Tuorein sisältö

Beastars - 1. kausi

Ensi-ilta: 13.03.2020
Genre: Animaatio, Draama, Komedia, Trilleri
Ikäraja: 16
Jari Tapani Peltonen

24.03.2020 klo 22.00 | Luettu: 4668 kertaa | Teksti: Jari Tapani Peltonen


Kun laama murhataan kampuksella, vegaanit ovat heti haukkumassa tiikeriä raakalaiseksi. Tikrut takaisin Afrikkaan?! (Sic.) Tosielämässäkin vegaanit ahdistavat lihaa syövää heteromiestä, mutta vegaanimme ovat vähemmistöjä puolustavaa marginaaliporukkaa, ja eläinten maailmassa lihansyöjä on vähemmistöä. Eräs alfahirvi potee salaa alemmuutta tiedostaessaan olevansa saaliseläin, jolla tikru pyyhkisi lattioita, joten onko vegaani vertaus valkoisesta heteromiehestä? Zootropoliksesta tuttu tapa sotkea signaalit osoittaa yksinään, miten paljon furryilla voi tehdä.

Japanilainen käsite "ruohonsyöjämiehet" viittaa passiivisiin yksinäisiin miehiin. Beastarsin kiistattomin ruohonsyöjämies on verenhimosta kärsivä susi. Jos hän syleilee sisintään, alkaako hän ammuskella koulussa vai? Ehdotan yleiseksi korkean fantasian määritelmäksi sitä, että perusidea sallii antaa samaistuttaville hahmoille arveluttavia ominaisuuksia, joista on mahdollista muodostaa mielipiteitä puhtaalta pöydältä.

Avainkohtauksessa sudella kilahtaa ja hän hyökkää pikkuisen pupun kimppuun. Hän pohtii, mitä on vaatteiden alla. No joo! Raiskaaja! Ja sakkoliha mielessä! Susi kuvittelee myös, mitä on turkin alla. No sitten. Hän kamppaileekin normaalia saalistusviettiä vastaan: sudet ovat susia ja tähän se johtaa, kun lihansyöjille tuputetaan soijaa. Kun susi myöhemmin hikoilee japanilaisittain yrittäessään sanoa kokonaisen lauseen vastakkaiselle sukupuolelle, pupu tekee seksuaalisen aloitteen. No, pupulla on tissit. Tämä on ok? Jos uusnatsi ei ole varma, näkisikö hän kernaammin naapurin kääpiön polttouunissa vai oman nenänsä tuhkaluukussa ihanien töppöjalkojen taipeessa, tilannehan siis periaatteessa -


Itsevarma sarja luottaa katsojaan eritoten pupua käsitellessään. Feministin ei tule pelätä, että pupu on (vain) perversion kohde, eikä sovinistin sitä, että voimaantuva pupu viskoo leijonia niskalenkillä. Henkistä väkivaltaa kohdatessaan pupu on vahva ja nenäkäs, sillä ravintoketjun pohjalla se on tuttua. Fyysisten uhkien alla hän on surumielisen passiivinen, mikä on henkilökohtainen ominaisuus. Pupu on seksuaalisesti aktiivinen, ellei jopa saalistaja, mutta koska tarinankerronnan ei tarvitse koostua voimafantasioista, asiassa on sekin taso, että antaminen voi olla se helpoin päätös, kun maailma vaatii.

Pupu yrittää suhtautua itsetietoisesti haluihinsa, petojen aiheuttamiin kauhunväreisiin ja elämään, mutta sarja antaa tilaa myös inhimillisille epäkohdille. Pupu sinänsä on kärjistetty fantasia susille, jotka tahtovat väkivaltaisuutensa symboloivan turvaa, mutta sarja pitää huolen siitä, että fantasia kiimaiselle hirviölle antautumisesta elävöityy yhtälailla. #Sheeva

Maailmanrakennus on esimerkillistä. Ajattele tätä romanttisena yläkouluanimena, joka lipsahtaa melodraaman, sairaalloisten perversioiden ja mafiajuonien puolelle hahmovetoisista syistä. Soijapihvin mainitsemisesta edetään käytännöllisesti katsoen haaksirikkodraamojen kannibaalitunnelmiin ja kuukautisten kaupallistamiseen. Sarkasmi on ratkaisevasti hienovaraisempaa kuin amerikkalaisissa aikuisten animaatioissa ja varsinkin ääritörkeän Paradise PD:n jälkeen on kiva itse oivaltaa, milloin häntä symboloi penistä. Alusta loppuun huonoryhtinen susi murehtii kuin normaali masentunut teini riippumatta siitä, mitä muuta hän tekee. Ylilyönnit ovat maagisia, kun ankkuri pysyy kiinni inhimillisyydessä, ja kaava johtaa suuriin ja herkkiin tunteisiin.

Netflix ei mainosta tätä, enkä englanninkielistä traileria tähän laittaisikaan. Japanilainen outous ja peruskankeat suomitekstit tukevat erityisen hyvin vahvaa selkärankaa ja vinoon vääntyneitä raajoja. Vastaavaa nautintoa irtoaa siitä, kun 3D-animaatio apinoi piirroselokuvia kiitettävän tyylikkäästi ja jopa fetissimäisesti, käyttäen mm. halvoista animeista tuttuja pysäytyskuvia. Kutkuttavassa epätasapainossa allekirjoittaneen pitänyt sarja kuuluu suosikkilajityyppiini nimeltä miljoona mielleyhtymää. Catsista pari kertaa hourittuani tahtoisin heittää tällaisen arvosanan vaihteeksi ihmisille, mutta ainoa pelkäämäni henkilökohtainen loukkaus oli lopulta kesken jäävä tarina ja kausi jopa onnistuu seisomaan omilla jaloillaan.


V2.fi | Jari Tapani Peltonen
< Altered Carbon: Resl... Taso... >

Keskustelut (0 viestiä)


Kirjoita kommentti
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova