ansat on lähinnä "bonusta" elokuvaan ja ne myös kuuluu siihen, vaikken itse niistä kovasti pidäkkään. Kuitenkin hämmentää kuulla, että tää uusi osa on "sairain" näistä kaikista. Noh, ei voi mittään. :p

Odottelen siis DVD-julkaisua.


Ja edelliset leffat arvostelisin näin:

SAW: 5 / 5
SAW II: 4 / 5
SAW III: 3.5 / 5
SAW IV: 4.5 / 5
SAW V: 4 / 5

1. SAW
2. SAW IV
3. SAW II
4. SAW V
5. SAW III

:)
lainaa
lasrsul

17.12.2009 klo 23.44

Dix-Tracys kirjoitti:
En ymmärrä, en halua ymmärtää.

Ensimmäinen osa oli katsottava, muut eivät.


ei muutaku popparit esii ja tuulen viemää pyörii.. onnee sulle...

saw on leffasarjoista parasta antia moneen aikaan...
lainaa
asdaa

18.12.2009 klo 10.45 1 tykkää tästä

Execta kirjoitti:

Ja edelliset leffat arvostelisin näin:

SAW: 5 / 5
SAW II: 4 / 5
SAW III: 3.5 / 5
SAW IV: 4.5 / 5
SAW V: 4 / 5

1. SAW
2. SAW IV
3. SAW II
4. SAW V
5. SAW III

:)


tuo on kyl totta toi järjestys :)
lainaa
Tapza

18.12.2009 klo 17.22

Execta kirjoitti:
Pitääkö tulla ilmottamaan, että sarja on paska ja sairas jne.? Menkää pois, jookos? :)

Jaa-a, mutta positiivista kommenttiako sitten saa heittää ihan mielin määrin? Mielenkiintoinen ajattelutapa, jota en ole vieläkään ymmärtänyt.

Ensimmäinen osa oli viihdyttävä ja oikeasti hyvin käsikirjoitettu, vaikka ei todellakaan kovin omaperäinen tai uudenlainen elämys jos on edes vähän enemmän leffoja katsellut. Muut osat olen jättänyt väliin lähinnä siksi, että tarina toimi mielestäni sellaisenaan eikä tarvinnut jatkoa. Kaipa nuo pitää kuitenkin jossain vaiheessa tsekata, vaikka täysin raiteiltahan tämäkin sarja on osiensa määrän suhteen suistunut.
lainaa
jeje

Rekisteröitynyt 17.08.2008

18.12.2009 klo 18.16

Tapza kirjoitti:
Execta kirjoitti:
Pitääkö tulla ilmottamaan, että sarja on paska ja sairas jne.? Menkää pois, jookos? :)

Jaa-a, mutta positiivista kommenttiako sitten saa heittää ihan mielin määrin? Mielenkiintoinen ajattelutapa, jota en ole vieläkään ymmärtänyt.


Voi kultapieni tapza kun se mielipiteen ilmaiseminen on niin vaikeaa muita loukkaamatta. No ehkäpä se "elämänkokemus" sitten opettaa
lainaa
Execta

Rekisteröitynyt 10.04.2007

18.12.2009 klo 21.28

Tarkotin nyt heittoja tyyliin "kuka haluaa katsoa tämmösiä?", pitääkö tollasia tulla tänne ilmottamaan?
lainaa
jeje

Rekisteröitynyt 17.08.2008

18.12.2009 klo 23.29

Execta kirjoitti:
Tarkotin nyt heittoja tyyliin "kuka haluaa katsoa tämmösiä?", pitääkö tollasia tulla tänne ilmottamaan?


En nyt tiedä kenelle tarkotit viestin mutta samaa minäkin tarkoitin näille kahdelle että turha tulla kertomaan sitä "ainoaa oikeaa" mielipidettänsä.
lainaa
aattelepaite

20.12.2009 klo 23.09

jeje kirjoitti:

En nyt tiedä kenelle tarkotit viestin mutta samaa minäkin tarkoitin näille kahdelle että turha tulla kertomaan sitä "ainoaa oikeaa" mielipidettänsä.

Kukahan täällä nyt pitää mielipidettänsä "ainoana oikeana?"
lainaa
helium

Rekisteröitynyt 12.08.2009

21.12.2009 klo 13.55

sawit on liian yliarvostettuja.
lainaa
Minähän

22.12.2009 klo 21.23 1 tykkää tästä

helium pitää turpansa kiinni
lainaa
Kursori

Rekisteröitynyt 15.04.2009

04.01.2010 klo 11.19

Ensimmäinen Saw oli lähes mestariteos, joka tuli katsottua puolityhjässä elokuvateatterissa - kukaan kavereista ei tiennyt leffasta mitään, mutta itse halusin nähdä sen trailerin perusteella. Loistavasti punottu juoni, erinomainen musa ja unohtumaton loppukohtaus.

Kakkonen oli jyrkkä pudotus. Täyttä paskaa, jossa mässäiltiin verellä eikä juonta ollut juuri nimeksikään, vaikka yritettiinkin kasvattaa tapahtumien mittasuhteita.

Osat 3-4-5 olen katsonut elokuvakanavilta jne. lähinnä vanhan kauhuleffafriikin uteliaisuudesta, ja ne ovat kaikki olleet tylsiä mitäänsanomattomine näyttelijöineen ja saippuasarjaa muistuttavine juonenkäänteineen. Vitosessa muistaakseni oli eniten yritystä näistä.

Ikävää, mutta täysin odotettavaa, että ensimmäisen osan jälkeen piti tehdä roppakaupalla lisää. Konseptihan sinällään on hyvä, mutta liika on liikaa, ja kuten joku yllä sanoikin, Saw toimi yksittäisenä tarinana ilman mitään väkisin väännettyjä jatko-osia.

Kyllä mä tämänkin katson, kun ilmaisen mahdollisuuden saan, mutta en todellakaan odota kokemuksen olevan neljän tähden arvoinen. Tää oli taas näitä Peltosen "Speed Racer" -arvosteluita, joissa heitetään objektiivisuuden rippeetkin ikkunasta pihalle.

Neljä tähteä, SAW 6 on siis V2.fi -arvosteluiden mukaan parempi kuin

- Benjamin Buttonin uskomaton elämä
- Menetetty Maa
- Changeling
- Valkyrie
- Hellboy 2
- The Hangover
- Kung Fu Panda
- Public Enemies

ja yhtä hyvä kuin

- Gran Torino
- Burn After Reading
- Iron Man
- Moon
- State of Play
- Stardust
- Watchmen

EI HUH HUH. Rajoittaisitko, JT, hieman tuota fanittamistas? Menee hieman uskottavuus tästä touhusta. Tai sit vois ottaa arvosteluasteikon 1-10, ehkä helpottais.

EDIT : JT eikä JP, sorry.
lainaa
Jari-Pee

Moderaattori

Rekisteröitynyt 30.03.2007

17.01.2010 klo 02.01

Kursori kirjoitti:
Neljä tähteä, SAW 6 on siis V2.fi -arvosteluiden mukaan parempi kuin...

ja yhtä hyvä kuin...


Hyvin pitkälti juuri näin - olette tehneet oikeaoppisia tulkintoja, hyvä rouva/herra! Neuvon silti tutustumaan tähän selvitykseen:

http://www.v2.fi/keskustelut/?mode=viewtopic&tid=2601
lainaa
Execta

Rekisteröitynyt 10.04.2007

10.03.2010 klo 22.50

Katsoin, petyin. Sarjan huonoin osa. En voi ymmärtää. Missasinko juonen täysin, oliko tässä edes sellaista? Viittauksia edellisiin osiin, joo. Mutta mitä muuta? Seliviskö se, miten Jigsaw valitsee uhrinsa? Saiko Jigsawin tarina päätöksensä?

Kaikki tämä meni minulta ohi. ;/ Pitänee alkaa jossaki vaiheessa kattomaan taas osasta 1 osaan 6, niin ehkä selvenee vähän.
lainaa
Lastpil0t

Rekisteröitynyt 01.04.2010

28.07.2010 klo 18.56

Execta kirjoitti:
Katsoin, petyin. Sarjan huonoin osa. En voi ymmärtää. Missasinko juonen täysin, oliko tässä edes sellaista? Viittauksia edellisiin osiin, joo. Mutta mitä muuta? Seliviskö se, miten Jigsaw valitsee uhrinsa? Saiko Jigsawin tarina päätöksensä?

Kaikki tämä meni minulta ohi. ;/ Pitänee alkaa jossaki vaiheessa kattomaan taas osasta 1 osaan 6, niin ehkä selvenee vähän.


Katsotko sä elokuvat ilman ääniä ja silmät kiinni? Se miten Jigsaw valitsee uhrinsa kerrotaan jo ekassa osassa.
lainaa
SAHA

29.12.2014 klo 21.54

Asd kirjoitti:
Kuka haluaa katsoa tällaisia leffoja...?


Ne, jotka haluavat nähdä aivotonta, primitiivisiin tunteisiin vetoavaa viihdettä. Nämä ei sovi kaikille ja vatsan täytyy kestää väkivallan näkemistä, mutta onhan nämä viihdettä parhaimmillaan. Voittaa monet kauhuklassikotkin, kuten Freddyn tai vaikka Jasonin seikkailut sekä Halloweenitkin, joissa oli hyvät ykkösosat mutta heikommat jatko-osat. Saw on siitä kiva sarja että taso pysyi samana perusvarmana huttuna läpi kaikkien seitsemän osan. Vitonen on ehkä itsenäisenä pätkänä heikompi mutta kokonaisuudessa toimii.
lainaa

Kirjoita kommentti
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova