Tuorein sisältö

Mad Max: Fury Road

Ensi-ilta: 15.05.2015
Genre: Sci-fi, Seikkailu, Toiminta
Ikäraja: 16
Jari Tapani Peltonen

14.05.2015 klo 23.30 | Luettu: 31987 kertaa | Teksti: Jari Tapani Peltonen

Yrjö-setä ohjasi jatko-osan kirjoittamalleen hitille Babe - urhea possu. Sitten hän ryhtyi tehtailemaan steppaavista pingviineistä kertovia Happy Feet -elokuvia. Muutama hereillä ollut aikuinen jäi tuumimaan, että hetkinen, hyväksikäytetty pinkki puudeli taisi olla prostituoitu? Ja miekkavalaiden hyökkäys itseasiassa oli hemmetin jännittävä. Eikä pahinkaan huumetrippi vedä vertoja noille katkarapukohtauksille! Kaikille muille tulee yllätyksenä se, että George Millerin sisällä on asunut koko ajan Perkele ja kaikki Helvetin voimat. Alkuperäisen Mad Max -trilogian ohjaaja on suunnitellut neljättä osaa 17-30 vuotta riippuen siitä keneltä kysytään.

Purukumilla koossa pysyvä pöllähtänyt Skeletor hallitsee kaupunkivaltiota Australiassa maailmanlopun jälkeen. Hänen kätensä lepää vesihanalla, joten häntä rakastetaan kuten diktaattoreita rakastetaan. Charlize Theron näyttelee hänen luotettua sotapäällikköään, joka lähtee livohkaan mukanaan kaikki morsiamet, joista muutama on raskaana. On aika kaivaa Attak Trak (TM) ja Road Ripper (TM) lelulaatikon pohjalta ja painua perään talla pohjassa. Uskonnollisen kiihkon valtaamat albiinosoturit ovat niin motivoituneita palvelemaan herraansa, että jahtiin osallistuu jopa huonokuntoinen heppu. Hänen veripussiaan näyttelee Tom Hardy.

Kymmenet piikikkäät ja panssaroidut autot kaahaavat autiomaassa kolaroiden ja räjähdellen. Ukkelit hyppelevät toisista toisiin huonolla menestyksellä. Konnien moraalia kohottaa tulta syöksevää kitaraa rämpyttävä artisti. Onko tuo hiekkamyrsky? Näyttelijöitä ei heitetty tornadoon, mutta niin suuri osa stunteista on aitoja, kuin mahdollista on, ja se näkyy. Naurettavien lelu-ukkeleiden mielipuolinen kohellus tuntuu todelliselta. Miller makeilee makeilematta. Kaaos on tasan niin sekavaa tai selkeää kuin hän haluaa. Hän ei peittele mitään tärisevällä kameralla, eikä vaihda lajityyppiä animaatioksi virtuaalisella kameralla. Mad Max 2: Asfalttisoturi on yhä keskitasoa kovempi pätkä, mutta lukemattomien kloonien jälkeen saattaa olla vaikea ymmärtää, miksi itseään kunnioittavat kriitikot ylistivät sitä 1981. Koe Mad Max: Fury Road ja tunne totuus.

Hauska mainoslause "What a lovely day" on kahta iskevämpi, kun aivopesty konna ilmaisee sillä olevansa valmis kuolemaan myrskyssä, joka on raamatullisempi kuin Hollywood-jumalan viralliset teot (tyyliin Exodus: Gods and Kings). Jos tunteellisesta idiootista aivopestään fanaatikko, vika ei ole kyvyssä tuntea. Näköjään koko tarinan tunnelataus voi lähteä rakentumaan tälle pohjalle. Konnat ovat niin herkullisia, että he palauttivat uskoni poikien action-figuureihin: monien keijunukkevuosien jälkeen saatan hankkia Skeletorin, Oiva Lohtanderilta näyttävän rappioläskin ja kaikki, jos yksityiskohdat ovat tasoa McFarlane Toys. Pinta olisi vain pintaa, ellei se symboloisi uskonnollisen fanatismin, kapitalismin ja sovinismin epäpyhää liittoa. Luuranko-paavilla ovat kauppasuhteet kunnossa naapurikaupunkien kanssa ja tosiaankin, leffa kertoo pillujahdista.

Mad Max on - myös Hardyn tulkitsemana - kulkuri, joka tekee oikeita päätöksiä eksyttyään väärään paikkaan. Theronin hahmo on ensimmäisellä puoliskolla aktiivisempi päähenkilö. Käsipuoli tuittupää Theron pitäisi tyttörekan käynnissä itsekin: ylimääräinen tyyppi on avuksi, mutta siihen ajatukseen otetaan etäisyyttä, että kanat tarvitsevat miestä. Oikeille naisille allergista saattaa vähän jopa itkettää. Maxin isoin kontribuutio juontuu siitä, miten hyvin hän tuhoutuneen maailman luonteen ymmärtää. Olemme ehkä huomanneet, ettei kaikki oikeastikaan ole hyvin. Loppuvaiheen sanomaa on mahdollista lähestyä eri tavoin (esimerkiksi Australian jyrkän maahanmuuttopolitiikan muistaen). Jäin melankoliseksi ja mietteliääksi. Happy Feet palasi mieleen. Happy Feetissä ihmiskunta ymmärtää, mitä sen olisi jo pitänyt ymmärtää, ja toimii oikein. En tuolloinkaan kokenut, että Miller yrittää lässyttää kirkkain silmin, vaan aistin sarkasmia. Ison maailman asiat ovat monimutkaisia, mutta joskus oikea ratkaisu voi tuntua turhauttavankin helpolta. Kärkevä toimintafantasia – aikuisten satu – on oikea tapa maistella moisia mietteitä.

Leffa on vahvimmillaan ujuttaessaan informaatiota toimintaan, eli paisuttaessaan tarinaa dialogin luomaa kuvaa suuremmaksi puhtaasti tyylin ja tunnelman keinoin. Auto tai useampi oli käynnissä joka kerta, kun kyynelehdin. Hitaammat vaiheet eivät olisi asiayhteydestä irrotettuna erikoisia, mutta mitään turhaa elokuvassa ei ole ja tämä sinetöi tuomioni. Mad Max: Fury Road on - Asfalttisoturin tavoin - yksi kaikkien aikojen parhaista toimintaelokuvista. Rumuus ei juuri kauniimmaksi muutu. Vaikka moderni katsoja tiedostaisi Asfalttisoturin ansiot, yllättyisin, jos hän ei jollain tasolla ajattelisi, että se leffa on niin huono, että se on jo hyvä. Eikö parhaisiin puoliin muka lukeudu se, että pahan nahkahomoklaanin julmin jätkä on kiljuva punkkari, joka pomppii perse paljaana? Fury Road on täydellinen jatko-osa, joka on aivan yhtä hullu ja anarkistinen kuin taiteilijan nuoruuden työ, vaikka viinimäisesti kehittynyt mestari ilmaisee nykyään vaivatta, mitä hän ajaa takaa. On tuomiopäivä! On Yrjö Myllärin nimipäivä. Halleluja.


V2.fi | Jari Tapani Peltonen
< Toto - XIV... Frank... >

Keskustelut (18 viestiä)

Mirr5

Rekisteröitynyt 17.03.2009

15.05.2015 klo 03.40 6 tykkää tästä

ctrl+F: "feminismi"
Peltonen, mikset ota osaa paskasirkukseen?
lainaa
jipsdffdsjpi

15.05.2015 klo 09.50 11 tykkää tästä

Jaahas Disneylelut ja lakanat saavat nyt seurakseen Mad Max lakananoita avaimenperiä julisteita nokkamukeja. Varo vaan Helinä!
lainaa
Fartmaster

15.05.2015 klo 11.17 9 tykkää tästä

Mirr5 kirjoitti:
ctrl+F: "feminismi"
Peltonen, mikset ota osaa paskasirkukseen?


Koska Peltonen lienee feministi?
lainaa
cs_bot

Rekisteröitynyt 29.05.2007

15.05.2015 klo 17.52 1 tykkää tästä

En lue arvostelua spoilien pelossa, mutta arvosanat oli kyllä pakko vilkaista ja YLLÄTYIN. Olin täysin varma, että Peltoselta tulee viiltävää kritiikkiä ja tuomio on puoli tähteä.

Nyt ainakin voin lähteä huojentuneena katsomaan uuden Mad Maxin. Ei tarvitse pelätä, että se on kuraripulia.
lainaa
DirkD

15.05.2015 klo 20.08

@ Peltonen Kumpi toimii paremmin, 3D vai 2D?
lainaa
sepi

15.05.2015 klo 21.45 5 tykkää tästä

DirkD kirjoitti:
@ Peltonen Kumpi toimii paremmin, 3D vai 2D?


Ulkomaalaisten kirjoitusten perusteella tulin juuri katsomasta 2D-versiota ja epäilisin ettei 3D-versiolla ole enempää annettavaa, koska elokuvaa ei ole 3D:nä kuvattu.

Muutoin huikea pätkä. Ei ole vieläkään hengitys tasaantunut. Parasta just nyt
lainaa
TheAvenger

Rekisteröitynyt 14.10.2008

15.05.2015 klo 22.52 3 tykkää tästä

Kävin katsomassa 3D:n (koska 2D näytöksiä ei ollut), ei kyllä tuonut mitään lisää itse elokuvaan, muttei häirinnytkään. Leffa itsessään oli loistava.
lainaa
Viili

15.05.2015 klo 22.56 1 tykkää tästä

3D:n katsastin, ja voin sanoa ettei se juuri mitään erityistä tuonut lisää (paitsi hirvittävän näköinen digitaalikitara päin katsojaa).

Ja feministiniuhotuksesta sen verran, että ehta Mad mac tämä on.
lainaa
Jari-Pee

Moderaattori

Rekisteröitynyt 30.03.2007

15.05.2015 klo 22.58 8 tykkää tästä

3D ei välttämättä ole leffan iso idea, mutta 3D-versio on keskitasoa parempi ja valikoiduilla hetkillä syvyysvaikutelma on olennainen osa sitä mitä otoksella yritetään ilmaista. Jos Marvelin 3D-versiot tuntuvat siltä, kuin perusleffan päälle olisi vedetty likainen kalvo, Fury Road 3D vaikuttaa olevan sitä, mitä se haluaakin olla: terävä ja tyylikkään tummanpuhuva.
lainaa
cs_bot

Rekisteröitynyt 29.05.2007

16.05.2015 klo 02.06 1 tykkää tästä

Viili kirjoitti:
3D:n katsastin, ja voin sanoa ettei se juuri mitään erityistä tuonut lisää (paitsi hirvittävän näköinen digitaalikitara päin katsojaa).

Ja feministiniuhotuksesta sen verran, että ehta Mad mac tämä on.

Oikeastaan tuo kitara ja se ratti oli ainoat sellaiset "erityiset" 3D kohtaukset. Ja oikeastaan aika paskoja sellaisia. :D Jotenkin niin kliseisiä.

En tiedä onko minun silmäni rikki, vai mistä on kyse, mutta tämä taisi olla toinen näkemäni 3D leffa sitten Avatarin ja ei kyllä kolmiulotteisuus maistu.
Kuva tuntuu jatkuvasti jotenkin epäselvältä ja ajoittain vaikeaa "kohdistaa" mihin katsoo. Ei nyt mitenkään rankasti, mutta ihan hippaisen häiritsi. Tuskin elokuvan vika, kun muistelisin kitisseeni vähän samaa Avatariakin katsoessa.

Mutta leffa itsessään on kyllä aivan mieletön. Aikaisempiin verrattuna kaikki on kyllä vedetty aivan häkellyttävän överiksi.
Alkuperäisiin en osaa edes verrata, tyyleiltäänkin niin kovin erinlaisia.
Sopii kyllä odottaa jatko-osaa, Mad Max: Furiosaa. Samaan aikaan kuvattu, joten odotukset kyllä nousi suoraan toiseen potenssiin. Toivottavasti Fury Road pärjää myös taloudellisesti, niin saadaan se Furiosakin levitykseen.
lainaa
Bronson

Rekisteröitynyt 29.12.2009

16.05.2015 klo 07.08

Eipä tätäkään leffaa ole 3D-kameroilla kuvattu vaan laiskasti vaan lätkäisty päälle mokoma efekti.

http://www.realorfake3d.com/

Itsehän aina pyrin katsomaan leffan 2D:na kun en tuohon rahastukseen halua ottaa osaa enkä arpaa. Tasan kaksi leffaa tullut 3D:na nähtyä, Prometheus ja Avatar. Avatarin kanssa sen oikeasti vielä ymmärsikin.

Kova hinku kyllä päästä katsomaan tätä elokuvaa, en olisi uskonut, että se tulee olemaan näin kehuttu.
lainaa
-ElBurro-

16.05.2015 klo 08.49 1 tykkää tästä

cs_bot kirjoitti:
[quote nick="Viili"]
Sopii kyllä odottaa jatko-osaa, Mad Max: Furiosaa. Samaan aikaan kuvattu, joten odotukset kyllä nousi suoraan toiseen potenssiin. Toivottavasti Fury Road pärjää myös taloudellisesti, niin saadaan se Furiosakin levitykseen.


Ei ole kuvattu. Käsikirjoitus ilmeisesti on valmis.

Ja vaikka olisikin kuvattu (eikä ole), niin ei sitä jätettäisi julkaisematta, vaikka Fury Road ei olisi hitti (mitä se tulee olemaan). Pää pois pyllystä, kiitos, ja uusia tuulia haistelemaan.
lainaa
eeroteero

16.05.2015 klo 11.06 4 tykkää tästä

Fartmaster kirjoitti:
Mirr5 kirjoitti:
ctrl+F: "feminismi"
Peltonen, mikset ota osaa paskasirkukseen?


Koska Peltonen lienee feministi?


Entä jos onkin?
lainaa
Cubisti

17.05.2015 klo 14.29 12 tykkää tästä

Halleluja!

En olisi kuuna kullan valkeana uskonut, että 25-35 vuotta vanhasta trilogiasta saadaan "uudelleen lämmittelynä" aidompaa ja tiukempaa kamaa kuin alkuperäiset. Tästä toivoisi Terminaattorien (ja monien muiden) ottavan mallia. Aivan törkeän tiukka pätkä.

En voi kuin ihmetellä, että eläkeläisikään ehtinyt ohjaaja omaa vieläkin näin tiukan otteen näkemyksellensä ja vetää sen putkeen niin että tällainen kaiken nähnyt ja kokenut elokuvissa-kävijä on vielä seuraavanakin päivänä aivan äimän käkenä. Mitä hittoa tässä vuosien välissä on tuhlattu? Babe possua? Happy Feetiä? Oikeasti?

Elokuva on toimintaelokuvien merkkiteos. Samassa sarjassa Terminator2:n kanssa. Taideteos. Mel Gibson olisi saanut tästä upean Joutsenlaulun toimintanäyttelijän uralleen. Mutta mieluummin Tom Hardy, kuitenkin.
lainaa
Daealis

Rekisteröitynyt 27.05.2008

18.05.2015 klo 10.09 14 tykkää tästä

Enpä ollut mitään muuta kuin kehuja kuullut elokuvasta. Trailerit näytti hyvältä. Odotukset oli pilvissä.

Ja siitä huolimatta leffa räjäytti yhtä paljon mieliä kuin aivoja ja renkaita. V8/5
lainaa
Asko78

19.05.2015 klo 12.51 2 tykkää tästä

Aivan loistava elokuva. 3D version kävin katsomassa. Yksi parhaita toimintaleffoja ikinä. Viimeksi tainnut yhtä paljon oli Rambo "4".
lainaa
Protec

Rekisteröitynyt 26.09.2007

30.05.2015 klo 23.49 4 tykkää tästä

Loppujenlopuksi aika keskinkertainen elokuva. En vihannut mutten erityisemmin pitänytkään. Juoni oli mitä oli ja toiminta alkoi puuduttaa leffan loppupuoliskolla. 2,5/5. Mad Max 2 edelleen paras sarjasta.
lainaa
Minävaan

08.11.2019 klo 00.58 4 tykkää tästä

Jätin katsomisen kesken juurikin tuon keinotekoisen "feminismin" johdosta. Ja olen itsekin naispuolinen. Voi voi sentään.
lainaa

Kirjoita kommentti
V2.fi Tiktok
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova