Tuorein sisältö

Räyhä-Ralf valloittaa Internetin

Ensi-ilta: 14.06.2019
Genre: Animaatio, Komedia, Seikkailu
Ikäraja: 7
Jari Tapani Peltonen

20.06.2019 klo 17.00 | Luettu: 6340 kertaa | Teksti: Jari Tapani Peltonen


Tästä ei viha-rakkaussuhde syvene. Viittauksia lupaava leffa on laskelmoiduimpia tuotteita markkinoilla ja toisaalta aidosti outo. Allekirjoittanut on Hollywoodista huolissaan ja samalla pahin pälleistä, joiden vuoksi näitä tehdään. Vastustin tätä ja yökin YouTube-pätkille, joten luonnollisesti tästä tuli ensimmäinen täyteen hintaan ostamani blu-ray sitten Helinä-keijun 3D-kiekon ja taas pillitin.

Ykkönenkin kuului lajityyppiin syöpä. Se ei tehnyt sitäkään kunnolla, mutta siedettävä se oli. Pelimaailmassa mahdollista on "kaikki", mille juristi näyttää peukkua. Onko tuo Mortal Kombatin Kano ja tuo Dungeon Keeperin piru? Vain osa vierailijoista edusti omia tyylejään. Ei tätä jaksa, tuumasi leffa itse: mennään karkkipeliin karkkivitsailemaan - ja jatko-osassa nettiin, jonka potentiaalia rakastettu Emoji-elokuva vain raapaisi. Netissä on kaikki Disney-hahmoista pimeään verkkoon. Pimeä verkko on mainittu hakkerijännäreissä, mutta tunnen käsitteen pääasiassa huumediilereitä ja psykopaattiraiskaajia käsittelevistä uutisista ja nyt Disney-leffasta.

Bugista ominaisuudeksi ylennetty Nelli Karamelli on kyllästynyt karkkiralliinsa. Ralfin askartelema modi vie kontrollin pelaajalta, joka rikkoo ohjaimen. Karkkivitsit ovat jäädä kodittomiksi, joten tiedossa on seikkailu eBayhin. Internet on aggressiivisen laimeasti suunniteltu painoton ja muovinen suurkaupunki mainosbannereilla. Emoji-elokuvan tavoin "salattu sisäinen maailma" on olevinaan ihme, vaikka kankeita kolmiulotteisia käyttöliittymiä on olemassa. Ja katso: Twitter on sirittävien lintujen parvi. Tähän meni 20 euroa. Puristan pääni irti. Why you little...! Klaa-aargh...!!

Uusi ohjain maksaa, mutta netissähän voi tienata. Se muuten maistuu ironialta & tarinalta. Aluksi sankarit koettavat ryöstää ylihinnoitellun virtuaaliesineen käyttäen kepulikonsteja kuten Nellin bugailua. Skenaario on tapa meuhkata ja huutaa (ja muistuttaa turhan vahvasti Ready Player Onea), mutta voimme myös miettiä ryöstön moraalia. Ökyauto on palautettavissa buuttaamalla, joten onko hakkeroinnilla uhria? Tämähän onkin raskasta yhteiskunnallista sci-fiä.

Myöhemmin Ralf väsää klikkivideoita. Näennäisen simppelissä vitsissä on metafiktiivinen taso, sillä klikkaajat muistavat Ralfin pelin: suosituksi ei noin vain nousta, mutta nostalgian ja karkean roskan yhdistelmällä pääsee pitkälle. Samaan aikaan videoita markkinoiva Nelli pakenee Star Wars -hahmoja ja oppii, että Disneyn prinsessojen lopullinen kohtalo on poseerata nettitestissä. Elokuva ei sano, että klassikkojen ryöstely on lopetettava, mutta itseironiaa esiintyy riittävästi, jotta voimme päissämme tulkita teoksen olevan naamioitu hätähuuto animaattoreilta, jotka lapsina inspiroituivat Leijonakuninkaasta ja päätyivät pallo jalassa näihin hommiin.

Myös Disney Infinity -pelit yhdistivät Disneyn brändit. Tekijöiden mukaan Nelli vierailisi Infinityn kotisivulla (Oh My Disney -sivun sijaan), jos pelisarja eläisi. Infinity-elokuvana tätä ajattelin: Nellin peliä voi pelata Infinityssä ja nettisurffaajien halvat, laatikkomaiset avatarit muistuttavat pelistä myös. Omistan kaikki Infinity-figuurit ja askartelen yhä kenttiä sukulaisille. Jos peli on harrastuksesi, sisustuselementtisi ja sosiaalinen elämäsi, taidat tykätä siitä, ja leffassa on top-10-suosikkihahmojani Arielista Mulaniin ja Helinään. Raisu bugi-Nelli ei ole kuin he, mutta he auttavat Nelliä löytämään itsensä, Ralfin taantuessa hyvää tarkoittavasta junttivitsistä muutosta vastustavaksi isähahmoksi. Oi joi, nyyh. Miten hitossa leffa tällaiseksi kiepsahti?! Taidolla?

Rakenne on johdonmukaisesti tv-sarjamainen. On noin kaksi pääjuonta ja kokonaisuuden voisi pirstaloida rytmikkäästi 4-5 jaksoksi. Nettikulttuurin kommentointi on enemmän kuin puoliksi kokijan päässä ja hahmovetoinen tarina mukailee selkeitä kaavoja, mutta on tyydyttävää, kun eteenpäinkävelyelokuva paljastuu oikoluetuksi. Jos vitsiin käytetään minuutti, aiheeseen palataan myöhemmin, joten tämä ei ole ADHD-skeidaa, jota oletin ostaneeni.

Arvosana on suunnattu vain pienille merenneidoille, jotka ovat huolissaan klikkausten määrästä ja pettyneitä itseensä mutta tyytyväisiä elämäänsä löydettyään eBaysta Hulkbuster-hahmon Infinityyn (hipsterivuosina, kun ne olivat nykyistä kalliimpia). Kolmonen lienee lähempänä totuutta.


V2.fi | Jari Tapani Peltonen
< I Am Mother... Destroyer... >

Keskustelut (0 viestiä)


Kirjoita kommentti




www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova