Tuorein sisältö

Bombshell - hiljaisuuden rikkojat

Ensi-ilta: 07.02.2020
Genre: Draama
Ikäraja: 7
Jari Tapani Peltonen

14.02.2020 klo 12.00 | Luettu: 3869 kertaa | Teksti: Jari Tapani Peltonen


Nyt menee juttu selittelyksi ja saarnaksi. Tuokin pitää selittää: en sano mitään outoa pääaiheesta eli seksuaalisesta häirinnästä, mutta on myös asiayhteys, joka olisi erikoinen ilman häirintääkin. Tositarinassa Jabba the Hutt ahdisteli naisia, kunnes Leia hänet kuristi. Jabbaksi mediamoguli Roger Ailesia leffassa kutsutaan. Kuristamisella viittaan lihaviin erorahoihin. Järkevässä todellisuudessa olisi ironista, että uutisfirmassa yritetään haudata otsikoihin jo noussut skuuppi, mutta ironia jää mausteeksi. Hiljaisuuden rikkojat sallivat muiden liittyä kuoroon ja lopulta jopa "tolkun ihmiset" tulevat järkiinsä, loppu.

Tiivistäisin, että leffa on hyväntahtoinen ja tasapainoinen, mutta varovaisuutensa myötä yllätyksetön ja suhteellisen epädramaattinen, ellei tapahtumapaikka olisi Fox News.

Mestarillinen syväluotaus Fox Newsistä kelpaisi. Jos tiedossa on rutiinisuoritus, soisin leffan käsittelevän Hollywoodin omia setiä kuten Weinsteiniä ja Cosbya, sillä tunne peiliin katsomisesta voisi olla kaivattu persoonallinen elementti.

Fox News on kapitalistinen vastine diktatuurin propagandakoneistolle: vastaava asia, mutta ei sama asia. Elokuvassa Foxin on tuettava Donald Trumpin vaalikampanjaa. Charlize Theronin näyttelemä toimittaja pyrkii säilyttämään itsekunnioituksen, vaikkei Saatana vanhana ja dementoituneena tule salakavalassa muodossa, vaan läskinä päättömänä ratsumiehenä, joka vaivautui iskemään peruukin kurpitsaansa. Kunnioitusta toivova nainen riittää aktivoimaan Trumpin ja kannattajien vihan. Tämä on lähinnä tunnelmien virittelyä, vaikka Trumpin voisi sitoa ahdisteluteemaan kiinteästi. Iso asia on Roger Ailesin luoma kulttuuri, jossa oikeistopropaganda myydään tisseillä ja reisillä. "Visuaalisen median realiteeteistä" avoin setä muuttuu tuhmemmaksi toimiston puolella.

Potentiaalisesti kiehtovaa on jo se, miten republikaanit elävät itsensä kanssa. Kaksipuoluejärjestelmä ei salli yhdistävää ideologiaa. Demokraatteihin kuuluvat suomalainen oikeisto ja vasemmisto, ja republikaaneja ovat hulluimmat Roope Ankat, Herra Hakkaraiset ja tekoruskettuneet tv-evankelistat, joita yhdistää vain itsekkyys. Leffassakin vilahtava viiksivallu Geraldo Rivera edustaa Foxin mainostamaa "tasapainoa". Setä puhuu joskus asiaa, mutta hyväntahtoisuus on jäljitettävissä siihen, että hän puolustaa itsensä kaltaisia maahanmuuttajataustaisia. Oivalsin leffan naisten olevan samasta muotista kuin Geraldo, kun asiaa kotona märehdin (sen ohella, että blonditrio ja Suomen amerikkalaisin poliitikko ovat visuaalisesti samasta muotista lepäävine narttunaamoineen).

Hollywood ja Fox News käyvät kulttuurisotaa, mutta julistenaiset tuntuvat aluksi saavan synninpäästön yhteisen asian varjolla. Toisaalta Nicole Kidmanin hahmo rikkoo hiljaisuuden vasta potkut saatuaan. Theronin hahmo ei jaksaisi tukea. Kun Margot Robbien fiktiivinen hahmo yrittää avautua, jopa Foxin leipiin vahingossa päätynyt demarilesbo on nihkeä. Jos pelkäät urasi puolesta törkeästi tienatessasi, onko ihan pakko harrastaa solidaarisuutta? Oikeistolaisuus on pelkäämistä. Ailes pelkää Barack Obaman murhaavan hänet, mikä on realistinen esimerkki amerikkalaisen oikeiston ajattelusta riippumatta siitä, onko oikea Ailes näin sanonut. Se ei ollut Fox Newsin toimittaja, joka hiljattain vihjasi pelkäävänsä, että Pohjoismaita ihaileva Bernie Sanders tukee rikkaita lahtaavia kommunisteja, vaan puoli maata itkee pimeässä pyssyjen kanssa.

Mainittujen naisten ohella John Lithgow tekee asiallisen suorituksen Oscar-palkitussa läskipuvussa. Ailes harrastaa vallan väärinkäyttöä sanallisesti johdatellen. Paljoa ei tarvitse näyttää. Mekon nostaminen tuskin vielä vaarantaa yleispätevää samaistuttavuutta ja tunteellisimmassa kohtauksessa Robbie mainitsee pahemman, joten asia on selvä, ok, tämä meni läpi hyvänä makuna, vaikkemme oppineet enempää kuin Michael Douglasin vanhasta trilleristä. Ihmiset ovat epäuskottavampia kuin elokuvat ja se ehkä kannattaisi huomioida, kun Yhdysvaltain viime vuosia yhä uudestaan tutkitaan. Fox Newsin kaksinaamaisuuden selittäminen alkaa kameralle puhumalla, mutta elokuvan edetessä on alati helpompi tiivistää, että pösöt ne tykkäävät sihteereitä nipistellä kuin vanhassa vitsissä.


V2.fi | Jari Tapani Peltonen
< Birds of Prey: And t... Kärsimys ja kunnia... >

Keskustelut (0 viestiä)


Kirjoita kommentti
V2.fi Tiktok
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova