Tuorein sisältö

Bird Box

Ensi-ilta: 21.12.2018
Genre: Kauhu, Trilleri
Ikäraja: 16
Jari Tapani Peltonen

07.01.2019 klo 16.30 | Luettu: 7053 kertaa | Teksti: Jari Tapani Peltonen


"Keksi itse mun tarina."

Kun romaanin tohtori Frankenstein kieltäytyy selittelystä hysteerisenä, jottei kukaan kopioisi häntä, se sopii. Hellraiser-leffoissa näytetään asioita, joten s/m-demonin vihjaus "minulla on melkoisia näkyjä jaettavana" on niin hieno, että omin sen motokseni. On myös lukuisia "klassikoita", joissa hirviötä ei voi "sanoin kuvailla" tai "järjellä käsittää". Mielikuvitukseni on sitä varten, että suodatan ehyet visiot itselleni sopiviksi. Jos suostun kuvittelemaan hirveimmän asian ikinä - voi ei, hämähäkin, 1000-kertaisella nopeudella etenevän homeen ja vahakabinetissa nähdyn kuppavitun risteytys hyökkää! -, mitä teen, kun seuraava Lovecraft pyytää samaa? Netflixin kauhujännäri Bird Box kertoo niin kauheasta hirviöstä, että tapat itsesi. Teoriassa se voisi olla Futuraman hypnosammakon kaltainen idea, joten olin vain 99-prosenttisen varma, että leffa on avointa huijausta. Idea on niin jännä, ettei sitä voida käsitellä.

Osaan luopua ennakkoluuloista, joten pääsin yllättymään, miten kattavasti leffa tyrii. Lajityyppi on sama kuin erinomaisella Hiljaisella paikalla. Hirviö on lopulta sivuseikka, kunhan sankarien on outoiltava. Tässä tapauksessa side silmillä suojaa, mutta eteen on katsottava joskus. Mikrofonit eivät nykyään kuvaan putoa, mutta eritoten Hiljaisen paikan äänillä leikkimiseen verrattuna Bird Box on visioton räpellys: kiihkeissä tilanteissa pompitaan jatkuvasti ties mihin helikopteriotoksiin sen sijaan, että leffa etsisi luovia tapoja pysyä sokeana vaeltavan kokemuksessa. Jos et löydä kuvastosta vikaa, katso huviksesi Son of Saul, joka filmaa päähenkilöä läheltä ja esittää taustat sumeina vain koska päähenkilö on turtunut keskitysleirin kauhuihin.

Raskaana oleva Sandra Bullock linnoittautuu John Malkovichin ja kumppaneiden kanssa. Näyttelijöissä ei ole vikaa. Vanha idolini Bullock ansaitsee peukkua jo siitä, että hän kiehnää uskottavasti 26 vuotta nuoremman pyykkilautavatsan kainalossa (Michael Douglasin ja Catherine Zeta-Jonesin ikäero on vastaava). Omia tai harvinaisia ideoita ei esiinny, mutta todellinen ongelma on mökkivaiheen tarpeettomuus. Leffa näyttää heti, että vuosia myöhemmin Bullock seilaa lapsineen joella. Siitä muistutetaankin. Suljetun tilan henkilökemiat on ikivihreä skenaario, johon pitäisi aina palkata Malkovich, mutta tämä tekele korostetusti vain hukkaa aikaa alun ja huipennuksen välissä. Kaikkien kohtalo on selvä.

Kun jokeen lopulta keskitytään, pari kohtausta näytetään uudestaan, vaikkei ole mysteeriä tai teemaa, joka vaatisi alleviivauksia. Toki 15 sekunnin lähimuistilla siunattu funtsii, että Bullockin suhtautuminen lapsiin kehittyy, mutta muut pyörittävät silmiä. Yli puolet elokuvasta lapset ovat masussa tai äkäilevän Bullockin käskystä hiljaa veneessä, joten lasten arki ei ole avautunut alustavastikaan, kun leffa alkaa selitellä asioita, joita se tarvitsee luodakseen illuusion tarinasta. Kauhuleffa voi helposti väittää kertovansa vaikkapa vastuulliseksi vanhemmaksi tulemisesta, mutta teemojen mainitsemisen, vahvistamisen ja huipentamisen väliin on tapana jättää aikaa.

Tämä on kehnoimmin rytmitetty "zombiet söivät maailman, joten etsitään säilykepersikoita" -leffa, jonka muistan. Viihdyttävän 80 minuutin turhakkeen tästä voisi leikata, mutta merkityksetöntä matkaa on yli kaksi tuntia, joten kidutuksen puolelle mennään. Annoin näkymättömälle itsemurhapilvelle yhden tähden, kun leffan nimi oli The Happening, mutta koetin ilmaista, että olin hämmentynyt: Happening on hölmöjen näyttelijöiden ja vielä typerämmän idean selittämisen myötä niin koominen, että epäilin sitä tarkoitukselliseksi. Bird Box on iloton malliesimerkki rutinoituneesta tuotteesta, jonka ohjaaja ei ymmärrä, mitä hän kopioi ja miksi.

Mielikuvituksen käyttöä: itsemurhapilvitrilleri voisi toimia esimerkiksi siten, että päähenkilöllä on trauma, jonka avaaminen on pääasiallinen tavoite. Jos se, mitä hän lopulta näkee, on katsojankin sydämen särkevä paljastus, on itsemurhapilvi sitä, mitä luvattiin, vaikkei katsoja itseään tappaisi.


Heti ensi-illan jälkeen nettiin tulvi meemejä, joissa silmien sitomista juhlittiin ikonisena uutena ideana! Ihmiset ovat niin innoissaan lähteneet suorittamaan Bird Box -haasteita, että Netflix on pyytänyt, ettei kukaan järjestäisi itseään sairaalaan! Tässä on video lehdistötilaisuudesta, jossa Netflixin pääjohtaja julkistaa 45 miljoonaa katselukertaa viikon sisällä:


V2.fi | Jari Tapani Peltonen
< Black Mirror: Bander... Iron Sky The Coming ... >

Keskustelut (0 viestiä)


Kirjoita kommentti
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova