Tuorein sisältö

Mitäs me spartalaiset

Ensi-ilta: 28.03.2008
Genre: Komedia
Ikäraja: 13
Jari Tapani Peltonen

29.03.2008 klo 00.59 | Luettu: 40622 kertaa | Teksti: Jari Tapani Peltonen

Nyt on nostettava hattua kotimaisille elokuvateattereille, jotka pääsääntöisesti keskittyvät keskinkertaisen materiaalin tuputtamiseen keskiluokkaiselle yleisölle. Mitäs me spartalaiset on pienelle, mutta innokkaalle yleisölle ajatuksella ja ammattitaidolla räätälöity teos, aivan kuten mikä tahansa mustavalkoinen mykkäelokuva korealaisista transuista, joita me elokuva-arvostelijat päivät pitkät katsomme. Minulla on tämän kohderyhmän kutsumanimi hukassa, mutta tahdon painottaa, ettei se ole "idiootit", tai muuta älykkyyteen viittaavaa. Omien kokemusteni mukaan vähäisillä älynlahjoilla varustetuilla ihmisillä voi olla suuri sydän ja sen mukainen elokuvamaku. Hakemani ihmistyypin tuntomerkkejä ovat ennemminkin lippalakki, amisviikset, napapaita, Seiskan kestotilaus, kiintolevy täynnä Family Guyn jaksoja, ja se, että heidän isänsä ja isoisänsä ovat sama henkilö.

Tällaiselle yleisölle esimerkiksi toimintafantasia 300 näyttäytyy teennäisenä ja vaikeaselkoisena, mikä on ikävämpää kuin moni tulee ajatelleeksi, sillä nämä ihmiset eivät kykene muodostamaan sellaisia omaa identiteettiä vahvistavia mielipiteitä, kuin "300 oli naurettavan homoeroottinen, heh heh". Heitä varten 300 on nyt kuvattu uudelleen uskollisena alkuperäisidealle ja jopa sivujuonille ja yksittäisille kohtauksille. Persialaiset yrittävät jälleen vallata Spartan tietämättä, että sikäläiset eliittisotilaat ovat kovempia kuin Talvisodan Veteraanit. Älykkäällä tavalla Mitäs me spartalaiset kunnioittaa kaikkien katsojiensa henkilökohtaisia sankariuskomuksia tekemällä tällaisista turhan ylpeistä sotureista toisiaan suutelevia hepsankeikkahomoja - mikä siis ei vie lopputulosta liian kauaksi 300:sta, vaan ainoastaan tekee helpommin ymmärrettäväksi sen, mikä oli jo läsnä.

300:sta poiketaan tarkoituksenmukaisesti muilla tavoin. Periaate on ollut sama, kuin intialaisissa musikaaleissa, jotka tarjoavat yleisölle monenlaista viihdettä yhdellä istumalla. Sisäsiittoiset lippalakkipäät ja napapaitaiset omaavat keskimääräistä intialaista vähemmän kärsivällisyyttä, minkä ohjaajat Jason Friedberg ja Aaron Seltzer (Date Movie, Epic Movie) kuitenkin tiedostavat. Paljon on saatu mahdutettua vaivatta sulavaan 60 minuuttiin (+ lopputekstit).

Ensinnäkin elokuva naurattaa hyvin paljon. Homostelun ohella siinä paskotaan ja oksennetaan ihmisten päälle, näytetään usein persettä, hakataan naisia ja varsin pitkään erästä lastakin, ja mikä parasta, pilkataan silloin tällöin muitakin vaikeatajuisia elokuvia (mm. Spider-Man 3:a) ja Seiskasta tuttuja henkilöitä, kuten Britney Spearsia ja Paris Hiltonia. Jokaisen pilkattavan ihmisen ja ilmiön nimi lausutaan selkeästi ääneen silloinkin, jos sama nimi lukee ruudulla. On muistettava, etteivät kaikki osaa lukea, saatikka yhdistää näkemäänsä johonkin aiemmin näkemäänsä.

Julkkisten ja tunnettujen ilmiöiden pilkkaaminen on kuitenkin kaksipiippuinen juttu. Kun tällaisessa filmissä nöyryytetään niitä harvoja ihmisparkoja, joilla menee oikeassakin elämässä huonommin kuin kohdeyleisöllä, yleisön nautinnon voi aistia: ulkopuolisena osallistujana on kyyneliin saakka liikuttavaa ymmärtää, kuinka elokuva kohottaa heidän itsetuntoaan. Kääntöpuoli taasen tulee ilmi, kun erinäiset tuomarit mm. Idolsista poikkeavat välillä arvioimaan spartalaisten tekemisiä; eräs kohtaus taasen on muunnelma tv-pelistä Ota tai jätä. On kiistanalaista, ovatko tällaiset kohtaukset mukana vain saadakseen yleisön tuntemaan olonsa kotoisaksi, vai yrittääkö elokuva pilailla myös näiden ilmiöiden kustannuksella. Osa kohderyhmästä voi loukkaantua verisestikin pyhillä asioilla leikkimisestä.

Arvostelu on valitettavasti päätettävä negatiiviseen sävyyn, jotta kaikki näkökulmat tulisivat ilmi. Sivistyneenä ja hyvin korkean älykkyysosamäärän omaavana ammattilaisena Minä koin Mitäs me spartalaisten tarjoaman sosiaalisen tilaisuuden vulgäärinä, mutta yleissivistävänä, kertakaikkisen tarpeellisena elämyksenä tielläni kohti valaistumista. Ymmärrän kuitenkin myös keskinkertaista elokuvissakävijää ja keskinkertaisuutta muutenkin edustavaa armasta ystävääni, jonka mukaan Mitäs me spartalaiset on ns. "V**UN SURKEAA, SÄÄLITTÄVÄÄ P**KAA", joskaan ei sentään niin "V**UN SURKEA JA SÄÄLITTÄVÄ P**KA" kuin se henkilö, joka päätti, että Mitäs me spartalaiset on viikon ainoa uutuuselokuva meillä Keski-Suomessa.

V2.fi | Jari Tapani Peltonen
< Kiuas - The New Dark... Spiderwickin Kronika... >

Keskustelut (27 viestiä)

ZarekEngland

Rekisteröitynyt 25.07.2007

29.03.2008 klo 03.13

lol nice. en vaivaudu edes katsomaan :D
lainaa
ctrl-k

Moderaattori

Rekisteröitynyt 03.04.2007

29.03.2008 klo 10.55

Olenkin aina miettinyt näiden "parodioiden" funktiota. Lapsena Hot Shots nauratti lievästi, mutta noin lajityypin kannalta Top Gunissa ei ole mitään niin korkeaa tai pyhää, että sitä voisi parodioida (vai onko kyse travestiasta). Lisäksi Top Shots enimmäkseen ohitti lähde-elokuvansa oikeasti koomisimman alueen, joka on lentäjäpoikien vain vaivoin peitetty homoseksuaalinen lataus.

Näitä uudempia "parodioita" (Wyansin veljesten kai) katsoessa ei ole päässyt edes hymähdystä. Family Guy on hyvä analogia, koska yhtä lailla irrallisesta ja päämäärättömästä epähuumorista molemmissa on kysymys.
lainaa
Konsolimies

29.03.2008 klo 12.21

Pakko sanoa että liian hyvän arvosanan tälle "elokuvalle" annoit. Lopetin katsomisen 15 minuutin jälkeen ja yllätyin kuinka elokuva pystyi olemaan jopa paskempi kuin Epic Movie.
lainaa
Juuso

29.03.2008 klo 12.26

Mitä helvettiä? Elokuvahan on ihan sairaan hyvä naurukomedia, ite ainakin sain nauraa kattellessani. Liekö sit liuhuletti arvostelijalta huumorintaju kadonnut
lainaa
bvirtanen

Moderaattori

Rekisteröitynyt 29.09.2007

29.03.2008 klo 13.35

" Mitäs Me Spartalaiset on viikon ainoa uutuuselokuva meillä Jyväskylässä".
Jesss, suuret pahoittelut JP:lle...mutta reilusti sait aikaan tekstiä leffasta, jonka kässärikään tuskin on tuota arvostelua pidempi. Leffa olisi voinut siirtyä suoraan dvd-aikaan.
lainaa
Tilli

29.03.2008 klo 14.03

joo, tää tuli jenkeissä jo kuukaus sitte ensi iltaan ja ware... latasin tän leffan sitte ku luulin et ei tuu suomeen, onneks latasin koska oli mun mielestä niiiiin paska, i have speaked.
P.S, jostain mielipuolisesta syystä en pystykirjautumaan sisään >:(
lainaa
jsorwis

Rekisteröitynyt 10.08.2007

29.03.2008 klo 15.09

Joo-o :D En taida vaivautua katsomaan tällaista p*askaa.

http://www.metacritic.com/film/titles/meetthespartans

Metacriticissä 9/100 :D
lainaa
Kuupo

29.03.2008 klo 18.10

Tuo Family Guy -viittaus oli kyllä aivan turha.
lainaa
rölli

29.03.2008 klo 18.20

Katselin tuon leffan ja se oli ehkä oikeasti huonoin koskaan näkemäni elokuva. Jotain elokuvasta kertoo myös se, että se on tukevasti IMDB:n BOTTOM-100:ssa.
lainaa
Waari

Rekisteröitynyt 12.04.2007

29.03.2008 klo 19.27 1 tykkää tästä

Juuso kirjoitti:
Mitä helvettiä? Elokuvahan on ihan sairaan hyvä naurukomedia, ite ainakin sain nauraa kattellessani. Liekö sit liuhuletti arvostelijalta huumorintaju kadonnut


Kyllä minäkin tälle leffalle nauroin(heh... -_-) mutta totuus on nyt se, että mitäs me partalaiset on törkeän huono parodia leffa. Siis se eka kohtauskin, siis tehän varmaan tajusitte sen kuka siinä oli jne, se oli ihan hauska kyllä. tää kokonaisuus oli niin hyvä kaikilla idolseilla, transformereilla ja muilla herkuilla koristeltu koirankikkare. koko parodia tehtiin oikeilla materiaaleilla oikeaan teemaan yhdistettynä. pidin siitä, se oli niin... "V**UN SURKEAA, SÄÄLITTÄVÄÄ P**KAA"
lainaa
Arttu

Rekisteröitynyt 23.03.2008

29.03.2008 klo 23.29

En tajua mikä teitä ihmisiä vaivaa, ei tämä nyt niin huono elokuva sentään ole! Onhan tässä paljon säälittäviä kohtauksia, mutta kyllä sieltä muutama aivan helmikin kohtaus löytyy :) Itse antaisin ainakin 2 tähteä.
lainaa
angel_eyes

Rekisteröitynyt 18.03.2008

30.03.2008 klo 00.26

Nyt en osaa kyllä sanoa, että miksi en tajua tuosta tekstistä hölkäsen pöläystä. Yksi vaihtoehto saattaa olla se, että teksti on vaikeaselkoista tai sitten voi johtua myös olusista mitä olen juonut.
lainaa
Latuman

Moderaattori

Rekisteröitynyt 30.03.2007

30.03.2008 klo 18.42

Siellä leffassa on muutama ihan hauska kohtaus jolle saa nauraa, mutta se on pääsääntöisesti aivan typerää kuraa, ja kokonaisuus on vielä kamalampi.
lainaa
Dingo

Rekisteröitynyt 09.01.2008

30.03.2008 klo 20.02

angel_eyes kirjoitti:
Nyt en osaa kyllä sanoa, että miksi en tajua tuosta tekstistä hölkäsen pöläystä. Yksi vaihtoehto saattaa olla se, että teksti on vaikeaselkoista tai sitten voi johtua myös olusista mitä olen juonut.


Nauroin tälle enemmän kuin elokuvalle.
lainaa
Radikus

Rekisteröitynyt 10.04.2007

31.03.2008 klo 08.13

Menee vähän ohi miten toi Family Guy tohon liittyy, ehkä olisin ite maininnu vaikka South Parkin mieluummin.
lainaa
jimppa

31.03.2008 klo 11.34

tää on kyllä tähän mennessä parhaita parodioita mitä tullut tän vuoden puolella suomessa elokuvateattereihin. Kaikki populääri ilmiöt mollataan : idols, tanssi jos osaat, olikohan survivorkin :) erittäin paljon nauramisen aihetta ja pit of death
lainaa
spaz

31.03.2008 klo 12.44

olihan tämä aika surkea tekele. silti tätä mollataan minusta vähän turhankin kanssa. itse katsoin loppuun eikä edes tarvinnut itkeä verta. taisin jopa hymyillä parissa kohtauksessa.
lainaa
Tane

Rekisteröitynyt 26.06.2007

31.03.2008 klo 16.57

Lol taisit vaa oikeesti tykätä ku et lähteny kesken näytöksen pois ;)
lainaa
ctrl-k

Moderaattori

Rekisteröitynyt 03.04.2007

01.04.2008 klo 00.46

Radikus kirjoitti:
Menee vähän ohi miten toi Family Guy tohon liittyy, ehkä olisin ite maininnu vaikka South Parkin mieluummin.


South Parkissa on myöhemmissä tuotantokausissa on ihan purevaa satiiria välillä. Family Guy on kokoelma populaarikulttuurin pastisseja vailla mitään oivallusta.

http://www.southparkstudios.com/episodes/103230/
lainaa
Janne

01.04.2008 klo 18.26

Aivan hirveä elokuva.
lainaa
Carlambor

Rekisteröitynyt 10.04.2007

02.04.2008 klo 17.02

Tämän elokuvan vitsit eivät oikein olleet mun makuun.
lainaa
roni

02.04.2008 klo 17.06

Siis aivan kuraa. Vitsit olivat kliseisiä ja itseään toistavia. Parit väsyneet naurut sai.. puol tähteä on sopiva.
lainaa
wildlord

Rekisteröitynyt 25.07.2007

04.04.2008 klo 18.42

Ainaki 4½ tähtee pitäs antaa! Oli ihan hemmetin hyvä elokuva! Suosittelen kaikille jotka pitää animesta ja kauhuelokuvista. Kaikki vitsit kuullosti niin uusilta ja nähtiimpä tässä myös Bridney Spears!! Muistakaa ottaa paljon nenäliinoja mukaan ku meettte kattoo, saattaa nimittäin päästä itku.
lainaa
wildlord

Rekisteröitynyt 25.07.2007

04.04.2008 klo 23.48

Jostain syystä teki tuplat ja ei anna edes muokata. Oli pakko tehdä uus viesti ihan ilmotus mielessä, ku en ainakaa huomannu mitään topickia mihin vois bugit ilmotella. Ja että ei tuu sanomista ni yllä oleva(t) viesti(t) on sarkasmia. Elokuva oli lapsellinen jota en suosittele kuin alle 13 vuotiaille (joitakin poikkeuksia lukuun ottamatta ikä olisi juuru sopiva) jotka tajuavat sanan "pippeli" ja "homo" merkityksen.
lainaa
Tapza

07.04.2008 klo 23.45

Epic Movien ohjaajilta? Jes. Muistan kun tuo leffa tuli joskus katsottua ja oli aivan pakko jättää kesken. Törkeän huono kokoelma pissakakkapieruseksihihii-huumoria. Kuulemani perusteella Spartans on vieläkin huonompi, joten ihan terveydellisten seikkojen takia jätän katsomatta.

Arvostelu oli kyllä aivan loistava.
lainaa
Notevenfunny

10.05.2008 klo 23.52

Spartans heading South. :)
OMG ROTFLOL
lainaa
kristallijumala

24.07.2008 klo 01.09

Nyt on kyllä arvostelija syyllistyy samaan, josta Meet the spartansia syyttää, eli parantelee itsetuntoaan haukkumalla muita. "Onneksi en ole kuten tästä elokuvasta pitäneet, niin säilytän ainakin sen pienen elitismin siemenen sisälläni". Minä myönnän nauraneeni elokuvalle rutkasti. Elokuvalle antaisin miinusta lähinnä liialle tositv-formaattien pilkkaamiselle, joka ei ollut hauskaa. Miehisyyttä puhkuvien spartalaisten homoistaminen ja laittaminen tappelemaan persialaisia vastaan USA:laisia katukulttuurin tavoilla (vitsejä voi olla vaikea ymmärtää jos ei tiedä näitä USAn tanssi ja pilkkakamppailuja) sai nauramaan, varsinkin kun Leonidas ownasi pilkkakisassa vastustajansa paskalla wookie-jutulla. Julkkisimitaatiot eivät naurattaneet, mutteivat kyllä ärsyttäneetkään, tai no Chris Crocker pilkka sai repeämään. On sen verran myöhä että sievistäisin koko arvostelun seuraavaan: 300 pilkka = parhautta. Muut pilkat = typerää ja yhdentekevää, muttei häiritsevää.
lainaa

Kirjoita kommentti
Muita tekstejä tältä kirjoittajalta

V2.fi etsii peleistä innostunutta avustajaa
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova